НАП вече е получила 2200 данъчни декларации, крайният срок е 2 май

Подаващите декларация на хартия нямат право на отстъпка.

© Цветелина Белутова, Капитал

Подаващите декларация на хартия нямат право на отстъпка.Преди гражданите да подадат данъчните си декларации в НАП по интернет, е хубаво да проверят дали нямат стари задължения към държавата, за да могат да ползват законовата отстъпка. Това препоръча, цитиран от БТА, говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.


Отстъпката е 5 процента от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лева и то при условие,че хората внесат декларацията си до края на март онлайн и нямат предходни задължения. Проверката за стари задължения става с персонален идентификационен код (ПИК),който се получава безплатно от офисите на НАП.


Тази година няма сериозни промени в подаването на данъчните декларации и плащанията. Срокът за подаване на декларации е 2 май - това може да стане през офисите на НАП, през пощите и през интернет, съобщи Боряна Георгиева, директор в НАП. От началото на годината вече са подадени 2200 декларации, от тях над 1200 по интернет, като при тях 80 процента от хората са ползвали ПИК при подаването.
Данъчните служби ще работят с плаващо работно време - тоест няма да има обедни почивки. Фирмите трябва да посочат съставителя на финансовия отчет - той може да бъде физическо или юридическо лице.


Има две промени в нормативната база, които ще са свързани с данъчната кампания през 2018 година. Ако през 2017 г. данъкоплатецът получаваприходите си изцяло по безкасов път, а 80% от разходите му са също по безкасов начин, може да ползва отстъпка от 1% дължимия данък, но не повече от 500 лева.


Ако някой подаде декларация до първи април и установи, че в нея е допуснал грешка, ще може да подаде до края на месеца коригираща декларация, съобщи Боряна Георгиева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK