Електромобилите ще са освободени от данък, винетки и такса за паркиране

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри осма поред зарядна станция за електромобили в София.

© Юлия Лазарова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри осма поред зарядна станция за електромобили в София.Националният план за подпомагане на електромобилите предвижда да отпаднат таксата за регистрация, плащането на местни данъци и такси, както и покупката на винетки за тях, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.


Столичната община пък ще освободи електромобилите от такси в зоните за паркиране, каза кметът Йорданка Фандъкова. Според Добрев тази идея може да залегне в националния план за всички градове, а освен това на този тип коли да се разрешава да се движат и в бус лентите.   


По думите на министъра покупката на електромобил е скъпа инвестиция за всеки и затова стимулите са важни. Той пресметна, че разходът на гориво при тях е два пъти по-евтин, отколкото за дизеловите коли - по-малко от 9 лв за 100 км пробег.
До края на месеца планът за подкрепа на този вид транспорт с предложенията за законодателни промени ще бъде внесен в Министерския съвет и се очаква да влезе в сила до края на годината.   


За следващия програмен период (2014-2020 г.) се планират средства по оперативните програми за развитие на производство на компоненти за електромобили, за изследователски проекти в тази сфера, както и развитие на инфраструктура от зареждащите станции. 


Добрев откри днес на нова станция за зареждане на електромобили в София, с което общият им брой е осем. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK