Повечето банки имали неправомерни клаузи в договорите за кредит

Повечето банки имали неправомерни клаузи в договорите за кредит

© Юлия ЛазароваПоне при половината банки в България има проблеми с общите условия, които са част от договора за кредит, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев, цитиран от capital.bg.


КЗП не може да налага глоби и наказания, тъй като има само контролни функции основно по Закона за защита на потребителите. Ако установи нарушения, тя дава едномесечен срок за отстраняването им. Следващата стъпка е завеждане на колективен иск, ако нарушенията не бъдат отстранени.


В момента една банка работи по отстраняване на две неправомерни клаузи в общите си условия, като се очаква до края на този месец те да бъдат премахнати. Златев посочи, че става въпрос за клаузи в договор за ипотечен кредит, които правят невъзможно длъжника да провери защо и как му се увеличава лихвата, тъй като няма обективни условия, по които той да направи това.
Освен това кредитополучателят не е бил уведомяван за повишението на лихвата по заема му.


КЗП има решение за завеждане на колективен иск срещу тази банка, но изчаква тя да коригира нарушението сама. От началото на тази година в комисията са подадени 60 жалби срещу банкови продукти и услуги при 68 за цялата минала година. Хората се оплакват най-често от проблеми по заеми, кредитни карти и такси

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Е хайде кажете коя е банката де.
  Какво говорим в условности като има устанвени нарушения?!
  Ако се притесняваме да не опетним банката, то спокойно можете да посочите и други банки, при които нарушението е установено.
  Иначе се получава "един каза, че..."...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#1] от "Г.":

  Ми те били половината, а не само една.....Пирамиди...картели .....фараони...и балъци за милиарди......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Малко е явната измама,ами слагат и скрита измама

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Егати комисията!
  А ако банкато е взела пари в резултат на тези "неправомерни клаузи", ще ги връща ли самостоятелно или едва при второ предупреждение?
  Все едно да караш със 100 км при разрешени 80 и КАТ да ти даде да свалиш скоростта на 80 в рамките на следващият килиметър, и едва тогава глоба!

 5. 5 Профил на ifihadagun
  ifihadagun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Как ги регулира, след като не може да ги наказва, плашат гаргите!

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Искров, къде си?!
  Това е твоя работа която си свършил като всичко останало от правомощията си - като кучето на нивата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  БРАВО! На КЗП не им отне никакво време да открият далаверата на банките!Веднага след като научиха азбуката и започнаха да четат,го откриха!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "... става въпрос за клаузи в договор за ипотечен кредит, които правят невъзможно длъжника да провери защо и как му се увеличава лихвата, тъй като няма обективни условия, по които той да направи това."

  Какви "обективни условия" няма?! Банкерите много добре знаят "защо и как му се увеличава лихвата". Трябва просто да отиде човека до банката и да попита, а те да му кажат! Така би трябвало да бъде! Това, което в действителност се случва е една гавра и то гавра позволена от държавата! Това не трябва да ни учудва, защото това е тази същата държава, която се гаври с нас по много различни начини!

  TAKE THE RED PILL!
 9. 9 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Преди години като проучвах условията за един кредит, в условията на договора в една банка пишеше нещо в смисъла, че банката може да променя лихвения процент едностранно, за което уведомява клиентите си чрез излагане на информацията за това "на видно място в банката" - т.е. ако искам да съм информиран, трябва всеки ден да минавам през банковия офис и да оглеждам внимателно стените... Естествено, не е луд който изяжда две баници, а този който му ги дава - и нямам предвид клиентите (потърпевшите), а държавата и регулаторите...

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  А добър ден ! Ако някой си е мислел, че банката е това, което му показват по рекламите, то той е останал излъган много жестоко ! Целта на банката е да ви заеме пари, които при всички случаи трябва да са "ПОВЕЧЕ" когато ги връщате ! И за това, банките вкарват клаузи, които са винаги неизгодни за "заемополучателя"! И каквито и вопли да има след това, този който е взел парите ще трябва да ги връща, понеже законите са правени в полза на банките и техните собственици, а не обратното !

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен": Като кучетата я свършиха ГРОБ като законово разрешиха на банките да определят стойността на банковия ресурс .

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами вее.

  "ЗП не може да налага глоби и наказания, тъй като има само контролни функции основно по Закона за защита на потребителите. Ако установи нарушения, тя дава едномесечен срок за отстраняването им. Следващата стъпка е завеждане на колективен иск"

  И Колко иска сте завели до сега? нека позная - нито един.

 13. 13 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 515 Неутрално

  няма честен коректен БАНКЕР....ЗАТОВА ВЗЕМАНЕ-ДАВАНЕ С БАНКА НЕЩА!!!- 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tai Lung":Пре това да се случи поне евровите кредити бяха Евролибор /който не зависи от банката/ + няколко пункта . И двете страни си правите сметката. След това обаче банките ,като видяха че в страната няма куче-пазач/ държава/ и смениха Евролибора със стойността на банковия ресурс,който си го определя банката. Така е като имаме продажни сливи в парламента и на Дондуков 1 и 2.

 15. 15 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#9:"Tai Lung"]че банката може да променя лихвения процент едностранно, за което уведомява клиентите си чрез излагане на информацията за това "на видно място в банката" [/quote]

  И сега го пише а банката вероятно е ДСК, щото при тях видях написана тази простотия.

 16. 16 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "greenman":

  +++

 17. 17 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Клауза която позволява едностранното увеличение на лихвата е неравноправна. Поради това всеки съд осъжда банката да върне неправомерно надвзетите суми.
  Пълна лъжа е че има жалбите са заради това че длъжника не е бил уведомен за увеличението. Самото увеличение е ПРОТИВОЗАКОННО тъй като е извършено по неравноправните клаузи.
  Айде да си казваме истината г-н Веселин Златев от КЗП, стига сте заблуждавали хората

 18. 18 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "greenman":

  Не само ДСК, а и всички Гръцки банки, дори някои от тях са прехвърлили кредитите си на фирми за събиране на дългове, така че ДОБРЕ ДОШЛИ В 1991г. на Мутрите

 19. 19 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Разстроено

  [quote#9:"Tai Lung"]в условията на договора в една банка пишеше нещо в смисъла, че банката може да променя лихвения процент едностранно,[/quote]
  Е ТЕ ТОВА НЕ ГО ВЕРВАХ, докато не го прочетох в договор на познат.
  В нормалните държави (ОК, поне в 4 от тях, с които съм работил) лихвите във всеки договор между банка и клиент са фиксирани към...нещо. Било то Прайм + фиксиран% (лихвата на централната банка за другите банки), ЛИБОР, или нещо друго, но се знае предварително. Ама вече разбрах че България не е от най нормалните държави, що се отнася до банкиране, и отношения държава-данъкоплатец.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 20. 20 Профил на NEO
  NEO
  Рейтинг: 8 Неутрално
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Има ли някой да не знае, че е така ???
  И защо толкова години Банков надзор, разни комисии и али-бали не правят нищо ???
  И никой не пита какви заплати и бонуси получават в БНБ ???
  И нима банките ще върнат на някого огромните си печалби от "неправомерните" си договори и действия ???
  Или пък ще поправят огромните вреди, които са нанесли на граждани и фирми ???
  Бития бит, и т.н. ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "КЗП не може да налага глоби и наказания, тъй като има само контролни функции основно по Закона за защита на потребителите".Един куп комисии които нищо не вършат освен да бъркат в джоба на данъкоплатеца.

 23. 23 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Гневно
 24. 24 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Веднага в банките да теглите кредити! Вижте какви яки, лъскави рекламки ви пробутват. Веселяци.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK