Отпада задължителното деклариране на доходите на починал

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановНаследниците няма да са длъжни да подават данъчни декларации от името на починалия наследодател, но ще могат да го правят по желание. Това коментира пред медиите финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.


Именно в този вариант изменението в Закона за доходите на физическите лица е внесено в парламента.


Първоначалният текст предлагаше при смърт на човек, който получава доход, различен от този по трудов договор, наследниците му да са задължени да подадат данъчна декларация, както и да платят дължимия данък на държавата. Той срещна критики заради това, че роднините не са длъжни да знаят потенциалните източници на доход на починалия, нито пък кога какво е декларирал пред държавата.


Горанов уточни днес, че наследниците ще имат право да декларират, но ако не го направят, Националната агенция за приходите няма да ги глоби. Тя обаче може да изиска ревизия.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Я! Тоя имал някакъв свян.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Разгеле, измислиха как да го направят хем лесно за наследниците, хем да не дава възможност за прекалени злоупотреби!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 660 Весело

  Сега като се извият едни опашки от желаещи.

  EU now have 1 GB empty space
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1513 Неутрално
 5. 5 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "bpcorp":

  Комунист и свян, по-вероятно е да се види негър скиор.

  Подпис - електронен ;)
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Весело

  Че кога са го приели, та сега да "отпада"?

  Не мина, не мина! Номерът ...

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Едно безумие - по-малко. Остава - полубезумие:

  "Националната агенция за приходите няма да ги глоби. Тя обаче може да изиска ревизия."

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Весело

  Горанов уточни днес, че наследниците ще имат право да декларират, но ако не го направят, Националната агенция за приходите няма да ги глоби. Тя обаче може да изиска ревизия.
  ========
  Ейц!
  Хем отстъпчиви, хем "плашим". Та да се знае, че отстъпва не защото не може, а защото са добри, добри ...

  Ама то НАП може винаги да си направи ревизия така или иначе ...

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  И след ревизията ще състави акт на починалия?

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  пИсмо от починал не чакай!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  И с каква цел ще се предизвика ревизия, след като нито могат по закон да те задължат да платиш данъка, нито да те глобят?
  Абе, най-хубаво да си умираме на 1-ви януари, за да нямат проблем наследниците ни.

 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Гробарски мародери!
  До къде изпаднаха нещастниците!

 13. 13 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Отдалече личи Свищовската иконономическа школа. Предлагаш откровенна тъпотия после не я приемаш. Безценно!!! Гарантирано от знаете Кой.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Много хитър номер и още един ЗАКОНЕН начин за ПРАНЕ !!! Декларираш, плащаш десятък и си богат и чист като момина сълза !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "... но ще могат да го правят по желание."

  Последната смешка в проектозакона.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Милен Велчев като финансов министър имаше идея да отпадне данък наследство! Впоследствие се отказа...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  В това отношение сме шибана държава отвсякъде и много от отдавна. Баща ми имаше лозе по постановление от 70-те. Който незнае що е това, бай Тошо раздаде безплатно запустели ниви на хората по пол. декар да се занимават в почивните дни. Разрешиха и строеж на къщички. Нашето беше за чудо и приказ, но с годините стана нерентабилно, пък и старецът грохна. Даде го на комшия, като изришно се разбрахме да уреди работата с данъчните, макар сумата да беше смешна-1.20 на год. Ниц, като плащах др. данъци, ми искаха и левче за мястото. 2012 човекът си отиде на 90г., а аз така и не съм се интересувал дали тече данъка. Бас хващам, че да. НАП са една институция без грам въображение и жустрят дънъци на отдавна отишли си от тоя свят хора. Не знаят и как да ги събират. Тяхна работа. Така ми искаха данък за стара кола, спряна от движение преди 20г. После царя измисли закон да се плаща и за тях и аз съвсем случайно разбрах, че дължа сума с лихви и пр. Питах адвокат и той ми каза да си гледат работата.

 18. 18 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще ни принудят да се откажем от наследство, за да не наследим и задълженията на починалия.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Ами, преди да го коментирате, редно е да помислите.

 20. 20 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... за съжаление, нивото на българската журналистика е "сон шон жмо". И Дневник не прави изключение. Пожелателни конструкции, мнения, предложения и откровени тъпизми се представят за факти. Ето вижте заглавието на "новината" - "Отпада задължителното деклариране на доходите на починал". Кратък анализ - за да отпадне нещо си, при това задължително досега, трябва все пак да е съществувало. ДА Е ФАКТ. Но нито декларирането на доходи на починал е факт, нито е било задължително. Факт. Факт е и, че Дневник ни го поднася за факт, който е съществувал и сега вече няма да го има. Да, ама не, както обичаше да казва Петко Бочаров. И още - вчера по "медиите" излезе "факта (мисля и в Дневник също), че вече нямало да се сливат и отработват празнични и почивни дни. Дори БНТ излезе в централните си новини с анонса - ОТПАДА ... еди си какво. Обаче, това също не е факт... а "сон шон жмо". Та такива мити-немити ми ти Дневници

 21. 21 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Иска ми се да знам предложението за задължителното деклариране на доходите от жив човек или от покойник е направено

  nemam nervi
 22. 22 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 607 Неутрално

  "Наследниците няма да са длъжни да подават данъчни декларации от името на починалия наследодател, но ще могат да го правят по желание."
  Тия вярно са големи калинки. Всичките. Декларация за облагане на годишни доходи от законния представител на лице получило доходи винаги е можело и може да се подаде. В случай че човека се е споминал, подавачите не може да са други, освен наследниците , приели наследството. За неизплатените данъци на починал човек, независимо дали са по декларация подадена от него приживе или подадена впоследствие, отговарят пак те. Така , че това преливане от пусто в празно , тази буря в чаша вода може да се обясни само с герберско тъпоумие. Впрочем , такива случаи е имало, без да са прекалено чести , когато подоходния данък се определяше по прогресивна скала в зависимост от размера му. Най често при доходи от наеми. Ако човекът е починал по средата на годината , а получаването на наема е продължено от неговите наследници , както обикновено става, то за тях е по изгодно да се раздели полученият годишен доход на две или на три или повече , колкото са наследниците и тогава да се определи данък по скалата. В някои случаи общият данък за тези доходи можеше да падне значително, два пъти , да речем или дори повече. Така , че такива декларации са подавани. Едва ли нещо пречи и сега да се подават, макар , че при плосък данък няма изгода. Но могат да служат за доказване на доходи и т.н.
  Естествено , може и да се лъже от друга страна. Пак с тази цел.
  Разбира се НАП е за това ужким. Да не дава на лошите да лъжат и да крият данъци. Но да се въведе задължение за деклариране от страна на наследниците ми се струва малоумно.Не знам дали е противоконституционно. Но със сигурност администрирането му струва повече отколкото данък ще се събере. Просто , като за милиционери. В България всяка година умират повече от 110 хил души, повечето то тях вероятно имат наследници. За да се хванат 5 -10 /нека са 20 /, които биха си спестили сериозен данък от скриване на големи доходи на починал ще трябва да се рови в информацията за всички тези 110 хиляди. Отделно наследниците /колко хиляди ?/ ще са задължени да събират документи, да подават декларации и т.н. Вместо да направят необходимите 10-20 проверки и ревизии ако се съмняват някъде , че фиска е ощетен.

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":

  параграфските места са раздавани за ползване, ползвател е бил баща ви, правото на ползване е персонално, вие или съседа ви нямате нито права, нито задължения там - сам казвате - нечия запустяла нива - към момента тя или си има собственици, или е общинска

 24. 24 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 379 Любопитно

  "Горанов уточни днес, че наследниците ще имат право да декларират, но ако не го направят, Националната агенция за приходите няма да ги глоби. Тя обаче може да изиска ревизия."

  На кого ???
  На починалият ли ще му правят ревизия ???
  ТОЕСТ ЩЕ ГО ЕКСУМИРАТ И ЩЕ ГО РЕВИЗИРАТ ????

 25. 25 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 379 Любопитно
 26. 26 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 379 Любопитно
 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1703 Весело

  Ами да идат в гробищата и да си правят ревизии колкото си искат никой няма да им пречи а и всички данъчно задължени са на постоянен адрес.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 28. 28 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  О, да! Под строй ще са желаещите!

 29. 29 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То тъй тъй е ходене по мъките да оправяш в такъв случай нещата - сметки, абонаменти и т.н.

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Верно ли? Владко, ко ти стана, ве, пич? Да не настина нещо? Или поумня най-сетне? Най-вероятно е Баце да ти е дигнал мернико, като на Дянков, а?

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  отпадане на тъпотия приема ли се за реформа?

 32. 32 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ... рекетьорството, явно е до гроб! ... че и след него ...
  Да им ... и калинковците!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 33. 33 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#27] от "Танас":
  [quote#27:"Танас"]Ами да идат в гробищата и да си правят ревизии колкото си искат[/quote]
  Ревизии, драги се правят на наследниците на починалите. Колкото и да е чудно наследниците , в общия случай отговарят за задълженията на споминалия се , не само данъчни, между другото. Това отдавнашен принцип в правото, възприет е веднага след освобождението , вероятно се е прилагал и преди, и логичен като цяло. Щом наследниците получават имотите , парите , колите и т.н. Ако нещо ми е чудно, това е малоумието да се раздухва това в предизборна обстановка от герберската управляваща клика. Вероятно целта е била да се отсече малоумието от Баце и Цецка , за да излязат герои в очите на мат"риала. Няма друго обяснение.


 34. 34 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А фризьорките, пенсионерите, замеделските стопани ще подават данъчни декларации по интернет. Безумие.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  [quote#22:"zegi"]тази буря в чаша вода може да се обясни само с герберско тъпоумие.[/quote]
  Абсолютно! "Правата и задълженията" на починалия са уредени в Закона за наследството.
  Тия малоумни калинки непрекъснато пипат закони (ЗОДФЛ), от които хал хабер си нямат! Няма да се изненадам, ако въведат "отрицателен данък", а що не направо "имагинерен данък".
  Няма как да отпадне задължение за деклариране на доходите на починал, когато не е имало такова. И журналистите са "умници" като фин.министъра!

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#23] от "extraCACA":

  Когато встъпвах като наследник на жилището и се оформяха формалности в НАП, служителката след приключването не забрави да ми напомни да плащам и данъка на лозето.

 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Днес някакъв свенски сайт писал, че учениците са финансово неграмотни и извиваше по този повод. Че децата не знаят какво е кредит не е проблем. Но финасовия министър да е финансово неграмотен вече е огромен проблем.
  Според слугата на Пеевски Горанов наследниците имат право да подадат декларация на починалия, но ако не го направят няма да ги глобява. И не се разбра задължени ли са да го направят.
  И ако починалите ще плащат данък за доход, който не са получили, то би трябвало да си получат и пенсията за месеца, в който се споминат.
  Как звучи само!
  След намесата на Горанов (Пеевски) данъчната ни система е умряла работа, нали?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#36] от "man_un":

  нормално, при учредено право на ползване ползвателите плащат данък и то върху декларираните от тях самите обстоятелства вие какво очаквате - да откажат да ви вземат парите ли хаха

 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Този форум, който претендира да е десен, се е превърнал в ултра-левичарски, със съпътстващата неграмотност ... дерзайте, другарки/другари и господа/госпожи - обединяват ви липсата на елементарни знания, и злобата - несъкрушими сте !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Безсмислено словосъчетание във вид
  на министерско решение !!!

 41. 41 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 225 Неутрално

  мутромилиционерите са като соц келнери - ако мине. или, пускат един фишек, всички за развикват, в суматохата прокарват нещо десет пъти по-гнусно. това недоразумение всъщност на кого е син? защо е министър?

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Не иска да падне по гръб. Ще ми е интересно как ще направи ревизия на физ.лице, което е мъртво

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Няма ли кой да го закрие това данъчно?

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK