Поевтиняването на тока се оказа възможно и без промени в енергийния микс

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (211)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 931 Весело

  Не било трудно И не законите пречели....

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Ей откриха топлата вода, браво все пак!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Я, могло. И сигурно още може.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 4. 4 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  15% признати технологични загуби. Е що да се зорят да подобряват ефективността?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Следователно с промяна в микса ще може да поевтинее още повече, но ето защо не го правят"

  Как държавата крепи високите сметки за ток?

  Като ви лъже, разбира се. Но не е зле да знаете механизъма и размера на лъжата? Ако искате де.
  В деня преди да си подаде оставката Борисов обеща поевтиняване на тока от 1-ви март с 8%, като за целта отреди най-важна роля за това на АЕЦ „Козлодуй” и преразглеждане на дела (сега 40%) от общата продукция на ток, която се продава на т.нар. „свободен пазар”. И както обикновено пак ни излъга. Ето как.
  Датата е 8-ми януари 2012-та година, а медията е в-к „Капитал”:

  Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

  Минава една година и вече датата е 29-ти януари 2013-та година, а вестника си е пак „Капитал” – интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Нииколов:

  Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?
  Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2".
  Защо, какви цени постигнахте?
  64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

  Имаме поевтиняване на 40% от продукцията на АЕЦ-а е поевтиняла с малко над 10.4%, а цената на останалите 60% не се е променил – останала си е 44 лева за мегаватчас!!! Или като цяло имаме близо 5% поевтиняване на цената на цялата продукция на АЕЦ-а, която произвежда 1/3-та от електроенергията в страната. В резултат на това цената за крайния потребител е повишена преди повече от половин година с 13.6%. Нито „медиите”, нито „политиците” забелязват.
  А вие сигурно вече сте забелязали, че шефа на АЕЦ-а казва за „Капитал”, че квотите са продадени само за февруари, но не и за март и април?!!! Няколко дни след това започват всенародни протести, заради раздутите сметки на и без това поскъпналият ток. На 19-ти февруари премиера Борисов обещава поевтиняване с 8%. Не минават и 10 дни и ето какво заявява шефа на АЕЦ-а Николов пред Дир.бг, на 27-ми февруари:

  АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 14 млн. мегаватчаса годишно, ако всички те влязат в микса за регулирания пазар при цена от 44 лв. за мегаватчас, каквато е тя в момента, то това ще доведе до загуба от приблизително 10 лв. на мегаватчас, каза Николов. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" реализира най-голямата си печалба за миналата година, но тази печалба остава при НЕК, заяви Николов. Задълженията, които НЕК има към АЕЦ "Козлодуй", са около 300 млн. лв., посочи той.
  Николов подчерта, че на централата й предстои да реализира инвестиционна програма, свързана с удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос какъв би бил максималният размер на енергията, която АЕЦ "Козлодуй" може да отдели за регулирания пазар, без да е на загуба и без да е застрашена инвестиционната й програма, Николов каза, че работа на ДКЕВР е да направи необходимите изчисления и да прецени.
  В момента до края на регулаторния период (30 юни 2013 г.) можем да предоставим всичката си свободна енергия, която не е обвързана с дългосрочни договори или това са 200 000 мегаватчаса, каза Николов. Той посочи, че останалите количества енергия са договорени при осъществените от централата търгове за продажба на енергията на свободния пазар и ако не бъдат предоставени по силата на тези договори се дължат неустойки. Тези 200 000 мегаватчаса са възможността ни в краткосрочен план да повлияем на цената на електроенергията за бита, а в дългосрочен план - нека ДКЕВР да смята, заяви Николов.

  Разбрахте ли сега? В края на януари квотите за март и април не бяха продадени, а в края на февруари са продадени чак до края на юни при това на същата цена от 64.5 лева за мегаватчас!!! Каква светкавична реакция, а? Шефа на АЕЦ-а се подиграва с българския народ, като им предлага мижавите 200 000 мегаватчаса. Както и да го смятата това се равнява на продукцията на един от блоковете за само осем дни и осем часа. А двата действащи блока ще произведат тези 200 000 мегаватчаса за четири дни и четири часа!!! Ето това ни е оставил Валентин Николов и менторите му – четири дни от четири месеца!!! Ако ви харесва.
  Поевтиняване ли? Да, да, ама някой друг път!
  В тези дни на справедлив всенароден гняв всички „медии” и всички „политици” продължават да „не забелязват”, че твърд гарант за непрестанното и нарастващо източване на АЕЦ „Козлодуй”, респективно – обедняване на българския народ, вече девет месеца продължава да бъде действащият член на европейския парламент (ЧЕП), от партия ГЕРБ Владимир Уручев? Да сте чули това име на някой от протестите? Докато този „политик” продължава да тъпче Конституцията на РБ вършеейки в две 100% държавни предприятия не очаквайте поевтиняване на тока даже и с 0.1%! Второто предприятие от където Владимир Уручев ви „прави по-богати” е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО).
  Ако протестиращите успеят да свалят Уручев от незаконно заеманите от него длъжности, а така също и Валентин Николов и Марина Армутлиева от постовете им в СД на АЕЦ-а могат да се надяват на преразглеждане на договорите с „свободните” търговци, в посока на вдигането на цените до нивата от началото на 2012 година, за сметка на намаляване на цената за регулирания пазар до близо 10%.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  В тая държава всеки си прави каквото му скимне и крадне, както успее на принципа "ако мине". Досега явно е минавало.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 643 Разстроено

  Ха ха, ЕРП-тата пак ще го отнесат. А някои с дебели бузки ще продължат да гушат парички за наша сметка.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Това поевтиняване да се приложи от датата в която Бойко вдигна тока, а не от не знам си кога.

 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1342 Весело

  Те ти булка Видовден!
  А, ако пипнат и микса? Какви резерви имало само?
  Настроение: Учудено...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва да увеличава дела на евтината енергия и както се оказва варианти има, но явно ДКЕВР опитва "и вълкът сит и агнето цяло".

 11. 11 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 630 Неутрално

  А ако променят микса и намалят процента на технологични загуби от 12 на 10, с колко още ще падне цената? Още 10%?

  Слава Кокаине, на дрогираните вечна слава!
 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Винаги съм смятал, че цената на тока се определя като се гледа в тавана. Това решение просто затвърждава мнението ми.

 13. 13 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Гневно

  Добре бе кавали такива! Защо трябваше да се излиза на улицата, да стават всички тези циркове.
  Защо не мислите за тези които ви избират, защо не полагате поне малко грижи за тях. За всичко ли трябва по този начин да действаме.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вече ме излъгаха, нали съм прост. Бе как от утре бе? Тогава нощес в 00.00 ч. искам да видя инкасатор да ми засича тока! Иначе как ще стане? Тъпотия до шия. Аман!

 15. 15 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#13:"drago62"] За всичко ли трябва по този начин да действаме. [/quote]

  Добре дошъл в ДЕМОКРАЦИЯТА, където НАРОДЪТ управлява.

  Слава Кокаине, на дрогираните вечна слава!
 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  И какво се оказа?
  Не ЕРП-тата са виновни, а регулаторът.
  А чии прозорци бяха счупени, чии коли бяха унищожени?
  И кой насъска хората срещу чуждите компании?
  Сега кой ще плаща резила?
  И протестиращите няма ли да имат доблестта да се извинят на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про?

  Затова отначалото говоря, че ме е срам от такива лумпен-протестиращи...
  Сега ми пишете колкото си искате минуси.
  Но не забравяйте извинението...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на bulgarofil
  bulgarofil
  Рейтинг: 453 Неутрално

  можело значи...

 18. 18 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#13:"drago62"] За всичко ли трябва по този начин да действаме[/quote]

  Искаш ли да живееш добре - винаги и за всичко трябва битка

  "Равенството и братството " го отмениха през 1989 год

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Гневно

  Гледай ти чудеса... можело, значи. А сега заради безхаберието на разни ДКЕВР-и да ни понижат кредитния рейтинг, да ни трупнат още пет-шест партийки и движенийца на хранилката да си ги гледкаме - и всички доволни и щастливи!

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Когато народа хване тоягата,всичко е възможно....

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 21. 21 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#16:"Депутат 241"]И какво се оказа?
  Не ЕРП-тата са виновни, а регулаторът.
  А чии прозорци бяха счупени, чии коли бяха унищожени?
  И кой насъска хората срещу чуждите компании?
  Сега кой ще плаща резила?
  И протестиращите няма ли да имат доблестта да се извинят на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про?[/quote]

  Баш на тях извинение никой не дължи. Не ме разбирай погрешно: ултимативните виновни са си регулаторите. НЕК,БЕХ, ДКЕВЕР. Но не си мисли, че от ЧЕЗ,ЕВН и ЕОН не печелят като луди. Най-вискоите чисти печалби са им тук, в България; При средни за Европа стойности от 5-6% чисти печалби, в България 3ката реализира такива от порядъка на 25%. Ако им беше толкова лошо на тях, щяха да се изнесат от Б-я и да си пордадат правата на друга компания. Не са го направили, нали? + Това достатъчно лошите им практики ме карат да бъда мааалко по-малко съжалителен към 2те им изгорени коли и 10те им счупени прозореца...

  Слава Кокаине, на дрогираните вечна слава!
 22. 22 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Можело значи!! Ама защо по този начин?!

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 23. 23 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гледам голямо успокоение пада.
  Тия с двеста левовите сметки ще плащат вече само по 187 левчета.
  Каква благодат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  хайде сега и горивата

 25. 25 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Гневно

  Хубаво, но защо тези, които сме към Енерго-про сме прецакани, и да не ни минават с номера, че са с повече загуби!

 26. 26 Профил на emiliahristova
  emiliahristova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно дали това ще доведе до реално намаляване на крайните ни сметки за ток, или това е поредното хвърляне на прах в очите ни с цел замазване на положението?!

 27. 27 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#10:"kodimar"]Трябва да увеличава дела на евтината енергия и както се оказва варианти има, но явно ДКЕВР опитва "и вълкът сит и агнето цяло".[/quote]
  В случая до сега обаче само вълка бе сит,а агнето е много омършавяло

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 28. 28 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  не ,с това намаление не ни баламосвайте.Да се докажат истинските цени.Далаверите на всички управляващи дотук!

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Тук е мястото да се постави въпроса защо в енергийния микс се включват неефективн ЧАСТНИ централи на Ковачки, които нямат договори за изкупуване на тока както ТЕЦ Марица 1и 3
  И тук е мястото да се постви въпроса-Защо в Полша могат да се предоговарят фиксирани договори като тези с тец-марица 1-3, а у нас не може?!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Това решение е поредния популизъм - намаляваме признатите разходи и готово. И какво ще стане - шефа на ЧЕЗ ще се разкае и ще си намали заплатата на минималната ли ?.
  Или ще отрежат всякаки инвестиционни разходи. Което моментално ще доведе до драматично влошаване на качеството на захранване - чести прекъсвания, бавене на ремонтите. Нови инсталации да забравим. Зимата отдалечените села също забравят за тока.
  Междо другото това е пътя по който тръгна албания - никакви инвестиции, бой по алчните чужденци. И затова си седят на режим на тока.

 31. 31 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 252 Неутрално

  "намери резерви за поевтиняването му в технологичните загуби на електроразпределителните дружества".
  И когато утре на улицата излязат инкасаторите от ЕРП-тата, ще намерят резерви в заплатите на идиотите, които ни управляват.
  Ех, твърде хубаво е, за да е истина!

 32. 32 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "kodimar":

  Няма как безкрайно да пипаш микса, защото Мариците и ВЕИ-тата имат фиксирани договори и няма как да не изкупуваш техния ток. А учудващо как точно тези с най-строгите договори са с най-строгите договори.

 33. 33 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#9] от "the_flea":

  Да бе смотан матрял няма да променят микса нали Буда и цвети ще загуби също и президента и иван костов акционери в Мариците .. иначе мтряла да си протестира ограбването продължава ..

 35. 35 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Според мен това е популизъм и ще доведе до по-големи проблеми. Дано да не съм прав!

  https://swansphotography.com/
 36. 36 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 574 Неутрално

  На днешното обществено обсъждане в регулатора се разбра, че ДКЕВР няма да увеличава дела на евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" в енергийния микс

  Добре,така да бъде,но нека печалбата от продавания ток,да подпомага пряко домакинствата в България,а не да покрива задълженията на НЕК.

 37. 37 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#21:"puhpuhan4o"]Баш на тях извинение никой не дължи.[/quote]
  Я да си спомним кое правителство е заложило тези параметри по договорите, за което чужденците са дошли на нашия пазар!
  Ако си купиш една диня за 5 лева, ще отидеш ли на другия ден да си доплатиш, защото цената се е вдигнала на 10 лева?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 38. 38 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най - накрая след 10 дни протести в цялата страна тия боклуци, които взимат по 15 000 лв на месец, започнаха да си вършат работата !!! Сега да вкараме в затвора всички отговорни от Семерджиев до Шулева и Кръстника на енергийната мафия - Овчаров !!!

 39. 39 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#23:"Росен"]Гледам голямо успокоение пада.
  Тия с двеста левовите сметки ще плащат вече само по 187 левчета.
  Каква благодат.[/quote]

  Прав си
  матряла се радва на Подарена победа

  лошото е ,че няма да има истинска победа !

  МатрЯла не е свикнал да се бори - а чака на "някой друг"...

  гледам по ТВ как ги "разбиват" протестиращите с манипулации , внушени скандали и пр

 40. 40 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#23:"Росен"]Гледам голямо успокоение пада.
  Тия с двеста левовите сметки ще плащат вече само по 187 левчета.
  Каква благодат.[/quote]

  Прав си
  матряла се радва на Подарена победа

  лошото е ,че няма да има истинска победа !

  МатрЯла не е свикнал да се бори - а чака на "някой друг"...

  гледам по ТВ как ги "разбиват" протестиращите с манипулации , внушени скандали и пр

 41. 41 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Еми да променят енергийния микс. Това да не е свещения кивот?

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 42. 42 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#33:"Be_google STOPнаГЕРБ!Мразя PIZZA"a la Djankoff""]Добра манипулация ГЕРБерче! [/quote]
  ==========
  Много пяна, другарю!
  По-полека, да не падне ченето на клавиатурата.
  Не, не съм от ГЕРБ, дори не съм в БГ.
  И мога да кажа, че отстрани много ясно се вижда картинката и съшитите с червени конци опити на комунистическите изроди да съсипват държавата.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 43. 43 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#23:"Росен"]Гледам голямо успокоение пада.
  Тия с двеста левовите сметки ще плащат вече само по 187 левчета.
  Каква благодат.[/quote]

  Прав си
  матряла се радва на Подарена победа

  лошото е ,че няма да има истинска победа !

  МатрЯла не е свикнал да се бори - а чака на "някой друг"...

  гледам по ТВ как ги "разбиват" протестиращите с манипулации , внушени скандали и пр

 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Страхувам се, че това намаление ще ни излезе много скъпо след време. Намалявайки капиталовите разходи няма да може да се модернизира мрежата. Дано да не съм прав.

 45. 45 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  През 2006 - Станишев премиер, Овчаров като енергиен министър сключва нови договори с Русия за транзитиране на газ. Тези договори ОЩЕТЯВАТ БЪЛГАРИЯ С $ 600 МЛН НА ГОДИНА !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=A9awL3Rw9es

 46. 46 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Браво! Струва ми се , че има още резерви,ама трябва да се огледат.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 47. 47 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НЕКОМПЕТЕНТНИ ЛЪЖЦИ!!!! Аре бегай да си продаваш цигари по интернет. Ако няма търсене, пробвай лекарства и виагра, нещастници....

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 48. 48 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#23:"Росен"]Гледам голямо успокоение пада.
  Тия с двеста левовите сметки ще плащат вече само по 187 левчета.
  Каква благодат.[/quote]

  Прав си
  матряла се радва на Подарена победа

  лошото е ,че няма да има истинска победа !

  МатрЯла не е свикнал да се бори - а чака на "някой друг"...

  гледам по ТВ как ги "разбиват" протестиращите с манипулации , внушени скандали и пр

 49. 49 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нещо не мога да разбера: намаляват цената на тока "Енерго-Про" - с 6.22% ит.н. . За такси никой не говори т.е. реалното намаление на сметката ще е около 2-3 процента. Греша ли?

 50. 50 Профил на navuhodonosor
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ех, ако можеше да излезе истината... Но не може!

 52. 52 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето, защо Винету е с пижама. Мдааааа

 53. 53 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не ми се смята тези 7 и кусур % колко милиарда са, но са смъкнати от нашите кожи. А най-лошото е, че не са в България. Това с "инвестициите", дето го дрънкат ЕРП-та, да го разправят на баба ми, но и тя разбра вече за какво става въпрос! Иначе какво ще прави и тя на митинга?
  Удариха си голям пръст всичките до сега "управляващи"!
  Бойко сега ще има време, защото е в хубава болница, да види, че работата не е само да прибираш парцаливи лентички по джобовете си за колекция!

 54. 54 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#32:"ugi"]До коментар [#10] от "kodimar":

  Няма как безкрайно да пипаш микса, защото Мариците и ВЕИ-тата имат фиксирани договори и няма как да не изкупуваш техния ток. [/quote]
  Защо да няма как, да не е свещена крава този микс.

 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1774 Весело

  Намаление хаха, нещо се бъзикате другаре

 56. 56 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  И орязване на ЕРП-тата !!!

 57. 57 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поевтиняването на тока е толкова символично!Защо не се ревизират договорите с неефективните производители да видим тогава!!!

 58. 58 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами цената за бизнеса защо не се намали и тя! Та нали именно от повишената цена, се формират и цените на продуктите и услугите, които ние плащаме!

 59. 59 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 475 Неутрално

  След цялата тази помия и след това обявено намаляване на цената на тока се чувстваме още повече употребени и манипулирани. Отново участвахме в театъра на политическите и олигархични кукловоди и режисьори.

 60. 60 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С това решение спада в тарифите на 3-те ЕРП-та от 2008 досега е 15% за ЧЕЗ, 12.9% за ЕВН и 15.5% за Енерго-Про. А през тези години всички усетиха колко се вдигна крайната цена на електричеството. Тоест някъде другаде по веригата е черната дупка в енергетиката. Държавата успя да си продаде дяловете в тези компании и сега може да ги изтиска до край.

  Другото интересно в новите предложения за цени на ДКЕВР (странно че автора на тази статия не го е забелязал) е че се засилва кроссубсидирането в сектора - намалява се цената за домакинствата и се увеличава за стопанските потребители. Тази практика е популярна в последните години, но сега е по-актуална от всякога. И после ще кажат на изборите каква благоприятна бизнес среда били създали. Каква ли икономика ще имаме като им писне на всички чужди инвеститори и сами си тръгнат.

 61. 61 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#16:"Депутат 241"]И какво се оказа?
  Не ЕРП-тата са виновни, а регулаторът.
  А чии прозорци бяха счупени, чии коли бяха унищожени?
  И кой насъска хората срещу чуждите компании?
  Сега кой ще плаща резила?
  И протестиращите няма ли да имат доблестта да се извинят на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про?

  Затова отначалото говоря, че ме е срам от такива лумпен-протестиращи...
  Сега ми пишете колкото си искате минуси.
  Но не забравяйте извинението...[/quote]

  Грешиш!ЕРП-тата са се облагодетелствали,от процентите заложени загуби от ДКЕВР.Тези така наречени "загуби" са прибирани от ЕРП-тата,като печалба.ДКВЕР е дала баницата,а ЕРП-тата я ядат

 62. 62 Профил на navuhodonosor
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Ефективното намаление на сметките ще е под 1% от тази аритметика и резултата ще е липса на инвестиции в преносната мрежа.
  Цената за този популизъм ще се плати години по късно от матряла с лихвите ....

 64. 64 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#57] от "milena_82":
  [quote#57:"milena_82"]Поевтиняването на тока е толкова символично![/quote]
  ===========
  Миленче, то е колкото допустимата техническа грешка на електромера!
  Така че, няма да го усетим. Ама хич!

 65. 65 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Фокус мокус препаратос
  Никой ли не може да разбере , че трябва генерално решение , а не ала бала като прекроени гащи .

  Все по-хубаво става :)
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  Странна работа! Да разбираме ли, че някой си лапа оттам?

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на джо
  джо
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#5:"Къти"]"[/quote]
  Много добър материал! ++++

  .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
 68. 68 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Весело

  А и като влиза в сила от утре вързвам една бабка пред входа за да видя кога (на коя дата) ще дойдат да засекат електромерите .Времето е хубаво , бабките са кучета (толкова много са издържали милите) - само чакат да им кажеш дръж .

  Все по-хубаво става :)
 69. 69 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хайде да видим дали наистина ще поевтинее или пак ще си плащаме големите сметки и ще си мислим, че и по-лошо е можело да бъде.

 70. 70 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  Аз не разбрах да си призная. Квотите свързани с АЕЦа ли или конкуренцията на вътрешния пазар?

  България е древна и заслужава много повече!
 71. 71 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво! Категорично признание за нагласистиката наречена ценоопределяне на електроенергията...
  Еь, що няма избори всеки месец, сигурен сьм че разходите за тях ще се откупят стократно с "авантите" за населението на територията...

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 72. 72 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всичко може,всичкооо!!!
  Боклуци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 73. 73 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Мога да ви гарантирам, че решението е най-компромисното"
  ----
  Решението не трябва да е най-компромисното, а най в интерес на потребителите. Признатите загуби могат да се намалят още, както и да се промени микса. Държавата не трябва да третира централите на на Ковачки и останалите с най-скъп ток като някакви клубове за социално подпомагане. Не може за да се запазят 2-3 хил. работни места всички да бъдат принуждавани да плащат за скъп ток - който не може да се пласира никъде, и поради това насилствено принуждават потребителите да го купуват.

 74. 74 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Аз на това му казвам „нищо и никакво„, че отгоре на всичко се и запазва не прозрачността в т.н. „МИКС„ , иначе е показателно това с 15% признати разходи на кръвопийците, с тия пари всеки ще си кюта, и няма да инвестира в оптимизация!

  Интересно е какво става със „зелената енергия„ и задължителното ѝ изкупуване от олигарсите-собственици, там, в Мариците на американците, в НЕК, и БЕХ е заровено куче като тиранозавър, който го изрови , много хора ще глътнат яко вода.

 75. 75 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  15% признати технологични загуби са срамен разкош. Но промени трябва да има по цялата верига, не да го отнасят само ЕРП-тата. Очевидно е, че сметките при ценообразуването са правени твърде наедро.

 76. 76 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "puhpuhan4o":

  Не съм съгласен! Не може за всяко нещо и на улицата.
  НОМЕРЪТ Е ДА ИЗМЕТЕМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИЗМЕКЯРИ!
  Да се даде власт на политици мислещи зао хората, а не за досегашните крадльовци.

 77. 77 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#16:"Депутат 241"]И какво се оказа?
  Не ЕРП-тата са виновни, а регулаторът.
  А чии прозорци бяха счупени, чии коли бяха унищожени?
  И кой насъска хората срещу чуждите компании?
  Сега кой ще плаща резила?
  И протестиращите няма ли да имат доблестта да се извинят на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про?

  Затова отначалото говоря, че ме е срам от такива лумпен-протестиращи...
  Сега ми пишете колкото си искате минуси.
  Но не забравяйте извинението...[/quote]

  Грешиш!ЕРП-тата са се облагодетелствали,от процентите заложени загуби от ДКЕВР.Тези така наречени "загуби" са прибирани от ЕРП-тата,като печалба.ДКВЕР е дала баницата,а ЕРП-тата я ядат

 78. 78 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей, внимавайте какво поевтинява, и какво се оправя, че ако вървят така нещата- на вашата съвест ще тежи я инсулт, я инфаркт... Да не дава Господ, де.

 79. 79 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "Съни":
  [quote#25:"Съни"]защо тези, които сме към Енерго-про сме прецакани[/quote]
  Ти четеш ли въобще бе прецаканий?
  ЕДИН процент ти е разликата.
  ЕДИН лев на сто лева сметка иначе казано.

  Купи си ЕДНА енергоикономична крушка от 6 кинта и в края на годината си отгоре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  [quote#29:"~"]

  Тук е мястото да се постави въпроса ... Защо в Полша могат да се предоговарят фиксирани договори като тези с тец-марица 1-3, а у нас не може?! [/quote]

  И аз си задавам някакви въпроси. Например, защо Лех Валенса не е като нашия Йоло Денев и защо интелектуалците ни защитават министър, известен с попаденията си в градските фонтани, а полската интелигенция се занимава по-полезни неща? ...но кой да ми отговори.

  Настроение: ^разстроено - любопитно.

 81. 81 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега да разкарат от цената за крайния потребител таксите за "невъзстановяеми разходи", "пренос и достъп" до разпределителна и преносна мрежа и "високоефективно комбинирано производство" и да ми изпратят фактурата за плащане!

 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#76:"drago62"]Да се даде власт на политици мислещи зао хората,[/quote]
  Точно така. Костов, Костов е държавникът!

 83. 83 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е този тука, Ангел Божилов, не го знам подробно що за бизнесмен е, но доста интересни неща разказваше за тока: http://kanal3.bg/?v=9050&gid=26&offset=316 Интервюто започва от 21 мин.

 84. 84 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Като видяхте дебелия намалихте тока...сега и съдебната система ако се стресне...поглеж е вкарала виновниците подписали договорите в затвора.

 85. 85 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":

  "А сега заради безхаберието на разни ДКЕВР-и "

  Мислиш ли, че е заради безхаберието точно. В природата нищо не се губи, само сменя притежателя си.

  Парите просто са текли по веригата Население ->ЕРП-та->НЕК->БЕХ->бюдет.

  В случая с ДЕКЕВР имаме очевиден конфликт на интереси породен от това, че голямата част от печалбата в отрасъла се усвоява от принципала на контролиращия орган.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 86. 86 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#82] от "Роси Кирилова":


  [quote#82:"Роси Кирилова"]Точно така. Костов, Костов е държавникът![/quote]
  Точно така,Костов е държавника който е подписал договора с Мариците за скъп и прескъп ток.

 87. 87 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Гневно

  Предложението на ДКЕВР е токът да поевтинее от утре за битовите абонати на ЧЕЗ със 7.2%, за ЕВН - със 7.3%, а за "Енерго-Про" - с 6.22%. Спадът на цената е за сметка на намаляването на процента нормативно признати технологични загуби на трите компании от досегашните 15% на 12%.

  Тия защо си мислят, че като зачертаят от едната страна и го препишат от другата - и готово, всичко 6, било печатна грешка. Малоумие! Аман от подобни псевдоучени и псевдопатриоти, които все повече изплуват.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 88. 88 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Поредното популистко решение.

  Отново не става ясно как точно се формират тези магически такси, разходи и други подобни.
  15% било много, 12% било добре?!? А защо не 5%? Или 0%? Или 50%?

  И е редно да се спомене на хората, които радостно подскачат, че намаляват тока с 8%, че сметката за ток НЯМА да падне с 8%.

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#81] от "xymax":

  "Сега да разкарат от цената за крайния потребител таксите за "невъзстановяеми разходи", "пренос и достъп""

  Предполагам, че ще палиш ладичката един път седмично и ще ходиш да си купуваш токът с кофи от АЕЦ Козлодуй.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#87] от "_dd":

  Не е вярно. По същия начин и аз мога да твърдя, че ти си подписвал цени. По-добре си дайте предложенията за управляващи или начините по които ще се избират гражданските квоти в контролните органи.

 91. 91 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Славата че ние българите сме вещи по всички въпроси,е известна зад пределите на Родината!
  Е при този ВЗРИВ във форума на висококомпетентни ЕНЕРГИЙНИ АНАЛИЗИ дали пък" няма да ги стигнем американците,че и задминем дори"!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 92. 92 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Защо в България се признават по-голям % загуби от колкото на ЧЕЗ в чехия или на ЕОН в Австрия?
  Защо по законите на бълХария аз и всички ние, трябва да плащаме "невъзстановяеми разходи" или това, което ЕРП-то не може да си събере? Нали за това ги приватизираха, за да се намалят кражбите? Или За да вземе едни комисионни-Симеон Фердинандов!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 93. 93 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Борисов беше живнал в болницата като разбрал за напредъка по магистралите. Как ли е сега, като е разбрал за тока?
  Относно бъдещите гербери, които щели да бъдат почтен, образован и чист пред закона- означава ли, че сегашните са маскари, необразовани и незаконни?
  И сами си го признават. Абе, герберастията е пълна!

 94. 94 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1653 Весело

  [quote#89:"tribiri"]Предполагам, че ще палиш ладичката един път седмично и ще ходиш да си купуваш токът с кофи от АЕЦ Козлодуй. [/quote]
  През останалото време ток ще се раздава в пликове на крайно нуждаещите се.

 95. 95 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  А така. Микса на НЕК не се пипа. Може и да нарастне след няколко месеца под причина заплаха от фалит...
  И няма как да се обвиняват другите "редове във фактурите"
  В името на спасяването на НЕК да се готвят Мариците 1 и 3 и ВЕИ.
  Тецовете на Ковачки са за по-нантък, щото миньорите... Като че ли в Мариците няма миньори... И когенерацията за Топлофикация София е за по-нататък, че тамън позакрепихме топлото...

 96. 96 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Докато спорим за цената на тока, ето какво прави Боко и компания на 1.03.2013: Авиокомпания "Хемус ер" от групата на "Химимпорт" получи без търг над 160 дка на летище София. Цената на сделката не се съобщава. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница и ще се ползва за "бъдещи съвместни проекти с "Летище София" ЕАД".
  Едни правят стачки, ТИМаджии трупат пачки!

 97. 97 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#89:"tribiri"]Предполагам, че ще палиш ладичката един път седмично и ще ходиш да си купуваш токът с кофи от АЕЦ Козлодуй. [/quote]

  Хе-хе. Много си остроумен!
  Преносът и достъпът не трябва ли според теб да са включени в цената на киловата енергия? Или ти точно така правиш, а именно да ходиш с ладичката до АЕЦ-а?

  А пък за "невъзстановяемите разходи" гледай интервюто, което постнах малко по-горе и чети тука: http://www.oet-energy.com/2013/02/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD/

 98. 98 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#92:"~"]Защо в България се признават по-голям % загуби от колкото на ЧЕЗ в чехия или на ЕОН в Австрия? [/quote]
  Би могъл да се намери и доста смислен отговор - защото в Чехия няма толкова цигани дето градат както ток така и кабели. Вероятно и мрежата им е поддържана по начин, да минимизира естествените (физическите) загуби от пренос на електроенергия.
  Проблемът при нас е че в родното регулиране няма механизъм, чрез който загубите да се намаляват с икономии, инвестиции.
  Казано по друг начин: след като признаваш някакви загуби няма стимул да се правят инвестиции за да се намаляват загубите. Между другото, ДКЕВР "признава" и инвестициите и се радва, когато те са ниски, щото "признава" по-малко разходи.

 99. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#97] от "xymax": Въх... написах горния си пост преди да прочета линка, който си дал Вярваш ли ми?

 100. 100 Профил на std
  std
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "bzm":

  Поразиите са огромни.Пример; Народните съдилища.Няма оправия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK