Лихвата на заемите за саниране ще е с до 6.5 пункта над основната

Лихвата на заемите за саниране ще е с до 6.5 пункта над основната

© Юлия ЛазароваМаксималната лихва по заемите от Фонда за жилищно обновяване, ще е равна на основния лихвен процент (ОЛП) плюс надбавка от 6.5 пункта, съобщи ръководителят на управляващия орган на оперативната програма "Регионално развитие" Деница Николова, цитирана от БТА.   


Фондът се управлява от Корпоративната търговска банка и ще предоставя нисколихвени дългосрочни колективни и индивидуални кредити за срок до 10 години.  Те ще са с шестмесечен гратисен период и за лихвата, и за главницата. Лихвата може са е и с 2 пункта по-ниска, ако кредитополучателят има доверителна сметка в банката или чрез нея получава заплатата си.


Срокът за одобрение на заема е 15 дни. Разчетите сочат, че при индивидуален кредит от пет хиляди лева за седем години месечната вноска ще е 79 лв. 


Документите за кандидатстване за кредит или за банкова гаранция за съфинансиране на обновяването на жилища с европейски средства от фонда ще бъдат готови на 1 юли. От следващия ден ще се приемат и заявления за саниране на жилищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK