Частни съдебни изпълнители предлагат как да не поскъпват малките дългове

Георги Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги ДичевКамарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) предлага нова процедура, която да позволи събирането на малки по размер вземания без те да нарастват твърде много заради разноски за юридически консултации, пише "Правен свят".


Идеята е кредиторът, най-често предприятията, които предлагат комунални услуги – ВиК дружествата, топлофикациите, мобилните оператори, ЕРП-тата, да може да се обърне към съдебния изпълнител преди да извади изпълнителен лист.


Частният или държавен изпълнител ще може да се свърже с длъжника, да го уведоми за сумата и да го покани да плати като двамата се разберат за начина и сроковете. Ако длъжникът не иска да погаси задължението си доброволно, ЧСИ няма да има право да провежда принудително изпълнение. Това ще се случи едва след като кредиторът се обърне към съда и се снабди с изпълнителен лист.


Председателят на камарата Георги Дичев обясни, че целта е хората, които често забравят за малките си задължения, но са добросъвестни и искат да ги платят, да не бъдат товарени с разноските, които се трупат, ако кредиторът например се обърне към съда за издаване на заповед за изпълнение. "Няма да има разноски като юрисконсултско възнаграждение, което е минимум 300 лв.", даде пример Дичев.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Това е толкова плоско, че няма накъде. ЧСИ искат да им легализират нов продукт - събиране преди изпълнителен лист.

  Просто трябва да се регулира някакъв начин за гарантирано оповестяване и кредиторът да бъде задължен да уведомява преди да вади изпълнителен лист. За това не е нужен ЧСИ, ами пощальон. А който длъжник не си е сменил настоящия адрес сам ще си е виновен, че е неоткриваем и трябва да бъде допълнително глобен и за това.

 2. 2 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  Някой да ми обясни как така човек забравя малки задължения към доставчик на комунални услуги, след като доставчика му припомня във всяка излязла фактура (а телефонните оператори И СЪС СМС)за старите задължения?

  Ама прехвърлил номера към друг оператор-толкоз ли е сложно д се влезне в магазин на предишният, и да пита-имам ли задължения. Които са наистина малки, преди да им натоварят 300-400 лв' "такси" (адввокатски+тези на ЧСИ)?

  П.С. Айде юруш с минусите-как така питам как се забравят малки задължения?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 3. 3 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Гледат си интереса хората, нищо лошо, но не мисля че това е практично решение.
  След като кредитора не е бил достатъчно отговорен да си потърси задължението сам или чрез агенция, той няма да ползва и ЧСИ. Трябва да се вменят повече задължения на кредитора в тази насока, варианти имат.

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2096 Любопитно

  До коментар [#2] от "Мойше! Толкоз!!!":


  [quote#2:"Мойше! Толкоз!!!"]Някой да ми обясни как така човек забравя малки задължения към доставчик на комунални услуги,[/quote]
  Мога да ти обясня,
  но е доста дълго,
  почти 10 години спор !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#2] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ей сега ще ти кажа как става имам конкретни примери:
  1. Закривам телефонен пост в БТК - спират услугата и след няколко месеца получавам известие, че имам неплатени сметки. Плащам си сметките и този път искам входящ номер с писмена молба. Ако се бях заинатил или не ме бяха открили за да ме уведомят щеше да съм от женската страна...
  2. Продавам апартамент разплащам се с Топлофикация като там имат адреса ми и телефона след година ТЕ ми се обаждат за да ми кажат, че има заведено дело за неплатени изравнителни сметки.

  За мен въпроса е лесно уредим - просто да трябва да се прилага писмо с обратна разписка, че клиента е уведомен за задължението, а не да го уведомяват от съда срещу 300 лв повече. И да, необходим е пощальон за 5 лева, а не ЧСИ за 100 лева. В по-голямата си част тези малки задължения са или от някаква неуредица или сметката просто е забравена. Така ако съм по-конкретен предлагам за всички задължения не надвишаващи един адвокатски хонорар да се прилага в съда задължително разписка, че клиента е уведомен за задължението или ищеца да няма право да предявява адвокатски хонорари.

 6. 6 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  КЧСИ - Крадци на Частна Собственост и Имоти - нов милиционерски обогатяващ се клан от милиционери РабФак овци

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 7. 7 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Последните промени в ГПК не са достатъчно прецизни относно отговорността на съдебните изпълнители и те продължават в някои случаи да правораздават, което въобще не им е работа. Но не мислете, че ЧСИ не са виновни, че има празнота в закона. Това е така, защото лобито им е с много пари и е много силно.
  Другото безумие е адвокатското възнаграждение за адвоката или юрисконсулта на взискателя, което се събира в изпълнителното производство. За образуване на производството възнаграждението е ДВЕСТА лева, независимо от сумата която е присъдена с изпълнителния лист (например 100 лв.). А самото образуване става с БЛАНКОВО ЗАЯВЛЕНИЕ към ЧСИ, в което служителите на ЧСИ попълват идентификацията на длъжника, а адвоката се подписва. Т.е. за един кирлив подпис получават 200 лв. Но безумието не спира до тук, за ВОДЕНЕ на производството се дължи отделна такса, която по тарифа се изчислява като твърда сума за определена ценова граница плюс процент от интереса над границата. А при воденето на изпълнителното производство, адвокатът НЕ ПРАВИ НИЩО! Като се сложат и държавните такси за ЧСИ, които са не по-малко брутални, се получава задължение в пъти над основното. Така например за задължение от 400 лв. ще платите между 800 и 1 600 лв. т.е. 2-4 пъти над основната сума.

 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#7] от "GRUBO":

  То не таксите са проблема, а фактът че в много случаи длъжника просто не е наясно със задължението си. И понеже всички разноски се покриват от длъжника вместо да бъде уведомен направо започва дело и така ищецът чрез неособено законни начини трупа допълнителни печалби от адвокатски хонорари. Тоест то си е цял бизнес при това особено печеливш да събираш такива дългове.

 9. 9 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не мен ми се случи следното в Ментел. 2007ма си взех телефон на изплащане, 2008а си прекратих договора. През 2014 ми се обажда някакъв - имате неплатена сметка от 2012 година на стойност 12лв и стотинки. Много учуден отивам в Ментел и ги питам - каква е тази сметка. Онази ми отговори - Ами за жалост от смяната на системата мога само да видя, че имате задължение, но не и за какво е (разговори, смс-си, такси). Немога да видя и защо след прекратен договор ви е натрупана сметката.

  Аз реших да си платя и да не се занимавам със съдилища, защото 12лв ми спестиха много повече пари и нерви.

  Така че, има начини да дължиш без да разбереш за това.

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тия се превърнаха в изедници на народа !!!

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Без особено да коментирам приказките на Дичо, това което предлага е ЧСИ да влязат в бизнеса на адвокатите, колекторите и донякъде на юрисконсултите. За да се направи това нещо по-скоро ще трябва да се пипна ЗЧСИ (например да се поразшири чл.18).

  По-скоро това предложение го приемам като закачка към адвокатите във връзка с техните врънкания за промяна на Закона за адвокатурата

  Иначе, на практика, освен 6 или 7 ЧСИ-та, друг няма да има такъв, който да може да организира "колцентър" с досадници.

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#7] от "GRUBO":

  Абсолютно съм съгласен! Основната тежест при натрупването на големите дългове са адвокатските и юрисконсултски разноски.
  Всъщност, както казва един приятел - ЧСИ - "Никой не обича лешоядите, но някой трябва да я върши и тази работа".

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  [quote#2:"Мойше! Толкоз!!!"]как така човек забравя малки задължения към доставчик [/quote]
  Не човекът забравя, а доставчикът не знае какво прави:
  През 2004 г. прехвърлих стационарен телефон от баща ми към мен. През 2006 баща ми почина и две години по-късно продадохме апартамента. През 2010 г. новите собственици ме уведомяват, че пристигнало у тях изпълнително производство срещу баща ми.
  И какво се оказва, същият телефон (телефонен номер), дето и сега му плащам сметките, има задължение от 8,60 лв. (месечната такса), платено с моя клиентски номер, но начислено и на клиентския номер на баща ми. Към тия 8.60 лв. притурили "законна лихва" (10% + текущата "пазарна лихва", още около 8%) и за 24 лв. ми идва "колектор", де иска да ми блокира банкова сметка с десетки хиляди левове.
  Като пуснах една съдебна молба за изнудване срещу БТК, да видиш как за една седмица ми се обадиха два пъти, на същия телефонен номер, за уреждане на сметката, за която шест години мълчаха ... за собствената си грешка.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#9] от "popovp":

  Стаааар (от ерата на първия мобилен оператор в света) трик!

  В твоя случай (предсрочно прекратен договор с телефон на лизинг) напълно е възможно дългът да е реален: Не са ти изчислили правилно (или изоПщо) остатъка от дължимата отстъпка за уреда на лизинг. Но след година и кусур тази разлика цъфва в данните им. За това (и други случаи) ИМА (проверено лекарство:

  След прекъсване на договора изискваш ПИСМЕНО уведомление/нов член в договора ЧЕ НЯМАШ ник'ви задължения! Веднага отказват (по най различни причини)! Тогава им пишеш (ако имаш приятел адвокат изглежда КРАТНО по добре) ДВЕ препоръчани писма с обратна разписка (с разлика 3-4 месеца) в стила:
  -След като прекратих договора и изчистиш всичките си задължения Вашият служител отказа да ми издаде документ че няма да има в бъдеще финансови претенции към мен.
  -Моля (това в първото писмо) Ваш ПО компеетентен служител да провери нещата и в 3- месечен срок да ме уведоми за евентуални задължения. Липсата на писмен отговор на това писмо приемам като Ваше съгласие че не Ви дължа нищо.

  -След 3-4 месеца второ писмо в същият стил, където пишеш изрично че двете писма+липса на писмен отговор ще се използва в съда, ако предявят някакви искания към теб. Демек-няма да бъде "дума срещу дума" (и тогава приемат версията на оператора), а има кореспонденция, и мълчаливо съгласие че не дължиш нищо. Ненужно е да споменавам че трябва да ги уведомиш за адреса според регистрацията в ЛК.

  Тази "активна защита" работи безупречно по нашенско от десетки години, за който не занемарява дреболиите като това (което след ЧСИ вече не е дреболия)

  Сработи и тук с Виваком преди година и кусур, като позволиха предсрочно прекратяване на договор САМО с 3 месечни неустойки. Приятел (с телефон на лизинг) приключи с тях "с добро", плати си остатъка от намалението за телефона, и...уж всичко наред. Бях с него, и поисках да му напишат че няма повече задължения. Отказаха-не било прието. След второто писмо (от гореописаните) изведнъж разбраха че ИМА неплатена сума от...под 2 лв: Не му изчислили част от месечната вноска заа лизинга, изчисли ли му за 3 кръгли месеца. Е, плати си ги тези 2 лв, и още 4-5 лв за препоръчани писма, НО си спести съдебен иск+надути разноски след 3-4-5 г

  А иначе аПЦурди колкото щеш: На друг приятел МТел му поиска към 15 лв за...ползване на Прима карта от преди 2-3 г', като поиска да стане тяхен клиент. КАК оставаш длъжен, аако си ползвал Прима на МТел никой не успя да обясни, обаче...в системата го имал този дълг!
  До коментар [#9] от "popovp":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 974 Гневно

  [quote#0:"статиа"] Идеята е кредиторът, най-често предприятията, които предлагат комунални услуги – ВиК дружествата, топлофикациите, мобилните оператори, ЕРП-тата, да може да се обърне към съдебния изпълнител преди да извади изпълнителен лист. [/quote] Тия са МЕГАнагли! Демократичната "мисъл" минава отвъд стализма! Тия монополи, какот спират тока на охрата за сметка от 5 лв, така и ако могат ще потърсят съдебен изпълнител за 1 лв! А съдебния изпълнител щ си сложи минимална такса "събиране" 300 лв! САЩ и тяхната агенция за "международна помощ" USAID финансираха закона, който и сега даде въможност на честните сдебни изпълнители да се РАЗПИЩОЛЯТ! С лобизма на руски Газпром лобисти като Р.ОВЧ.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Това всичкото е много добре описано и бих го използвам в бъдеще. Но по онова време не съм мислил, че могат да са такива мизерници. А се съмнявам и много от хората дори да са се сетили за това.

  Добър съвет за всички.

 17. 17 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#16] от "popovp":

  Хм. Всичко опира до мълчаливото съгласие. Не знам дали има съдебна практика по този въпрос в България. Именно това е важното, защото е напълно възможно изобщо да няма такова нещо като мълчаливо съгласие...

 18. 18 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Няма безплатен обяд! Важното е да не се злоупотребява при този вариант, който ще бъде много по-работещ от гледна точка на ЧСИ-тата.

 19. 19 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  до 300 л в никой да не може да си начислява такси и таксички повече от 10% от сумата , това да се заложи в закон и който иска да събира задълженията .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK