Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия (графика)

Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия (графика)

© Георги КожухаровПромените в правилата за пенсиониране, с които всяка година изискванията за възраст и трудов стаж нарастват, а част от привилегиите за работещите в силовите ведомства отпаднаха, дадоха резултат. През 2017 г. пенсиониралите се са под 100 хил. души и с 8.8% по-малко спрямо 2016 г., се вижда от данните на Националния статистически институт.


Промените в нормативната уредба най-значително се проявяват в силовите ведомства, където през 2015 г. беше въведено изискване освен за определени години трудов стаж и за навършени години. Заради дадения преходен период НОИ отчиташе нарастване на новите пенсионери от тези структури. 2017-та е първата, в която се отчита спад, при това драстичен - с над 70%.


Едновременно с това покрай увеличаващата се всяка година изискуема възраст, нараства броят на хората, които предпочитат да се пенсионират предсрочно, макар и с пенсия в намален с 0.4% размер. През 2017 г. от тази възможност са се възползвали 2612 души, с 65.4% повече, отколкото година по-рано. Средната недостигаща им възраст е 10 месеца.


Съвсем слаба е промяната при инвалидните пенсии, които, макар и да намаляват като брой (с 2.6%), увеличават дела си до над 30% от общия брой нови пенсионери

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "нараства броят на хората, които предпочитат да се пенсионират предсрочно" - като нямат избор, а и да дават път на младите, колкото и да не им се работи за бонуси+минимална заплата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#1] от "3аНиЗа":

  Освен това, ако са безработни, нямат никакъв шанс да добият повече стаж, защото никой не иска уморени коне ( перифразирам един известен филм).

 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#1] от "3аНиЗа":Освен това, ако са безработни, нямат никакъв шанс да добият повече стаж, защото никой не иска уморени коне ( перифразирам един известен филм).
  —цитат от коментар 2 на ikar_01


  А парадокса е ,че увеличават пенсионната възраст докато стигнат на памперси или до гробищата. Т.е. едва ли не икономиката се крепи само на уморени коне.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами всичко е така планирано..Едно 2/3 от работещите в частният сектор имат прекъсвания в стажа и не могат да съберат необходимото..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#3] от "log_on":
  Ако конете(разбирай мит'ряла) са само уморени не е толкова лошо. По-лошото е, че у нас се правят опити за прилагане на мъдростт на индианците Дакота:

  Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.
  Но в професионалния живот се опитваме да разработваме често други стратегии за действие.
  Например:
  ... снабдяваме се с по-як камшик!!!
  ... сменяме ездача!!!
  ... казваме, че винаги сме яздили този кон!!!
  ... създаваме работна група, за да анализира коня!!!(може и парламентарна)
  ... посещаваме други места, за да видим как яздят там умрели коне!!!(по-добре да се посети друг континент)
  ... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
  ... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!
  ... създаваме Task-Force, за да съживи коня!!!
  ... плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне!!!
  ... включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре!!!
  ... правим сравнение между различни умрели коне!!!
  ... променяме критериите, които определят кога един кон е умрял!!!
  ... впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи!!!
  ... обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!!!
  ... правим проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне!!!
  ... обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне!!!
  ... създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне!!!
  ... откриваме независимо разходно перо за умрели коне!!!
  ... увеличаваме сферата на отговорност!

 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Едно време Гоце Трипера раздаваше ордени наляво и надясно сигурно всяка седмица..на тях пенсиите са им достатъчни ,нали половината са мултаци

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#5] от "telqk":

  Изключителен коментар! Поздрави :)

 8. 8 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":

  Добре казано! :)

 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Добра новина за силовите ведомства. Твърде закъсняла мярка, за която са виновни всички правителства. И мярката не е защото боце е много готин, а просто защото повече няма накъде.

 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 945 Разстроено

  За тези като мен, които имат да работят още 20 госини да пенсия изходът е един - търсете далавера и направете пари, щото ако чакате на НОИ, може и да не дочакате... Щото до 70 години я камилата, я пенсионера. И не се ли направят партидите на вноските индивидуални, хич да не ме търсят да плащам осигуровки заради мангалите...

 11. 11 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#10] от "Г.Е.М.":

  И да искаш, и да не искаш, пак ти плащаш помощите и пенсиите на тъмнозелените. Половината от сумата на изплащаните пенсии идва от събираните пенсионни осигуровки, другата половина се дотира от държавния бюджет - т.е. идва от ДДС, ДОД и други данъци, чието плащане не можеш да избегнеш.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":

  Отличен коментар :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  когато няма сигурно работно място за да оцелеят хората са готови на всичко. Пред перспектива работа за частник ... всичко друго е по-добро

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#3] от "log_on":Ако конете(разбирай мит'ряла) са само уморени не е толкова лошо. По-лошото е, че у нас се правят опити за прилагане на мъдростт на индианците Дакота:Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.Но в професионалния живот се опитваме да разработваме често други стратегии за действие.Например:... снабдяваме се с по-як камшик!!!... сменяме ездача!!!... казваме, че винаги сме яздили този кон!!!... създаваме работна група, за да анализира коня!!!(може и парламентарна)... посещаваме други места, за да видим как яздят там умрели коне!!!(по-добре да се посети друг континент)... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!... повишаваме стандартите за качество за яздене на умрели коне!!!... създаваме Task-Force, за да съживи коня!!!... плащаме на хора от чужбина, които уж можели да яздят умрели коне!!!... включваме обучителен модул, за да се научим да яздим по-добре!!!... правим сравнение между различни умрели коне!!!... променяме критериите, които определят кога един кон е умрял!!!... впрягаме много умрели коне заедно, за да станем по-бързи!!!... обясняваме: Никой кон не може да е толкова умрял, че да не може повече да го яздим!!!... правим проучване, за да видим има ли по-добри и по-евтини умрели коне!!!... обясняваме, че нашият кон е по-добре, по-бързо и по-евтино умрял, отколкото други коне!!!... създаваме група по качеството, за да се намери приложение на умрелите коне!!!... откриваме независимо разходно перо за умрели коне!!!... увеличаваме сферата на отговорност!
  —цитат от коментар 5 на telqk


  Поздравления!!!Това е най-точният коментар на ситуацията у нас!

 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 820 Разстроено

  Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия?!

  Хайде че не остана! Парите, с които и в момента се плащат пенсиите се дофинансират от бюджета, което означава, че НОИ, който и в момента е в фалит ще катастрофира и в един момент недалечен ниКОЙ няма да получава пенсия?!!!! На мераклиите ЧЕСТИТО!

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Вече имам 40 години стаж, по закон съм неприлично млада за пенсия, по свое разбиране ми е време да гледам внуци.
  Ма кои ме пита?!

 17. 17 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колко щастлив съм бил през 1982, когато се пенсионирах с миньорска пенсия само на 45 години с 22 години първа категория труд. След това работих 15 години за себе си оранжерии, а след това имах 6 години гурбет в Англия. Като си помисля 36 години на тавана на пенсията доста съм получил от държавата...

  Я - русский. Я тот самый "колорад". Совдеповский отстой, рашист и вата. Я тот, кто любит водку и Парад, я - отпрыск победившего солдата.
 18. 18 Профил на dsatanasov
  dsatanasov
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Относно силовите министерства, имайте предвид, че там пенсионерите имат право да останат на работа и да получават заплата и пенсия.

 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#15] от "Emil Dimov":


  Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия?!Хайде че не остана! Парите, с които и в момента се плащат пенсиите се дофинансират от бюджета, което означава, че НОИ, който и в момента е в фалит ще катастрофира и в един момент недалечен ниКОЙ няма да получава пенсия?!!!! На мераклиите ЧЕСТИТО!
  —цитат от коментар 15 на Emil Dimov


  Държавата(НОИ) по принцип трудно фалира...единствено от БСП са способни на това...затова по далеко от управлението...помним как пенсиите бяха 5долара а заплатите в милиони лв...

 20. 20 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#17] от "Йосиф Давыдович":

  Ами, щастлив ще си, как няма да си. Много твои колеги умират рано от силикозаили цироза.:)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#15] от "Emil Dimov":

  дофинансират се, но държавата плаща вноските за държавните слугители на 55% така че въпроса е спорен.
  Защо държавата не плаща осигуровките на държавните служители на 100%. Като е така те да получават 55% от изчислената пенсия

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Хората бягат от България, какви пенсии?
  Няма да остане почти никой работещ в тази "страна", кой ще им плаща пенсиите?
  Сега се удържа на работещите "солидарно", за да има пари за изплащане на пенсиите на червените пенсионери, които гласуват за БКП, за тези дето им ограбиха пенсионният фонд.
  Като няма работещи, няма да има и пенсии.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":

  Не се тревожи за България.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  За Африка ли да се грижа?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 856 Гневно

  Няма проблем,само ракията да не пипат!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440": КВИ ЧЕРВЕНИ КВИ БЕНБЕНИ БЕ СИТЕ БАЦАТЕ ДА ИЗХРАНВАТ МУРГАВИТЕ И ОНИЕ С ДВАЙСЕТТЕ ЗАПЛАТИ , КВОТ Е ГОРНИЦА ЩОПАРА ГО ОПРАСКВА И ТИКВАТА , ОЩЕ ГИ ТЪРСИМ ОНИЕ ДВАТА МИЛЯРДА ДЯНКОВ ДЕТО И ТОЙ.......

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия (графика)"

  Ами няма как да е другояче . Иначе ще измрат , преди да осъществят мечтите на своя живот - Да дочакат пенсия . Пък нагоре - каквото Бог даде . Е , за Господ не остава много задължения . Контингентая на който ще трябва да дава милостиня , драстично намалява . Та затова мечтите се свиват - барем една пенсия да получат ...

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":Сега се удържа на работещите "солидарно", за да има пари за изплащане на пенсиите на червените пенсионери, които гласуват за БКП, за тези дето им ограбиха пенсионният фонд. "

  Като ти чете човек клишираното словоблудство , не може да не синаправи извода , че не си нито от красивите , нито от умните . По- скоро си от ония , процентите . Тия , дето гласуват за БКП /???/ зваят за какво гласуват - през годините на "огробения пенсионен фонд" нито един ден не са останали с НЕИЗПЛАТЕНИ ПЕНСИИ Парите от фонда просто бяха използвани за нуждите на други икономически разходи от държавата . Така , както сега държавата МОЖЕ да ползва ЗАЕМИ от нароилите се пенсионни фондове срещу съответните лихви . Грешката беше , че се позволи на ДЕМОКРАТИТЕ при смяната на системата ДА НЕ ВРЪЩАТ парите в ПЕНСИОННИЯ ФОНД Демократите акули замазаха очите на хората , че пенсионния фонд ще се възстанови с десетина процента от приходите от приватизацията на промишлените активи , които се оценяваха на около 40 МЛРД. Е, окрадоха ги и от фовда нищо не остана . А ако търсиш червен пръст в този грабеж , виж кои води Герб и се смири . И почни да мислиш - и без това процентите напоследък много се увеличиха .

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#21] от "1001":Защо държавата не плаща осигуровките на държавните служители на 100%. Като е така те да получават 55% от изчислената пенсия

  Ми защото отпадна Чл 1 от Конституцията .

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#19] от "BiGman1":Държавата(НОИ) по принцип трудно фалира...единствено от БСП са способни на това...затова по далеко от управлението...помним как пенсиите бяха 5долара а заплатите в милиони лв...

  Спомни си , лъжльо , времето , когато Масларова беше социален министър и БСП обещаваше , че пенсиите ща нараснат с 20 % . Тогава всички демократични десни , влюбени в пазарната икономика се изсвяха и още след първото тримесечие започнаха от парламентарната трибуна да питат каде са процентите . На обясненията на Масларова , че пилците се броят на есен , ревяха и тропаха по банките . В края на мандата пенсиите бяха нараснали ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ПЪТИ . Оправно момче изглеждаш , почукай в Гугъла и лесно ще се ориентираш в материята . Ако не те мързи , разбира се .

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Така се получава като държавата се бърка в неща, които не са и работа.

  Като се пенсионираш - пак може да работиш и не плащаш осигуровки вече.

 32. 32 Профил на Дончо Колев
  Дончо Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  иска ти се. Работиш на общо основание, имаш право да ти повишат пенсията. Сещаш ли се какво е отношението дал/взел ?

 33. 33 Профил на Антитрол
  Антитрол
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":

  по време на аневризма, пардон, комунизма, сигурно ли ти беше мястото?

  и каква добавена стойност имаше от твоята работа тогава?

  и как очакваш да получаваш висока заплата и достатъчна пенсия?

  п.п. цял живот съм работил в частни фирми. след няколко години упорита работа и професионално отношение, заплатата ми винаги е била достатъчна за моя начин на живот. и не карам съветска бричка.

  само вие, комунетата, винаги сте недоволни от заплатата си, която на практика е безкрайно голяма, като имаме предвид, че вършите работа с нулева стойност.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Във връзка с мъдростта на индианците дакота и великолепния постинг на колегата:

  Ами аз честно исках да сляза от умрелия кон и да си вървя пеш, но ми назначиха девет души помощен персонал: двама да го подпират отляво, двама да го подпират отдясно, един да дърпа юздите, един да бута отзад, един да води отчетността, един отговаря за PR-а на цялото мероприятие, и единият се води като художествена самодейност: щял да пее на коня хитовете на Кондьо, за да бъдел в добро настроение.... И си получават заплатата хората, че и коледни бонуси си искат... Та вече шеста година съм си на умрелия кон... Е, тристата килозметра, дето ги изминахме през това време, излязоха малко по-скъпо, отколкото ако ми бяха купили лиърджет и летище за него, ама важното е, че не се отказахме от принципите си.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#10] от "Г.Е.М.":

  За тези като мен, които имат да работят още 20 госини да пенсия изходът е един - търсете далавера и направете пари, щото ако чакате на НОИ, може и да не дочакате... Щото до 70 години я камилата, я пенсионера. И не се ли направят партидите на вноските индивидуални, хич да не ме търсят да плащам осигуровки заради мангалите...
  —цитат от коментар 10 на Г.Е.М.


  Млади приятелю, това да направите пари го приветствам и Ви го пожелавам! Това да не плащате вноски не Ви го препоръчвам. Преди 20 години много хора вдигаха точно такива лозунги - защо да плащаме, няма да дочакаме, НОИ ще фалира. Да ама друго стана - НОИ не фалира, те дочакаха, ама останаха с минимална пенсия. И нададоха кански писък - как така ще се живее с 165 лв.? И тръгнаха да гласуват за едни дребни тарикати дето им обещаха минималана пенсия от 300 лв. И за да спретне правителство с тези тарикати Бойко Борисов наруши всички правила на пенсионната система и направи мималната пенсия 200 лв. С което се подигра с всички - и с внасялите, и с невнасялите. И накрая от много тарикатлъци той ще опере пешкира. А за индивидуалните партиди се разберете с Владислав Горанов - министър на финансите и същия Бойко Борисов. Партидите си съществуват, но вместо да ги разширяват горните лица тръгнаха да ги прилапвап в общия кюп на НОИ. Така, че ако продължавате да избирате БКП- БСП/ГЕРБ индивидуални партиди най-вероятно няма да видите.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дончо Колев":

  Много си дал, малко си взел.

  За това и много хора за да не са капо, предпочитат да се пенсионират рано.

  Аз затова и казвам, че пенсиите не трябва да са функция на политиците и държавата. Те трябва да са функция на колкото си изкарал чрез заплата.

  Преди години имаше един номер, не знам сега дали е така, но сигурно пак е така. При изчисляването на пенсия се вземат няколко силни години (когато си вземал висока заплата). Много хора изведнъж преди пенсия заплатата им се повишаваше. Просто се разбираха с работодателя си да имат 3-5 год на висока заплата, за да могат после да вземат висока пенсия, нищо че преди това са се осигурявали на минималната.

  Просто хората се адаптират към системата - или се опитват и те да цакат. Няма само системата да те цака я.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#35] от "Един препатил":

  НОИ е фалирало отдавна. Дефицита в НОИ е над 50%.

  Демек над половината пенсии идват от ДДС, акцизи и други данъци.

 38. 38 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#25] от "Без коз":


  Няма проблем,само ракията да не пипат!
  —цитат от коментар 25 на Без коз


  ++++++ Ей това е приказка...наздраве...:)

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  А колко от тях после продължават да работят, особено от силовите ведомства, защото това са все още млади хора.

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  До коментар [#35] от "Един препатил":НОИ е фалирало отдавна. Дефицита в НОИ е над 50%.Демек над половината пенсии идват от ДДС, акцизи и други данъци.
  —цитат от коментар 37 на realguru


  За което основна заслуга има безумното управление на ГЕРБ, което:
  - намали пенсионната вноска на 16% и сега се гърчи да я върне на 22%
  - даде индулгенция на всички укривали вноски като им вдигна минималната пенсия с 20%, но не и на тези, които са си плащали коректно, с което насърчи масовото укриване на доходи и вноски да продължава.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Съгласни са да получат и намалена пенсия, щото както е тръгнало има да работят до 70 години, а до тогава я камилата я ...

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Няма друг начин за редовите хора освен почтенно да си плащат социалните осигуровки, да не прикриват доходите си и да подкрепят солидарно НОИ. Виждал съм хора, който дълги години укриваха от НОИ реалните си доходи и сега реват - 240 лева пенсия ли е, как да си сменя гумите на Хондата. А са били началник на цех в дървообработстващо предприятие - заплата е била солидна. В основата на стабилността на българската пенсионна система са ниските пенсии - на държавата е лесно да доплати липсите. Не е розово прогнозата, но в старостта ще сте безпомошни в повечето случаи и 100-200 лева по-висока пенсия е солидна подкрепа в мизерията - за съжаление в България тя е неизбежна. А селските хитрости и тарикатщини - не са сериозни ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Който вярва на държавата, сам си е виновен.

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  - намали пенсионната вноска на 16% и сега се гърчи да я върне на 22%
  —цитат от коментар 40 на Един препатил


  Това не е вярно. Толкова си е от началото.


 45. 45 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":
  Не е точно така. В изчисляването на пенсия за хора родени преди 1960 година има три фактора. 1. Общият осигурителен доход от 1997 година до момента на пенсионирането. 2. Осигурителният доход от последните 12 месеца. 3. Осигурителният доход от три години по избор за период от преди 1997 година. Само не знам тежестта на трите фактора при изчисляване т.н. индивидуален коефициент. Ако има тук инспектори в НОИ-Пенсии, могат да дадат повече информация.

 46. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мавродинов":

  Има и коефициент-бонус за отсрочено пенсиониране. За преждевременно пенсиониране има (както научаваме от статията) малус.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 47 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 820 Разстроено

  До коментар [#35] от "Един препатил":
  Преди 20 години много хора вдигаха точно такива лозунги - "защо да плащаме, няма да дочакаме, НОИ ще фалира"! Да ама друго стана и останаха с минимална пенсия. И нададоха кански писък - как така ще се живее с 165 лв.? И тръгнаха да гласуват за едни дребни тарикати дето им обещаха минималана пенсия от 300 лв.
  Та млади приятелю, индивидуални партиди най-вероятно няма да видите! - справка с Владислав Горанов - министър на финансите и Бойко Борисов. Партидите си съществуват, но вместо да ги разширяват горните лица тръгнаха да ги прилапвап в общия кюп на НОИ.

  А формулата е ясна: ниКОЙ няма да се пенсионира преди да е минал през ГРОБ!

 48. 48 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 530 Весело

  абе идеята ако се пенсиониеаш на 65 да пукнеш 2 2 месеца по късно та държавата да ти прибере парите,,,,,,,,,,,,а там нашите момчета знаят как да усвояват пенсионият фонд демек аз се съмнявам че някои води тези пари под пълен отчет и нека да е весело,има толкова хора които нямат роднини и като починат ,някои мове да си им прибира парите още някоя друга година,,,,,,,,,,,ама сигурно си въобразявам

 49. 49 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Всеки със собствена фирма или опция да избира как да се осигурява, съветвам да се осигурява на минималната възможна сума. Това са грешни пари. Осигурете бъдещето си сами чрез алтернативни инвестиции. От пенсия добро няма да видите.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#47] от "Emil Dimov":

  .... А формулата е ясна: ниКОЙ няма да се пенсионира преди да е минал през ГРОБ!
  —цитат от коментар 47 на Emil Dimov


  Не е съвсем така, млади приятелю. Гледайте бодро. Аз си правих редовно вноските точно като самоосигуряващ се и дочаках пенсия. Хич не е лошо. Всеки сезон си има прелести. А иначе няма спор - всички ни чака гроб. Не се знае само кога, а за КОЙ пък се знае най-малко.

 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Какво виждаме на графиката?

  Търсеният ефект на Горанов за намаляването на пенсионерите с вдигането на възрастта е факт - намаление с над 20 %

  В България има 25 000 нови инвалиди. Сериозно ли? На инвалидни колички ли ходят? Млади, здрави хора, на които не им се работи и живеят на гърба на държавата.

  Пенсионерите в силовите ведомства са спаднали тройно и четворно. Това се очакваше, защото още миналата година се заговори, че точно тези служители на МВР и военните масово ще започнат да се пенсионират, докато е време, за да хванат старите правила.

  Тук е мястото да се каже, че тази графика не показва един феномен, често срещан в България. Заради по-особения характер на нашата страна от близкото минало и заради балканските пороци, мъжкото население има една от най-ниските средни възрасти на умиране в Европа. Често се случва мъжете да умират още на 70, +/- 5 години. И ако са били военни, миньори и други подобни професии, взимат големи пенсии. Докато жените често са работили по времето на соца на нископлатени работни места и ниско осигуряване, заради което масово пенсионерките взимат минимални пенсии. Когато мъжът умре, вдовицата взема 50 % от неговата пенсия. В тази графика в статията пише, че еди-колко си нови пенсии се давали на хора от трета категория. Но почти сигурно над половината от общия брой досегашни пенсии в тази категория всъщност се вземат на 50 % от вдовиците на починалите бивши работници от тази категория. А от тези новите тази година, след десетина години половината ще са умрели и тези пенсии няма да са реално от вида, под който са описани. Имам такива познати - мъжът бивш миньор, починал, а жена му имала пенсия 150 лв, сега взема неговите 50 % - около 400-450 лв.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK