Десет съвета за безопасни онлайн покупки

Десет съвета за безопасни онлайн покупки

© Надежда Чипева, КапиталПокупките по интернет от години бележат устойчив ръст, като според Националния статистически институт 16.6% от българите са поръчвали онлайн през 2016 г. По данни на Euromonitor International общият оборот на онлайн търговията в България надвишава 500 млн. лв., като 27% от потребителите са ползвали поне веднъж мрежата, за да направят покупка. Българската E-Commerce асоциация отчита 25-30% ръст на онлайн търговията на годишна база, като очакванията са темпът на развитие да се запази през следващите години.


Коледните и новогодишните празници традиционно са времето, когато сделките онлайн се увеличават. Примамени от изгодни оферти или от възможността да пазаруват бързо и без неудобството от посещенията на място, потребителите все по-често избират интернет. Но това може да крие и някои рискове – от попадане на недобросъвестен търговец до странични обстоятелства, които могат да попречат на покупката но и могат да бъдат предвидени. Ето няколко съвета как да се избегнат подводните камъни при пазаруване онлайн, изготвени от "Дневник" с помощта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и платформата за покупки и продажби OLX.


Не чакайте последния момент за покупка. Заради наплива от пазаруващи по Коледа и "задъхването" на търговеца при обслужването на всички е възможно поръчката да се забави. Проверете внимателно сайта на търговеца, дори и друг път да сте го ползвали, възможно е специално за празниците той да е посочил по-дълъг срок за доставка от обичайния.
Количествата промоционални стоки могат да се изчерпат при мащабна кампания и недобра логистика от страна на търговеца. При отказ стоката да бъде доставена при уговорените условия, не се съгласявайте на по-неизгодни нови условия, потърсете алтернатива, съветват от КЗП.


Уверете се, че сайтът е надежден. Уеб адресът му следва да започва с https (символът S означава сигурен – от англ. ез. - secure), а пред него – да има икона катинар. При кликане с мишката върху катинара или ако такъв липсва – в лявата част на полето за адреса ще видите определена информация за сайта, например кой го е регистрирал, дали плащането през него е сигурно и др. Ако там има предупреждение за сертификата, избягвайте сайта. При определени браузъри и сайтове полето пред адреса ще бъде оцветено в зелено като признак за сигурност. Отделно има интернет страници, през които може да направите бърза проверка за надеждността на избрания сайт, например SafeWeb.


Четете общите условия и дребния шрифт, защото там може да бъдат заложени задължение за бъдещо нежелано плащане или някои допълнителни такси и разходи.


Плащайте по защитен начин. Не плащайте онлайн, ако сайтът не е надежден. Най-сигурно е плащането с кредитна карта, тъй като при измама или липса на доставка, транзакцията може да бъде оспорена чрез банката. Никога не попълвайте пин кода на кредитната или дебитната си карта, нито го изпращайте по имейл. Ако тази информация бъде изискана, това е сигурен признак, че може да станете жертва на измама.


Не споделяйте данните си за достъп с никого. Измислете трудна парола, състояща се от поне 6 знака, включително цифри или символи, малки и главни букви. Добра практика е и използването на цяла фраза или изречение за парола. Не запаметявайте данните си за достъп в браузъра. Периодично сменяйте паролите си за достъп.


При пазаруване от физическо лице и доставка с наложен платеж уговорете вариант за плащане след проверка на място. Така ще се уверите, че стоката, която получавате, не е с дефекти или с характеристики, с които не сте запознати. Бъдете внимателни, ако предлаганият артикул е на подозрително ниска цена или обявата е написана на развален английски, съветва пиар мениджърът на OLX Нора Калионска. "Никога не изпращайте пари преди получаването на артикула", добавя тя.


Не пазарувайте през публични или споделени мрежи. Публичните wi-fi мрежи честно са незащитени и информацията, която изпращате през тях, може да бъде достъпна за измамници. Мобилният ви интернет е по-надежден, ако се налага покупката да бъде направена спешно, извън дома.


Пазете всички документи, свързани с поръчката, включително известията от куриерската фирма, която я доставя.


Проверете дали онлайн магазинът е посочил и физически адрес на регистрация на фирмата и където може да се върне стоката, ако не ви хареса. Българското и европейското законодателство задължава интернет търговците да обявят на сайта си пощенски адрес, имейл, метод на плащане и начин на доставка, както и условията, при които може да върнете продукта в определения за това 14-дневен период.


При нередности около сделката може да подадете сигнал до КЗП през сайта ѝ тук. На фона на развитието на онлайн търговията и нарастването на сделките с всяка година КЗП отчита ръст на жалбите срещу онлайн търговци, като от началото на 2017 г. досега те са около 2500. Наложените санкции са 260, като от КЗП отбелязват, че на фона на растящия брой проверки (около 40% повече), броят на нарушенията намалява в последните три години.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK