Популярността на е-пазаруването нараства по-бързо отколкото на е-правителството

Популярността на е-пазаруването нараства по-бързо отколкото на е-правителството

© Юлия ЛазароваДелът на хората, които пазаруват онлайн, нараства двойно по-бързо отколкото на общуващите чрез интернет с администрацията, сочат данните от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за разпространението на интернет през 2012 г.


Броят на хората, които са решили да търсят административни услуги онлайн, за година се увеличава с 1.2 процентни пункта. В една четвърт от случаите гражданите търсят информация в уеб сайтовете  на институциите, 13.2% са изтеглили формуляри, а 11.3% са ги изпратили попълнени в електронен вид.


По-бързо - с 2.5 пункта, за година нарастват пазаруващите онлайн. През последните 12 месеца всеки десети във възрастовия диапазон 16-74 години е извършил покупка чрез интернет. Най-често се поръчват дрехи и спортни стоки - 63.6% от покупките, следват поръчките, свързани с пътувания и хотелските резервации (31.3%) и покупките на книги, списания, вестници или електронни материали за обучение - 25.9%.
Над половината от домакинствата (50.9%) в България вече имат достъп до интернет като почти всички (50.8%) са си осигурили широколентов достъп, показват статистическите данни. За година броят на домовете с интернет е нараснал с 5.9 процентни пункта, а на потребителите с широколентов достъп - с 11 пункта.


Сравнението с данните от 2008 г. сочи, че броят на семействата с достъп до интернет се е удвоил, а използването на широколентова връзка е нараснало с 30%. 


Най-широко - в близо 60% от домакинствата, интернет е разпространен в Югозападния район, в който влиза и София, а най-слабо е покритието в Северозападна България - едва 38.2%.


За година броят на редовните интернет потребители се увеличава с 3.9% и вече над половината от хората във възрастовия диапазон 16 - 74 години използват редовно удобствата на глобалната мрежа.


Четири пети от младежите между 16 и 24 години влизат в интернет всеки ден и това е най-активната част от потребителите. В групата на 65 - 74-годишните интернет-потребителите са 8.2%. Редовно в мрежата влизат 85% от висшистите, но и всеки пети от хората с основно или по-ниско образование.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Може би по-лесно се пазарува по интернет, отколкото се получава информация от администрацията?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 2. 2 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Че то какво му е "е-" на нашето правителство? Предоставянето на информация и изключително ограничен брой услуги в интернет няма нищо общо с електронното правителство, за което само се приказва.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 3. 3 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално,онлайн пазаруването е един доста модерен и удобен начин да купуваме.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Неутрално

  с колегите често пазаруваме през интернет обувки/дрехи от UK.

  цените са в пъти по-ниски от тукашните, просто българските търгаши са на принципа "ден година храни" и просто не желаят да печелят от оборот. например скоро си купих панталон за борд с 50% намаление в софийски магазин за 140лв, а подобен марков (на NoFear) си се продава целогодишно за 90лв с доставката до офиса.

  същото е и с маратонките - страхотни черни набукови Найк за 60лв с доставката до офиса.

  познайте в нашите магазини за 60лв какви маратонки ще си купите - рънърс или адибас

 5. 5 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Горчивият ми опит с и-мейл адресите на разни общински и държавни структури явно не е частен случай.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Интересно е, че покупките на книги са по-малко от 5% от продажбите онлайн. А си мислех, че са повече, предвид удобството да браузваш на воля, да избираш и разнообразието (нови, стари, антикварни).

  По отношение достъпа до Нет - мисля, че болшинството хора в градовете имат такъв. По-слабо вероятно е застъпен по селата и в някои етически общности. А това, че 4/5 от младежите влизали всеки ден, не го вярвам - по-скоро си е целия възрастов сегмент 16-24.

  Е-правителството е като магистрала "Тракия" - епохално. Неслучайно.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Неутрално

  а българските "аутлети" са просто трагедия, например бебешки буйки Рийбок тук са намалени от 80лв на 69лв, а онлайн ги купуваш за 10 лири (около 30лв с доставката), като известно време (над месец) бяха намалени на 5 лири.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Барнс и Нобъл имат безплатна доставка до БГ на книги, независимо от цената на покупката.

 9. 9 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 637 Весело

  Според мен конвенционалното пазаруване също е по-популярно от конвенционалното правителство.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#4] от "хм":

  Това с мирогледа "ден година храни" и липсата на атрактивни отстъпки и на мен ми прави впечатление - специално при книгите. Като съпоставя Amazon - било американското или британското подразделение - дават умопомрачителни отстъпки, само и само да продават продукцията си (важи и за най-продаваните заглавия). При това на хора с далеч по-добри доходи от тукашните. А у назе - тръскат "брашнения чувал" до последната прашинка, без каквато и да е гъвкавост и умение да вникнеш, както в есенцията на търговията, така и да се поставиш на мястото на клиента.

 11. 11 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Весело

  Ами то няма е-правителство,затова

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#8] от "хм":

  Вярвам ти. Поначало на Запад знаят как да въртят търговия целогодишно, със сезонни отстъпки - а у нас - чат-пат 2-3 пъти в годината ще им се откине от сърцето. Просто такива са ни капиталистите - конкуренция има, ама явно има негласни споразумения по браншове. Не виждат по-далеч от носа си и не искат да печелят от оборот, а от единични бройки, сякаш всичките продават луксозни стоки. Та нали по същия повод бе и драмата с лекарствата - у назе най-скъпи, спрямо съседните страни на Балканите.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Като зачекна темата за книгите, мога да споделя нещо от моя 10 годишен опит в представителство на чуждо издателство в България.

  Страхотни енциклопедични речници, с невероятна хартия и качество на печат и съдържание, се продават от английско издателство за цена от 3-5 паунда, а у нас вече цената става почти 30лв. Класическата и съвременна литература (без бестселъри и издания от последната година) от издателство Пенгуин се внася на цени от 0.50 лири до 2 лири, а тук цената вече стига 10-12 лв.

  Мога да споделя и доста информация за качеството на "българските" енциклопедии. Слагам в кавички, понеже у нас практиката е да се купуват правата на някое супер старо издание на Ларус или друго западно издателство (например от началото на 70те години), да се преведе на български и да се продава по 35лв. Трагедия.

  Бизнесът с учебници в България (имам предвид българските издателства) е едно голямо ограбване - въртят се едни бутафорни процеси на одобрение на учебници, които след това се продават в огромен тираж и завишени цени на държавата, от което губи цялото общество - веднъж заради потъващите ни данъци за много надценени учебници и помагала, а втори път заради ниското качество и остарелия материал, с който тъпчат децата ни.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#13] от "хм":

  Съгласен съм с това, което казваш. Кратко обясняваш защо у нас почти няма търговци, а предимно търгаши. И после ревем - нацията се топи, застарява, изпростява, болна е и прочее. Освен поведението и на държавните институции и бюрокрацията.

 15. 15 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 418 Неутрално

  и на мен ми прави впечатление че все повече онлайн магазини се появяват и набират бързо популярност.

 16. 16 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Някои хора ги е страх от е-правителство и затова не инвестират. И какво им остава на хората любители на кликането с мишката - да пазаруват по интернет.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател": искам да ти дам пример с електронни магазини , надявам се и други читатели , любители на онлайн пазаренето да ги разгледат . Доставката става с куриер (DHL)
  Nelly.com , zalando.com , zoovillage.com , stayhard.eu cdon.com
  Лично аз само от тези сайтове пазаря от години. Независимо дали съм в България или някъде другаде. Цените са им по ниски от тези в магазините , имат отстъпки и доставката е на хубава цена.
  Нищо общо с българските сайтове

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "Teqilabg - Ph.D , MD , CPA, MBA,CGA":
  Пропусна и sportsdirect.com от където зареждат 75% от магазините за спортни дрехи и маратанки в БГ.

 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#18] от "istani123":
  Да ама доставката там не ти изнася да си пазариш сам . Пък и са бритиш бе особенно качество

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK