Карамеленият оцветител в напитките е напълно безопасен, твърдят производители

Карамеленият оцветител в напитките е напълно безопасен, твърдят производители

© Асен Тонев



Карамеленият оцветител, който се използва в безалокохолните напитки – 4-метилимидазол(4-MEI), е напълно безопасен, съобщават от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.


Те се позовават на Европейската служба за безопасност на храните и "водещи регулаторни институции", който според асоциацията отново са потвърдили безопасността на съставката.


По-рано през деня BBC съобщи, че Coca-Cola и PepsiCo сменят рецептите си в САЩ, защото там органите за контрол на храните и напитките са включили тази съставка в списъка с канцерогенните вещества.




Проверка на "Дневник" на сайта на Европейската служба за безопасност на храните, показва, че последното съобщение, което се отнася до този химикал, е от март 2011 г. В него се цитира голямо изследване и се стига до заключението, че в определени граници 4-MEI не представлява риск за потребителите, но службата приветстват провеждането на нови проучвания за други типове оцветители.   


От асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България посочват, че водещи регулаторни институции от цял свят се обединяват в позицията, че съставката е безопасна за влагане в храни и напитки. те дават пример с Министерството на здравеопазването в Канада, което през ноември миналата година оповестило, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители "не представлява риск" за потребителите.


От българската асоциация твърдят и че Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) е одобрила карамела като оцветяваща съставка и го е вписала като "общопризната безопасна хранителна съставка".


Очевидно това вече се е променило след като на производителите, които държат 90 на сто от пазара на безалкохолни напитки в САЩ, се налага да променят рецептите си и да извадят химикала от влагането му в тях.


От асоциацията обясняват, че 4-MEI се формира в определени храни като карамела, например, по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други, посочват още производителите на напитки. 

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 838 Весело

    Аз предопреждавах "форумната фауна" преди седмица за вредата от Кока-кола и Пепси , но те ми се изсмяха и получих над 90% минуи !!!
    А сега се оказва ,че съм бил прав както в повечето случаи когато пиша !!!? що ли тъй все се оказвам рано или късно почти винаги прав !?

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  2. 2 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1280 Весело

    [quote#1:"USSR"]що ли тъй все се оказвам рано или късно почти винаги прав !?[/quote]

    Ако почти винаги си пишеш коментарите прав пред компютъра...

  3. 3 Профил на Един Градинар
    Един Градинар
    Рейтинг: 1114 Неутрално

    "твърдят производители"... култово! тази формула май все по-упорито се налага като стандарт за достоверност! е какво друго да твърдят, нали ако твърдят друго, няма да са производители!...

    Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
  4. 4 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1280 Любопитно

    От асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България посочват, че водещи регулаторни институции от цял свят се обединяват в позицията, че съставката е безопасна за влагане в храни и напитки. те дават пример с Министерството на здравеопазването в Канада, което през ноември миналата година оповестило, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители "не представлява риск" за потребителите.

    ========

    Министерството на здравеопазването в Канада "водещи регулаторни институции от цял свят" ли е? Кои са другите например, които да са на мнението на канадците?
    Май само най-заблудените още вярват, че тия които плащат, не си поръчват и съответните проучвания и лабораторни изследвания.

  5. 5 Профил на ojo72
    ojo72
    Рейтинг: 506 Неутрално

    колата става само за развиване на ръждясали болтове и гайки

  6. 6 Профил на Amoravis
    Amoravis
    Рейтинг: 395 Неутрално

    A press release from the National Waffle Institute:

    F*ck pancakes!

  7. 7 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Не бих си поила детето с кола, въпреки великите обяснения... за безвредността на съставките.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  8. 8 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#7] от "ПАВЛА":

    Дори и всичките съставки да бяха абсолютно безвредни, огромните количества захар и подсладители са изключително вредни за децата. Рекламата на тия питиета трябва да бъде забранена както тази на цигарите.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  9. 9 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1063 Весело

    Могат да започнат да правят колата без карамел както в началото, когато оригиналният и цвят е бил ЗЕЛЕН.

  10. 10 Профил на Цонев
    Цонев
    Рейтинг: 506 Неутрално

    А крем карамела ко ши го прайм?

    And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
  11. 11 Профил на sir_matt
    sir_matt
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Производителите да си пият буламача от химикали колкото искат.

    "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
  12. 12 Профил на akostamosta
    akostamosta
    Рейтинг: 450 Неутрално

    И за развиване на ръждясали гайки не става. Пробвайте, това е мит.
    ВСЯКА газирана напитка съдържа разтворен въглероден двуокис (CO2), а това значи че в напитката се съдържа въглеродна киселина.
    Който иска да пие киселини (били те и (безвредни) ) , да заповяда!
    Само моля някой химик да ме подкрепи, иначе съм си взел минусите за месец напред

  13. 13 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Всичко в което има разни Е та, е отдавна изхвърлено от тарапезата ми. Идете в кой да е супермаркет и погледнете етикетите на колбасите- няма такъв без Е 250, или 251. Ако тези продукти са ги познавали египетските балсаматори, сега щеше да си имаме мумии без бинтове. А тези горе казани Е та, са главният виновник за ракови образувания.

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1841 Разстроено

    До коментар [#13] от "Гражданин":

    Така е но лошото е че то май вече няма нищо, което да не е умесено с Е-та ! И ако не живееш на село, където да си отглеждаш храната сам, то от къде да се снабдим с чиста храна и с какво ни остава да се храним ?

  16. 16 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#15] от "vagabond66":
    [quote#15:"vagabond66"]то от къде да се снабдим с чиста храна и с какво ни остава да се храним ? [/quote]
    Ако вярваш на искрения оптимизъм - в супермаркетите е пълно с пакетирани храни, с надпис "био"... Два пъти по-скъпи, и два пъти по-неизвестни, но, БИО...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  17. 17 Профил на baxter
    baxter
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Няма как да кажат, че въпросната съставка е вредна.Всъщност едва ли има вече на 100% безвредна храна или напитки на пазара.Другият вариант е да се върнем на село и да си произвеждаме храната сами.

  18. 18 Профил на gfn_666
    gfn_666
    Рейтинг: 395 Весело

    По-полезно от компота няма.....

  19. 19 Профил на saseff
    saseff
    Рейтинг: 616 Весело

    аз затова наблягам на бирата и на домашната ракийка .

    saseff
  20. 20 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Лошото е, че и в уискито бутат тоя тъп карамелен оцветител и ми развалят удоволствието. А това без кармел е поне два пъти по-скъпо. И защ го слагали? Защото малоумните консуматори се привличали от цвета на оцветеното уиски, защото иначе било бледо и с неустойчив цвят.

    malart.blog.bg
  21. 21 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1841 Разстроено

    До коментар [#16] от "ПАВЛА":

    Там е въпросът, че не им вярвам. Защото всеки може да го напише на етикета и да го предложи, ама колко е вярно ?

  22. 22 Профил на Nan_Kurunir
    Nan_Kurunir
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    Защо да пия кола,при положение,че има бира? Сега сериозно,всички тези газирани гадости,деривати на Кока Кола,са убийствено вредни,заради тоновете захар,които слагат вътре.Вместо кола,фанта и т.н.,пийте натурални сокове без захар,или просто вода.Няма нищо по-хубаво в горещите летни дни,от чаша студена вода с лимон в нея.

    "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
  23. 23 Профил на fireball
    fireball
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    Eй, хора - дайте да забраним и крем-карамела и бонбоните лакта(ако още ги правят, де).
    В информация от Кока Кола беше посочено, че човек трябва да изпива по няколко хиляди кутии кола всеки ден в продължение на 70 години, за да консумира количество оцветител, което да създаде някаква вероятност за канцерогенно действие. Въпреки това американците се отказват от карамела, за да успокоят общественото мнение.
    Което показва, че даже и в най-развитите страни хората са си стадо и лесно се поддават на паника, внушена им от недобросъвестни шарлатани.

  24. 24 Профил на Roger
    Roger
    Рейтинг: 782 Весело

    Брей,аз очаквах производителите да кажат: Не ни купувайте продуктите- отровни са!

    НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
  25. 25 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 882 Неутрално

    [quote#23:"fireball"]Eй, хора - дайте да забраним и крем-карамела и бонбоните лакта(ако още ги правят, де). [/quote]
    Изглежда всичко прегоряло малко (дори и по рибата и пържолите) съдържа канцеригенни елементи, колкото и апетитно да изглежда.
    Вредното в кока-колата са най-вече газировката и захарта. Но всичко това се оправя, като се добавят няколко капки водка, кубински ром, може и уиски. Каквото имаш на една ръка разстояние.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK