Само една десета от българските фирми продават продуктите си онлайн (графика)

Само една десета от българските фирми продават продуктите си онлайн (графика)

© Associated PressСамо 10.5% от предприятията в България са продавали своите продукти и услуги онлайн през 2016 г., показват данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за информационното общество в предприятията през 2017 г.


Реализираният оборот от интернет търговия е едва 5.4% от общия оборот на предприятията. Относителният дял на тези, които осъществяват продажби онлайн, е 8.9% при едва 2.1% предприятия, използващи съобщения от автоматизиран обмен на данни.


По-голямата част от предприятията, които продават по интернет правят това чрез собствен уебсайт, интернет магазин или уебприложение ( 88.6%). Същевременно малко над половината от фирмите имат собствен сайт (50.8%). Най-често на сайтовете си компаниите предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (80.0%) и поставят препратка към профила си в социалните мрежи (34.2%). Само 26.2% предлагат възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки или услуги. Общо 26.9% от търгувалите онлайн използват платформи за електронна търговия като eBay, Amazon, Booking.com, eMAG.
Най- много интернет продажби са осъществени към клиенти от България (95.4%), но немалко предприятия предлагат своите продукти и услуги на клиенти от други европейски държави (34.5%) или от други страни извън ЕС (19%).


Наблюдава се и ръст на относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн. През миналата година това са сторили 13% от тях, което е с 2.3 процентни пункта повече в сравнение с 2015 г.


Най-активни при използването на електронна търговия са големите предприятия - 22% от тях извършват покупки по интернет, а 18.5% продават стоки или услуги онлайн.


Данните на НСИ показват и малък дял на предприятията, които използват т.нар. "облачни" технологии за оптимизирането на бизнес процесите си – 8% през 2017 г. Основни потребители са големите предприятия с над 250 заети (28.6%).


Основните цели, за които предприятията използват облачните решения, са поддръжка на електронна поща (72.7%), съхранение на файлове (67.6%) и хостинг на база данни (57%).


Малко по-активни са компаниите при използването на социалните мрежи – 34.4% през тази година.


Предприятията използват социалните мрежи основно за подобряване на имиджа - своя или на пазарния продукт. 71.7 на сто от тях са използвали социалните мрежи за реклама и промоции, 61.2% - за получаване и отговаряне на мнения и въпроси от клиенти, а 36.7% - за сътрудничество с бизнес партньори или други организации. Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в разработването или обновяването на стоките или услугите (17.3%).


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  И при нас тенденцията е към нарастване,но понеже клиентът е подозрителен иска с очите си да види,и с ръцете си да пипне продукта,който е поръчал!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Ми к'во да продават българските фирми онлайн - мляко, хляб, салам и зарзават ли !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Аз лично купувам доста стоки през интернет. Реалното пазаруване съм ограничил само да хранителни продукти и услуги които не могат да бъдат извършени онлайн като подстригване и прочее. Дори чай си поръчвам от интернет търговци. Има голяма ниша за развитието на подобна търговия в БГ. Оптимист съм за растежа. Пък и реално ми излиза по-евтино да пазарувам в и-нет от колкото в нормалните магазини.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 4. 4 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Когато разбрах, че комисионната на магазините за детските играчки е 50-60%, всичко детско в мен умря... :)
  Как няма да е по-евтино през интернет.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Това вероятно говори за огромен скрит потенциал в онлайн търговията, но времето ще покаже. Сега-засега няма особена стратегия за електронизация на битието ни, както е в Естония и други водещи европейски държави (макар че при новите поколения и тези на средна и малко по-голяма възраст онлайн присъствието и съответно търговията са нещо обичайно, особено в градовете, но и по селата). Съвсем целенасочено това статукво на полу-20-ти, полу-21-ви век се поддържа от определени среди, но има и известен консерватизъм от определени слоеве в обществото. Предстои да видим какво ще се случи с е-гласуването и с е-идентичността с новите лични карти, а оттам и с е-правителството. Аз лично приветствам дигиталното ни настояще и бъдеще, като разбира се не бива да се пренебрегват и факторите на аналоговата реалност.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Така е.

 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Ако продават в интернет ще умрат от глад. В България няма интернет търговия, която да си струва парите.

 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Има още много време да мине, за да има нормална и масова онлайн търговия. Най-вече има нужда от честност и доверие. Занимавам се с това във ОК вече 3-4 години. Имаме около 30 000 продажби. Всички неща пращаме по пощата, без да има нужда да са препоръчани. Опаковаме, слагаме ги в чувал, имаме сметка в кралските пощи, плащаме си пощенските разходи онлайн, разпечатваме фактура и носим чувала в пощата. Бързо, лесно и удобно.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  "...и реално ми излиза по-евтино да пазарувам в и-нет от колкото в нормалните магазини...."

  Кое например?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":Когато разбрах, че комисионната на магазините за детските играчки е 50-60%, всичко детско в мен умря... :)Как няма да е по-евтино през интернет.
  —цитат от коментар 4 на tie_interceptor


  Нали не очакваш, че някой интернет търговец на играчки ще работи за по-малко.
  За дрехи и обувки да не говорим.

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Преди време попаднах на български фланелки, харесаха ми, накупих си 10-тина. Износих ги, тръгнах да търся нови, намерих някакъв сайт на производителя - само пишат какво произвеждат и в кои градове продават. Пратих им мейл да ги питам къде в София мога да им намеря продукцията - отговор йок.
  Доста път още имаме да извървим.

 12. 12 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#10] от "tri":

  Ако не мислиш да продаващ в цял свят или поне в Европа, за какво ти е интернет търговец?
  Поръчваш си един елетронен магазин и ти остават само разходите за транспорт.

 13. 13 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Интересни графики. Но как да приема че думата Трактор е в десятката на най-популярните търсения в продавалника?!

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#10] от "tri":

  Що да не работи за по-малко?  До коментар [#7] от "taratanki":

  Какво значи „да си струва парите”?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Всичко, без храна и подстригване, както е казал колегата. Няма да ти вадам конкретен пример, а ти кажи нещо. До няколко минути ти показвам разликата ;)

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#15] от "forum_terrorist":

  Памперси на "Памперс" №4 х 70 бр., "Молфикс" №4, хранителна добавка "Гинко прим 60+20",
  масажен крем "Алга сан Спазмус"?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на max_cavalera
  max_cavalera
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изследването не е съвсем коректно и релевантно, тъй като има голяма група стоки, които няма как да се купят онлайн. Това важи за цели сектори от икономиката, например Строителство, Химическа промишленост, Машиностроене и други подобни. Там има нужда от най-малко една експертна консултация за даден продукт/система, за да стигне клиента до отговора от какво всъщност има нужда. Иначе дребни стоки и услуги - да.

 18. 18 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Весело

  Това е и една от причинте само десет процента от нехранителните стоки вкъщи да са с български произход.

 19. 19 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#10:"tri"][/quote]

  Всъщност не си прав. Ако се занимаваш единствено с електронна търговия си спестяваш един куп разрешителни; наем на магазин + склад (само склад); ако се занимаваш с дроп шипинг, дори и склада отпада; разправии с луди клиенти в лице които очакват че тениска за 5 лева има качеството колкото тениска за 500; и прочие. Разбира се има и някои минуси, ако искаш да приемаш директно кредитни/дебитни карти ще ти трябва виртуален пос терминал; такса за фирмата която интегрира системата в магазина (банките работят с ограничен брой фирми); SSL сертификат; сертификат за работа с лични данни (ако събираш по-специфични лични данни) и т.н. Но като цяло в момента плюсовете надделяват минусите. Като клиент няма нужда да седиш на опашки, да си губиш времето в ходене/връщане до магазина и т.н.

 20. 20 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  http://palcho.bg/bg/category/20.html

  Значи, тук виждам веднага на Памперс пелените, които ти трябват на теб, само че 58 броя. Цената им е 21 лв. Иди и виж, колко струват в Кауфланд и пак драсни. За останалите неща няма да си правя труда да ги търся, че съм на работа, а и не са ми интересни - съмнявам се да си толкова тъп, че да не можеш да ги изпишеш в гугъл с едно "евтин" до тях. Ае чао!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Доста сроки и услуги са сякащ създадени за онлайн продажби. Други - не толкова. Но процентите като цяло в сравнение с други пазари, показват, че България все още има нужда от развитие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#20] от "forum_terrorist":

  Принципно с пелените трудно ще му намериш по-добра цена от Кауфланд например. Тук онлайн магазина няма как да спечели. Въпреки това, в по-дългосрочен мащаб, онлайн магазинът ще ти излезе по-евтин, дори за пелени. Просто работят по друг начин.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Всъщност, ние самите като клиенти сме доста неориентирани. Например, у нас най-много с купуват дрехи онлайн. Което е странно- дрехата трябва да я видиш, да я облечеш, да видиш как ти стои. За сметка на това, книгите са някъде на 5-6то място, а с книгата първо знаеш точно лакво купуваш, второ е евтина и нямаш риск, трето не се притесняваш от транспортни дефекти, гаранции и подобни. Аз лично купувам книги с кеф онлайн, докато с дрехите не ми е така.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Дрехи, обувки, техника, мебели, козметика, книги, лекарствени средства, хранителни добавки, музика, спортни принадлежности, риболовни въдици и такъми и т.н. Защо се правите на дръж ми шапката? И не, не говоря за БГ, но смятам че перспективите пред подобна търговия в родината са добри. Ще има растеж и то добър.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  С лекарствените средства, по леко. Иначе, никой не отрича предимствата на онлайн търговията, но за да намериш "цена", трябва да обиколиш няколко сайта....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf1":

  Та значи защо по-леко? Има онлайн аптеки. Поръчваш и пристигат. Същите продават и козметика. Ако си говорим за лекарства по рецепта, тогава отивам в най-близката аптека. Иначе лекарствени средства които нормално всеки човек има в къщата си и трябва да закупи нови след като на наличните срокът е изтекъл, няма никакъв проблем да си ги закупиш в интернет.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Лекарства не се продават онлайн. Продават се ОТС продукти и хранителни добавки. А ти какво си купуваш, не знам, а дали им виждаш срока на годност (най-важното при търговия с хранителни добавки), пак не знам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf1":

  Така е. Но то е същото и при аналоговата (традиционна) търговия - трябва да обиколиш няколко магазина, докато намериш това, което търсиш на желаната от теб цена, макар че ако имаш предпочитания към някой обект или марка, тогава решението е повече от лесно. По същия начин и онлайн - с времето ставаш лоялен клиент на дадени сайтове.

 29. 29 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 646 Любопитно

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Например, у нас най-много с купуват дрехи онлайн. Което е странно- дрехата трябва да я видиш, да я облечеш, да видиш как ти стои.
  —цитат от коментар 23 на Darth Plagueis


  Това е, защото например аз, преди да я поръчам дрехата или обувките, отивам до "физическия" магазин и пробвам. После поръчвам онлайн. Често пъти се случва "промоционалната" стока във физическия магазин, макар с отстъпка, да е по-скъпа с едно поне 30-40 на сто отколкото в "електроническия".

  Та вероятно не съм само аз така.

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf1":

  Момко, ти продължаваш да мислиш за България. Аз съм извън България. Тука лекарствени средства може да си закупиш и в супера. Когато става дума за по-специализирани лекарства, тогава отиваш в аптека.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  До коментар [#30] от "tsyrvulan":

  Кои лекарства можеш да си купиш в супермакетчето, например?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf1":

  Почти всички които се продават без да е необходима рецепта. Също марли, бинтове, медицински спиртове и тинктури и прочее. Не разбирам защо в БГ човек трябва да ходи до аптека за да си купи аналгин и кислородна вода? Това е глупост. Направиха фармацията затворена професия.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsyrvulan":

  "Почти всички които се продават без да е необходима рецепта.."

  Ами те за всички лекарства се искат рецепти?! Ама ми омръзна да си губя времето с "капацитет"..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":

  Ясно. Значи аспиринът не е лекарство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Това е ОТС продукт, ако ти говори нещо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":

  Как така за всички лекарства се искат рецепти? Я кажи като отидеш до аптеката и искаш да си купиш аналгин и аспирин, трябва ли ти рецепта? А за йодна тинктура трябва ли ти? А за бусколизин трябва ли? А за бинт трябва ли? Я гледай тука едно сайтче пък после говори. Ако искаш и още сайтчета мога да ти извадя.

  https://laegemiddelstyrelsen.dk/en/pharmacies/buying-and-selling-medicines-online/

  кликни на: list of pharmacies selling medicine on the internet

  след това на: list of authorized retailers selling medicine on the internet

  Експерте.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Много си зле... По-нагоре съм посочил, продават се ОТС продукти.
  Които са БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ, ако може да проникне до клетките ти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#37] от "hamiltonf1":

  Ъхъ, ОТС продуктите всъщност не са лекарства, да?
  Винаги съм се впечатлявал от мисълта ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Съгласен съм с Вас, но в един по особен аспект, по който сте се плъзнали незабелязано според мен.
  Бих го обобщил така: "офлайн хора никога не купуват онлайн стоки". :)

  А иначе на въпроса повдигнат от Вас. Книги - определено, дрехите - също, защо не - пробваш, харесваш, оставяш, Нети стои добре - връщаш обратно (разходите за връщането са в условията на продажбата) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating":

  Е да де, това е ясно, но първо, че тия проби се отразяват на търговеца, а това не е добре, второ, че в офлайн магазин можеш да пробваш 5, 10 различни дрехи. Онлайн някак си не е същото. А с книги нямаш проблем. С техника също, но там има риск за гаранцията. Аз лично най-много обичам да си купувам някакви технически джуджавки - електронни компоненти и подобни. Там всичко е ясно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Значи, че поръчките са малко.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

  Няма проблем да поръчаш 10 дрехи и да върнеш и 10-те или да си избереш само една от тях, а другите да върнеш. Отразяват се на търговеца толкова, колкото и в магазина - нали се само пробват.
  Плащането може да бъде отложено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#42] от "penetrating":

  А транспорта кой го плаща?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#41] от "taratanki":

  Кои поръчки? При някои са много, при други са малко. Както и при нормалните магазини. Заслужава си отвсякъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Доставката плаща фирмата, връщането - клиентът

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK