Социалната пенсия за старост се повишава до 120.98 лв.

Промяната ще доведе до увеличаване и на останалите несвързани с трудова дейност пенсии.

© Георги Кожухаров

Промяната ще доведе до увеличаване и на останалите несвързани с трудова дейност пенсии.Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще нарасне с 2.4% до 120.98 лв.


Това е процентът, с който от 1 януари нарасна тежестта на една година осигурителен стаж и със същия процент ще се преизчислят от 1 юли пенсиите за трудова дейност.


Промяната ще доведе до увеличаване и на останалите несвързани с трудова дейност пенсии, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и
гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.


Право на социална пенсия имат хората, които са навършили 70 г., но не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друго условие е доходът на член от домакинството им да е под гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. За 2016 г. той е 65 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK