Приходите на "Телеком Аустрия" падат заради България и Австрия

Приходите на "Телеком Аустрия" падат заради България и Австрия

© Цветелина БелутоваПриходите на "Телеком Аустрия" (Telekom Austria Group), част от който е и българският мобилен оператор "Мобилтел", са се понижили през 2012 г. с 2.8% до 4.33 млрд. евро. Това се дължи на спада на два пазара - в Австрия с 5.3% и в България с 11.1%, се казва в съобщение на компанията.Прогнозата на "Телеком Аустрия" е през тази година постъпленията да са около 4.1 млрд.- евро.

Групата не е успяла да компенсира този спад с положителното развитие в повечето от останалите страни, в които работи. В Хърватия приходите остават почти непроменени, в Беларус нарастват с 15.5%, в Сърбия и Македония - с 10 на сто, а в Словения - с 3.6%. 
Причините за спада на българския пазар са в засилената конкуренция и понижаването на цените за терминиране, коментира българското дружеството. След 1 юли, когато това се случи, приходите на "Мобилтел" в този сегмент намаляха наполовина, а общият им размер за 2012 г. е 469.1 млн. евро.


От компанията отчитат, че през миналата година средно един клиент на "Мтел" е плащал със 17.6% по-малко за мобилни услуги, а средният приход от фиксирана телефония намалява с близо 22%. 


В същото време в българската компания отчитат увеличение на потребителите на мобилни услуги с 1.3% до 5.6 млн. души и удвояване на интернет потребителите до 370.7 хил. Пазарният дял на компанията за изминалата година е  46.9%. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK