Шефът на ДКЕВР гарантира: шоковото поскъпване на тока е за последен път

Ангел Семерджиев.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ангел Семерджиев.Мога да ви гарантирам, че подобно шоково поскъпване на тока е за последен път, тъй като няма да има бум от присъединяване на нови мощности възобновяеми енергийни източници, както през последните месец и половина - два. Взети са всички мерки на законодателно ниво и от нас като регулатор да не допуснем прегряване на пазара". Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред медиите в парламента.  


Той дойде в Народното събрание за окончателното приемане на поправките в Закона за енергетиката и пред журналисти коментира, че според регулатора цените са справедливи.


"Всяка стотинка, която плаща потребителят в България, се знае къде отива", увери Семерджиев. Добави, че очаква да има дела срещу регулатора, защото част от бизнеса не е доволна от решението за поскъпване на тока, но отбеляза и че от по-високите цени страдат и обикновените потребители. 
Той каза, че няма да подаде оставка, както го призоваха от "Атака" и БСП.


По повод твърденията, че има нещо тайно и секретно в държавната комисия, Семерджиев коментира, че подобни спекулации не са от полза на потребителите, а са в интерес на монополите, тъй като те се възползват от всеки такъв акт да атакуват решенията в съда. "Не считам че регулаторът е идеален, но да се обяснява, че има нещо скрито, е меко казано неправилно", каза Семерджиев.


По повод претенциите на ;Подкрепа"  социалните партньори  да бъдат допуснати до технологията на работата на ДКЕВР, отговори, че представител на синдиката не е присъствал на последните заседания на консултативния съвет на регулатора, за да изрази становище.  По думите му обаче при обсъждането на цената на водата в София представителят на "Подкрепа" е подкрепил 12-процентното  поскъпване и за това можел да свидетелства общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK