Как влияе държавният монопол в дърводобива върху дървопреработващия бизнес?

Красимир Дачев, председател на Асоциацията на преработвателите на дървесина


Още през миналата година уведомихме агенцията по горите, че нашият експортно ориентиран сектор пръв усети полъха на кризата и че цените на дървесината са непазарно високи. Никой не иска помощ от правителството, а просто да не ни се пречи. Обхванати сме от една група монополисти, които си правят каквото си поискат с нас. Така беше с газа, същото е и с дървесината - 80% от българските гори са собственост на държавата. Не може агенцията по горите да си определя методика, която да предвижда само повишение на цените. Над 120 млн. лв., или три четвърти от бюджета на горските компании, се генерират от предприятията от нашата асоциация. Сега ще спрем производство, ще мине време и ще им дойде акълът. В Германия, където горите също са държавна собственост, цените на дървесината паднаха през декември с над 80%. Пазарните ни взаимоотношения са едностранни - само от нас към агенцията. По същия начин стоят нещата при договорите за газа, водата, тока.


Цветомир Цочев, изпълнителен директор, "Лесопласт"
При нас ситуацията също е тежка. Цените на готовата продукция са пазарни - ние работим за износ, 80% от продукцията ни е за външните пазари. Производителите от други страни получават подкрепа на държавата под формата на по-ниски цени на суровината. Какво се получава - за готовата ни продукция трябва да се съобразяваме с пазара, а за суровината няма пазарни взаимоотношения. Притиснати сме до стената, което налага спиране на производството. В края на миналата година спряхме работа за три седмици, в момента отново сме в период на замразена дейност до 16 февруари. Засега от 649 души, заети в предприятието, няма нито един принудително съкратен, засега пускаме хората си в платен и неплатен отпуск. Продажбите ни тази година ще са на минимум. Близо 85% от суровината ни е внос от Румъния и Сърбия. Заради недостига на суровина преди години изнесохме част от производството си в съседните страни.


Михаил Колчев, изпълнителен директор, "Свилоза"


В момента един тон дървесина в Румъния струва 42.7 лв. Същото количество в България е между 65 и 75 лв. Това, при положение че Румъния е с по-висок стандарт на живот и дърводобивът там не е в сивия сектор. Държавната агенция по горите наистина обяви намаляване на минималните защитни цени за продажба на дървесина в размер от 10 до 30%. Това обаче не значи смъкване на реалната цена на пазара. Все още не сме калкулирали възможността да внасяме суровина от Украйна, където местната валута се обезцени рязко. При всички положения ще го направим обаче. По тази причина "Свилоза" има регистрирана собствена фирма в Румъния, която е специализирана в доставките на дървесина. За миналата година 20% от продукцията, която сме преработили, е внос от съседната страна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK