Телефони и авточасти са най-търсените за покупка в OLX през януари

Телефони и авточасти са най-търсените за покупка в OLX през януари

© Николай ДойчиновИзбори 2022

С новата година се наблюдава раздвижване в търсенето на работа и на услуги в платформата за покупки и продажби olx.bg. През мекия януари се увеличава и търсенето на стоки от категорията "Дом и градина". Те изпреварват бебешките и детските стоки и се придвижват до петата позицията в най-търсените с 63 700 запитвания, показват данните на платформата, предоставени на "Дневник" като част от съвместния проект за онлайн търговията OLX география.


Най-търсени в първия месец на годината остават стоките от категория "Електроника", следвана от "Автомобили и авточасти", където интересът нараства и запитванията са с над 20 хил. пъти повече в сравнение с предходния месец, като надхвърлят 232 хиляди. Сред най-популярните категории остават и "Мода", "Спорт, книги и хоби" и "За бебето и детето", макар към тях да се отбелязва по-слаб интерес в сравнение с декември 2017 г.


BMW, Ски, Трактор, Nike, Аdidas и Iphone са най-търсените думи в сайта през януари (облака от думи може да видите в интерактивната карта).
Най-активни в търсенията са потребителите от София-град и областта, потребителите от Централна и Северна България. Висока е активността и във Варна, Пловдив, Стара Загора (вижте картата). В София-област, Перник, Кюстендил, Смолян, Стара Загора и Пазарджик най-много се търсят автомобили и авточасти. Те са най-желани и в Силистра, Монтана, макар там потребителите да са по-слабо активни в търсенето (данните за всяка област се изчисляват на глава на населението). В останалите области превес има за електрониката.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK