Наложеният платеж вече не е най-предпочитан при онлайн покупките

Наложеният платеж вече не е най-предпочитан при онлайн покупките

© Надежда Чипева, КапиталРазплащанията онлайн при покупки по интернет през тази година изпреварват наложения платеж, показва изготвено по поръчка на компанията за дигитални разплащания "Виза" (Visa) проучване сред потребители на възраст 18-55 г. в десетте най-големи града на страната.


През 2017 г. се увеличава значително делът на българите, които предпочитат да плащат онлайн с дебитна карта. Те са 26%, което е ръст с осем процентни пункта в сравнение с 2016 г. Други 7 на сто посочват, че използват кредитна карта при онлайн покупките си, а 8% - платформите за онлайн разплащания като ePay и др. Разплащанията на място при доставка стават все по-малко популярни, като тази година има спад от 3% и през тази година е предпочитано от 38% от анкетираните. Същевременно проучването отчита, че


20% от потребителите биха се отказали от покупка онлайн, ако търговецът не приема електронно разплащане.
"Промените не са драстични. Постигнали сме устойчивост на тенденцията, която следим и тя се превръща в норма", коментира Красимира Райчева, мениджър на "Виза" за България.


През седмиците преди Коледа традиционно се наблюдава ръст на онлайн покупките, но масово потребителите отчитат, че пазаруват по интернет без значение от сезона или празничния период. 41% от запитаните пазаруват по интернет по няколко пъти в месеца, 21 на сто го правят веднъж месечно, а 105 – по няколко пъти седмично.


Онлайн покупките се правят най-често в български електронни магазини


– това посочват 42% от запитаните. За 23% предпочитани са големите международни сайтове, а за 18 на сто – други чужди онлайн магазини. Други 18% предпочитат да купуват от сайтовете за колективно пазаруване.


Най-често българските потребители купуват по интерн ет дрехи – 64%, почивки – 42 на сто, и техника – 39%. Голям ръст през тази година се наблюд ава при онлайн покупките на самолетни билети – 22%, което е със 7 процентни пункта повече в сравнение с 2016 г. От българските потребители 21% са купували книги.


Проучването отчита и тенденция към ръст на онлайн разплащанията за битови услуги. През 2017 г. своите сметки са предпочели да платят онлайн 14% от потребителите, което е с 3 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.


Мъжете най-честно купуват онлайн техника (66%), почивки (43%) и дрехи (31 на сто). Жените харчат онлайн най-често за дрехи (57%), почивки (42%), самолетни билети (20%) и козметика (20%).


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Весело

  В Р. България е НАЛОЖИТЕЛНО да се плаща чрез "наложен платеж", защото пак ще рИвЪт разни моми по ТВ, че след покупката и он-лайн плащането стоката не е пристигнала на адрес. Тук (БГ) всеки гледа да те излъже, принципа "око да види-ръка да пипне" е водещ.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#1] от "chasovnik":

  Кой гледа да те излъже?


  ПП нещо процентите в статията не отговарят на основното й послание. От написаното е ясно, че наложеният платеж остава основен метод за разплащане.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 512 Неутрално
 4. 4 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Това е толкова невярна информация, че ме кара да се замисля колко иситина във всички останали статистики.
  Наложения платеж е примитивен метод за плащане, но той е основен за България и вероятно продължава да държи дял над 80% от поръчките на онлайн магазините.
  Няма изгледи да се промени заради - вроденото недоверие на потребителите, огромните такси прибирани от търговците за картови разплащания и най-вече заради навиците.

 5. 5 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Значи, според проучването, 24% плащат за онлайн покупки с дебитна карта, 7% с кредитна, 8% през и-пей и подобни, а останалите 61%? Залагам на наложен платеж, което прави заглавието напълно невярно.
  Между другото, наложеният платеж е добър вариант и за двете страни в покупко-продажбата. А ако банките решат да понамалят таксите си за електронни разплащания, тогава вероятно и повече търговци ще се заинтересоват от подобна услуга. И все пак, не виждам как скоро наложеният платеж ще бъде изместен като водещ метод.

 6. 6 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1999 Неутрално
 7. 7 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  От нашата мила Родина пазарувам само с наложен платеж: провери, преди платиш....
  От всички китайци и т.н. сайтове за електронна търговия или плащам директно, или пейпал.
  пример: купувам процесор за компютър от Е...й, закъснява с 10 дни доставката/в крайна сметка не дойде/, човека ми върна парите, а банката си взе % като такса за входящ превод :(
  искам да купя от Бг-сайт от рода на Ол-нещо си и продавача (на такъв съм попаднал) ми казва преведи ми предварително парите ???? и пращам по куриера.... добре, че се разрових за да прочета десетките супер "положителни" мнения за него.
  Отделно почти винаги по празниците, предполагам по Коледа ще се появят по ТВ разочаровани потребители, платили някакви екскурзии и др. услуги, който няма да получат.
  Поздрави и весели празници!!!!

 8. 8 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Винаги е добре да има човек едно наум, и да проверява за стоката, която плаща... Но лошото според мен е друго - скъпи сме на триците, евтини сме на брашното (КТБ, АЕЦ и ред други меко казано съмнителни проекти).
  Весели празници!

  Truth is only valid at a given point of time
 9. 9 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Абсолютно невярна статистика що се отнася за България.
  В няколкото сайта - електронни магазини, които администрирам и оперират в България с по над 10 продажби и по 500 лв оборот на ден 99 % от плащанията са с наложен платеж. Няма такава тенденция да се покачват електронните плащания. Да има тенденция за повече покупки, но всички те са с наложен платеж. На 100 покупки макс. един да е през Епей.БГ(това обаче не значи че е с дебитна или кредитна карта) или с плащане с кредитна карта през интерфейс даден от банка. И това е така от години и няма никаква тенданция електронните плащания да се увеличават , както твърди статията. Да може да има повече плащания с кредитни карти, но те са извън България, най-вече електронни магазини в Китай и европейските Амазони.

 10. 10 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Все още има много български сайтове предлагащи само наложен платеж. Всеки сайт предлагащ само наложен платеж е незаконен и укрива приходи.

 11. 11 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това е толкова невярна информация, че ме кара да се замисля колко иситина във всички останали статистики.Наложения платеж е примитивен метод за плащане, но той е основен за България и вероятно продължава да държи дял над 80% от поръчките на онлайн магазините.Няма изгледи да се промени заради - вроденото недоверие на потребителите, огромните такси прибирани от търговците за картови разплащания и най-вече заради навиците.
  —цитат от коментар 4 на tri


  Българсикте търговци обичат да укриват доходи и затова има и много сайтове предлагащи само плащане с наложен платеж, но да продаваш неща за 1000 лева с наложен платеж е непрактично защото повечето хора нямат толкова пари в брой и няма как да платят на куриера като звънне на вратата и затова трябва да има опция за картово плащане.

 12. 12 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Значи, според проучването, 24% плащат за онлайн покупки с дебитна карта, 7% с кредитна, 8% през и-пей и подобни, а останалите 61%? Залагам на наложен платеж, което прави заглавието напълно невярно. Между другото, наложеният платеж е добър вариант и за двете страни в покупко-продажбата. А ако банките решат да понамалят таксите си за електронни разплащания, тогава вероятно и повече търговци ще се заинтересоват от подобна услуга. И все пак, не виждам как скоро наложеният платеж ще бъде изместен като водещ метод.
  —цитат от коментар 5 на hinchastewart


  Търовците трябва да са задължени да предлагат картови плащания. Живеем в Европа е не в някое гето.

 13. 13 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В Р. България е НАЛОЖИТЕЛНО да се плаща чрез "наложен платеж", защото пак ще рИвЪт разни моми по ТВ, че след покупката и он-лайн плащането стоката не е пристигнала на адрес. Тук (БГ) всеки гледа да те излъже, принципа "око да види-ръка да пипне" е водещ.
  —цитат от коментар 1 на chasovnik


  Пазарувал съм стоки от Емаг и Озон като ги бях платил предварително и ми ги доставиха с отлично качество.

 14. 14 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Весело

  "...по поръчка на компанията за дигитални разплащания "Виза" (Visa) проучване..." Че какъв да е резултата като се има предвид кой е платил проучването.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#12] от "eminem9876":

  ”Търовците трябва да са задължени да предлагат картови плащания. Живеем в Европа е не в някое гето.”
  На какво основание да е задължен? Имате ли представа колко струва това, да поддържаш терминал за разплащане? Дори и в Западна Европа ненавсякъде приемат карти.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#10] от "eminem9876":

  Хахахаййай, ей богу, пак експерт бе…! Незаконен, укрива! Да ви се и неграмотната пасмина...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#7] от "chasovnik":

  Всъщност, всичко е въпрос на избор. От Китай наложен платеж нямаш, затова не го ползваш. Помня преди две години в един ден от всичките ми магазини изведнъж, в един ден започнаха да пазаруват с карти. Изненадах се, проверих - модула за наложен платеж се беше гътнал на всичките магазини и плащане през ипей беше единствена опция.
  Ми клиентите си го използваха, нямах спад в оборота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#12] от "eminem9876":”Търовците трябва да са задължени да предлагат картови плащания. Живеем в Европа е не в някое гето.”На какво основание да е задължен? Имате ли представа колко струва това, да поддържаш терминал за разплащане? Дори и в Западна Европа ненавсякъде приемат карти.
  —цитат от коментар 15 на DDR


  Един търговец не е задължен да предлага картово плащане, но ако непредлага клиента ще пазарува от друго място. Които неподдържа терминал за плащане да се мести на битака да продава.

 19. 19 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#18] от "eminem9876":

  Наясно ли си колко струва този терминал и как банките те цакат с него.Знаеш ли колко търговци са се отказали заради тази неправда - търговец банка.Откъде ще знаеш - ти си чиновник на заплата.Никога не си инвестирал собствени пари в бизнес че да знаеш.

  А и друго е да си поръчаш гуми по еконт експрес,да напишеш че изрично искаш да са максимум на два месеца - вижда се дота,и да ти докарат дот 2015 година.Директно - обратно.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Лично аз, ако имам възможност, бих се възползвал от предварително заплащане на стоките по банков път. Наскоро ми се случи да получа продукт с наложен платеж, при който куриерът нямаше дребни в себе си и се наложи да му харижа 1,00 лв. Имало е и други подобни ситуации, но с по-дребни суми. Не съм се интересувал подробно колко е таксуването при плащането с карта по Интернет, но ми се струва по-цивилизовано. Или дори плащане през ПОС терминал на куриера, което в рамките на България е безплатно.

  Преди време бях направил една поръчка в американски сайт за едни четива, които обаче не ме очароваха много и си поисках парите обратно, и те ми ги върнаха. Би следвало същото да е и у нас, както важи правилото за връщане на покупка по Интернет в 14-дневен срок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK