Нарушенията на ЕРП-тата са за глоба, не за отнемане на лиценз, смята Делян Добрев

Делян Добрев

© Георги Кожухаров

Делян ДобревНарушенията на електроразпределителните дружества, довели до по-високите сметки за ток през януари, не са достатъчно основание за отнемане на лиценза им. Това мнение изрази в Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той беше изслушан от депутатите за това какво прави държавата по тази тема по искане на Коалиция за България. 


Министърът коментира искането на "Атака" лицензите на трите компании - ЧЕЗ, "Енерго - про" и ЕВН да бъдат отнети. "В закона има условия, при които лицензите могат да се отнемат - да не се снабдяват всички крайни снабдители с електроенергия. Те се снабдяват. Проблемът днес, ако го има, не е основание за отнемане на лиценза, а за налагане на санкции", каза министърът.  


Той отбеляза, че с промяна в закона глобите за доставчиците на ток могат да бъдат увеличени от сегашните 1 млн. лв. 
Правителството ще подкрепи промяна в закона, с която да се въведе задължителен годишен одит на дружествата в електроенергетиката. Освен това разходите им трябва да се одобряват от Сметната палата, заяви Добрев. 


Предложението за годишни одити на електроразпределителните дружества направи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, а министърът допълни, че на такъв одит трябва да подлежат и всички дружества, чиято работа влияе върху ценообразуването - Електроенергийният системен оператор и електроцентралите, включително частните. 


Министърът  призна, че контролът над Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е ефективен и се съгласи с предложенията на депутати от опозицията ръководството на регулатора да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от Министерския съвет, както е сега. 
Припомни, че премиерът Бойко Борисов отдавна е настоявал за това. 


"Заявяваме политическа воля за подкрепа на предложението за избор на регулатора от Народното събрание. В сегашната ситуация ни трябва титуляр, а не изпълняващ длъжността, дори той да знае, че след някоко месеца ще има нов избор", каза Добрев. Докато той говореше пред депутатите Министерският съвет назначи начело на регулатора Юлия Иванова. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK