След жалби и протести три институции ще направят проверка на електромер

След жалби и протести три институции ще направят проверка на електромер

© Георги Кожухаров



Представители на три институции и енергийно дружество ще направят днес публична проверка на електромери след жалба на потребители на софийски адрес.


Представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Българския институт по метрология, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на електроразпределителната компания ЧЕЗ ще проверят сигнали на граждани за нереално високи според тях сметки на тока, съобщиха от министерството.


В присъствието на министъра на икономиката Делян Добрев електромер на потребител, живеещ на  бул. "Петър Дертлиев" №52, вх. Б, ще бъде предоставен за измерване от метрологичния надзор.




Общо 2000 електромера на собственици, подали жалби, ще бъдат проверени за сметка на държавата, стана известно вчера от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Проверката на един електромер струва около 20 лв.


Дотук се стигна след масови протести в цялата страна срещу високи сметки за ток за януари. Според дружествата причината за това е по-дългият период за отчитане (който по изключение включва и времето на декемврийските празници), студеното време и по-голямата консумация в многото почивни дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  От тази трънка заек няма да излезе. Проблема не е в електромера, проблема е, че продажни "управляващи" позволиха на чужди компании да ценообразуват както си искат. За такава свободия в ценообразуването, фирмите за електроразпределение не са си мечтали и в най-мокрите си сънища.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1023 Неутрално
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Общо 2000 електромера на собственици, подали жалби, ще бъдат проверени за сметка на държавата

  Супер, заради нечия лакомия, ще плащаме пак залудо!!!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е като знаеш , че те проверяват дали няма да се пооправиш?

  Все по-хубаво става :)
 5. 5 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  Разбирам и от метрология,и от енергетика!
  Интересувал съм се от методите за икономия на ел.енергия!
  Предлагам да ме включат в състава на групата която ще прави проверките като НЕЗАВИСИМ НАБЛЮДАТЕЛ!
  НЕ ИСКАМ хонорар!
  P.S.Пиша това напълно сериозно!Мейл за връзка има в профила!

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Е поне проверяващи организации не липсват.
  Не трябва ли тези проверки да са регулярни, а не само като излезнат хората на улицата.
  И нека, още преди проверките се обяви, ако има несъответствия какви мерки ще се предприемат.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  "Днес ще направят публична проверка на електромери..."

  Тази проверка е отбий-номер, защото причината НЕ Е в електромерите! Ако има такива случаи те са изключение, а не масова практика. Корените на злото се крият в допълнително начисляваните такси, които достигат до 40% от цената на потребяваната електроенергия - това е истината. Правителството, обаче там не пипа, защото ще трябва да признае, че чрез тези допълнителни такси се плащат на руснаците неустойките за Белене, осигуряват се допълнителни приходи за бюджета и гарантира свръх-печалба за собствениците на алтарнативни електроизточници!!!!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  По Нова Каролев стана за смях !
  До кога мафиотите ще управляват такива като него ???

  От ВМРО казаха нещо много важно ЕРПетата спряха да купуват български електромери,табла и трафопости !
  Със сметките си създаваме и работни места на чехите а тук цяла една индустрия беше затрита.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 655 Весело

  ха на мене вчера ми го провериха без да ме светнат,просто дошли,свалирли електромера и си тръгнали.Прибирам се и греда,няма ток.Помислих че някъде има авария и в момента я поправят.Седя си в къщи и очаквам включване,по едно време реших да проверя дали има осветление във входа,а има ,дошъл тока ама само до вратата.Звъннах в информационен център на ЦЕЗ и ги питам каде ми е тока,те ме питат електромера каде ми е.Отидох до таблото с електромерите на входа и там на в нишата ме гледат 2 жици,звъня пак в ЧЕЗ и казвам, няма го.След десет минути доидоха 2ма и го поставиха,станала била грешка.

 10. 10 Профил на sap
  sap
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При дистанционното отчитане се извършва най-вече дистанционно манипулиране на показанията. Това е толкова просто че чак не ми се вярва как министъра се прави че не се сеща. Така че смисъл от проверка на точността няма, защото
  Електромера отчита точно. Ако хората имат достатъчно търпение да стоят неотлъчно до електромера си,ще дойде един миг, в който показанията изведнъж ще се сменят и ще показват примерно с 1000 киловата повече. Ето защо хора който не ползват примерно дневна енергия са зашеметени от сметките си за такава. Единствения изход от ситуацията е контролен "механичен " електромер,чийто показания да са законни,както и на "дистанционния такъв!

 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не се поддавайте граждани, на евтини ПР акциийки. Знаем всички мислещи много добре, кой и защо организира свалянето на Жан Виденов. Сега просто няма организация и пари за свалянето на мутромилиционерите и довеждането до съда на всички виновни за продажбата на ЕРПтата и цялостното разграбване(унищожение) на България. Аз съм възрастен човек и пътник, както се казва, но си спомням че в нашата къща имаше през годините един трифазен и един монофазен електромери и те бяха българско производство. Те за последните 50г. преди да ги сменят с турски такива, не бяха се повреждали. А бяха и проверявани. Не отстъпвайте българи на колонизаторите! Все пак не сме в 18ти век мисля?!

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#11] от "Гражданин":

  В селската ми къща има електромер "Сименс" от 1936 година (купен от баща ми навремето), който още работи. Не ща да го проверяват и манипулират. Искам да махнат таксите и тежненията върху потребяваната електроенергия!!!

 13. 13 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 655 Гневно

  След жалби и протести три институции ще направят проверка на електромер,пълни глупости.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Съмнявам се, че електромерите са манипулирани, за да отчитат повече!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  Дедо и нашият бе Сименс, но 1953г казаха да си купим нов, защото онзи бил с малки възможности спрямо завишената консумация. Вече имаше наистина нови електроуреди, а не само крушки както преди. Проблема не е в електромерите- макар че и от там капка по капка се събират много пари. Проблема е в така наречените ВЕИ, собственост на мутромилиционерите и чуждите колониални монополисти. Справка Цветелина Бориславова и ко!

 16. 16 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ръст на печалбата от 241% регистрира "ЧЕЗ Разпределение България" АД през 2012 година, сочат финансовите отчети на компанията. Така чехите излизат на чиста печалба в размер на 47, 243 млн. лева. за миналата година. Стабилен ръст в печалбите регистрират и от "Енерго-Про Мрежи" АД, която постига увеличение от около 33% спрямо 2011 г. Така финансовият резултат удря 12,921 млн. лева. За приходите на третото ЕВН няма данни, тъй като компанията не е публична (не се търгува на борсата)

 17. 17 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1118 Весело

  Голяма смешка с малкия министър!

  Щял да присъства на сваляне на случаен електромер на гражданин и занасянето му до контролна лаборатория!

  -------------------------------------
  www.serama.bg

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Поредната дивотия ... Няма повреда, която да накара електромер да отчете повече !!! При ВСИЧКИ повреди електромера отчита ПО-МАЛКО Пак смесваме компоти с компютри. Следващия път сигурно ще проверяват дали цифрите на брояча са правилно изписани от завода производител ... гадове !!! = МАНИПУЛИРАТ ВИ яко!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на 1978
  1978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проверката би трябвало е за сметка на този, който я иска, или на собствениците на електромерите (т.е. електроразпределителните дружества).
  По принцип по-големите производители, че и ЕРП-тата, би трябвало да могат да правят първоначална проверка и да лепят стикери. Но, обаче, ако има разминаване при проверката (не отговаря на метрологичните характеристики), би трябвало целият ад да им се изсипе на главата, също както на всяка нормална фирма с подобен казус.
  Иначе, 442, не си прав - ценообразуването иде от ДКЕВР, не от ЕРП-тата - вече как се "ценообразува" в "независимата" "държавна" "комисия" е друг въпрос.

 20. 20 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  ИМХО:България не е страна,в която електроснабдяването(и още няколко вида „услуги“)могат и трябва да са Privat!
  Мисля,че е възможно,дори наложително смесено държавно-частно участие,като частните фирми могат да бъдат подизпълнители и крайни звена,но „шапката“ трябва да бъде държавна,с МНОГО строг контрол от комисия,включваща представители на различни ведомства и отчитаща се в Парламента!
  Цените(за крайните потребители) да бъдат монополни,фиксирани,като разликите,произтичащи от различната себестойност на ел.енергията по региони да се компенсират от общинските бюджети и нац.бюджет!

 21. 21 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 503 Весело

  Интересно ми е, но от гледната точка на пълен лаик в енерго-производството и енерго-разпределението, няма ли някаква взаимосвързаност между получената от разпределителните дружества енергия и доставената до домакинствата? При тези масови претенции за двойно надписани сметки да не се окаже, че не сме произвели толкова ток, колкото сме платили

 22. 22 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  [quote#18:"t'Ankus"]Няма повреда, която да накара електромер да отчете повече !!![/quote]
  Абе има една възможност!Ако използваш нелегално устройство за заблуждаване на електромера и...го включиш неправилно!Самата същност на манипулацията изисква секретност,а настройката на устройството се прави най-добре с осцилоскоп(двулъчев) от специалист!Българинът обаче,освен от политика и футбол,разбира и от електромонтаж и монтаж на фазоизместващи прибори...
  Не знам колко такива устройства работят понастоящем в РБ!
  P.S.Това го писах само за протокола,не е проблемът там!

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#1:"442"]че продажни "управляващи" позволиха на чужди компании да ценообразуват както си искат.[/quote]
  Ценообразуването е по методика на ДКЕВР компаниите слагат цените които ДКЕВР им е определила.
  http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#23] от "Fred":имаме участник познал точните килограми.За това мисля че има и закон които се явява противоконституционен.

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Гневно

  Какви са тези проверки? В България на никой не може да се има доверие!
  Искам международна проверка на електромерите! От три независими и политически необвързани държави!
  В днешно време на никой не може да се има вяра!

 26. 26 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Друго си е да си в София, да ти идват министерства на крака...

 27. 27 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Казах го и другаде ,и пак ще го повторя-цената на енергията е ниска в БГ,проблема е в ниските доходи.За тях обаче протестите трябва да са пред едни други ведомства...

 28. 28 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-02-12&article=440873

  Колко струва токът? "Костов + Шулева + Овчаров, плюс 20% ДДС". Факт - лицата на куп известни политици надничат от всяка набъбнала сметка за ток. " Защото, колкото и да си прехвърлят топката, всички кабинети от 2001 г. насам имат вина за днешното масово недоволство срещу тлъстите сметки. И днес плащаме данък "Костов" или "Шулева" заедно с фактурата си за ток.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 29. 29 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граф Влад Задунайски":
  Ехе , че за какво ти е хонорар на такава тънка длъжност )
  То аз съм готов даже и да им платя някой лев , само да ме вземат чантите да им нося ))

  По горното е в кръга на шегата ( макар много хора наистина така да мислят) . И съм убеден , че има нужда от хора като Вас които да защитават интереса на потребителите .

  Все по-хубаво става :)
 30. 30 Профил на Граф Влад Задунайски
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "rkirov":

  Наистина си имам понятие(меко казано) от проверки на измервателни прибори!
  Проблемът обаче не е технически,а монополно-безконтролно-икономически!
  Един следовател,разбиращ от счетоводни документи ще е най-полезен!(Едно време момчетата от II Главно на ДС биха решили проблема за 1 седмица)

 31. 31 Профил на agent_007
  agent_007
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "quasimodo":

  Ами аз съм сигурен ,че е точно така проблема не е в електромерите а в надписаните сметки.И какви ги дрънкат ,инкасатори в отпуск ,е в цяла България ли излязоха инкасаторите в отпук по едно и също време.Инкасатоорите не са служители на ЧЕЗ а фирма подизпълнител чрез която се източват пари,Вашите пари!

 32. 32 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#8:"comandante"]От ВМРО казаха нещо много важно ЕРПетата спряха да купуват български електромери,табла и трафопости ! [/quote]

  Може би защото са по-некачествени? Или ти искаш да ти гърми електромера и да плащаш по-скъп ток, така че да ти го сменят всеки месец, ама да е български? Добра логика, води до празен джоб

  Governments never learn. Only people learn.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK