Как се плащат болничните в някои от държавите в ЕС

Как се плащат болничните в някои от държавите в ЕС

© Георги КожухаровИдеята за това първите три дни от болничните да се плащат по-малко, макар и оттеглена от правителството, повдигна темите за мнимите болни, които почиват на море, за недобросъвестните лекари, които им издават документ с невярното съдържание, за хитруващи собственици на фирми, които маскират с масови заболявания собствените си финансови неблагополучия.


Трябва ли действително болните хора, които са мнозинство сред ползвателите на болнични листове, да търпят неудобства и дори лишения заради симулантите и това ли е начинът обществото да се справи с източването на социалния фонд? Според някои официални лица - и в други държави от ЕС отсъствие по болест за три дни не се насърчавало. А според премиера Бойко Борисов България е "изключително социална".


"Дневник" се допита до неправителствената организация "Лечение без граници", чиито стотици доброволци оказват помощ на българите, принудени да се лекуват в чужбина. Активистите на "Лечение без граници" събраха информация от практиката в Германия, Австрия, Франция и Испания.
В Германия по закон през първите 6 седмици от болничния заплатата се изплаща 100% от работодателя, освен ако изрично друго като клауза не фигурира в договора.


Ако се налага болничният да бъде продължен след 6-тата седмица, плащането става от здравната касa, но с намален процент. В зависимост от това дали пациентът има договор с държавна или с частна каса, обезщетението варира между 70 на сто от нетното възнаграждение и 90% от брутното.


Ако обаче служителят се разболее през първите 4 седмици от постъпването си на работа, работодателят не му дължи нищо, а обезщетението се поема от здравната каса. При по-дълго заболяване, през 4-тата и 6-тата седмица се включва работодателят.


По време на болничен обаче работодятелят има право да изпрати предизвестие за уволнение (независимо за пробен срок ли става дума или не), но уволнението влиза в сила СЛЕД изтичане на болничния.


На много места също е прието ако си болен до 2 дни, да не се носи болничен (естествено тези дни се заплащат от работодателя).


В Австрия всеки служител получава 100% от заплатата си при боледуване до 6 седмици. Срокът е по-дълъг при по-продължителен стаж. Например, при 5 г. стаж обезщетението е за до 8 седмици, при 15 години - до 10 седмици, 25 години - до 12 седмици. Ако боледуването продължи по-дълго, се изплащат 50% от заплатата в продължение на максимум още 4 седмици. Всичко до тук се поема от работодателя.


Също така, ако в трудовия договор има записани извънредни часове или комисионни, работодателят е длъжен да изплати и това на принципа "служителят получава толкова по време на болничен, колкото би получил, ако би бил на работа в този ден".


Здравната каса се включва най-рано на 4-ия ден от болничния. Първите 3 дни винаги ги плаща работодателят. Касата плаща процент от заплатата (50% до 43-ия ден и 60% от 43-ия ден нататък), но САМО АКО работодателят по някаква причина не плаща или плаща по-малко от 100% (например ако уволни служителя междувременно).
По време на горепосочените 4 седмици (когато работодателят плаща 50%), касата плаща допълнително 30%. Ако служителят е болен по-дълго от горепосочените 6 + 4 седмици, работодателят спира да му плаща и здравната каса се включва с 60% от заплатата.


Във Франция социално осигурените лица получават дневни обезщетения, изплащани от социалното осигуряване в случай на болест, предназначени да компенсират загубените заплати. Сумата им се преоценява всяка година.
Максималният размер на дневната помощ, която може да бъде платена през 2017 г., е 43.80 евро и 58.40 евро в случай на увеличение за отпуск за дете и продължителен отпуск по болест.


Дневната надбавка, изплащана за спиране на работа, е равна на 50% от основната дневна заплата, изчислена на базата на средната стойност на брутните заплати (т.е. приходите, подлежащи на вноски) от трите последни работни месеца преди спирането на работа или 12 месеца в случай на сезонна или прекъсната дейност, която сега се взема предвид в рамките на 1.8 пъти от минималната месечна заплата.


Например, служител, получаващ 2 000 евро бруто месечно, ползващ се от 6-дневен отпуск по болест, получава обезщетение фиксирано на 33.17 евро на ден след 3-ия ден от решението (или общо 99.52 евро). Към тази сума се добавя компенсация за загубата на заплата, компенсацията изплатена от допълнителната осигуровка и евентуално пълно обезщетение за загубата на заплата, изплащана от работодателя (предвидена в колективния трудов договор или в дружествения договор). За да отговаря на условията за дневни надбавки за компенсиране на изгубените възнаграждения, служителят трябва да е работил и да плаща осигурителни вноски за определен период от време. Плащането се извършва от 4-ия ден от спирането на работа (3 дни отсъствие, освен в случай на по-благоприятна разпоредба, предвидена в колективния трудов договор).


В Испания през първите 3 дни работникът не получава нищо. От 3-ия до 14-ия ден получава 60% от възнаграждението си, от 14-ия ден нататък - 75%. Това е общото правило, но във всеки трудов сектор са валидни т. нар браншови спогодби, "convenios", където този въпрос е разрешен различно. В рекламния сектор, например, има определен брой дни, които ти се позволяват за болест и така на практика първите три дни не се удържат от работодателя. От 3-ия до 14-ия ден обезщетението в размер на 60% се поема работодателя, а по-нататък -социално-осигурителната система.


В България първите три дни от болничния са за сметка на работодателя, който изплаща 70% от дневния осигурителен доход. Преди кризата от 2009 г. работодателят плащаше само първия ден, но 100%, а след това обезщетенията се поемаха от НОИ. С антикризисния план, приет от първия кабинет "Борисов" работодателските организации се съгласиха бизнесът да поеме първите три дни, но с намален процент. От 4-ия ден нататък НОИ изплаща по 80%. Във вече оттеглените предложения за 2018 г. се предвиждаше работодателите да плащат първите три дни 50%, а след това НОИ да продължи да плаща 80%.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тези 6 седмици , за които говорите, би трябвало дахса общо за годината. Тоест може да са 6 боледувания по една седмица.

 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#1] от "Батков-вън":

  във ФРГ шесте седмици важат за едно заболяване.

  Например хер Мустерман има болничен лист за 6 седмици, за които работодателят бецалва заплата.

  После Мустерман се връща на работа и след месец пак болничен лист за 3 седмици - работодателят пак почва да бецалва.

  https://www.absolventa.de/karriereguide/vertragsarten/arbeitsrecht-3-entgeltfortzahlung-im-krankheitsfall #

  Tina Meier war sechs Wochen arbeitsunfähig- bzw. krankgeschrieben. Nachdem sie eine Woche wieder gearbeitet hat, erkrankt sie an einer neuen Krankheit und fällt diesmal für drei Wochen aus. In diesem Fall besteht ein neuer Anspruch auf Lohnfortzahlung, der wiederum für insgesamt sechs Wochen anhält. 

 3. 3 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ф.Нинов":

  Това е абсурдно тогава... оказва се че в БГ имаме по-смислена система :)

  Пс напомня ми на ония виц с джентълмените "и като ми тръгнаха едни карти..."

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  За мене това със заплащането от работодателя е абсолютно изнудване, особено, когато става дума за дълги периоди от време. За товамного семейни фирми предпочитат да не наемат слу ители а да работят със самонаети или така наречените ”айн ман фирма” Така се избягват излишните недоразумения, както с болничните, така и със заплащането.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#3] от "Батков-вън":

  в Комунистическият манифест е записано:

  "Пролетарии от всички страни - съединявайте се! Сборен пункт: Западна Германия!"

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  В сравнение с другите държави от ЕС в България има "див капитализъм" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6229 Весело

  А в Испания не плащат нищо първите три дни.
  Варвари...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Казусът с болничните е комплициран, обвързан с други, също толкова комплицирани казуси, че разплитането трябва да става почти едновременно! В обратния случай, възелът се затяга!
  Решение, частично разбира се, може да е: силен контрол, реален, а не "шуробаджанашки", при издаване на болнични, с последваща санкция при фалшиви болнични, и за двете страни!

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Ми то, като погледнеш, от там е тръгнало, ама по "разваления телефон", до нас е стигнало друго! А тук, като в песента: "На Европа, в самия край, ние си живеем, като в рай! Всеки някой "омагьосва", три печели, пет прахосва, но от всички сме си НАЙ!..."😂

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По ми е интересна статистиката какъв е процента на фалшивите болнични в ЕС и визираните държави, и има ли почва у тях фалша ?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Интересно е дали при тях има осигуровка за общо заболяване?Тук е 3,5%,заедно с майчинство.
  А още по-интересно ми е за тук - ако шофьор препие вечер,на другия ден дрегера не го допуска да работи.Трябва да си вземе болничен за оправдание на дните,който обаче е с код и не се изплаща от НОИ.Е да,ама работодателя е длъжен да му плати 70%.Честно ли е?

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Ние отколе сме държава на тарикатите.През 70-те, когато почнах работа, по празниците, особено майските, 1 и 24, връзкарите си вземаха по няколко дни болнични от познат доктор и бодро поемаха към вилите си. А останалите тръмбоваха по манифестациите. Да имаш познат лекар тогава беше все едно връзка в министерството. Така леля Цура си тури златна спирала на маймунката да правят безопасен секс. Така ние пренесохме тия тарикатлъци и след 89-та, при "капитализма", но винаги с идеята как да излъжем и да заобиколим правилата..."всеки иска да открадне и не ще да бачка." За кой ли път правим сравнение с неподходящите държави, където всичко е наред още от времето на кръстоносците.

 13. 13 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В Швеция, не се заплаща първият ден от болничните. Обезщетението, за втория и всеки следващ е 80% от заплатата. Работодателя поема болничните през първите две седмици, местната здравна каса следващите. Болничните се облагат със същия ДОД, както и заплатите(29-33%). Болничен от лекар се изисква след първата седмица.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 14. 14 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  А за самоосигуряващите се някой от опит да каже - първите 3 дни кой плаща, и т.н.?

 15. 15 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#14] от "Damyan Ganchev":

  никой

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Според мен първите три дни от заболяване не трябва да плаща никой.
  Това ще мотивира работещите да се обличат подходящо, да си мият ръцете преди хранене и т.н..
  При сериозни заболявания е редно болничните да се изплащат от НОИ и НЗОК.
  Работодателя, ако иска може да подпомогне служителя си, но той не е благотворителна организация или социална служба.

 17. 17 Профил на Alexander Vatkovski
  Alexander Vatkovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен първите три дни от заболяване не трябва да плаща никой.Това ще мотивира работещите да се обличат подходящо, да си мият ръцете преди хранене и т.н..При сериозни заболявания е редно болничните да се изплащат от НОИ и НЗОК.Работодателя, ако иска може да подпомогне служителя си, но той не е благотворителна организация или социална служба.
  —цитат от коментар 16 на antikvarno


  Горките работодатели, да ги ожали човек. Дай направо и платения отпуск да премахнем. И работниците да си плащат 100% от осигуровките.

 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander Vatkovski":

  Това е доста добра идея. В САЩ и Франция е така. Така е напълно ясно кой колко получава.
  А сега милиционерите ти обясняват колко им били ниски заплатите ама не казват че това са нетните им заплати, защото УЖ държавата трябва да им плати осигуровките, ама тя пък май забравя, но накрая те получават най-големите пенсии.

  А и ако работещите си плащаме всички осигуровки ще е ясно - 100лв съм изкарал от тях 38 за различни плащания ще получа 62лв. Сега изкарваш 100лв, питаш ТРЗ колко ще получа и почват едни витеевити обяснения, от които нищо не ти става ясно и не знаеш за кво работиш

 19. 19 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Човек не се разболява, защото иска. Също така ако ходим болни на работа не само, че сме по неефективни ами и рискуваме да заразим околните. Поради тази причина ми се вижда разумно първите три дни от болничния да се плащат на 100% от работодателя, но с уговорката, че документа е издаден от доверен на фирмата лекар. Дългите и/или чести болнични би следвало да се отразяват в по-ниски бонуси/увеличение на заплатата, защото обективно останалите служители са допринесли в по-голяма степен за успехите. Колкото до тия дето си взимат болничен, за да ходят на море трябва да бъдат гонени и глобявани в същата степен както и лекарите издали документите.

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  повечето болнични се издават на ангро ,например след операция на нещо си ,напр жлъчка ,защо трябва да се вземат до 6 м отпуск ,пациента на 3 ти я ден е работоспособен ,защо трябва да има майчинство с болничен 135 дни ,защо докторите трябва да пишат тези болнични ,които са безкрайно усложнени ,попълват се излишни данни ,които никой не чете ,ЕГН го има в НОИ , пишеш амб лист и пращаш листа в НОИ с е подпис ,там който иска да му пише болничния на болния ,а не като сега докторите да са обвинявани във фалшификации и щяли да им вземат правата ,все едно те са ги дали , щяли да ги съдят и в затвора щяли да ги пращат ,да не говорим за глобите от 3000 до 10000 лв , при това ,експертизата е напълно безплатна ,тоест на лекаря никой не му плаща за този излишен труд и най вече за тази огромна отговорност ,време е лекарите да спрем да правим тази услуга ,да си я прави НОИ .

 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  повечето болнични се издават на ангро ,например след операция на нещо си ,напр жлъчка ,защо трябва да се вземат до 6 м отпуск ,пациента на 3 ти я ден е работоспособен ,защо трябва да има майчинство с болничен 135 дни ,защо докторите трябва да пишат тези болнични ,които са безкрайно усложнени ,попълват се излишни данни ,които никой не чете ,ЕГН го има в НОИ , пишеш амб лист и пращаш листа в НОИ с е подпис ,там който иска да му пише болничния на болния ,а не като сега докторите да са обвинявани във фалшификации и щяли да им вземат правата ,все едно те са ги дали , щяли да ги съдят и в затвора щяли да ги пращат ,да не говорим за глобите от 3000 до 10000 лв , при това ,експертизата е напълно безплатна ,тоест на лекаря никой не му плаща за този излишен труд и най вече за тази огромна отговорност ,време е лекарите да спрем да правим тази услуга ,да си я прави НОИ .

 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  повечето болнични се издават на ангро ,например след операция на нещо си ,напр жлъчка ,защо трябва да се вземат до 6 м отпуск ,пациента на 3 ти я ден е работоспособен ,защо трябва да има майчинство с болничен 135 дни ,защо докторите трябва да пишат тези болнични ,които са безкрайно усложнени ,попълват се излишни данни ,които никой не чете ,ЕГН го има в НОИ , пишеш амб лист и пращаш листа в НОИ с е подпис ,там който иска да му пише болничния на болния ,а не като сега докторите да са обвинявани във фалшификации и щяли да им вземат правата ,все едно те са ги дали , щяли да ги съдят и в затвора щяли да ги пращат ,да не говорим за глобите от 3000 до 10000 лв , при това ,експертизата е напълно безплатна ,тоест на лекаря никой не му плаща за този излишен труд и най вече за тази огромна отговорност ,време е лекарите да спрем да правим тази услуга ,да си я прави НОИ .

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Какво сме седнали да се сравняваме. Всички знаем, колко здрави си вземат болнични в България. Едва ли е така в Европа.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#19] от "Batezuzi": ”Поради тази причина ми се вижда разумно първите три дни от болничния да се плащат на 100% от работодателя, но с уговорката, че документа е издаден от доверен на фирмата лекар. ”
  А защо трябва да се плаща от работодателя? Каква е логиката? Работника/служителят е здравно осигурен/застрахован, всичко трябва да се поеме от здравната каса, която да проверява дали болничните са фалшиви или не. В някои страни има практиката, от здравната каса да проверяват ненадейно, дали човека боледува наистина в къщи или копа на вилата. Болният е длъжен всеки ден в определени часове да си е в къщи и готов за евентуална проверка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Само в Бг след операции, които не са кой знае какво и хората видимо се възстановяват за месец-два, дават по 6 месеца болнични. Откъде идва тази "практика"?
  Кой го плаща всичко това и защо?

 26. 26 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ф.Нинов":Това е абсурдно тогава... оказва се че в БГ имаме по-смислена система :)Пс напомня ми на ония виц с джентълмените "и като ми тръгнаха едни карти..."
  —цитат от коментар 3 на Батков-вън


  Германците не са българи и нямат българския манталитет тип - "Ся как да напрая една далаверка тук"

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  6 седмици плаща работодателя в Германия, ама най-вероятно ги приспада от дължимите осигуровки за цялата фирма.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ф.Нинов":Това е абсурдно тогава... оказва се че в БГ имаме по-смислена система :)Пс напомня ми на ония виц с джентълмените "и като ми тръгнаха едни карти..."
  —цитат от коментар 3 на Батков-вън


  А и имат работеща съдебна система за пришълците с това мислене.

 29. 29 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Немците не е като да не се възплозлват от системата, недейте говорете че само пришълците симулират.

  Иначе е неуместно да се сравняваме със силните икономики. 100% изплащане на надника трупа сериозни загуби за предприятията, което в не всяка държава би могло да бъде понесено.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  При сериозни заболявания е редно болничните да се изплащат от НОИ и НЗОК.
  —цитат от коментар 16 на antikvarno

  А НОИ откъде ще взема парите да плаща тези болнични? Не съм чул да имат собствен бизнес от печалбите на който да плащат. Или да са си открили някаква печатница за пари. Така и не разбрахте, че каквото и ще да е дадено от държавата в крайна сметка го взема от НАС, чрез данъци, такси и удръжки. Т.е. на практика вие предлагате НИЕ да плащаме болничните. Защото горките работодатели много са обеднели.

  Иначе това 6 СЕДМИЦИ платени болнични в Германия платени от РАБОТОДАТЕЛЯ направо е убийствено, аз не го знаех. Така че мрънкането за тези 3 дни от нашите назначени капиталисти просто е смешно и жалко. Не че някой има илюзии за тях но още веднъж се вижда какви боклуци са. Заплати 5-6 пъти по-ниски, най-ниски данъци и пак реват, че не са конкурентноспособни. Както провалиха социализма така и ще провалят с некадърността си жалката си имитация на капитализъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Поради тази причина ми се вижда разумно първите три дни от болничния да се плащат на 100% от работодателя, но с уговорката, че документа е издаден от доверен на фирмата лекар.
  —цитат от коментар 19 на Batezuzi

  В нашите условия това означава никога да не видиш болнични защото лекаря ще гледа интересите на фирмата, не на болният. Народът ни го е казал "Който плаща той поръчва музиката".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#25] от "elibal":

  Плащаме ти, аз и всички останали, които си плащаме осигуровките и данъците, преразпределяни чрез бюджета и отиващи в НОИ.
  Само при коментара в коя държава по колко плаща НОИ и работодателя е забравено да се спомене, че в Австрия служителите от съответната Здравната каса имат право /и го правят/ да проверяват по домовете дали наистина си болен, а ако хванат човек с болничен след 15.00 часа на улицата - "болният" ще връща всичко получено, че и толкова отгоре, никога няма да си намери друга работа и т.н. Истината е, че за болничните трябва да има много ефективен контрол и ако има злопупотреба -да има адекватни наказания, ставащи достояние на всички с цел превенция

 33. 33 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ами по отношението към работещите , може да се разбере къде бизнеса е бизнес и къде бизнеса е милиционеризъм , или бизнесмените са назначени ? освен че болничния е помощ във време на нетрудоспособност / която ти си си заплатил предварително/ , той е и за посрещане на увеличени разходи /като лекарства и подсилени хранителни продукти/ , а това че у нас се ;налагат измами; с болничните листове си е вина и на самите работодатели ? които отказват кратки отпуски по ден или два когато е наложително на някой , с измишльотини / за трудов процес или кой знае какво си / но всъщност заради самото НАЛАГАНЕ на ;правото му ; на работодател

 34. 34 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Като чета коментарите, тук са се събрали само работодатели, които пестят пари. Фалшивите болнични са проблем в отношенията с издаващите ги. Там да се работи по проблема. А не като с наргилето. Един пич уж наръгал момичето, че се скарали къде да пушат - бум, слагаме акциз за пастата за наргилето. Логика?

  malart.blog.bg
 35. 35 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Прави ми впечатление, че в южните държави първите дни не се плащат - шашмаджийският манталитет е по-наюг! Северните хора са много по-съвестни и толерантни, затова ще патят от мангите дето им се натресоха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK