Поевтиняването на тока се оказа възможно и без промени в енергийния микс

Поевтиняването на тока се оказа възможно и без промени в енергийния микс

© Юлия ЛазароваДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в оскавка се отказа да променя параметрите на енергийния микс, по който се изчислява цената на тока, и намери резерви за поевтиняването му в технологичните загуби на електроразпределителните дружества.


На днешното обществено обсъждане в регулатора се разбра, че ДКЕВР няма да увеличава дела на евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" в енергийния микс, нито ще изключи от него скъпите тецове, както предлагаше министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев.


С това ДКЕВР успокоява миньорите, които бяха готови да протестират от утре заради очакваното намаление и на тяхната работа. 
"Мога да ви гарантирам, че решението е най-компромисното", коментира председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова, цитирана от БТА и допълни: "Решението, което ДКЕВР ще вземе, крие възможно най-малко опасности за някакви технологични аварии". По думите на експертите анализът, направен от регулатора, показва, че намалението на цените сега няма да предизвика сериозни затруднения за която и да е от компаниите.


Предложението на ДКЕВР е токът да поевтинее от утре за битовите абонати на ЧЕЗ със 7.2%, за ЕВН - със 7.3%, а за "Енерго-Про" - с 6.22%.  Спадът на цената е за сметка на намаляването на процента нормативно признати технологични загуби на трите компании от досегашните 15% на 12%. Принос за поевтиняването има и по-евтиният от 1 януари природен газ за когенерациите. 


От трите компании възразиха, че по този начин се поставя под въпрос осъществяването на инвестиционните им програми, информира БНТ. 


Процедурата предвижда утре до 12 ч. заинтересованите компании да представят писмените си становища. След това ДКЕВР на закрито заседание ще определи окончателно с колко да падне цената. 
Очаква се тя да важи до 1 юли. "Запазваме баланса, който трябва да бъде гарантиран до 1 юли.  Ще работим в посока да няма последващо увеличение на цените на електроенергията", каза експертът в комисията Лили Младенова, цитирана от БТА.


Дотук се стигна след като потребители в цялата страна получиха неочаквано високи сметки за ток за януари, последваха протести, които с разрастването си доведоха и до оставката на правителството. Междувременно Народното събрание спешно промени закона и така позволи на ДКЕВР да променя цената на тока по-често от веднъж годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK