Опозицията даде на Конституционния съд единното платежно нареждане

Опозицията даде на Конституционния съд единното платежно нареждане

© Надежда Чипева, КапиталЧетиридесет и деветима депутати поискаха Конституционният съд да се произнесе дали въвеждането на единно платежно нареждане от началото на следващата година противоречи на конституцията. Инициативата за искането е на лидера на Демократи за силна България Иван Костов, но е подкрепена освен от Синята коалиция и от представители на БСП, ДПС, независими. 


Идеята на единния документ е да се спести на фирмите необходимостта да попълват по няколко платежни нареждания и съответно да внасят такси, когато превеждат различните видове задължения към държавата. Проблемът идва от това, че според новите правила наредителят няма да може сам да определя по кое перо да отидат парите, а държавата ще ги разпределя автоматично според  давността на възникването. Така може да се окаже, че работниците във фирма  - длъжник на данъчните, да загубят социални или здравноосигурителни права.  


Депутатите предупреждават, че така се отнема правото на гражданите да определят дали погасяват данъци или осигурителни вноски и по този начин се препятства достъпът им до осигурителната и здравната система на страната. Според тях това е абсурдна намеса в гражданските права, които са защитени от конституцията. 


Вносителите на искането се мотивират и с това, че пари, които са на самия работник (например от осигурителни вноски), могат да отидат за покриване на задължения на работодателя. "Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, каза Костов, цитиран от "Фокус".  

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ама така я!

  Как някой ще решава вместо мен какво да платя най-напред?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ми внасяй тогава по 100 сметки с 100 платежни всеки месец. Да гушат пари банките

  Всъщност ти едва ли си работодател, та кво те боли дет се вика...

 3. 3 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, каза Костов, цитиран от "Фокус".

  *
  Костов и нейков съчиниха негодни комунистически здравна и пенсионна с-ми, където всеки крадлив минфин може да си бърка когато пожелае, сега реват като магарици...

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Ами аз така предпочитам ))))) По-добре разумно разпиляно, отколкото всичко на куп

 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Например, осигуровки и данъци не плащам авансово, а един път годишно, заедно с подаването на годишната данъчна декларация. Та за какво набутване ми говориш?

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2533 Гневно

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Вие не плащате нищо най-вероятно, само дрънкате по форумите.
  Ама всички стотици хиляди фирми всеки месец превеждат милиони платежни. И с тази промяна на всички коректни платци живота им се опростява значително.
  А за некоректните и всякакви тарикати , нека се мъчат дори повече.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  А сега да съм сериозен... Че още не ми е попаднало самото искане до КС, да го видя. Но приказката - "...Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, каза Костов", може да хване дикиш., а в резултат от това, след решение на КС да вземат да направят лека промяна, и да извадят ДЗПО от единното платежно, и с това ще си решат проблема гербаджиите, а на практика да остане - хем дрането, хем поне две платежни, и това само заради единият инат

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#6:"m17"]Вие не плащате нищо най-вероятно, само дрънкате по форумите. [/quote]

  Плащам, мамка му, и боли... но все пак трябва да се доказва и доход за пред банки )) А за да се докаже доход, трябва да се платят данък и осигуровки.
  Просто така са нещата навързани, за съжаление. Иначе много ми се иска да докажа доход пред банка, ама пред данъчните да нямам никакъв, но като счети още не съм я измислил тази врътка. Все някъде трябва да се плати нещо

 9. 9 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дянков , за пореден път се опитва зад благовиден повод , да си прави тънки игрички и да си гарантира възможности да запълва дупки в бюджета както намери за добре. Сега като работата опря до конституционния съд , нищо чудно да излезе ,че е разбран не както трябва или закона е обнародван с грешка.

 10. 10 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Има и други начини да се намали броя на платежните нареждания!
  Създаването на една каца в която ще вкарват всички и само Дянков ще бърка е не само противоконституционно, но и малоумно!

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Пичове и мацки. Не е проблема в самото еднинно платежно като платежно. Проблема е, за датата - че не можеш да посочиш за кой период да плащаш. Ето това е дянковата лигавщина

 12. 12 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#3] от "heineken":

  Преди 10 години Костов не си е представял, че за финансов министър ще имаме такъв малоумник като Дянков за да предвиди евентуални простотии!
  И модератора да има в предвид, че това не са обиди или клевети, а изразяване на мнение и както отсъди пловдивския съд това е право!

 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Идеята по принцип е добра...Край на безбройните платежни нареждания, и на значителни банкови такси. Фирма, която е изрядна с плащанията няма от какво да се плаши. Но тези със закъснели плащания за данъци, санкции, лихви, осигуровки има от какво да се страхуват.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абсолютно правилни аргументи.Само ме притеснява,че конституционния съд като го обяви това за неконституционно,бъркотияа,която без това очаквам да е голяма след 1 януари,ще стане още по-голяма.Тъй и не разбрах от къв зор я вкарват тая глупост,в момента плащането е с 5 платежни-едно за данъците,едно за осигуровките,едно за здравните вноски,едно за универсалния фонд и едно за професионалния-ако фирмата има втора или първа категория труд,ако няма,даже са 4 платежни...Отнема около 4-5 минути...

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Благодаря за такова "право" - тип мечешка услуга. Костов се ангажира със съмнителна кауза. Плащането не е право, а задължение. Няма такъв концерт по желание, еле пък конституционно бетониран, че едното плащане да е по-приоритетно от другото и некоректният длъжник (защото само пред такива ще я има дилемата) да има "конституционно право на избор", в кое перо да бъде неизряден. За здравните осигуровки беше направено вече изключение, но моля - дотам! Ако Костов много желае, да му отделят в някой селски район едно експериментално териториално с портрета на Костов в антрето, в което да се прехвърлят всички борчлии, зорлии и тарикати от държавата и там да си правят тънките сметки, кое да плащат, кое не и за кое да се скатават докато падне по давност. За нормалните длъжници - една сметка и нищо друго!

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Искането е правилно, обосновката е слаба. Защото тук се нарушава исконното право на длъжника да определя, кой точно дълг погасява с плащането. Дали така ще се нарушат и осигурителните му права зависи от чисто случаен признак, датата на падежа! Т.е. в определени случай новите разплащателни правила може и да се отразяват позитивно върху осигурителния статус на длъжника!

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Говорим за бизнеса бе човек, тоя дето всеки месец прави нареждания за заплата и осигуровки на всеки служител.

  Ти си самосиндикален, теб това не те касае особенно, ти имаш 5 превода годишно към държавата.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "eurogi":

  Да де, ама ако имаш един служител. А ако са 1000?

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПАСТОРА":

  Точно тук простотията е на Костов! Това е облекчение за бизнеса, ама откъде толкова акъл да го разбере един политкомисар като Костов. Който през живота си заплати не е плащал, само е взимал

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#15:"cinik"]За здравните осигуровки беше направено вече изключение, но моля - дотам! [/quote]
  Освен здравните,има и ДОО и вноските към частните пенсионни фондове.В единственото платежно са ЛИЧНИТЕ отчисления на работещите,т.е.работещите ще погасяват дълговете на работодателя.Найс,а?

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Ама чакайте, бе!
  Нали КС е блокиран в момента?
  И к'во става? Единното платежно е протестирано пред КС, КС е в нокдаун и не може да се произнесе, а плащанията не чакат.
  Та ... по кой формат ще са? По стария или по Единната?

  Прочее ... аз съм против това министъра на финансите, без значение кой е той, да определя кък кое перо да нсочва постъпленията.
  Какъв е проблема да си е Единна сметка при внасяне, но във формата да се указва по кое перо точно и колко внасяш?

 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":
  и за 1, и за 1000 платежните са толкова.Ти да не мислиш,че за всеки човек поотделно се попълва?

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3393 Весело

  [quote#17:"niakoi_si"]Ти си самосиндикален, теб това не те касае особенно[/quote]
  Бъркаш!
  За Фьодор Венедиктович отдавна се снае, че е счетоводител
  Тъй че със сигурност е в течение и го касае ...

 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  По новият формат!

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Па са пра'иш на умен...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#16] от "reakzioner":

  Дългът е към една и съща институция - НАП. И когато не се плаща, има едни и същи последствия - Агенция за държавни вземания. Дали не си внесъл осигуровките на работниците или ДДС-то, последствията са едни и същи. И в двата случая работниците не остават неосигурени. И единият, и другият дълг ще ти го приебре АДВ.

  П.С. Сега ако имаш данъчен кредит за възстановяване, НАП не прави ли точно същото? Вижда какви задължения имаш по другите пера (примерно за осигуровки) и ти ги приспада в акта за възстановяване. Защо Костов не се сети да "набаца" едно искане до Конституционния съд, да се преустанови тази практика и дължникът да си прибира целия данъчен кредит?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ами то да го питаш Иван Костов за чий такова трябваше през 1999 година да вади от бюджета тези плащания и да прави закони за НОИ и Здравната "каца".И той и последователите му викат на това "реформа".Май голяма реформа е направил,щом толкова години никой не се хваща да дореформира системата.

 28. 28 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#26:"cinik"]Дългът е към една и съща институция - НАП. И когато не се плаща, има едни и същи последствия - Агенция за държавни вземания.[/quote]

  Дългът НЕ е към една и съща институция. Осигуровките не са данъци и ролята на НАП по отношение на данъци и осигуровки не е еднаква. И независимо от това, че дори и работодателят да не плащал осигуровките (или както в случая - държавата да открадне тези осигуровки), осигуреният да не губи правата си, този закон е в насока източване на активи на НОИ.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#28] от "a.sensible":

  Слушай, ако работникът е с регистриран договор и работодателят не си плаща осигуровките, работникът се смята за осигурен и остава осигурен, а липсващата сума се търси от работодателя. Не знам за какви ощетени с осигуровките говориш, че и права да се дават по въпроса....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 30. 30 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#28] от "a.sensible":

  Точно така. Дългът е към различни институции, а само органът който ги събира е един и същ.

  Не знам дали някой е дал пример но ето:

  Ако не си плати данъците, човекът е длъжник, но не губи права.

  Ако не си плати здравните осигуровки обаче, ще му бъдат прекъснати здравноосигурителните права.

  Така че, когато имам задължения и по двете линии, напълно естествено е да искам да покрия здравните първо.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Костов го раздава стенобойно оръдие, с което банкерчИтата и счетоводитилчИтата да гътнат очертаващия се край на голямото, много голямо плюскане...Доста добре си живяха с 10 преводни на месец - и платежни се писаха, и бюджетни кодове се попълваха, и до НАП ги пращаха най-редовно - да проверяват кашите. Сега тази работа доста ще понамалее, а с това и хонорарчетата. Пък за банките да не говорим - 50 милиона от въздуха годишно, срещу нула усилие....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dorian Gray":

  Това с приоритета на здравните е факт и при новия закон, не разбра ли? Няма как едно ЕТ да дължи за ДДС и собственикът да не може да влезне в болница.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 33. 33 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#31] от "cinik":

  Приходите от такси за 2011 година са около 1,2 млрд. лв. И тази работа с единното платежно трябваше да се случи отдавна.

  Но все пак, работата не е доизкусурена. Има логика в това, че длъжникът сам трявба да определя кое задължение да погаси.

  Обратното би било пълен абсурд.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 34. 34 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  "Проблемът идва от това, че според новите правила наредителят няма да може сам да определя по кое перо да отидат парите, а държавата ще ги разпределя автоматично според давността на възникването."

  Ако някъде в закона има определени приоритети, то тогава нещата са различни. Но горният цитат не споменава такова нещо.

  Та затова е важно да се знае кое идва по-напред: датата на възникналото задължение или от какво естество е.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При евентуален закон за фалит на физическите лица,обявеното за фалирало физическо лице спира плащанията към държавата и определените със закон от държавата монополи.С презумцията че държавата носи вина за неговия фалит.Това е по-спешно да се уреди.Заради хората,които са във фактически фалит и поглеждат нерешително към въжето и гредата на тавана.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dorian Gray":

  По отношение на работодателите, наличието на осиуряване за неговите работници става чрез декларирането, а не чрез плащането на осигуровките.

  Казус би имало при самоосигуряващите се, но там няма какво толкова да се смесва. Както ти казах, здравните вноски и при новия ред са пред скоби, а после следват другите - по дата на възникване.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 37. 37 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#26] от "cinik":

  Изказването Ви е абсолютна истина.
  Считам, че мотивите с които са се обърнали от опозицията към КС са слаби.
  Само не знам, защото са тъпи или след като КС отхвърли искането Костов и сие комунисти да обявят :"Ето вижте КС е на ГЕРБ", което е плоско и тъпо, като опит за манипулация.

  Мотивите наистина са смешни, да се уповаваш на "право на избор" за плащане на данъци и осигуровки, които са задължителни и да погасяваш различни по вид дългове към един кредитор, в случая НАП е несъстоятелно.

  С въведената декларация за здравните осигуровки, че имаш право да погасиш първо тях, а след това всичко останало, единственото решение на КС е да отхвърли смехотворният иск на Костов и другарите му комунисти.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#37] от "ironhorse":

  Още повече се страхувам, че се задава серия от подобни тъпоуми инициативи за стягане на електората. Ще има пак клипове за половин ДДС за жилище на младо семейство, необлагаем минимум, семейно подоходно облагане, различни ставки ДДС за храни, бебешки храни, биологично чисти храни животинска храна, храна за котки (всяка с отделна ставка)...И всичко друго непрактично, бюрократично и малоумно, от което до вчера ревахме като сарански мечки...

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 39. 39 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  Ах, само какви оптимисти и вярващи в добрите правителствени намерения има тука?!?! Трогателно и покъртително!!!

  Според обясненията на НАП, които даваха по офисите

  ЕДИННО ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ ВСЪЩНОСТ НЯМА ДА ИМА, защото:

  1. ДЗПО остава в отделна сметка и
  2. ОСТАВА ОТДЕЛЕНОТО ПЛАЩАНЕ ПО БУЛСТАТ И ЕГН!!! И какво като сметката е една тогава? ТОЧНО НИЩО!!!

  В една фирма с двама самоосигуряващи се и 5 работника СИ ОСТАВА ТОЧНО СЪЩИЯТ БРОЙ НАРЕЖДАНИЯ.

  Само дето няма аз да казвам къде да отиват парите, ами НАП и като им знаем "супата" предвиждам такъв ТОРМОЗ, че ...

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 40. 40 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#28] от "a.sensible":

  Съгласно чл.2, ал.2 от Закона за здравното осигуряване НАП е институцията, която установява вида и размера на задължението.
  Това, че парите после се наливат в НОИ или НЗОК е съвсем друг въпрос.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  А може като нищо да се наложи, ГЕРБ да се опре на патерицата Синя коалиция. И не стане ли - гледай ти нова тройна коалиция куневица-комунярите-доган

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 42. 42 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#13:"geo_19"]Фирма, която е изрядна с плащанията няма от какво да се плаши.[/quote]

  Така ли си мислиш? Оптимист такъв! Ти явно нямаш представа какво представлява супата. Това, което е записано там може да няма нищо общо с обективната истина и да присъстват срещу тебе едни задължения, които не си и сънувал. И като идат парите за несъществуващите ти задължения, а не затова, за което НАВРЕМЕ си си привел парите, иди после се разправяй и води дела.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 43. 43 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#26:"cinik"]Дали не си внесъл осигуровките на работниците или ДДС-то, последствията са едни и същи[/quote]

  Не е вярно, че са едни и същи последствията. Ако не платиш осигуровките на работничка, бременна в 6-тия месец жена е едно, а ако не платиш корпоративен данък, последствията са съвсем други.

  Във втория случай са само финансови за фирмата, а в първия, може освен фирмата и жената да загуби здравно осигурителни права.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 44. 44 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#41] от "cinik":
  Няма да стане, защото
  Прогнози 2009
  КРАТЪК АНАЛИЗ, ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ – избори 2009г.
  от изминалите избори за Европейски парламент и предстоящите избори на 05.07.09 г. за народни представители в 41 Народно събрание.
  КАКВО ПОКАЗВАТ ЦИФРИТЕ:
  Преминалите бариерата партии и коалиции за Европейски парламент са:
  От едната страна: От другата страна:
  ГЕРБ – 24,36% БСП – 18,50%
  СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – 7,95% ДПС – 14,14%
  АТАКА – 11,96% НДСВ – 7,96%

  Реални резултати от изборите през 2009
  ГЕРБ 39.13%
  ДПС "Движение за права и свободи" 3.05%
  Партия АТАКА 13.17%
  КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ 24.96%
  НДСВ 3.89%
  "Синята коалиция" 3.99%

  Сегашните проучвания, до колкото може да им се вярва дават:
  Проучване 2012
  ГЕРБ - 26,6 %,
  БСП - 18 %,
  партията на Меглена Кунева - 7,5 %,
  ДПС - 6,4 %
  Колкото бяха верни предишните проучвания толкова ще са и тези.

  На някои много има се иска пак да крадат тройно, но няма да я бъде.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 45. 45 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#31] от "cinik":

  Ама ти пак ще пускаш по 10 платежини ве! Какво си мислиш?! Голям майтап си! Имаше миналата седмица срещи, организирани от НАП и обясняваха кое как ще бъде, от което стана ясно, че всъщност няма да има единно платежно нареждане. Какво като е една сметката, като пак трябва да ги пусна на отделни нареждания, щото едното е по егн, пък другото по булстат?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 46. 46 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Проблемът, както очевидно си се досетил е,че чрез "удобството" се опитват да премахнат давността.

  Само човек , който не е имал досег с НАП може да твърди, че единното платежно е "удобство" .

  Само аз (като ФЛ) имам няколко К , хванати от давност , сега требе да ходя да се разправям да ги отписват, което пък може да доведе до ревизии , заяждане и опит да си ги вземат под формата на глоби.

  [quote#11:"Федор Венедиктович Езерский"]Пичове и мацки. Не е проблема в самото еднинно платежно като платежно. Проблема е, за датата - че не можеш да посочиш за кой период да плащаш. Ето това е дянковата лигавщина [/quote]

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#41:"cinik"]А може като нищо да се наложи, ГЕРБ да се опре на патерицата Синя коалиция. И не стане ли - гледай ти нова тройна коалиция куневица-комунярите-доган[/quote]

  ?????? Що за счетоводство?

 48. 48 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да земеш да прочетеш конституцията, а ? та да земеш да видиш разликата между данъци и "осигуровки".

  [quote#37:"ironhorse"]Мотивите наистина са смешни, да се уповаваш на "право на избор" за плащане на данъци и осигуровки, които са задължителни[/quote]

 49. 49 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не е същото , при АПВ може да се позовеш на изтекла давност , сега ще ти ги прибират (ако си разсеян)

  [quote#26:"cinik"]Вижда какви задължения имаш по другите пера (примерно за осигуровки) и ти ги приспада в акта за възстановяване. Защо Костов не се сети да "набаца" едно искане до Конституционния съд, да се преустанови тази практика и дължникът да си прибира целия данъчен кредит? [/quote]

 50. 50 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Моля да прочетеш КРБ в частта и за данъците и осигуровките , кое е задължение и кое - "право" (досещате се защо кавички) .

  Вие флейте да не земе някой да сезира КС за осигуровките (как от право в конституцията се превръщат в задължение от обикновени закони) , щото ще настане шоу.

  [quote#15:"cinik"]Няма такъв концерт по желание, еле пък конституционно бетониран, че едното плащане да е по-приоритетно от другото и некоректният длъжник (защото само пред такива ще я има дилемата) да има "конституционно право на избор", в кое перо да бъде неизряден. За здравните осигуровки беше направено вече изключение, но моля - дотам[/quote]

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Ти у ред ли си бе? Това облекчение не схващаш ли какъв риск носи? Да, и аз искам да е едно, бърка ми в здравето всеки месец, но това Дянков да определя кое за къде отива - не, мерси. Освен, ако ти не декларираш, че в страната некоректни работодатели няма, тогава приемам напълно позицията ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Това ли е опозиция , тя е със зътихващи функции особено тоя дето си подпира брадата за нищо не стават НЕ СТАВАТ

 53. 53 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Другарю милиционер , дали имаш един работник или 1000 , броят на платежните е ЕДНАКЪВ !

  Ама то така е, като са ви хванали да пишете хора ,к които хал хабер си нямат ни от данъци, ни от осигуровки, ни от НАП.

  [quote#18:"niakoi_si"]Да де, ама ако имаш един служител. А ако са 1000? [/quote]

 54. 54 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#48] от "bbtzvtzv":

  Прочети и цитирай членове и алинеи.

  Плащане въведено със закон не е по избор пиле, а задължително.
  А разликата между данък, такса и осигуровка си я направи сам.
  Всички правителства бягат от това осигуровките да се класифицират като данък.
  Не ми се обяснява защо !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 55. 55 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  @Циник, безспорно е че плащането на данъци и осигуровки е задължение. Правото на избор е кое неплатено да платиш първо - онова с 21% лихва или другото с 11% лихва, ако ме разбираш ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Нещо за противоречие между конституция и закон ? , кое се прилага и т.н. Некак си пише, че социалното и здравното осигуряване е МОЕ право , а не задължение.

  То е очевадно защо не могат да класифицират "осигуровките" като данък. Щото требе да променят конституцията.

  Ае не се прави на отворен.

  [quote#54:"ironhorse"]Плащане въведено със закон не е по избор пиле, а задължително[/quote]

 57. 57 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#54] от "ironhorse":

  Ах, душице! Да знаеш от кога ритаме т.н. "осигуровки" да бъдат най-после признати за това, което всъщност са: ДАНЪК.

  Защо ли? Няма да ти кажа защо, че да не можеш да спиш от мъка и мисъл, другарю мильоцинер! ХА-ХА-ХА!!! Хайде направете го! От кога чакам?! Е тогава ще видите вие кон боб яде ли, ама не знам дали сте чаааак толкова тъпи!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 58. 58 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Лихвата се уеднаквавя (разгеле не на +20) , давността е хитринката, щото ще приберат сума пари на заспалите (па на другите ще им напраат ревизийки)

  [quote#55:"Федор Венедиктович Езерский"]@Циник, безспорно е че плащането на данъци и осигуровки е задължение. Правото на избор е кое неплатено да платиш първо - онова с 21% лихва или другото с 11% лихва, ако ме разбираш [/quote]

 59. 59 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#15] от "cinik":

  Ако Костов много желае, да му отделят в някой селски район едно експериментално териториално с портрета на Костов в антрето, в което да се прехвърлят всички борчлии, зорлии и тарикати от държавата и там да си правят тънките сметки, кое да плащат, кое не и за кое да се скатават докато падне по давност.
  ............................................................

  Няма да му позволят...ще просперира и всички ще искат да са там.
  А Дянков определено няма да го пуснат да припари .

 60. 60 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Който е коректен платец и при предишната и при идващата система няма да има проблеми, едно време пак беше така всичко на едно платежно. Проблемите ще бъдат за тези които плащат избирателно по една или друга причина. Ако си подал декл. 1, а ти си длъжен да я подадеш до определен срок, хората които осигуряваш не губят правата си, дори може да си теглят болнични и т.н.

 61. 61 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Има спестени от таксите,но не е удачно за Отчетността на фирмите.При една ревизия допуснати грешки не се забелязват,а да не говорим, че може и да не са осчетоводени.

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#12] от "ПАСТОРА":

  Е, ама не си цецко . Пък и главния прокурор вече е избран. Така че ...

 63. 63 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  [quote#60:"konstantin80"]едно време пак беше така всичко на едно [/quote]
  Да,при социализма беше така.

 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#53:"bbtzvtzv"]Другарю милиционер , дали имаш един работник или 1000 , броят на платежните е ЕДНАКЪВ ! [/quote]

  И колко е броят на платежните?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Много , едно 10-15 лв месечно , дето ще бутнат всяка фирма.

  [quote#64:"др. Иванов"]И колко е броят на платежните? [/quote]

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#60] от "konstantin80":

  Само че тук некоректноста на работодателя се отразява върху работника. Това е леката разлика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЗАТРУДНЯВАТ НИ ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ,НЕ ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ ПРЕДОСТАТЪЧНО ЗАТРУДНЕНИ ПОРАДИ ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА,И КАТО ГИ ГЛЕДАМ СЪС КАКВО УСЪРДИЕ НИ ГРОМЯТ ТИЕ ТИКВИТЕ,ПЛАШИМ СЕ!!!НАУМИЛИ СА СИ ЧЕ ИМАМЕ СКЪТАНИ ПАРИ,И ГОЛЕМИЯТ ЗОР Е АКО МОГАТ И ТЕХ ДА НИ ОБЕРАТ!!!ТО ВЕЧЕ ЖИВОТ НЕМА В ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА,ОТКАКТО ДОДЕА НА ВЛАСТ,ТО НЕ СПРЕА ТИЕ ТИКВИТЕ ДА ВОДАТ ВОЙНА С МЕНЕ,ПО ИДЕЯ НА ОНАЯ ЗДРАВНАТА КУКУВИЦА,ЩЕХА ДА ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦИТЕ И ДА МЕ ДЪРЖАТ ПРИНУДИТЕЛНО У ДЪРЖАВАТА ДОКАТО НЕ СЪМ СИ БИЛ ПЛАТИЛ НАЛОЗИТЕ,ПОСЛЕ ТАРАТАЙКАТА АКО СИ СЪМ ПРОДАВАЛ,ПЪРВО НА ТЕХ ТРЕБВАЛО ДА ИМ ПЛАТИМ,И ЧАК ПОСЛЕ ДА СЪМ Я ПРОДАДЯЛ,НЕ ИМ МИНАХА ТИЕ ПРОСТОТИИ,са като навремето ше ми пробутват трудовете на бай тоши,в комплект с птиците умират сами!!!Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 771 Неутрално

  А бе , лаик съм , ама все си мисля ,че това въвеждане си няма нищо общо с конституцията , така поднесено . Има отношение към някакъв ДАНЪЧЕН ЗАКОН , който сигурно третира и този въпрос - начина на изплащане на данъчните задължения . И герберчетата прекрояват ЗАКОНА ,а не Конституцията . И би трябвало питането да е дали този ЗАКОН , след кройката нарушава ,ОТНЕМА някакви права на гражданите . Иначе самото въвеждане на платежното не нарушава нищо .Поне според мен.

 69. 69 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  ТУк ще подкрепя опозицията, понеже като си проверите и видите какви задължения са ви наблъскали от НАП заради това единно платежно и ще ви се завие свят. По-добре още сега си проверете. Предполагам, че даже и не подозирате какво има по партидите ви ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#2:"niakoi_si"]Всъщност ти едва ли си работодател, та кво те боли дет се вика...[/quote]
  Типично по герберски! Ми нали от вноските на работодателя, зависи пенсионното обезпечаване на работещият.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#40] от "ironhorse":

  Това, че НАП "установява" вида и размера на задълженията", не означава, че осигуровките придобиват характер на данък. Данъкът е невъзвръщаемо и безвъзмездно (без пряка насрещна облага) плащане, наложено едностранно и по общ ред от държавата. Осигуровките са нещо съвсем различно. И в случая второстепенен характер има именно участието на НАП в събирането на осигуровките, а не последващият трансфер на тези осигуровки в НОИ.

 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Дълбочината на този "въпрос" е много по-голяма ...

 73. 73 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Интересно е какво би се получило при "лични,онаследяеми пенсии"?

 74. 74 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Този път няма да се съглася с моя любимец Иван Костов. Няколко стотин хиляди фирми всеки месец са задължени да пишат по 15 платежни нареждания, като много често превеждат стотинки, а плащат на банките по 2-3 лева на всяко платежно нареждане. Това е абсолютна идиотщина и приетото единно платежно ще ни облекчи и спести много пари и нерви. Как ще си ги разпределя държавата това си е нейна работа. В края на краищата всеки може да отиде в здравната каса и да си внесе в брой определените вноски например.

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#74] от "proizvoditel":

  Не е работа на държавата как да разпределя моите пари. Работата с комисионните на банките може да се реши по съвсем различен начин, без да се влиза в подобен риск.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#65] от "bbtzvtzv":

  Аз отдавна не работя, но по мое време за всеки работник се плащаше отделно. Тогава преводите бяха стотинки, а сега са по 3 лв. и за един работник бяха 2-3 нареждания.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 77. 77 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ей за платежното за ТЗПБ направо ме е яд да го пиша (1 лев и стотинки месечно при банкова такса 2 лв.). Това, че вече всичко отива в един кюп е добре. Не знам как е решен въпроса с обратната връзка, защото привеждаш точно парите, ама си закъснял с 2-3 дена, а НАП ти начислява и лихви, които НАП ще си покрие от следващото месечно плащане и ако не следиш, че има и непредвидено плащане за лихви в един момент се оказваш неизряден платец.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#76] от "др. Иванов":

  Не е било за всеки работник отделно. Плащаше се накуп по съответните параграфи, а диференциацията се прави въз основа на подадените деклрации №1.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#70] от "Храбър":Дреме му на работодателя,нали си има времеви помеждутък,от тука на там оправяй се сам

 80. 80 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#3] от "heineken":

  Костов и Нейков не са на власт от повече от 11 (единадесет) години. Това, което те започнаха трябваше да се довърши от следващите правителства. Ако е толкова лошо защо никой след него не го поправи? Костов ли е виновен за това, че Дянков в нарушение на закона прехвърля здравните вноски в бюджета? Според мен са виновни такива като теб, които плюете Костов за простотиите, които вършат днешните управляващи, които сами сте си избрали!

 81. 81 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#8:"Федор Венедиктович Езерский"]А за да се докаже доход, трябва да се платят данък и осигуровки.[/quote]
  И ти се именоваш счетовредител?
  Регваш една патентна дейност, чукаш бележки, де-регваш и си доказал дохода срещу минимално плащане на патентен данък и никакви осигуровки. Нъл тъй?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 82. 82 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#64:"др. Иванов"]И колко е броят на платежните?[/quote]
  5 бр.
  Проблема е че ако работодателя има неразплатени задължения по ДДС, но ако внеси сумата на осигуровките за служителите си, в т.ч. и удържаните от тях вноски, които са за тяхна сметка, ТО МФ ще вземе на хората парите от удръжките им и ще погаси задълженията на фирмата към себе си първо, а после - ако остане нещо, ще го внесе на хората по осигурителните партиди.
  Поредната партенка на Ловешкия Тарикат!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 83. 83 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#75] от "Тони!":

  Много грешиш човече. Парите, които дължиш и тяхното разпределение по различните пера е съгласно приетите от Наросното събрание закони. Тук става въпрос, че ако си забравил да се издължиш и искаш да си платиш само определени задължения така, че да си отпушиш определени права, вече ще ти е трудно да го сториш с платежно нареждане. Ако обаче отидеш в НОИ или в здравната каса ще можеш да си платиш само вноските, които желаеш. Жалко, че не мислите.

 84. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#82] от "Десен":

  Как така ще са 5 бр. Ако искаш мога и да ти ги изброя.

 85. 85 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Весело

  Този път съм съгласна с мнението на Костов.
  Поредната недомислица е обречена на провал...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 86. 86 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#80] от "Георги Симеонов":

  Не се гневи бе приятелю. Ние демократите би трябвало да се различаваме от другите по това, че мислим и не се съгласяваме с всичко казано от нашите фаворити. Твърдя, че този път Костов не е прав. Това е първия опит да се извърши нещо, дето ще облекчи фирмите. Има още много глупости, дето ни карат да ги правим. Такава например е декларацията която собственоръчно пишем при всяко теглене на пари, че Сумата не е за аванс и заплата.

 87. 87 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#1:"Dorian Gray"]Как някой ще решава вместо мен какво да платя най-напред? [/quote]
  ами ако платиш всичко, както трябва да бъде, никой няма да решава. Ако обаче имаш непокрити задължения, изглежда ми логично те да се погасяват по реда на възникването им.
  Намесването на граждански и конституционни права в случая е нелепо, защото избора какво да не платиш не е никакво гражданско право.

 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#83] от "proizvoditel":

  Само че пропускаш, че тая работа остава в ръцете на работодателя, а не на работника. Леко кофти и недомислено, а?

  Освен това, хайде нека да не е парламента този, който за да си пълни дупките в бюджета да решава аз точно по кое да съм нередовен. Може да не искам да съм здравно осигурен например. И без това, осигурявайки се на максималната сума към момента, не виждам особен смисъл. И?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#86] от "proizvoditel":

  Голямата глупост изразена с претенция за висока екпертиза и от позицията на крайна инстанция ме вбесява. Ние демократите също сме хора и сме подвластни на емоциите.

  Колкото до улеснението за фирмите, винаги гласувам за. Но не бива да е за нечия чужда сметка. Още повече, че ГЕРБ четвърта година показват и доказват, че за тях законите са дребна формалност, която те са длъжни да заобикалят. В тази връзка не мога да се съглася някой чиновник да решава кое и как от моите задължения ще покриват парите, които внасям.

 90. 90 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ако питате мене това си е направо като ТКЗС-то едно време - вкарвай тука всичко и ние ще решаваме после какво, как, колко и на кого

 91. 91 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Хм..
  И защо да е голям проблем едното платежно? Едното платежно не отменя подаването на Д1 и Д6. Там става ясно за какво са парите и за какъв период са.

  А не ви ли се струва, че искате твърде много права да имат длъжниците...
  Те щели да определят какво да платят и кога да платят?!? Нещо различни филми гледаме. Който дължи - той е от слабата страна. Като дължиш - зависим си.
  Плащайте си редовно данъците и всичко ще бъде наред...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 92. 92 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#81:"Десен"]Регваш една патентна дейност, чукаш бележки, де-регваш и си доказал дохода срещу минимално плащане на патентен данък и никакви осигуровки. Нъл тъй?[/quote]

  хехехехе, не че не си прав, ама банкерите искат доходи от професионална дейност Не е там работата да се доказвам като управител на "стрелбище" в парка или пък да съм регистриран земеделски производител А патента "спасява" само данъка, но не и осигуровките
  Пък да си сериозен, за пред банката трябват поне едни 800 - 1000 - 1200 лв, месечно върху които да са платени данък
  Но разбира се, това е когато трябва да се мисли за банка
  Иначе частниците си го знаем - като дойде февруари месец (някои и по-рано) идва редовната приказка:
  "Я да видим колко ще съм изкарал миналата година?"

 93. 93 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Обаче едно мога да си призная... чистосърдечно. При Станишев плащах доста повече, отколкото при Баце, но за съжаление и реалните доходи бяха много по-различни...
  Абе... Каролев как не се появи в тази тема?

 94. 94 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#91] от "Другарката Михайловна":

  Не е проблем нито Д1, нито Д6. Впрочем още не съм гледал как го мислят данъчните за Д6 как ще бъде, и то от мой мързел, щото хората разпратиха материали, един вид "демоверсии" как ще бъде догодина. Но как да ти кажа Другарко Михайловна. Просто искам когато плащам нещо - например по данните за Декларация 6 за месец ноември да плащам точно по нея - за месец ноември.
  И знаеш ли какво ме притеснява - представи си, че на 13 число декларирам ДДС за внасяне 1000 лева. На 14 число ги внасям тези 1000 лева, ама щото е "единно" това платежно нареждане - току виж данъчните приберат това ДДС за осигуровки от предният месец.
  И ако предположим, че вече съм в процедура на възстановяване на ДДС от предходни месеци, вземат че ми го откажат, защото "не съм внесъл ДДС". Тогава ще пада съдене.
  Разбираш ли, нямам нищо против да "прихванат" ДДС-то за възстановяване с дължимите данъци и осигуровки, но ако ми откажат правото на данъчен кредит, много ще съм кисел, и ще ми се наложи да правя "оборот" на т.нар. корумпирана съдебна власт на Красьо Черния ))
  Е, надявам се, че до там няма да се стигне, защото поне през последните 7 - 8 години данъчните са сравнително в час, поне тези на ниско ниво, ама когато почнат да действат по "заповед отгоре", почват да правят излишни глупости, които костват още по-излишни нерви.
  Всъщност вие добре ги знаете тези неща, щом ги споменавате Д1 и Д6

 95. 95 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  Абе май ако си плащаш всичко както трябва това няма да те притеснява.

 96. 96 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#93] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Каролев по това време беше при Коритаров в пещерата

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 97. 97 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#14:"eurogi"]в момента плащането е с 5 платежни-едно за данъците,едно за осигуровките,едно за здравните вноски,едно за универсалния фонд и едно за професионалния-ако фирмата има втора или първа категория труд,ако няма,даже са 4 платежни...[/quote]

  И още 5 за лихвите, затова че тук или там останал някой лев....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 98. 98 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ментор":

  Напротив, избор е.

  Всяко нещо, за което аз плащам е мой избор. И'ш'ли пример?

  Ако имаш неплатени 500 лева данък за 2007 година, и 30 лева неплатени здравни осигуровки за 2008 година, ти ще останеш без здравноосигурителни права докато не платиш 500 лева данък, а чак след това некви си 30 лева здравни.

  Това как ти се струва?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 99. 99 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#95] от "bta":

  Аз си плащам както и когато трябва. Но има много хора с проблеми, и тяхната позиция трябва да бъде зашитена.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 100. 100 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#98] от "Dorian Gray":

  разбира се, че е избор. Казвам само, че подобен избор (какво да не платиш) не може да се разглежда като гражданско право, което се нарушавало.
  Относно примера ти, струва ми се напълно нормално. Защо смяташ, че данъците са някак си по-маловажни от здравните осигуровки?
  Между другото не виждам какъв е проблема, ако искаш да си платиш първо здравните, да платиш директно на здравната каса - тогава никой не може да прехвърли парите за погасяване на данъчни задължения. Ако има някакво ограничение то е само по отношение на въпросното платежно, а не по принцип.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK