Повече потребители и обяви отчита OLX през 2017 г.

Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX за България

© Юлия Лазарова

Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX за БългарияОнлайн платформата за покупки и продажби OLX отчита увеличаване на потребителите си и публикуваните обяви през 2017 г.


По данни на компанията, представени от изпълнителния директор Камен Янкулов, активните потребители в платформата са се увеличили със 7% на дневна база, а потенциалните купувачи – с 13 на сто. Новите потребители през миналата година са 302 624 души, като към момента в платформата има 2.3 млн. регистрирани профили. Отчита се голям ръст на потребителите на мобилното приложение - с 25%, като от компанията посочват, че инвестициите в мобилните продукти ще бъдат приоритет и през тази година


OLX отчита и увеличаване на публикуваните обяви с 43% в сравнение с предходната година, като през 2017 г. те са над 2.3 млн. С 27% расте и ликвидността на обявите - тези, които получават запитване в рамките на 7 дни след публикуването им.
Изследване на OLX показва, че средно месечно платформата достига до половината интернет потребители в страната, като платформата е най-предпочитана и от купувачите (55%), и от продавачите (63%). Компанията отчита сериозен ръст на бизнес потребителите – с 300% в сравнение с 2016 г. Камен Янкулов посочи, че платформата е предпочитана основно от малкия и средния бизнес. Най-големият бизнес клиент публикува над 3 хиляди обяви за месец в категория "Автомобили". Недвижимите имоти също са сектор с голям брой бизнес клиенти, но от компанията отчитат, че в него има и немалко частни лица, които публикуват обяви.


Най-търсени за цялата страна категории през 2017 г. са "автомобили и авточасти", която изпреварва лидера от предходната година "електроника". Масовият потребител търси автомобили втора употреба на изгодна цена, обобщи Камен Янкулов. Търсенето на автомобили през платформата се е увеличило с 28%. Средната цена на предлаганите автомобили в OLX е 3500 лева, а на авточастите – 200 лева. Следва категория "електроника", където най-търсените и най-предлаганите артикули са смартфоните. Сред най-популярните сегменти са и "аксесоари и уреди за навигация", "компютърни части и аксесоари", "спортни стоки".


През 2017 г. OLX отчита ръст повишено търсене на недвижими имоти по Черноморието. В категория "работа" има голямо търсене в София – средно 30 запитвания на 100 души. Сред най-публикуваните обяви за работа са за сезонна заетост по Черноморието, като предлагането и търсенето тук са много по-големи, отколкото на сезонна работа в зимните курорти.


От компанията посочват, че от миналата година са въведени нови правила за продажбата на животни, разработени съвместно с фондация "Четири лапи". Развъдниците на кучета и котки вече са задължени да посочват номера на лиценза си, а в платформата се следи стриктно за предлагане на защитени видове и подобни обяви се премахват, най-често още преди публикуване на сайта. Забранени са и продажбите на сим карти и акаунти в платформи за видеоигри, както и на тютюн и тютюневи изделия.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK