Осигурени са прехвърлили 124 млн. лв. от частните пенсионни фондове на държавата

Даниела Петкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниела ПетковаЧастните пенсионни фондове са прехвърлили около 124 млн. лв. от партидите на свои клиенти към НОИ или Сребърния фонд, информира "Капитал Daily". Данните са експертна оценка, тъй като държавата и нейните институции не предоставят официални данни за броя на лицата, избрали някоя от тези опции и прехвърлените от тях суми.


Вестник "Сега", позовавайки се на НАП, пише, че става дума за 9833 души. Те са се възползвали от възможността, предоставена в началото на 2016 г. за прехвърляне на парите от частния фонд към НОИ и обратно.


Според изчисленията на компаниите от бранша 104 млн. лв. е бил трансферът от универсалните фондове, където се осигуряват всички родени след 1959 г., и още 20 млн. лв. са дошли от професионалните, където правят вноски работодателите на служители с по-тежка категория труд.
На база на реализираната доходност през 2016 г. дружествата изчисляват, че за прехвърлена партида от 1000 лв. осигуреният е загубил 39 лв., а за такава от 18 000 лв. (каквито по данни на компаниите са най-големите) тя достига 702 лв.


Според председателя на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова вече има и хора, желаещи да се върнат при тях, като още е рано да се каже дали това ще е трайна тенденция.


Според дружествата държавата е постъпила некоректно с лицата, избрали да прехвърлят парите си в НОИ (основно пенсионирани военни и полицаи) срещу обещания за по висока пенсия. За тях също няма точни данни, като някои са спечелили от прехвърлянето, а други са изгубили, но няма опция да се върнат в частните пенсионни фондове. Изпълнителният директор на "Алианц България" София Христова обясни, че НОИ е можел да изчисли и да им съобщи предварително каква пенсия ще получават, но не го е направил и те са правили неинформиран избор.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  А такааа.Пак ще има излъгани.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Военни и полицаи? Ненаядоха се фуражките.Гнус! Мързеливи и алчни.

 3. 3 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А шестима/6/ осигурени са направили обратния ход-от НОИ към частните фондове. Показателно за народопсихологията.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  В Сребърният фонд има ли такси, защото в частните, за последните 4 години са удържани такси в размер на 561 милиона лева!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прехвърлят хората.. докато още има какво.
  Когато се наложи частните осигурители да плащат пенсии и се окаже, че няма от къде.. е те тогава ще настане купона..

 6. 6 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Защото някои си мислят, че държавният осигурителен фонд не може не може да фалира, да кажа - може.
  Каза ми го едно англичанче преди години.
  Изгубил беше около 15 х. паунда поради тази причина от натрупани осигуровки там.
  Те така - всеки си има глава, да мисли.

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Доказано е,че държавата е най-лошият стопанин!

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#5] от "uvx36507936":

  Че те и сега плащат. И имат и доходност. А доходност от сребърния фонд чакайте ... с правителствен указ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  А в Сребърния фонд парите управляват ли се или само ги яде инфлацията? Като инфлацията пак стане 5-6%, каквато беше типична за България преди кризата, тогава някои хора ще усетят, че са гризнали дръвцето.

 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Основно са прехвърлени на милиционери и ушави щото те се пенсионират по -рано. Тези пари ще ги изконсумират за 5-6 години от увеличени пенсии и сред това 10-15 години сещайте се кой ще им плаща пенсиите, ами тия дето трябва да работим до 65 години ако доживеем!

 11. 11 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ей Богу, какъв мазохист трябва да си, за да си набуташ парите доброволно в НОИ

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  В повечето пъти губят от това действие.

 13. 13 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 232 Гневно

  И колко изгубиха от това така прокламирано от държавата безумие?

 14. 14 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobbyperu":

  Абсолютно точно! Ама какво можем да направим, как да им обясним, дебели глави са. Години наред им е обяснявано как най-добре всичко да е на държавата и на частното не трябва да се вярва. Все си мислех, че тази настройка ще се стопи с всички над 70 г., но уви. Раждат се нови извратеняци.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#6:"DJTrump"]Защото някои си мислят, че държавният осигурителен фонд не може да фалира, да кажа - може. [/quote]
  Всъщност държавният осигурителен фонд наистина не може да фалира, просто защото всяка година е във фалит (държавна субсидия от 4.6 млрд .лв.). Явно английският Ви не е добър - няма как в държавен фонд (като НОИ - разходно-покривен) да се загубят пари, защото просто няма такива.
  Проблемът е друг - едни тарикати (ранни пенсионери) цакат други тарикати (пенсионери с измислен трудов стаж). Сега тарикатчетата не искат да го вдянат проблема, но той ще се стовари с убийствена сила около 2025 г., когато няма да има кой да плаща ни пенисонни осигуровки, ни данъци (1.8 млн. работещи при 2.6 млн. пенсионери, без раждаемост, първите си бият шута в чужбина и тия с 20 -сте брутни заплати ще трябва да заработват преханата си).

 16. 16 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всъщност не е съвсем ясно какво решение да се вземе защото пенсията отпусната от НОИ е 30 процента по-ниска за хора родени след 1959 година и не е съвсем ясно дали пенсията от частния пенсионен фонд ще компенсира това намаление от 30 процента!Друг проблем е че един фалирал частен пенсионен фонд те оставя без втория стълб от пенсията защото не съм чул да има гаранционен фонд който да покрива загуби от фалирал пенсионен фонд!Държавен пенсионен фонд фалирал няма!Засега частните пенсионни фондове не могат да компенсират намалението от 30 процента на пенсиите отпуснати на родени след 1959 година!Затова военни полицаи и други с втора и трета категория труд се прехвърлят към НОИ!

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#16:"aaaa"]защото пенсията отпусната от НОИ е 30 процента по-ниска за хора родени след 1959 година [/quote]
  Това не е точно така:
  Първо, по закон не би трябвало да има пенсионери, родени след 1959. Първите "законни" (36 г. и 2м. трудов стаж и възраст 61 г. и 10 месеца за жените) пенсионери ще са през 2022 г., а мъжете чак в края на 2024 г.
  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13
  Второ, отпусната от НОИ пенсия предсрочно (преди изпълнение на законовите изисквания) винаги е била по-ниска, независимо кой кога е роден.
  Трето, има специален казус, даже два:
  - пенсиониращите с първа и втора категория труд (с 15 и 27 г. трудов стаж съответно) би следвало да получават пенсия от професионалния си пенсионен фонд до навършване на законава възраст за пенсиониране (към момента 61 г. за жените и 64 г. за мъжете). Сиреч един миньор като се пенсионира на 40 години, трябва 20 години да получава пенсия не от НОИ, а от професионалния пенсионен фонд. При пенсионна вноска от 13% от заплата Х за 15 години се събират 0.13 х 15г.х 12м =23.4 заплати по партидата. Като се разпредели тая сума за 20 години се получава пенсия по-малка от 10% от заплата. Дори и да е последната заплата (около 3000 лв.), пенсията ще е под 253,5 лв (максимален осигурителен доход от 2600 лв. за 2016 и 2017 г.);
  - пенсиониращите се военни (вече след 27г. служба и възраст от 52 г.), родени след 31.12.1959 г., получават непълна пенсия, защото нямат ни индивидуална партида в професионален фонд, нито са изпълнили законовите изисквания. Пълната пенсия ще получат при навършване на 64 г. - около 75% от НОИ и под 25% от задължителния универсален частен фонд. Последното няма как да се случи преди 2029 г. (2002 г. започва допълнителното задължително осигуряване + 27 г. служба = 2029 г.).
  И само в този случай стигаме до врътката Горанова - ако си прехвърлят партидите (универсален пенсионен частен фонд) в ... Сребърния фонд, НОИ ще им изплаща пенсия (за сметка или на другите пенсионери, или на бюджетната субсидия) все едно, че не са родени след 31.12.1959 г.
  В заключение ще отбележа, че първите абсолютно законни пенсионери, възраст 65 г. и трудов стаж 40 г.) ще са през 2037 г. Ако дотогава държавата не се затрие (за капиталовите фондове е сигурно), има два сценария. Позитивният, който усърдно се подмага от здравната система, е все повече хора не доживяват пенсионна възраст и НОИ увеличава финансовия си капацитет. И имаме 1.8 млн. работещи и 1.6 млн. пенсионери; Негативният - все повече хора се пенсионират като инвалиди и/или "яки дупцета", бюджетната субсидия се увеличава до ...100% и се връщаме отново в комунизма - държавно (без обществено) пенсионно осигуряване с пенсия за 200 хляба за 2.2 млн. пенсионери (на ден по хляб, кофичка кисело мляко и битови сметки; За лекарства - йок).

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#14:"Тарасконски"]на частното не трябва да се вярва.[/quote]
  Вие повярвахте ли в "частното" като КТБ или Бърнард Мейдоф? Или в "глабалното частно" Лемън Брадърс, Блек Уотърс?
  Лично на мен, и отрицателните лихви на "държавната" ЕЦБ (на БНБ лихвата е нула*), и отрицателната доходност (като се отчетат таксите и комисионните) на "частните" фондове (Бърнард Мейдоф) са еднакво измамни.

  * Има един пишман-икономист, с 13 кухи фирми, който твърдеше (дори дисертация има на темата), че лихвата била "цената" на парите. От както основният лихвен процент стана нула (сиреч парите са с нулева цена, без стойност, непотребни), спря да говори за пари и само се оплаква във в-к Сега, че европските банкери са го прекарали. Иначе си беше прекаран с една американска царевица, която загни под "вещото" му ръководство.

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Ами съвсем нормално е хората с мозък да си ги прехвърлят в НОИ.
  В ДЗПО си държат парите или тарикатите, или "умните и красивите"

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#16] от "aaaa":

  Ако трябва да сме прецизни - 28%.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":


  [quote#17:"wanderer"]Първо, по закон не би трябвало да има пенсионери, родени след 1959.[/quote]
  Да бе, ти ще кажеш.
  Армията и полицията е така.
  Да не мислиш, че пенсиониран на 50 години ще чака да стане на 65 за да започне да получава добавката от ЧПФ? Която за тези 15 години може да бъде изядена? Не си познал. Прехвърля се в НОИ, преизчисляват му пенсията и започва да взема целият размер веднага.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  В България както е организирано осигуровката е вид данък. Затова - минимално участие и тогава минимална загуба и/или печалба

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK