Колко болнични се ползват и колко пари се изплащат за тях (графика)

Колко болнични се ползват и колко пари се изплащат за тях (графика)

© Надежда Чипева, КапиталКолко краткосрочни обезщетения за временна нетрудоспособност (т. нар. болнични) са ползвани в годините и колко пари са изплащани за тях?


Проблемът излезе на дневен ред след като се оказа, че разходите за болнични достигнаха половин милиард лева годишно, а държавата реши да се справи с него като "накаже" хората с намаляване размера на обезщетението, изплащано през първите три дни на болестта. Мними болни, които искат да отиват на почивка и некоректни работодатели, които пращат служителите си в болнични, за да не им плащат, са част от обявените злоупотреби. В схемата са и недобросъвестни лекари, които издават документа без основание.


"Дневник" представя в графика за броя на обезщетенията за временна нетрудоспособност, издавани в годините, броя на дните, които обхващат, и номиналния размер на изплатените обезщетения.


Данните за първите 6 месеца на 2017 г. не са включени, но потвърждават тенденцията на нарастване. От януари до юни са изплатени 1.3 млн. обезщетения общо за 8.5 млн. дни, а изплатената сума е 238.4 млн. лв. Спрямо първото шестмесечие на 2016 г. почти няма разлика в броя на обезщетенията, но изгубените поради болест работни дни нарастват с близо 5 на сто, а изплатената сума - с над 10% (без да се отчита инфлацията), най-вероятно поради ръста на осигурителния доход.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK