През декември българите са купували на изплащане стоки за забавление, показват данни

През декември българите са купували на изплащане стоки за забавление, показват данни

© Надежда Чипева, КапиталСтоки за забавление са били целта на 50% от заявленията за покупка на изплащане, подадени към "БНП Париба Лични финанси" през празничния месец декември. Това показва класацията "Коледният топ 10 на изплащане" на компанията. Според данните на компанията продуктите за забавление – телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудиосистеми и игри за конзоли, са на шест от десетте позиции.


Друга интересна тенденция е, че в последния месец на 2018 година шест от десетте най-търсени стоки са на по-ниска средна цена в сравнение с победителите в годишната класация "Топ 10 на изплащане". Например най-търсеният модел смартфон през последната година е струвал 900-950 лева. През декември хората най-често купували на изплащане устройства на цена 300-350 лева. Същият тренд се наблюдава и при телевизорите, лаптопите, диваните, климатиците и готварските печки.


Класацията "Коледният топ 10 на изплащане" се издава за първи път и целта ѝ е да представи картина на потребителското търсене през празничния сезон. Тя класира най-търсените модели сред десетте най-търсени типа стоки според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от "БНП Париба Лични финанси" за покупка на стоки на изплащане. Рейтингът е базиран на молбите за финансиране на над 45 хил. стоки през декември 2018 г.


Хората харчат за забавление по празниците
Коледното пазаруване беше доминирано от продукти за забавление. Хората търсеха финансиране за покупка на изплащане на телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудиосистеми и игри за конзоли. Заявленията за тези продукти са близо 50% от всички молби, получени от "БНП Париба Лични финанси" през декември, и почти 80% от заявленията за стоките от топ 10.


Повишеното търсене на продукти за забавление показва, че в края на годината хората са по-склонни да отпуснат бюджета си и да купуват стоки за удоволствие, а не за ежедневните им нужди. Това се доказва и от факта, че конзолите и игрите за тях и аудиосистемите не са представени в годишното издание на класацията "Топ 10 на изплащане" и през декември изместиха хладилника, обзавеждането за спалня и матрака.


Най-търсената стока е смартфонът. Не е изненада, че хората купуваха на изплащане устройство с голям 14.2 см дисплей с HD+ резолюция и мощен процесор, което позволява гледане на видео и мобилни игри. Всички тези спецификации са на разумната цена от 300-350 лева.


Други продукти, свързани със забавлението, са конзолите и игрите за тях. През декември 2018 година бяха подадени заявления за финансирането на почти 3 хил. такива продукта. Най-търсената конзола беше топ модел на средна цена 450-500 лева. Хората купуваха и игри на средна стойност 60-80 лева.


Купуват се добри устройства на по-ниски цени


През декември 2018 година беше отчетено значително понижение на средните цени на шест от десетте топ продукта в сравнение с цялата изминала година. Например победителят в класацията "Топ 10 на изплащане 2018" е смартфон на средна цена 900-950 лева. През последния месец на годината най-търсеният модел струва 300-350 лева.


Същото се отнася и за лаптопите. През декември хората най-често са заявявали потребителски кредити за покупка на лаптопи на цена 500-550 лева, докато победителят за 2018 година струва 650-700 лева. Останалите продукти с по-ниски средни цена са телевизорите, диваните, климатиците и готварските печки.


Тази тенденция се обяснява с развитието на технологиите. Благодарение на него хората могат да си купят устройства с добри характеристики на разумна цена. През 2018 година спецификациите на среден клас смартфон са много близки до тези на топ модел през 2017 година. Същото се наблюдава и при телевизорите – през 2017 година 43" LED Smart телевизор струваше 900-950 лева, докато през декември 2018 г. средната му цена беше 700-750 лева. Благодарение на развитието на технологиите хората могат да си позволят и да купят повече подаръци, без да се налага да харчат повече средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK