Десет съвета за безопасни онлайн покупки

Десет съвета за безопасни онлайн покупки

© Надежда Чипева, КапиталПокупките по интернет от години бележат устойчив ръст, като според Националния статистически институт 16.6% от българите са поръчвали онлайн през 2016 г. По данни на Euromonitor International общият оборот на онлайн търговията в България надвишава 500 млн. лв., като 27% от потребителите са ползвали поне веднъж мрежата, за да направят покупка. Българската E-Commerce асоциация отчита 25-30% ръст на онлайн търговията на годишна база, като очакванията са темпът на развитие да се запази през следващите години.


Коледните и новогодишните празници традиционно са времето, когато сделките онлайн се увеличават. Примамени от изгодни оферти или от възможността да пазаруват бързо и без неудобството от посещенията на място, потребителите все по-често избират интернет. Но това може да крие и някои рискове – от попадане на недобросъвестен търговец до странични обстоятелства, които могат да попречат на покупката но и могат да бъдат предвидени. Ето няколко съвета как да се избегнат подводните камъни при пазаруване онлайн, изготвени от "Дневник" с помощта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и платформата за покупки и продажби OLX.


Не чакайте последния момент за покупка. Заради наплива от пазаруващи по Коледа и "задъхването" на търговеца при обслужването на всички е възможно поръчката да се забави. Проверете внимателно сайта на търговеца, дори и друг път да сте го ползвали, възможно е специално за празниците той да е посочил по-дълъг срок за доставка от обичайния.
Количествата промоционални стоки могат да се изчерпат при мащабна кампания и недобра логистика от страна на търговеца. При отказ стоката да бъде доставена при уговорените условия, не се съгласявайте на по-неизгодни нови условия, потърсете алтернатива, съветват от КЗП.


Уверете се, че сайтът е надежден. Уеб адресът му следва да започва с https (символът S означава сигурен – от англ. ез. - secure), а пред него – да има икона катинар. При кликане с мишката върху катинара или ако такъв липсва – в лявата част на полето за адреса ще видите определена информация за сайта, например кой го е регистрирал, дали плащането през него е сигурно и др. Ако там има предупреждение за сертификата, избягвайте сайта. При определени браузъри и сайтове полето пред адреса ще бъде оцветено в зелено като признак за сигурност. Отделно има интернет страници, през които може да направите бърза проверка за надеждността на избрания сайт, например SafeWeb.


Четете общите условия и дребния шрифт, защото там може да бъдат заложени задължение за бъдещо нежелано плащане или някои допълнителни такси и разходи.


Плащайте по защитен начин. Не плащайте онлайн, ако сайтът не е надежден. Най-сигурно е плащането с кредитна карта, тъй като при измама или липса на доставка, транзакцията може да бъде оспорена чрез банката. Никога не попълвайте пин кода на кредитната или дебитната си карта, нито го изпращайте по имейл. Ако тази информация бъде изискана, това е сигурен признак, че може да станете жертва на измама.


Не споделяйте данните си за достъп с никого. Измислете трудна парола, състояща се от поне 6 знака, включително цифри или символи, малки и главни букви. Добра практика е и използването на цяла фраза или изречение за парола. Не запаметявайте данните си за достъп в браузъра. Периодично сменяйте паролите си за достъп.


При пазаруване от физическо лице и доставка с наложен платеж уговорете вариант за плащане след проверка на място. Така ще се уверите, че стоката, която получавате, не е с дефекти или с характеристики, с които не сте запознати. Бъдете внимателни, ако предлаганият артикул е на подозрително ниска цена или обявата е написана на развален английски, съветва пиар мениджърът на OLX Нора Калионска. "Никога не изпращайте пари преди получаването на артикула", добавя тя.


Не пазарувайте през публични или споделени мрежи. Публичните wi-fi мрежи честно са незащитени и информацията, която изпращате през тях, може да бъде достъпна за измамници. Мобилният ви интернет е по-надежден, ако се налага покупката да бъде направена спешно, извън дома.


Пазете всички документи, свързани с поръчката, включително известията от куриерската фирма, която я доставя.


Проверете дали онлайн магазинът е посочил и физически адрес на регистрация на фирмата и където може да се върне стоката, ако не ви хареса. Българското и европейското законодателство задължава интернет търговците да обявят на сайта си пощенски адрес, имейл, метод на плащане и начин на доставка, както и условията, при които може да върнете продукта в определения за това 14-дневен период.


При нередности около сделката може да подадете сигнал до КЗП през сайта ѝ тук. На фона на развитието на онлайн търговията и нарастването на сделките с всяка година КЗП отчита ръст на жалбите срещу онлайн търговци, като от началото на 2017 г. досега те са около 2500. Наложените санкции са 260, като от КЗП отбелязват, че на фона на растящия брой проверки (около 40% повече), броят на нарушенията намалява в последните три години.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Жалко, че сме малък и беден пазар и за това големите, реалните онлайн магазини ни игнорират и даже заобикалят. Това, което в БГ в момента се води "онлайн търговия" не много онлайн...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Весели празници и не харчете много :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 448 Неутрално

  аз лично не пазарувам онлайн, защото ми е много съмнително. знам, че много хора го правят, но още не мога да се престраша.

  Приказка без край
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "Най-сигурно е плащането с кредитна карта, тъй като при измама или липса на доставка, транзакцията може да бъде оспорена чрез банката. Никога не попълвайте пин кода на кредитната или дебитната си карта, нито го изпращайте по имейл."

  Глупости! Най-сигурно е с наложен платеж. В България просто забравете да оспорите транзакция през банката. Никой не иска пин код, искат CCV код, който се въвежда САМО в https (secure) адрес.

 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  И много важно - махайте отметката в квадратчето "да запаметим ли данните на кредитната ви карта за по-лесно пазаруване в бъдеще?" или нещо от сорта.

 6. 6 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#3] от "atreu":
  Не бързайте.
  Чичо Сталин още строго гледа от стената, пък за вяра в пустия му интернет да говорим е несъмнено прибързано и неблагоразумно, да.

  Умен и красив жълтопаветник.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Благодаря за тези съвети. Наистина са много полезни.

 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#1] от "Суджук Герберите":

  Жужук, при вас, в Тутраканската селищна система може някой и да ви игнорира и заобикаля, ма на нас, останалите всичко си ни пристига. И от Али-то, и от ибея и от Хамазоня. Койото не пращат директно до адреса Гъбко и останалите го доставят. Или немате и адреси?

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Дневник, а вие кога ще сложите "икона катинар"?

  I had a dream, Joe
 10. 10 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 499 Неутрално

  аз лично не пазарувам онлайн, защото ми е много съмнително. знам, че много хора го правят, но още не мога да се престраша.
  —цитат от коментар 3 на atreu


  А улиците престраши ли се да пресичаш вече?

  I had a dream, Joe
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  Много си е прав човека...! Миналата година, исках да купя един усилвател от сайта на Ямаха. Доставки за България, няма... Не съществуваме, за тях.
  От германския Амазон, също ми изскачат търговци, които не искат да доставят в България.
  Не те знам от коя селищна система си, ама първо проверявай, после приказвай...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Каквато статията, такива и коментарите. Някои от съветите са тотална щета - браузъра да не ти запомня данните,да не купуваш през безжична мрежа, въпреки, че в световен мащаб мобилните покупки бележат драстичен ръст.
  В коментарите също е яко. Един искал реални онлайн магазини, каквото и да значи това, и се оплаквал, че ги няма тук, говорейки за уеб базирана услуга с world wide shipping. Пък имаме и разкошни родни магазини.
  На друг пък му се появявала чафка да му запомнят данните на кредитната карта, въпреки, че това са секюрнати полета, които се генерират от доставчика на картата. Трети твърди, че у нас немало как да оспориш транзакция, въпреки, че това се прави непрекъснато.

  Бе квато ни търговията, такива ни и клиентите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Преди малко направих проверка и установих, че малко над половината сайтове, които предлагат доставка на храна у нас и които са ми любими нямат защитена връзка https със син или зелен катинар. При един от търговците имаше удивителна на сертификата. Тези сайтове до момента приемали ли са разплащания онлайн и ако да - как, при тези условия? Или практикуват единствено наложен платеж при доставка? Сайтовете за книги, които често посещавам, имат защитена връзка, което е добре.

  Смятам да им пиша и да им заостря вниманието, макар че допускам, че едва ли ще съм първият, който го е направил.

 14. 14 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ослик, суслик, паукан":

  А, те иконата-катинар са я сложили, само че е зачеркната с червена линия :)

 15. 15 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Опитай американския Амазон - никакви проблеми. Редовно пазарувам от там.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Съвети за лаици или екзотични доставчици, май че писани от човек който лев не е похарчил онлайн. Aliexpress при намалението 11.11 за 2 минути са направили оборот $2 МИЛИАРДА, само как да ме излъжат с моите жалки левчета мислят ден и нощ. Просто купувате от стабилни онлайн търговци с милиарди оборот. Относно картите ползвам виртуална Виза и зареждам в нея само колкото ми трябва за конкретните покупки, няма как да източат от нея нещо което го няма там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Весели празници и не харчете много :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Весели празници! И харчете на воля! Колкото ви се иска!

 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  Чуек, само за последните 3 години съм похарчил в амазон испания едно 4 хиляди евро за около 250 доставки. Това само в амазон, останалите места от които пазарувам онлайн не ги броя.
  Позволи ми да знам какво искам и какво не искам, когато пазарувам онлайн.
  Пазаруването от китайски сайтове пък е най-лошия пример, който ми даваш. На всяка пратка палите свещичка ше мине ли митница без мито или не, гаранция на продукта - важи ама го прати обратно до Китай (пробвал ли си?), разправии с БГ-пощи (не мерси), return policy - zero.
  Това, че ти си доволен да пазаруваш с посредник и това изгражда представата ти за онлайн пазаруване не е много за хвалене.
  Ако си купиш примерно телевизор и той не работи - нов ли ти пращат или чакаш да ти ремонтират този, който си купил но не работи? Имал съм такъв случай - на другия ден дойде куриера да ми донесе нов телевизор и да вземе неработещия и case closed - в БГ така ли правят?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Тове са няколко доста добри съвета,всъшност ако пазаруваш само от доказани търговци и ползваш карта която е само за това ,и в нея има толкова пари колкото е покупката,но никога не ползвайте карти за онлайн покупки в които са основните ви спестявания,просто няма какво да ви се случи.

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#18] от "Суджук Герберите":

  Отговарям само на последното ти изречение - да, така правят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Що, ако нямат милиарди оборот -лошо?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#18] от "Суджук Герберите":

  Малък жълт китайски търговец заменя всичко почти без мрънкане.
  Да подминеш митницата гратис е андрешковщина, която не е обект нито на статията нито на коментарите, както и не променя факта, че от братски Китай всичко пристига без проблем.
  Точно посредниците правят така, че нито да ни игнорира някой нито да ни заобикаля. Можеш да пазаруваш от почти всяка точка на земята и гарантирано ще ти бъде доставено на прага.
  Вече рядко някой нещо ремонтира. Директно заменя с ново. Да поддържаш сервиз и да гарантираш сервизна поддръжка при повечето потребителски стоки е по-скъпо отколкото да подмениш стоката а върнатите да оправиш в завода и да продаваш после леко намалени като refurbished.
  И да си гледате телевизора със здраве.

  Умен и красив жълтопаветник.
 23. 23 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  https://www.gabco.org

  Умен и красив жълтопаветник.
 24. 24 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ... най-безопасно е да купувате биткойн... но още по-безопасно е путкойн (обезпечено с всичките отпадъци на россатом! )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Статията ми беше полезна, благодаря за което.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Рискът за такъв тип пазаруване остава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на xrs
  xrs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Онлайн турговията се развива бързо и изисква сериозни усилия и инвестиции от страна на лидерите като emag.BG и olx.BG за справяне с измамите. В емад някои от търговците не издават гаранционни карти или гаранцията е според румънското законодателство, което до голяма степен е резултат от "усилията" на КЗП. Т.е ако си българско регистрирана фирма трябва да продаваш продуктите с 2 години гаранция, но ако си румънска, не е необходимо, а как потребителя разбира това по време на покупката никак. Ако решите да купувате билети за популярен концерт от OLX.BG почти 100% ще са фалшови с дублирани места и може единствено да се надявате на разбиране от страна на организаторите вътре в залата да ви намерят стол и място и да не ви помолят да напуснете. Естествено за това не бива да виним електронната търговия. Същото можеше да се случи и през 70-80 г. Примерно с обява във вестник Вечерни Новини, само че тогава собственика на телефона от обявата щеше да бере много ядове. Факт е, също че в магазините управлявани от конкретни фирми отговорността е по-голяма, защото търговците си държат на имиджа. Мой приятел си поръча телефон от www.smartfonix.com и после видя, че същия модел го има и син цвят. Обади се и те му го смениха, като поеха разходите по куриера. Малък жест, но приятен.

 28. 28 Профил на xrs
  xrs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ума много магазини за телефони.почти всичко гоима и в emag.BG там има много хора, които се грижат клиента да е щастлив и доволен. Същото правят и куриерските фирми - добавят опции за защита от подмяна на продукта по време на доставка, въпросният магазин за телефони http://smartfinix.com добавя името на човека обработил пратката, както и часа на изпращане, така, т.е. не е по страшно да се пазарува онлайн отколкото във физически магазин.

 29. 29 Профил на xrs
  xrs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "xrs":

  Благодаря за корекцията сайта е https://smartfonix.com

 30. 30 Профил на sqi01551346
  sqi01551346
  Рейтинг: 5 Весело

  Редовно пазарувам в този ел.магазин https://www.keskin.bg/ и съм изключително доволен!
  Както от търговеца, така и от доставчика на желаните от мен продукти!
  Никога не съм имал проблем! Всичко е въпрос на доверие и средства!
  Бэдете здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK