Потребителите в България се опасяват от повишение на инфлацията и безработицата

Потребителите в България се опасяват от повишение на инфлацията и безработицата

© Георги КожухаровПрез първото тримесечие на 2012 г. в България не се наблюдава подобрение в очакванията на хората за техните приходи като същевременно цените са на рекордно високи нива, а петролът е основният фактор за увеличаване на инфлацията.


Потребителите се опасяват, че цените на електроенергията, услугите и транспорта също ще се покачат и ще допринесат за нарастване на инфлацията.


Това показва проучване на потребителския климат в Европа, проведено от института за маркетингови изследвания GfK през първото тримесечие на 2012 г. То е направено в Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Чешката Република. Тези 12 държави обхващат около 80% от общото население в 27-те страни-членки на ЕС.
Вторият проблем, който посочват българските потребители, е безработицата, която в момента е около 11%. Експертите очакват тя да нарасне до 19% до края на годината. Тази песимистична прогноза е отразена в показателя на икономическите очаквания, който се понижава постоянно от края на миналата година и в момента е със стойност -28.9 пункта.


В съответствие с прогнозираните икономически данни, на икономическото развитие в страните от ЕС продължава да се гледа много негативно. Въпреки това, в сравнение с последното тримесечие на 2011 г., някои страни показват малко по-добри стойности, посочват от GfK. 


Със стойност от 7.2 точки Германия е единствената страна с положителна стойност на този показател. Както в Полша (с -6.2 пункта), така и във Франция (-10.4 пункта), потребителите са гледали на бъдещето по-позитивно през март, отколкото през предходния месец. И в двете страни показателят на увереност се е увеличил с малко под 20 пункта в сравнение с предходния месец.


Чехите (-62.7 пункта) продължават да правят най-песимистичната оценка на перспективите за икономически растеж. В Гърция (-50.8) и Португалия (-40.6 пункта) стойностите на икономическите очаквания продължават да са отрицателни. Въпреки това, ако се вгледаме в развитието през последните няколко месеца, хората там се надяват, че кризата скоро ще бъде преодоляна, посочват авторите на пручването.


Оценката на потребителите в страните от ЕС за бъдещия им разполагаем доход е променлива. В страните с по-положителни икономически прогнози, хората също са по-положително настроени в тяхната оценка на собственото им икономическо положение. Германците са най-оптимистичните европейци (с 34.3 пункта). На второ и трето място, значително изоставащи, са Полша (-14 пункта) и Австрия (-21.2). Потребителите в засегнатите от кризата страни - Гърция (-60.2 пункта), Италия (-48.4 пункта) и Португалия (-46.4 пункта) - очаквано дават най-отрицателна оценка на очакванията си за приходите.


Строгите мерки за икономии в задлъжнелите страни спъват инвестициите и не позволяват на гражданите да правят големи покупки, посочват от GfK. От там отбелязват, че въпреки успокоението на пазари след мерките, взети за Гърция, кризата не е преодоляна. Освен това наред с Гърция, Испания, Португалия и Италия, напоследък и Великобритания, която не е член на еврозоната, започна да привлича вниманието с проблемите си. Две рейтингови агенции вече заплашиха, че ще понижат оценката си за страната. 

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Разстроено

  Освен от инфлация и безработица се страхуваме дянков да не издъни валутния борд

 2. 2 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  През първото тримесечие на 2012 г. в България не се наблюдава подобрение в очакванията на хората за техните приходи като същевременно цените са на рекордно високи нива, а петролът е основният фактор за увеличаване на инфлацията.


  Основния фактор за повишаване на инфлацията е ГЕРБ защото искат все по големи суми от спонсорите си а те ги избиват от простия матрял гласувал за ГЕРБ

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Весело

  "...не се наблюдава подобрение в очакванията на хората..." - нещо са се объркали май, защото в БГ потребителското общество няма никакви очаквания, а само благодарности. Кураж и търпение при следващите проучвания!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Бе то борда е издънен Резерв а е на минус 500 000 000 за февруари еврото вече е 6-7 лева реално .Всичко се крепи на честната дума и лъжите на Боко

 5. 5 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#1:"hodounski"]Освен от инфлация и безработица се страхуваме дянков да не издъни валутния борд[/quote]
  Де късмет,де..

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе като чета, не виждам мястото на България в тази класация на оптимисти и песимисти . Да не би пък да сме само мисти ?Някаква нова порода нородонаселение , което не го лови никакво проучване?

 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Вторият проблем, който посочват българските потребители, е безработицата, която в момента е около 11%. Експертите очакват тя да нарасне до 19% до края на годината. "
  =====================

  Време е Станишев да взема властта.
  Само той знае как да намали безработицата.
  ДОКАЗАЛ ГО Е!

 8. 8 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#7] от "prodann":

  Проблема е че и той не иска властта ,ако искаше да я взел ..

 9. 9 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Вторият проблем, който посочват българските потребители, е безработицата, която в момента е около 11%. Експертите очакват тя да нарасне до 19% до края на годината".

  И това само по данни на АЗ. Акато включим и нерегистрираните, реалната безработица ще е поне 23-25%.

  Има за какво да се притесняват българите, а дали правителството се е притеснило?! Нещо от Министерство на труда и социалната политика са много мълчаливи в последните месеци.

 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Призовавам пенсионерите - не плюите по Брад Пит с очилцата и се молете за висока инфлация . Обеща да вдигне пенсиите с процента на инфлацията . Сега остава още малко - да каже откога . Но пък се сещам и за едно хлапе ,дето викаше - Тати ще ми купи колело , ама друг път .

 11. 11 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Терминал 2 на летище София винаги ще остане отворен за нас

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Алоу писачите по-горе! Как пък никой не знае (или което е по-вероятно не иска да се сети), че България има отворена икономика и изцяло зависи от ситуацията в цял свят (по скоро в ЕС). Да забелязахте ей товачка изреченийце: "Със стойност от 7.2 точки Германия е единствената страна с положителна стойност на този показател..."
  Някакъв нахалник даже се опитва да пробута специалиста по руски униформи за икономист с опит видите ли! Ей! Нямате ни срам, ни умора...Ама то луд умора нема.
  Преди да сте почнали да плюете, да ви предупредя. Не подкрепям ГЕРБ. Те горките са далеч от компетентността, ама и вашите червени лидери хал-хабер си нямат какво да се прави. Това обаче не ги спира да плеюят глупост след глупост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#8:"bokko"]Проблема е че и той не иска властта ,ако искаше да я взел .. [/quote]
  Станишев не иска властта (не докато икономичексата обстановка в света не се подобри), защото ако не дай си боже това стане веднага ще му (както и неговата партийка) лъсне голия задник на икономист.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  И защо той трябва да е икономистът в евентуално управление на БСП? Пък сигурно и той би се справил много по-добре от този самозванец Дянков.

 15. 15 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Уф, не знам, но през последните години дали е имало добра новина свързана с икономиката на държавата, жизнения стандарт на населението, развитието на управлението, "демокрацията", гражданското общество????
  Май всичко все е свъзразно с това, кой мутран - феодалан е откраднал нещо, кой е присвоил, колко са цените на яйцата, дървата, кашкавала и прочее.
  Все от нещо се опасяваме и всички тези изсмукани от журналистите новини са основание на управляващите да кажат - "Видяхте ли сега без да ви нагърбим не може"!
  Е и кво ся????

  ура и да живей!!!
 16. 16 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Бе на тези им лъсна задника на пожарникари че ги търпим с техния милиционрски акъл че..БСП пак им е виновно .Такива простотии като сега не са се случвали 22 години

 17. 17 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Безработица , инфлация, глад и мизерия....няма значение , важното е , че ТИКВАТА прави магистрали и спортни зали !!!

  "Като няма хляб, яжте магистрали"

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 18. 18 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#14] от "danakoplatec":

  Самозванеца само краде пари и пълни сметки но голямото лапане свърши сега да му мислят с какво ще плащат пенсии и заплати с нови заеми..

 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма място за притеснение!

  Дянков вече няколко пъти обяви край на кризата, светлото бъдеще е на едни избори разстояние.

  Единствената опасност е че през третия-четвъртия мандат на ГЕРБ ще сме толкова добре, че ще стане пренаселено от всичките имигранти, бягащи от самоубийствата в Скандинавия, и безработицата в Гърция и Испания.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Платена статия.
  Какво се опасяват това става ежедневно .

 21. 21 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pavlik Morozov":

  " през третия-четвъртия мандат на ГЕРБ ще сме толкова добре ""

  Много се забавлявам , когато разни ГЕРБерски фанатици се кълнат , че Бойко ще ги води още поне 3 мандата към...светлото мутро-милиционерско бъдеще
  ....И се сещам за онези бабички в някакво село , които пожелали на Бойко "да се пенсионира като министър-председател", които споделили пред една репортерка , че "лягат и стават с Бойко в сърцето и вяра в бъдещето" и , че " благодарение на Генерала , те живеят свойта втора младост" ....Или потресаващата картинка , когато Бойко се показва на един балкон и се провиква към Цветанов като чобанин : "Ей ЦЕЦОООУУУ !!!" и отдолу , под балкона, няколко лелки изпадат в екстаз и започват да крещат фанатично : " БОоОЙКО , БооЙкооо, БоооЙкООО , Урааааа !!! "

  Господи , кога ще се събудим от този абсурден сън !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 22. 22 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Търговците и производителите също е време да започват да се тревожат.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "area3700":

  Който не е с промит мозък, лоботомиран, с капаци на очите, или пълна неебавка, се събуди на изборите миналия октомври.

  А мат'ряла ще се събуди, когато зейне дупката в бюджета и няма пари за заплати и пенсии.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#23:"Pavlik Morozov"]А мат'ряла ще се събуди, когато зейне дупката в бюджета и няма пари за заплати и пенсии.[/quote]
  Рано е май още..все още се намират такива, които защищават герберите

 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"area3700"].Или потресаващата картинка , когато Бойко се показва на един балкон и се провиква към Цветанов като чобанин : "Ей ЦЕЦОООУУУ !!!" и отдолу , под балкона, няколко лелки изпадат в екстаз [/quote]
  Не..неам думи)))))

 26. 26 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#17:"area3700"]Безработиа , инфлация, глад и мизерия....няма значение , важното е , че ТИКВАТА прави магистрали и спортни зали !!! [/quote]
  Изглежда е чул, че и Наполеон е правел същото))))

 27. 27 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"prodann"]Време е Станишев да взема властта.
  Само той знае как да намали безработицата.
  ДОКАЗАЛ ГО Е! [/quote]
  Комунистите извадиха късмет, че всички инвеститори вече бяха дошли в България А те дойдоха не заради червените петолъчки, а заради Негово Величество! Не умеем да си ценим държавниците. Няма значение. Сега ще ручаме жабета, без да ривем, оти сами сме си виновни)))

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#17:"area3700"]"Като няма хляб, яжте магистрали" [/quote]Както би казал Йода във филма:
  "Такива приказки във много мрачно място ще ни отведат ..."

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#11:"nochkopenev"]Терминал 2 на летище София винаги ще остане отворен за нас[/quote]За жалост икономическата катастрофа вече е очевадна ... 300 000 закрити фирми ; 400 000 нови безработни ...
  Избора е или да хванеш самолета, или да хванеш асансьора ... и от покрива -долу... !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#27:"aron25"]А те дойдоха не заради червените петолъчки, а заради Негово Величество! [/quote]
  Ти сериозно ли? Заради дърт Лъжлю Козелски?

  Гоооуем майтап!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 31. 31 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И ДА СЕ ОПАСЯВАТ И ДА НЕ СЕ ОПАСЯВАТ..ТОВА СА РАБОТИЦИ ИЗВЪН ТЯХ!! НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАРОДНИТЕ ОПАСЕНИЙЦА..ТУКА Е МУТРОСТАН!!

 32. 32 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#27] от "aron25":

  Станишеф, Симо величеството? Що забравихме изтъкнатия икономист Хари Потър, Ж.Виденов или да възвърнем от отвъдното Т. Живков !
  Малии , само мозъчни донори са се събрали тука

 33. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Имаш кредит в лева и няма обвързване с евро ?

 34. 34 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тука има тука нема:

  как така хем харесваме ББ и ГЕРБ и правителството, хем се страхуваме от провал в икономическата политика.
  Моля "Дневник" да уточни кой лъже.

 35. 35 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Няма да се плашите ,при Кучкаря всичко е под контрол.Вече е назначен чиновник да загаси лампите при закриването на
  Мутрокучкария .Естествено заповедта ще дойде когато Кучкаря и бандата му са в безопастност някъде в чужбина.

 36. 36 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"NK"]Заради дърт Лъжлю Козелски?

  Гоооуем майтап! [/quote]
  Хайде да видим как ще дефинираш причината за инвестициите Ама сериозно и задълбочено, както приляга на човек с ниво над средното интелектуално.Трябва да се вземе предвид, че инвеститорите идват само, ако имат доверие в управлявеащите. И не искам да слушам за някакви измислени комунистически изпрани пари и прочие. Искам сериозен анализ. Щото имам достоверна информация точно кои големи инвеститори са били тук и защо са се "изнесли" с Бойковото пристигане...

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз вече взех да имам такива опасения!От ГЕРБ само икономически глупости може да очакваме!

 38. 38 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"МАХАТМА ГАНДИ"]как така хем харесваме ББ и ГЕРБ и правителството, хем се страхуваме от провал в икономическата политика[/quote]
  От три години и аз тва сакам да разбера, ама на..всички ми викат: Не сме оттук и сме замалко: Бойко най-сетне взе да разбира, че са му закачили тенекията отзас и си правят майтап с него. Кофти, че е за наша сметка, ама карай, ние сме "тренирани"))))

 39. 39 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Прави са, да се опасяват!!!

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  когато те управляват Меркозета и брюкселски зелки, нищо чудно очакванията на хората да са песимистични....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#22] от "Митко Василев":

  Най-вече търговците, особено тези продаващи с над 20% увеличение. Финансовата криза дойде за да ни изчисти от тях.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Олекна ми.Аз се бях притеснил,че ша вземат да намалят цени.Всичко е под контрол значи.Слава тебе,Господи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK