И тази година млади семейства с ипотека ползват данъчни облекчения

И тази година млади семейства с ипотека ползват данъчни облекчения

© Цветелина Белутова, КапиталИ през 2017 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП).


Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за купуване на жилище.


Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.
Средногодишно облекчението за ипотечни кредити се ползва от около 5500 семейства, като те намаляват общо с над 15 млн. лв. данъчните си основи.


За да се ползва данъчното облекчение, едновременно трябва да са налице следните условия:

 • - договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;


  - данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;


  - ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината;


  - задължително условие за ползване на данъчното облекчение е данъчно задълженото лице да представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.

Всички тези обстоятелства и условия се декларират в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г.


Облекчението може да се ползва от местни физически лица, както и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за направени през годината лихвени плащания по първите 100 хил. лв. от главницата по ипотечен кредит.


Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката, отпуснала кредита, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 хил. лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.


Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по електронен път с ПИК или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол-центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6714 Неутрално

  Все пак облекчение за младите данъкоплатци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Това си плаче за дело за дискриминация!

  Какво - ако семейството не е младо, не може да изпитва трудности с ипотеката си, така ли? Ако родителите са на 36 години, те изведнъж спират да изпитват затруднения?

  Отделно, че имат право, само ако имат сключен граждански брак. А ако не са сключили, значе не изпитват трудности с ипотеката, така ли? А ако е самотен родител, на него сигурно му е още по-лесно с ипотеката, щото него закона го отрязва...

  Просто никой не се е сетил да го атакува, сигурен съм, че има всички основания да падне.

 3. 3 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#2:"niakoi_si"]Отделно, че имат право, само ако имат сключен граждански брак.[/quote]
  Именно!
  Още повече, че в закона не е упоменато да има задължително брак, а това си е тълкуване на НАП!

 4. 4 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Е нали Корни обещава, че ще направи същото?!?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#2:"niakoi_si"]

  Това си плаче за дело за дискриминация!

  Какво - ако семейството не е младо, не може да изпитва трудности с ипотеката си, така ли? [/quote]
  Модела си е либертофонски и насърчава продажбите на жилища в презастроената София от строители които не само ,че не внасят данъци ами и източват по ЗНИ. В Същото време се закриват училища,болници и се гонят младите от прованса където не корпоративния бизнес е в масов фалит и в много населени места има само по едно работно място за кметски наместник!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Ех, все има нещо... сега дискриминация... от една страна ревем, че нацията изчезва, младите не раждат деца, от друга, че ако се правят някакви стимули за младите е дискриминация.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#6] от "ilinko":

  36 годишните стари ли са? На 34 години без граждански брак или ако са самотни родители млади ли са?

  Лесното решение е да пуснат закона за всички, без ограничения. Доброто решение е семейно подоходно облагане, ама това е толкова сложно, че не очаквам нашата администрация да се справи с него.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Какво стимулира, пълна глупост е. Ако удариш чертата спрямо средния деклариран доход, ще се окаже, че масовото спестено ще е около 100-те лв. на годишна база.... С тях ще стимулираш покупка на апартамент, га цъфнат налъмите.

 9. 9 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  ДДФЛ, чл. 22а, ал. 1
  Местните физически лица могат да ползват данъчно облекчение за млади семейства, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, когато едновременно са налице следните условия:
  1. договорът за ипотечния кредит е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;

 10. 10 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]насърчава продажбите на жилища в презастроената София[/quote]

  Съмнявам се. Първо, че това облекчение важи за цялата страна и второ, не мисля, че това е кой знае какво насърчаване. Едва ли някой си купува жилище само, защото му облекчават данъците от лихвите. Сметнете колко далавера е цялата работа и колко се спестява. Лихвите, не целият заем, се изваждат от годишните доходи и данък се плаща върху доходите без сумата от лихвите. Нямам точна идея колко се печели от тази работа, но сигурно не е основният стимул за закупуване на жилище.

 11. 11 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#9:"nick_wolf1"]ДДФЛ, чл. 22а, ал. 1[/quote]
  Да, моя грешка. Сега се сетих - всъщност драмата беше дали бракът е сключен преди или след ипотеката:
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/dqnkov-otgovarq-dali-nap-e-ogranichila-oblekcheniqta-za-mladite-semejstva-532228
  Та там от НАП си позволиха разни своеволия.

 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Идеята е да се стимулират младите да си купят жилище (друг въпрос е колко това ги стимулира.). За това се слага някаква граница. 36, 34, няма точна дефиниция за млад, така че просто е сложена граница 35. Ако се пусне за всички тогава няма да е стимул, а част от данъчната система. По тази логика всякакво данъчно облекчение е дискриминация.

  За семейното облагане сте прав, но и там ще излезе, че има дискриминация, защото пак ще има хора без граждански брак или самотни родители...

 13. 13 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julius":

  Към датата на сключване на договора за кредит трябва да има брак.
  Ползваме това облекчение от 2009г.
  В началото връщаха по почти 1000 лв., после спаднаха на 700, 500, 400, закръглено, защото за това време лихвите също се понижиха доста. Все пак, с 400 лв. се плаща данъкът за жилището плюс такса смет, че и остават. Не, че съм опрял до тия пари, но каквото успея да скатая от тая кочина, ще го скатая. Ако искат данъци, да ги вземат от Пеевски.

 14. 14 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#13:"nick_wolf1"]Към датата на сключване на договора за кредит трябва да има брак. [/quote]
  Ами те точно това от НАП си го измислиха!
  Идеята на Дянков изобщо не беше такава.

 15. 15 Профил на swk52517456
  swk52517456
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Демографски проблеми и подпомагане на млади семейства е семейното подоходно облагане. Явно има причина да него прилагат. Преди време БСП говореше за това, но после се отказаха. Статистиката показва, че младите и работещите не са техния електорат.

 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Ако някой решил, че това е начина за подпомагане на тъй наречените млади семейства, това е един вид прехвъляне на тази тежест на обществото, защото някакви данъци се плащат в умален размер и това се рапределя на всички данъкоплатци.
  Банките с нищо не участват в това действие....те си лапат лихвиците и печалбите им растат...

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#10:"ilinko"]Нямам точна идея колко се печели от тази работа, но сигурно не е основният стимул за закупуване на жилище. [/quote]
  Ако държавата беше загрижена за младите а не за строителните предприемачи и банкерите можеше сама да финансира строителство, което ако е облекчено от разрешителни режими а парцелите си останат държавни/общински за цената пада за хиляди квадратни метри застроена площ до около 5-6 пъти под "пазарните" цени.
  Да се принуждават млади хора да плащат 30г. жилище с половината си доходи си е неоробовладелство!
  Може да питате Мойшето как в Израел насърчава младите да се заселват по-евтино с застрояването на Западния бряг!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Правото на собствено жилище не е гарантирано по конкституция.

  Апропо, на 90% от собствениците в БГ бих им отнел собственноста, заради немарливо отношение към същата, особенно общите части. И в една нормална държава, това става.

 19. 19 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 279 Разстроено

  НАП - джиите прецакват тази инициатива. Първата година, когато това облекчение бе въведено се възползвах от него без пречки от страна на НАП. Още тогава им представих договор за ИК който бе рефинансиран от друга банка, която ми отпусна и допълнителна сума над сумата за рефинансиране. В новия договор конкретно до стотинка е записано каква е сумата за рефинансиране и каква е допълнителната сума. Поисках от НАП да се възползвам от това облекчение, като ми приспаднат лихвените плащания само върху сумата за рефинансиране на покупката на имота. Естествено върху дадените ми допълнително средства нямам претенции да ми се приспадат лихвени плащания. Първата година НАП реши, че всичко е ОК, но от втората реши, че това е проблем. Дано да няма други като мен. Оставих нещата така, не ми се занимава с НАП-джии.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":

  Идеята, би трябвало да е, да се подпомагат семейства с деца, които нямат навършени 18 години...! Без значение, на каква възраст са родителите.
  Както правилно отбелязват някои по-горе, разходите и проблемите по отглеждането на деца и свързаните с това жилищни нужди, не се прекратяват с навършването на 36 години от родителите...! И без друго, семейство от родители с образование, едва ли помисля за собствено жилище преди да навършат около 30 години. И, след 5 години... хоп, няма облекчение, никакво. Големи стимули, за млади семейства, големи стимули за отглеждане на деца! При положение, че имаме тежки демографски проблеми, тия символични мерки са, по-скоро подигравка...!
  Баси и простата милиционерска държава, дето сме...!!!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Данъчно облекчение за деца съществува отделно от това за млади семейства, така че на теория семейства с деца се подпомагат също.

  Иначе и аз съм съгласен, че това не са кой знае какви стимули и че за едно семейство под 35 г. тези данъчни облекчения едва ли са основния стимул за купуване на жилище. Не искам да защитавам точно този начин на подпомагане, и аз също смятам, че не е най-подходящият, но не мога да се съглася с това, че все виждаме негативните страни и някаква дискриминация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK