КЗК: Собствениците не трябва да са отговорни за сметките за ток на наемателите

КЗК: Собствениците не трябва да са отговорни за сметките за ток на наемателите

© Красимир ЮскеселиевКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи че изискването на компанията "ЧЕЗ Електро България" за солидарна отговорност на наемодател и наемател, ограничава рационалното потребителското поведение.


Затова тя предлага ограничението да отпадне от общите условия или да бъде променено.


Комисията се е самосезирала по сигнал от гражданин за текст от общите условия, според който енергийното предприятие изисква от собствениците на недвижими имоти да поемат солидарна отговорност с наемателя за дължимите от него суми като условие да открие партида на името на наемателя и да го снабдява с ток.
Според антимонополния орган ограничаването на наемателите да сключват самостоятелни договори с енергийното предприятие, както и липсата на действащи правни възможности за сключване на индивидуални договори за доставка на енергия, в които да се предвидят отклонения от общите условия, противоречи на модела на конкурентния пазар.


В решението на КЗК се подчертава, че няма правна пречка наемателите на недвижими имоти, въпреки че не притежават вещни права върху тях, да бъдат считани за потребители на електроенергия и, съответно, да сключват самостоятелни договори с енергийните предприятия. КЗК счита, че с цел яснота и правна сигурност, е препоръчително тази възможност да бъде изрично предвидена в приложимата нормативна уредба.


КЗК напомня, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране може да направи преглед на общите условия на всички електроснабдителни предприятия, за да провери дали не съдържат подобни клаузи.


Същият казус и с доставчик на вода


Преди дни КЗК излезе с подобно решение и по адрес на "Софийска вода". Проверка на комисията установи, че компанията отказва наемател на имот да бъде вписан като титуляр по сметка, без собственикът да е подписал декларация за солидарна отговорност с него. Според антимонополния орган нито закон, нито договор може да наложи солидарна отговорност между наемател и наемодател. Освен това комисията смята, че трябва да има възможност за сключване на индивидуални договори с ВиК дружеството отделно с наематели и собственици на имотите. Предложението на КЗК и в този случай е "Софийска вода" да промени общите си условия за сключването на договорите, които засягат солидарната отговорност.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Браво.Това е справедливо.

 2. 2 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Правилно. Малка стъпка на КЗК.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  до тук добре, но кога ще може де се отказваме от парно? Както е по ЕС директивите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Откога чакам такова решение, което си е практика в цяла Европа. Една ЧЕЗ ще ни извива ръцете!
  Докога?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това трябва да е и за водата и за топлофикация!

 6. 6 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Дрижествата естествено са против, защото могат да противодействат на неплащане само със спиране на услугата, което би засегнало само собственика, в София например е пълно с наематели цървули , които гледат да натрупат сметки и ако може да избягат без да ги платят. Тези пари стават после несъбираеми за дружествата. Но това разбир се си е техен проблем :)


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Чак сега ли се сетихте.
  Сметките трябва да са на човек а не на жилище, както е по света.

 8. 8 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Мале, в БГ нещата са на ниво средните векове! Абе във всяка нормална държава наемателят единствен сключва договор за комуналните услуги. Открива му се партида (ако няма открита преди това) и си плаща за потребените стоки и услуги (ток, вода, телефон, газ). По същия начин както си местите телефона от един адрес на друг, така си местите и договора за ток и вода. Плаща се някаква такса (обикновено половината от таксата за разкриване на нов абонат) и всичко е точно. Собственикът какво общо има с потребностите на наемателя?! И защо да е отговорен? Не стига, че трябва сам да се разправя с някой недобросъвестен наемател за наема, ами и доставчиците на услуги ще го натоварват с чужди дългове!? Къде е логиката?!

  Жизнь или Life - избор има.
 9. 9 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подобни съгласия подписват и потребителите на ЕнергоПро (който купиха Еон България), ЕРП за северна България.

 10. 10 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "~песимист с бедна фантазия":

  Когато си изтърбушиш блока и направиш хоризонтални, а не вертикални инсталации. Това го има и сега като възможност.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  По повод един спор, представители на Е.ОН ми заявиха, че не предишният собственик е имал задължение, а сградата!!! Представяте ли си, какъв връх на правната мисъл!Сградата имала задължение! Разбира се, съдът беше на друго мнение и номерът не мина, ама колко пъти е минавал!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  БРАВО !!!

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ами това е тъпо. Определено по света не е така. Собственика на имота носи отговорност за имота и ползвателите му.

  Сега какво ще се получи - некоректния наемател, прави една сметка 1000лв. за ток да кажем, после си бие камшика и върви го търси, той не е вързан към имота и няма проблем да се скрие. И какво сметката му се пише загуба и я плащат всички солидарно... Адски удобно за енергото междувпрочем. И за наемодателя. И за наемателя. Само ние потребителите да го духаме.... както винаги.

  А и в край на краищата, тая комисия правно как го подкова това решение? Енергото има договор със собственика на имота, абсолютно логично е финансовите взаимоотношения да са между тези два субекта, а не да се меси някакъв призрачен трети субект, който има някакви съмнителни отношения с единя от другите два (знаем колко от договорите за наем всъщност са законни).

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "dissident":

  По света не са на човек. Живял съм под наем в Германия, САЩ и Франция. Навсякъде сметката си идваше на името на собственика на имота! Аз си я плащах де, но съм сигурен, че ако не го направя, първо щяха да си ги търсят от него, а той от мен.

 15. 15 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Не знам къде си живяла, но аз 10 години съм изкарал под наем във Франция и винаги сметката за ток е била на мое име..Освен това сметката се използва и за доказателство къде живееш пред властите за различни общински услуги, включително и правото да гласуваш на евроизбори, така че и ти си имаш интерес да е така. Естествено има и друг вариант, ако собственика се навие, но е рядкост пък и тогава се иска сериозна допълнителна сума, която ти е включена в наема...

 16. 16 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si": Не знам как точно е в Германия, но предполагам ,че е както в Австрия и Швейцария. При наемане на жилище наемателят е задължен да си открие партида за това което ще ползва - ток, вода,газ,телефон, интернет. За да не стават фалове с неплатени сметки или напускане на жилището в състояние, което е извън договореното ,в банката стоят като гаранция 2-3 наема. Когато напускаш жилището тези пари можеш да си ги вземеш от банката само срещу подпис на наемодателя. При добро желание това може много лесно да се въведе и в България, но наемодателите не желаят, за да не се осветлят пред данъчните . Доставчиците на комун. услуги никога не са на загуба.

 17. 17 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Осанна!

  Не мога да повярвам, че институция се задвижи срещу монополист.

  Скоро прехвърлях партиди от мен към наемателя. И пред ЧЕЗ и Топлофикация и Софийска вода ме караха да попълвам т.н. Декларации за солидарност. Касаят точно този казус, че ако моят наемател не си плати някоя сметка - съм 100% задължен и аз, като всички направени разходи за събирането на просрочената сума, също ще бъдат за моя сметка (в т.ч. лихви, такси, разходи за мутри-събирачи, съдия изпълнители и т.н.) Направо онемях.

  Обаче, попълвайки, нявсякъде сложих едни "НЕ"-та пред "съгласен съм" и я пробутах на служителката в ЧЕЗ, а после и с СВ. Да се оправят.

 18. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Като се замисля, не са виновни монополите, а тези, които ги регулират и им разрешават подобни дерибейства над потребителите. 24 години вече.

  Не харесвам Сидеров и платформата му, но донякъде разбирам защо иска да ги изгони всичките от БГ.

  Може би най-разумният вариант е да им се орежат максимално тези права, които ощетяват и затрудняват потребителя. Както е по цивилизованият свят. Дано!

 19. 19 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#14:"niakoi_si"]Живял съм под наем [/quote]

  Или е било без договор (т.е. не е било под наем)
  или информацията е стара
  или попреиначаваш.

  За последните 15 години смених няколко адреса под наем в две немски провинции, включая и студ. общежитие и всеки път Енергото сключваше договори лично с мен. Което между другото ми даваше и право да си избирам доставчика.

 20. 20 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "КЗК: Собствениците не трябва да са отговорни за сметките за ток на наемателите"

  В нормалните държави това е аксиома и никой не я коментира даже. Абсурдно е собственик да бъде отговорен за наемателя, освен ако му е попечител.

 21. 21 Профил на mim2011
  mim2011
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ЧЕЗ да отвори Закона за задълженията и договорите и да види как се разпределят разноските при договор за наем на недвижим имот. Аман от тарикати!

 22. 22 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Те и БТК докато беше държавно а и след това, не искаха да прокарват телефони на името на наемател. Но се приватизира, демонополизира се сектора, дадоха номерационни планове на всички кабеларки и ИСП-та и им увряха кратуните
  Проблемът се нарича МОНОПОЛИЗАЦИЯ НА СЕКТОРА. Ако трябва да дам цитат от един велик български филм - "... едно павилионче скара-бира. В радиус от 20 километра друго няма. Де ше ходят ..." Ей тва е положението.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 23. 23 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#20:"ambros"] Абсурдно е собственик да бъде отговорен за наемателя, освен ако му е попечител.[/quote]

  Оооо, явно не си запознат докъде стига фантазията в съзнанието на българския законотворец. Що чудеса има по разни закони, пък и що абсурдни дела се водят по въпроса ... просто е трагично положението.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 24. 24 Профил на gancho1968
  gancho1968
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добро решение, надявам се да бъде доведено до практическото му приложение. Моите наематели, освен вода и ток, купуват за дейността си и най-различни други стоки и услуги, влизат в различни договорни отношения /както впрочем и наемат от мен помещение/, и би било смайващо аз да отговарям за тях пред доставчика им на кебапчета, например.

 25. 25 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 459 Весело

  прекалено добре звучи,за да е истина !

  Как ще стане практически ?
  ЕРП са Поръчали на Ишлеме този закон...
  за да защитава Техните Права

  с текстове от сорта :

  КЗК се надява ,
  КЗК препоръчва,
  в решението на КЗК се подчертава, че няма правна пречка наемателите на недвижими имоти,
  КЗК напомня,

  следва да се разбира следното:
  Внимавайте на кого давате жилището си под наем.......
  ЕРП има човек в капана на неплатените сметки и това ст Вие... ЧСИ ще съберат парите от този,който е на тясно / Хазяинът

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  В тази страна някой следи ли как се уреждат тези неща в другите страни!?
  Наемаш ли жилище, отиваш и си пускаш заявление за създаване на нов абонаментен номер с твоето име. Ако не подадеш, няма вода, ток......и т.н.
  Ако собственика реши да даде жилище под наем, спира всичко...ток, вода и т.н.
  Няма закони, няма измами, няма проблеми! Толкова е просто!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Нещо си се объркал. Това също е възможно и зависи от договора за наем.
  Доставчика на ток доставя на адрес според договор с човек, а не със сграда. Когато живеещият на този адрес е друг (независимо от продажба, наем или каквото и да е) договора с предишният човек се прекратява и се стартира нов договор.
  Може да си под наем и да смениш доставчика. Собственика на жилището няма думата. Когато се изнесеш той може да прави каквото си иска.
  Има и по-сложни ситуации, да наемеш само стая. Тогава трябва да се споразумееш с останалите наематели или собственика. Има и случай когато ти наемаш жилището и го отдадеш на друг или други. Още по-заплетена ситуация.

 28. 28 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В предния пост забравих да пиша, че става въпрос за ЗСБТ. Що безумия има в това творение, що чудо е ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 29. 29 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Браво!!! Най после едно правилно решение скрепено с логика

 30. 30 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#3:"~песимист с бедна фантазия"]до тук добре, но кога ще може де се отказваме от парно?[/quote]


  Чудесен въпрос без отговор.

  Топлофикацията е поне толкова вредна, колкото са вредни ЧЕЗ, но по незнайни причини негодуванието отмина топлото и безобразията на топлото не са обект на разследване от кзк.

  Що ли така?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK