Търговски вериги обещали да замразят за три месеца цените на основни храни

Очакванията за ръст на цените на основни храни в последните седмици се подклаждат както от поскъпването в енергетиката, така и на зърнените култури.

© Надежда Чипева, Капитал

Очакванията за ръст на цените на основни храни в последните седмици се подклаждат както от поскъпването в енергетиката, така и на зърнените култури.Две търговски вериги - "Кауфланд" и "Метро" са поели ангажимент да не увеличават в продължение на три месеца цените на основни храни, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".


Обещанието важи за продукти на български производители на  хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши. 


Найденов очаква до края на деня и други вериги да се присъединят към споразумението. "Благодаря им за това решение и тази социално отговорна позиция", каза министърът.  
До споразумението се стигна след вчерашното предупреждение, че  ДАНС и НАП ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти. Обяснението на министър Найденов за тези мерки беше, че производството на основни храни е обект на националната сигурност. 


В съобщение до медиите "Кауфланд" увери, че е социално отговорна компания, която ще разшири списъка с храните, обявени от министъра и дори ще ги включва в промоции, с които ще понижи цените им още повече. 


Това не е първият опит на кабинета да натисне цените на основни продукти. През април беше предложено временно "Лукойл България" да работи без печалба, за да се овладее поскъпването на горивата.   В началото на годината, когато скочи цената на яйцата, се обмисляше алтернативен внос от Полша. 


Българска стопанска камара оценява намеренията на държавните институции за проследяване на "изкривяванията" в ценообразуването на основни хранителни продукти за непазарно и неефективно, което ще доведе до подмяна на пазарните принципи на ценообразуване, се казва в позицията на организацията въ връзка с обявените проверки от страна на НАП и ДАНС за приходите по цялата верига.


Създава се привидна активност и популистка загриженост на държавата без наличие на реални инструменти за влияние върху ценообразуването. Същевременно се харчат парите на данъкоплатеца за несвойствени задачи на администрацията и се създават възможности за натиск и рекет върху предприемачите, казват още от камарата.


От там призовават правителството да се съсредоточи върху спирането на източването на ДДС и осигуряването на равноправни условия за конкуренция.От там припомнят, че досега нито една мярка на държавата, целяща ограничаване или понижаване цените на един или друг продукт или услуга (например, при горивата), не е имала успех. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK