Започва кандидатстването по програмата за саниране на жилища

Днес започва приемът на документи за кандидатстване по проекта "Енергийно обновяване на българските домове", съобщи на БТА Десислава Йорданова - директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ.


От обновяване се нуждаят 720 000 жилища у нас, а програмата ще  обхване 170 - 200 сгради. 


Общият размер на безвъзмездната помощ е 50 млн. лв.  като с нея ще се покриват до 50% от ремонта - най-висок дял в Европа.
Ще бъдат обхванати многофамилни жилищни сгради в 36 градски центрове, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 г. Освен дограма, ще бъде подменена и топлинната изолация на външни стени, покриви и др., ремонтирани вътрешните инсталации.  Разчетите сочат, че при индивидуален кредит от пет хиляди лева за седем години месечната вноска ще е 79 лв. 


Очаква се размерът на кредита да варира от 1 000 лв. до 5 000 лв за жилище. Лихвата ще се определя от основния лихвен процент на БНБ (сега той е 0.16%) плюс 6.5 процентни пункта. Погасяването е разсрочено за десет години с 6-месечен гратисен период.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK