Притежавам бонова книжка от фонд "Петрол". Бих желала да разбера валидна ли е все още и към кого мога да се обърна за повече информация?

Притежавам бонова книжка от фонд "Петрол". Бих желала да разбера валидна ли е все още и към кого мога да се обърна за повече информация?

Димитрова


Самата бонова книжка отдавна не е валидна, но щом е внесена в приватизационен фонд "Петрол", това означава, че сега сте акционер в преобразувания "Синергон холдинг". Вие сте сред щастливците, чиито приватизационни фондове не са фалирали и не са отписани от Българската фондова борса - последното би означавало, че няма да имате реална представа за цената на акциите им и много трудно бихте ги продали, ако искате. Една бонова книжа, внесена в ПФ "Петрол", сега е равна на 28 акции от "Синергон холдинг". В момента тяхната единична цена е около 2.10 лв., което значи, че стойността на акциите ви е 59 лв. За повече информация можете да се обърнете към офиса на холдинга на тел. 02/981 70 40.


Можете по всяко време да продадете притежаваните акции или да си купите нови - съветът ни обаче е да изчакате, преди да продавате, тъй като в момента борсата е на едно от най-ниските си нива заради финансовата криза и можете да изчакате акциите ви да поскъпнат, освен това след плащането на таксите към инвестиционния посредник ще ви остане по-малка сума.


Покупката и продажбата на акции на БФБ става единствено чрез лицензиран инвестиционен посредник, а за да извършите сделката, трябва да имате и документ за притежание на ценните книжа. Боновата ви книжка не е документ за притежание - такъв е депозитарната разписка, която също се издава чрез посредник. Списък с лицензираните инвестиционни посредници има на сайта на борсата www.bse-sofia.bg и на Комисията за финансов надзор www.fsc.bg. Седалищата на повечето са в София, но много от посредниците имат офиси в големите градове на страната. Когато идете в офиса на посредника, няма нужда да носите боновата книжка, но трябва да имате лична карта. Изваждането на разписка при различните посредници струва около 10-20 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikol
  nikol
  Рейтинг: Любопитно

  искам да разбера ж русе кьм кого да се обарна или на кои номер да званна 4е да си взема депозитарната разписка

 2. 2 Профил на дочка
  дочка
  Рейтинг: Неутрално

  Имам бонова книжка към петрол,желая да разбера какво става с този фонд ,имам ли някакви права да я продам или да получа сума пари от фонда?

 3. 3 Профил на kodgama
  kodgama
  Рейтинг: Неутрално

  Имам 3 бонови книжки. Не зная към кого да се обърна за да разбера как да процедирам с тях. Благодаря Ви!

 4. 4 Профил на borqna75
  borqna75
  Рейтинг: Неутрално

  Аз имам акции в Петрол и Фаворит и искам да ги продам.Към кого мога да се обърна за съдействие?
  Благодаря Ви предварително!

 5. 5 Профил на dollymolly
  dollymolly
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Притежавам 2 бонови книжки с акции към фонд "Довере". Мога ли да ги продам? Ако "ДА" къде и каква е цената на 1 акция към момента?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах