Само една десета от българските фирми продават продуктите си онлайн (графика)

Само една десета от българските фирми продават продуктите си онлайн (графика)

© Associated PressСамо 10.5% от предприятията в България са продавали своите продукти и услуги онлайн през 2016 г., показват данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за информационното общество в предприятията през 2017 г.


Реализираният оборот от интернет търговия е едва 5.4% от общия оборот на предприятията. Относителният дял на тези, които осъществяват продажби онлайн, е 8.9% при едва 2.1% предприятия, използващи съобщения от автоматизиран обмен на данни.


По-голямата част от предприятията, които продават по интернет правят това чрез собствен уебсайт, интернет магазин или уебприложение ( 88.6%). Същевременно малко над половината от фирмите имат собствен сайт (50.8%). Най-често на сайтовете си компаниите предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (80.0%) и поставят препратка към профила си в социалните мрежи (34.2%). Само 26.2% предлагат възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки или услуги. Общо 26.9% от търгувалите онлайн използват платформи за електронна търговия като eBay, Amazon, Booking.com, eMAG.
Най- много интернет продажби са осъществени към клиенти от България (95.4%), но немалко предприятия предлагат своите продукти и услуги на клиенти от други европейски държави (34.5%) или от други страни извън ЕС (19%).


Наблюдава се и ръст на относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн. През миналата година това са сторили 13% от тях, което е с 2.3 процентни пункта повече в сравнение с 2015 г.


Най-активни при използването на електронна търговия са големите предприятия - 22% от тях извършват покупки по интернет, а 18.5% продават стоки или услуги онлайн.


Данните на НСИ показват и малък дял на предприятията, които използват т.нар. "облачни" технологии за оптимизирането на бизнес процесите си – 8% през 2017 г. Основни потребители са големите предприятия с над 250 заети (28.6%).


Основните цели, за които предприятията използват облачните решения, са поддръжка на електронна поща (72.7%), съхранение на файлове (67.6%) и хостинг на база данни (57%).


Малко по-активни са компаниите при използването на социалните мрежи – 34.4% през тази година.


Предприятията използват социалните мрежи основно за подобряване на имиджа - своя или на пазарния продукт. 71.7 на сто от тях са използвали социалните мрежи за реклама и промоции, 61.2% - за получаване и отговаряне на мнения и въпроси от клиенти, а 36.7% - за сътрудничество с бизнес партньори или други организации. Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в разработването или обновяването на стоките или услугите (17.3%).


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  И при нас тенденцията е към нарастване,но понеже клиентът е подозрителен иска с очите си да види,и с ръцете си да пипне продукта,който е поръчал!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7845 Любопитно

  Ми к'во да продават българските фирми онлайн - мляко, хляб, салам и зарзават ли !?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Аз лично купувам доста стоки през интернет. Реалното пазаруване съм ограничил само да хранителни продукти и услуги които не могат да бъдат извършени онлайн като подстригване и прочее. Дори чай си поръчвам от интернет търговци. Има голяма ниша за развитието на подобна търговия в БГ. Оптимист съм за растежа. Пък и реално ми излиза по-евтино да пазарувам в и-нет от колкото в нормалните магазини.

 4. 4 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Когато разбрах, че комисионната на магазините за детските играчки е 50-60%, всичко детско в мен умря... :)
  Как няма да е по-евтино през интернет.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4386 Неутрално

  Това вероятно говори за огромен скрит потенциал в онлайн търговията, но времето ще покаже. Сега-засега няма особена стратегия за електронизация на битието ни, както е в Естония и други водещи европейски държави (макар че при новите поколения и тези на средна и малко по-голяма възраст онлайн присъствието и съответно търговията са нещо обичайно, особено в градовете, но и по селата). Съвсем целенасочено това статукво на полу-20-ти, полу-21-ви век се поддържа от определени среди, но има и известен консерватизъм от определени слоеве в обществото. Предстои да видим какво ще се случи с е-гласуването и с е-идентичността с новите лични карти, а оттам и с е-правителството. Аз лично приветствам дигиталното ни настояще и бъдеще, като разбира се не бива да се пренебрегват и факторите на аналоговата реалност.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4386 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Така е.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Ако продават в интернет ще умрат от глад. В България няма интернет търговия, която да си струва парите.

 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Има още много време да мине, за да има нормална и масова онлайн търговия. Най-вече има нужда от честност и доверие. Занимавам се с това във ОК вече 3-4 години. Имаме около 30 000 продажби. Всички неща пращаме по пощата, без да има нужда да са препоръчани. Опаковаме, слагаме ги в чувал, имаме сметка в кралските пощи, плащаме си пощенските разходи онлайн, разпечатваме фактура и носим чувала в пощата. Бързо, лесно и удобно.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  "...и реално ми излиза по-евтино да пазарувам в и-нет от колкото в нормалните магазини...."

  Кое например?

 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":Когато разбрах, че комисионната на магазините за детските играчки е 50-60%, всичко детско в мен умря... :)Как няма да е по-евтино през интернет.
  —цитат от коментар 4 на tie_interceptor


  Нали не очакваш, че някой интернет търговец на играчки ще работи за по-малко.
  За дрехи и обувки да не говорим.

 11. 11 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1900 Любопитно

  Преди време попаднах на български фланелки, харесаха ми, накупих си 10-тина. Износих ги, тръгнах да търся нови, намерих някакъв сайт на производителя - само пишат какво произвеждат и в кои градове продават. Пратих им мейл да ги питам къде в София мога да им намеря продукцията - отговор йок.
  Доста път още имаме да извървим.

 12. 12 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "tri":

  Ако не мислиш да продаващ в цял свят или поне в Европа, за какво ти е интернет търговец?
  Поръчваш си един елетронен магазин и ти остават само разходите за транспорт.

 13. 13 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Интересни графики. Но как да приема че думата Трактор е в десятката на най-популярните търсения в продавалника?!

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#10] от "tri":

  Що да не работи за по-малко?  До коментар [#7] от "taratanki":

  Какво значи „да си струва парите”?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Всичко, без храна и подстригване, както е казал колегата. Няма да ти вадам конкретен пример, а ти кажи нещо. До няколко минути ти показвам разликата ;)

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#15] от "forum_terrorist":

  Памперси на "Памперс" №4 х 70 бр., "Молфикс" №4, хранителна добавка "Гинко прим 60+20",
  масажен крем "Алга сан Спазмус"?

 17. 17 Профил на max_cavalera
  max_cavalera
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Изследването не е съвсем коректно и релевантно, тъй като има голяма група стоки, които няма как да се купят онлайн. Това важи за цели сектори от икономиката, например Строителство, Химическа промишленост, Машиностроене и други подобни. Там има нужда от най-малко една експертна консултация за даден продукт/система, за да стигне клиента до отговора от какво всъщност има нужда. Иначе дребни стоки и услуги - да.

 18. 18 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 321 Весело

  Това е и една от причинте само десет процента от нехранителните стоки вкъщи да са с български произход.

 19. 19 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  [quote#10:"tri"][/quote]

  Всъщност не си прав. Ако се занимаваш единствено с електронна търговия си спестяваш един куп разрешителни; наем на магазин + склад (само склад); ако се занимаваш с дроп шипинг, дори и склада отпада; разправии с луди клиенти в лице които очакват че тениска за 5 лева има качеството колкото тениска за 500; и прочие. Разбира се има и някои минуси, ако искаш да приемаш директно кредитни/дебитни карти ще ти трябва виртуален пос терминал; такса за фирмата която интегрира системата в магазина (банките работят с ограничен брой фирми); SSL сертификат; сертификат за работа с лични данни (ако събираш по-специфични лични данни) и т.н. Но като цяло в момента плюсовете надделяват минусите. Като клиент няма нужда да седиш на опашки, да си губиш времето в ходене/връщане до магазина и т.н.

 20. 20 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 554 Неутрално

  http://palcho.bg/bg/category/20.html

  Значи, тук виждам веднага на Памперс пелените, които ти трябват на теб, само че 58 броя. Цената им е 21 лв. Иди и виж, колко струват в Кауфланд и пак драсни. За останалите неща няма да си правя труда да ги търся, че съм на работа, а и не са ми интересни - съмнявам се да си толкова тъп, че да не можеш да ги изпишеш в гугъл с едно "евтин" до тях. Ае чао!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10172 Неутрално

  Доста сроки и услуги са сякащ създадени за онлайн продажби. Други - не толкова. Но процентите като цяло в сравнение с други пазари, показват, че България все още има нужда от развитие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#20] от "forum_terrorist":

  Принципно с пелените трудно ще му намериш по-добра цена от Кауфланд например. Тук онлайн магазина няма как да спечели. Въпреки това, в по-дългосрочен мащаб, онлайн магазинът ще ти излезе по-евтин, дори за пелени. Просто работят по друг начин.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Всъщност, ние самите като клиенти сме доста неориентирани. Например, у нас най-много с купуват дрехи онлайн. Което е странно- дрехата трябва да я видиш, да я облечеш, да видиш как ти стои. За сметка на това, книгите са някъде на 5-6то място, а с книгата първо знаеш точно лакво купуваш, второ е евтина и нямаш риск, трето не се притесняваш от транспортни дефекти, гаранции и подобни. Аз лично купувам книги с кеф онлайн, докато с дрехите не ми е така.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  Дрехи, обувки, техника, мебели, козметика, книги, лекарствени средства, хранителни добавки, музика, спортни принадлежности, риболовни въдици и такъми и т.н. Защо се правите на дръж ми шапката? И не, не говоря за БГ, но смятам че перспективите пред подобна търговия в родината са добри. Ще има растеж и то добър.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  С лекарствените средства, по леко. Иначе, никой не отрича предимствата на онлайн търговията, но за да намериш "цена", трябва да обиколиш няколко сайта....

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf1":

  Та значи защо по-леко? Има онлайн аптеки. Поръчваш и пристигат. Същите продават и козметика. Ако си говорим за лекарства по рецепта, тогава отивам в най-близката аптека. Иначе лекарствени средства които нормално всеки човек има в къщата си и трябва да закупи нови след като на наличните срокът е изтекъл, няма никакъв проблем да си ги закупиш в интернет.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Весело

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Лекарства не се продават онлайн. Продават се ОТС продукти и хранителни добавки. А ти какво си купуваш, не знам, а дали им виждаш срока на годност (най-важното при търговия с хранителни добавки), пак не знам...

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4386 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf1":

  Така е. Но то е същото и при аналоговата (традиционна) търговия - трябва да обиколиш няколко магазина, докато намериш това, което търсиш на желаната от теб цена, макар че ако имаш предпочитания към някой обект или марка, тогава решението е повече от лесно. По същия начин и онлайн - с времето ставаш лоялен клиент на дадени сайтове.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 29. 29 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 508 Любопитно

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Например, у нас най-много с купуват дрехи онлайн. Което е странно- дрехата трябва да я видиш, да я облечеш, да видиш как ти стои.
  —цитат от коментар 23 на Darth Plagueis


  Това е, защото например аз, преди да я поръчам дрехата или обувките, отивам до "физическия" магазин и пробвам. После поръчвам онлайн. Често пъти се случва "промоционалната" стока във физическия магазин, макар с отстъпка, да е по-скъпа с едно поне 30-40 на сто отколкото в "електроническия".

  Та вероятно не съм само аз така.

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf1":

  Момко, ти продължаваш да мислиш за България. Аз съм извън България. Тука лекарствени средства може да си закупиш и в супера. Когато става дума за по-специализирани лекарства, тогава отиваш в аптека.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Весело

  До коментар [#30] от "tsyrvulan":

  Кои лекарства можеш да си купиш в супермакетчето, например?

 32. 32 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf1":

  Почти всички които се продават без да е необходима рецепта. Също марли, бинтове, медицински спиртове и тинктури и прочее. Не разбирам защо в БГ човек трябва да ходи до аптека за да си купи аналгин и кислородна вода? Това е глупост. Направиха фармацията затворена професия.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsyrvulan":

  "Почти всички които се продават без да е необходима рецепта.."

  Ами те за всички лекарства се искат рецепти?! Ама ми омръзна да си губя времето с "капацитет"..

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":

  Ясно. Значи аспиринът не е лекарство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Това е ОТС продукт, ако ти говори нещо...

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":

  Как така за всички лекарства се искат рецепти? Я кажи като отидеш до аптеката и искаш да си купиш аналгин и аспирин, трябва ли ти рецепта? А за йодна тинктура трябва ли ти? А за бусколизин трябва ли? А за бинт трябва ли? Я гледай тука едно сайтче пък после говори. Ако искаш и още сайтчета мога да ти извадя.

  https://laegemiddelstyrelsen.dk/en/pharmacies/buying-and-selling-medicines-online/

  кликни на: list of pharmacies selling medicine on the internet

  след това на: list of authorized retailers selling medicine on the internet

  Експерте.

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Много си зле... По-нагоре съм посочил, продават се ОТС продукти.
  Които са БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ, ако може да проникне до клетките ти...

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#37] от "hamiltonf1":

  Ъхъ, ОТС продуктите всъщност не са лекарства, да?
  Винаги съм се впечатлявал от мисълта ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10172 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Съгласен съм с Вас, но в един по особен аспект, по който сте се плъзнали незабелязано според мен.
  Бих го обобщил така: "офлайн хора никога не купуват онлайн стоки". :)

  А иначе на въпроса повдигнат от Вас. Книги - определено, дрехите - също, защо не - пробваш, харесваш, оставяш, Нети стои добре - връщаш обратно (разходите за връщането са в условията на продажбата) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating":

  Е да де, това е ясно, но първо, че тия проби се отразяват на търговеца, а това не е добре, второ, че в офлайн магазин можеш да пробваш 5, 10 различни дрехи. Онлайн някак си не е същото. А с книги нямаш проблем. С техника също, но там има риск за гаранцията. Аз лично най-много обичам да си купувам някакви технически джуджавки - електронни компоненти и подобни. Там всичко е ясно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Значи, че поръчките са малко.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10172 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

  Няма проблем да поръчаш 10 дрехи и да върнеш и 10-те или да си избереш само една от тях, а другите да върнеш. Отразяват се на търговеца толкова, колкото и в магазина - нали се само пробват.
  Плащането може да бъде отложено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#42] от "penetrating":

  А транспорта кой го плаща?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4224 Неутрално

  До коментар [#41] от "taratanki":

  Кои поръчки? При някои са много, при други са малко. Както и при нормалните магазини. Заслужава си отвсякъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10172 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Доставката плаща фирмата, връщането - клиентът

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK