БЕХ поръча проучване, доказало ползата за потребителите от по-евтиния с 5% ток

БЕХ поръча проучване, доказало ползата за потребителите от по-евтиния с 5% ток

© Красимир ЮскеселиевНамаляването на цената на тока с 5%, с което се ангажираха сегашните управляващи, ще се отрази положително на семейните бюджети на 57% от българските граждани. Това съобщи Българският енергиен холдинг (БЕХ), като се позова на социологическата агенция "Сова Харис".


Холдингът е поръчал на социолозите проучването  "с оглед засиления обществен интерес към енергийния сектор и дружествата в структурата на холдинга". Оттам информират, че допитването е направено "сред пълнолетни граждани в различни градове на страната". 


Според резултатите в групата на доволните от поевтиняването попадат "две трети от младите на възраст между 18 и 30 години, 71% от безработните, студентите и учещите, 56% от заетите в частния сектор, 55% от пенсионерите и 54% от държавните служители".
Около 40% от интервюираните са споделили различно мнение или невъзможност да определят, се казва в съобщението. 


Близо 61% от интервюираните смятат, че износът на електроенергия ще даде възможност за стабилизиране на българската енергетиката и че секторът е бил печеливш за страната в продължение на десетилетия, се вижда от резултатите от анкетата, цитирани от БЕХ. Същият процент участвали в анкетата са на мнение, че задължително трябва да се търси пазар за износ на електроенергия, всеки пети обаче е песимист. 


След отпадането на такса "пренос", 61% от  анкетираните очакват в икономиката на страната да влязат свежи пари като предпоставка и за потенциални инвестиции. Мнение изразяват 62% от жителите на големите градове в страната и 57% от живеещите в София.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Пак тъпотии. СПРЕТЕ СЕ БЕ!!! Пак дадохте пари за "проучването" на някоя своя фирма. Колкото до 5% намаление, през оная работа ми дали плащам 50 лева ток или 47,50. Да не говорим, че още не сме го видели това намаление.

  НЕКАДЪРНИЦИ!!! ОСТАВКА!!!

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Леле, колко прости хора има в управлението на тази държава!!! Тези сигурно са първите, които са успели да намерят 30% респонденти, които не искат услугите им да поевтиняват. Но, разбира се, лудите сме ние, защото тези поръчки се правят с нашите пари. И милиардите дългове за АЕЦ също са на нашата сметка.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  "БЕХ поръча проучване, доказало ползата за потребителите от по-евтиния с 5% ток"

  БрЕХ! Трябваше да платите проучване за да го разберете?

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  При сметка от 50 лв. 5% са 2 лв. и 50 ст.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 533 Гневно

  Що не ги питахте как ще ми се отрази нататрузването на тези 5% върху бизнеса, но като останат безработни поне тока ще им е по-евтин...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#3] от "Beyond":
  Ейй,зе ми го от устатаАма друго си е да дадеш някой лев на свои хора

 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Дневник ще продължава ли упорито да трие долното разследване, вместо да запознае читателите си с истината. От две седмици документите са внесени в НС, но и от там пасуват. Дали е случайно? Ето за какво става дума:

  Над 500% е поскъпнало ядреното гориво в Козлодуй за 6 години.

  До скоро разполагах единствено с две информации, за цената на една ядрено горивна касета, от тези, които се зареждат в реакторите на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Първата информация получих от сигурен източник още докато работех в централата през 2008 г. и тя беше € 875 000 (осемстотин седемдесет и пет хиляди евро) бройката. Втората получих през зимата на 2011 г., от друг източник, след негов разговор с тогавашната председателка на СД на АЕЦ-а Милена Ценова, че цената вече е скочила на € 1 500 000 (милион и половин евро) за бройка. За да добиете по-реална представа за сумите ще ви напомня че за зареждането на един реактор, което се случва веднъж на година, са необходими приблизително 45 броя ядрено-горивни касети, а за двата действащи реактора – 90 (деветдесет) броя. Смятайте сами.
  Но буквално преди няколко дни се сдобих с наистина автентична информация – финансово счетоводните отчети на дружеството АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за периода 2006-та – 2012-та години. Те не са публични в широкият смисъл на това понятие, но са откриваеми в платени справочни системи, откъдето и аз се сдобих с тях. В тях са посочени сумите похарчени за ядрено гориво към дата 31 декември на съответната година, но въпросното ядрено гориво все още не е влязло в употреба, а се намира на склад и предстои да се използва през следващата година. Но за да стане съвсем ясно нека видим конкретните числа и после пак ще поясня.
  2006 г. – 51 271 000 лв.;
  2007 г. – 97 804 000 лв.;
  2008* г. – около 190 000 000 лв.;
  2009 г. – 207 898 000 лв.;
  2010 г. – 231 725 000 лв.;
  2011 г. – 222 459 000 лв.;
  2012 г. – 262 043 946 лв.
  * в Баланса за 2008г. ядреното гориво е обединено с останалите материални запаси под общото перо „Материални запаси” (МЗ) и обща сума от 241 843 000 лв., но съдейки по останалите Баланси излиза че останалите МЗ са почти постоянни и възлизат на около 50 000 000 лв., откъдето се получава и оценката за стойноста на горивото. Ако някой от АЕЦ-а възразява нека даде по-точна информация.
  По-долу можете лично да се убедите във верноста на числата, за годините 2006, 2007 и 2012, което не означава, че не разполагам с останалите отчети или, че посочените суми са не верни. Какво означават тези суми? Нека вземем първата, за 2006-та година. Тези над 51 милиона лева означават, че до края на годината, но не само в рамките на отчетния период, а и през всички предходни години, е закупено ядрено гориво, което все още не е влязло в употреба, а се съхранява на склад и предстои да се използва в някой следващ период. Преобладаващото количество налично ядрено гориво, за всеки един от отчетните периоди, е предназначено за използване на действащите блокове 5 и 6, на АЕЦ „Козлодуй”. Но както се разбра наскоро (в това число и аз самият го научих и се втрещих) в тези суми са влизали и няколко броя (предположително около 10) ядрено-горивни касети, които са закупени в периода 1979-та – 2003-та години, за да бъдат използвани в реакторите (ВВЕР-440), на вече затворените блокове 3 и 4, но така и не са били вкарвани в тях, а на скоро са върнати в Русия, за без пари. Виновни и наказани няма. Оправдания и обяснения – колкото си искате.
  Сега можем да направим проверка, дали информацията ми за цената на една ядрено-горивна касета от € 875 000 евро, за 2008-ма година е вярна. Тогава броят на наличните ядрено-горивни касети беше 96 броя. Ако си направите труда да умножите бройките на цената и после я превърнете в левове ще получите нещо близко до 170 000 000 лева. Останалите около 20 000 000 лева най вероятно се отнасят до неизползваните касети за блокове 3 и 4. така проверката дава потвърждение на информацията. Същото ще се случи и ако направим проверка за цената от около € 1 500 000 за касета през 2011 г. Проверка на достоверноста на тази цена също ще се окаже вярна, ако преди това се направи едно уточнение, което сега ще ви спестя, за да предизвикам представителите на ядрената мафия да протестират този факт. Ако протестират тази цена ще трябва да предостават допълнителна информация, но това няма да им се стори приемливо и, както винаги, ще подвият опашка. Съдейки по числото за края на 2012-та година може даже да се вярва, че цената за бройка е надскочила милион и половина евро.
  За какви загуби на всички нас ни говорят тези числа?
  Първо: Всички тези числа, за съответните периоди показват/говорят, че българския клон на ядрената мафия е кредитирала безлихвено руския клон на ядрената мафия от което всички ние сме загубили около или даже над сто милиона евро, за последните девет години. Защо това е така? А това е така, защото всичкото това гориво е било закупувано около една или повече от една година предварително. Преди да дойде времето то да влезе в реактора и да почне да гори. Нормална практика е горивото да се доставя около месец или най-много два преди зареждането му в реакторите. Но от 2004-та година и до ден днешен се предприема нова схема за презапасяване, което ощетява всички нас. Така, примерно, АЕЦ „Козлодуй” този месец купува ядрено гориво за 200 милиона лева, държи го една година на склад и го зарежда в реакторите едва следващата година, през юни. През това време, една година, тези 200 милиона лева се въртят по други схеми от руснаците и това им носи печалба, но не и на нас. При най-скромни оценки те биха могли да донесат минимум 10% допълнителен доход или около 20 милиона лева на година. Но вместо АЕЦ-а да използва тази възможност, за да поевтинеят цената на тока решават да ги подарят на руснаците.
  Второ: Всичките тези суми, които виждате горе, а и тези които не виждате, за годините 2004 и 2005 въобще не би трябвало га ги плащаме. Горивото е следвало да ни се доставя безплатно! Защо ли? много просто. Това гориво е експериментално. То не е преминало задължителните, предварителни тестови изпитания в Русия, преди да ни бъде предложено и доставено. Освен това то е изготвено от рециклиран Уран, а родната АЕЦ няма лиценз за използване на такова гориво. Сумирайте всички горни числа и смятайте загубата.
  Трето: Не само че не е трябвало да платим и стотинка за ядреното гориво през последните девет години, но заради провеждането на експеримента на наша територия и с използването на наша база и персонал руснаците би следвало да ни плащат на нас и то никак евтино.
  Сумарно загубата до сега гравитира около числото два милиарда лева. И това е само по схемата с ядреното гориво. Както не веднъж съм казвал от АЕЦ „Козлодуй” има стотици други малки и средни схеми за източване. А вие искате тока ви да поевтинее? Не ви ли се струва, че нещо се самозабравяте?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Какви 5 % ,какви пет лева ?! Октомври ще го увеличите с 15%. Аре, стига популизъм, а оставка на тройната коалиция -бсп, дс дпс и атака.

 9. 9 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  5% намаление е смешка. Не трябва да се намалява цената с някакви мизерни проценти, ясно е че с много не може, трябва да се вдигат доходите, за да може да живеем нормално.
  Безумно е новата дирекция на БЕХ да поръчва подобно проучване, за да удари рамо на правителството. Видите ли колко сме полезни. Некадърници и наглеци! Престанете да хвърляте прах в очите на хората. МАХАЙТЕ СЕ!

 10. 10 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 617 Весело

  Адски полезни са тия 5% намаление, за море ще спестя от тях!

 11. 11 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Интересно ако го намалят например с 30% какво няма да харесаш тогава.

 12. 12 Профил на k
  k
  Рейтинг: 989 Неутрално

  сови, галъпи, голфъри .... социолози, политолози, журналисти,

  ... винаги са меродавни, винаги са за компетентни

  http://tv7.bg/news/politics/9737710.html

 13. 13 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Колко ли е струвало това проучване? А защо да не се направи и проучване за нагласата на обществото към липсата на режим на тока?

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 14. 14 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Галъп ли направи проучването?
  Ако не от 1 август, то от 1 октомври цената ще се вдигне с 12%.
  Така пише в секретния доклад на Изпълнителното бюро на БСП.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 15. 15 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#11:"kodimar"]Интересно ако го намалят например с 30% какво няма да харесаш тогава.[/quote]
  Ами да го намалят!
  Да намалят бензина на 30 ст. за литър, хляба - на 20 ст., сиренето на 70 ст...
  И да отварят бригадирските лагери за безплатен труд и Строителни войски. А който не съгласен - в другите лагери - Белене, Скравена...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Добре, а на останалите 43% отрицателно ли ще се отрази на бюджета?

 17. 17 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да платят и за друго проучване - на нагласата на обществото към към излишни разходи на БЕХ за проучвания.

 18. 18 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Текстът, който Къти публикува, освен страхотна фактологична яснота по отношение на интересите на ядрената мафия, но и става ясно целта на февруарските събития - отвоюване на открита и твърда проруска енергийна политика. А това си е национално предателство и престъпление срещу цял един народ. Престъпно правителство!!!!!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Такова ценно проучване заслужава да се публикува на първа страница във вестник "Дума".

 20. 20 Профил на godblessed
  godblessed
  Рейтинг: 367 Гневно

  Да кажат колко пари са потрошили за това изследване!

 21. 21 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 653 Неутрално

  протестите от зимата помнят ли ги.ОСТАВКА продажни политици и слуги на шефоте на банки и копорация.Монопола да се маха имате пари махай те се от България веднъж и завинаги

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 22. 22 Профил на itoikvoo
  itoikvoo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако случайно се стигне до намаление с 5% съм почти сигурен, че за медийно отразяване на това ще се похарчат повече пари от спестените в семейните бюджети суми

  Не са проблем цените, а доходите на голяма група българи.

 23. 23 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 471 Неутрално

  От цялото "изследване" на "общественото мнение" разбирам, че 2/3 от интеврюираните на възраст между 18 и 30 г. вероятно имат сметки за ток от поне 100 лева и с намалението от 5% ще имат на разположение пари за поне още една водка в първата петък вечер след плащане на сметката.

 24. 24 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 580 Неутрално

  БЕХ треперят да не стане БРЕХ! Да не вземе да се появи читаво правителство и да разрови далаверите там, че е много вероятно страшно да стане.

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Аз пък искам да попитам защо никой не се старае да оптимизира цената на парното, а всички с тоя ток са се хванали?
  Не че имам нещо против да намалят цената на тока, разбира се, но първо тия 5% са смешни и второ нищо не гарантира, че примерно ноември няма да я вдигнат с 10-15% поради еди-каква-си причина.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#25] от "Хриси":

  Щото парното, така или иначе, не се мери, ми се пише на око, колкото му се сака на продавача, пък се плаща пак така, когато и колкото му се откъсне от сърцето на купувача. А при тока се мери малко по-точно и има връзка между цената и парите.

 27. 27 Профил на vangle
  vangle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За първи път виждам компания, радваща се на ограничаване на приходите и намаляване на печалбата й.....

 28. 28 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  С парите от проучването тамън ще се нулират тези 5%.

 29. 29 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Абе, въведете режим 1:3, но го спирайте задължително и в парламента. Един път стига! Протестите ще спрат задължително още на другия ден!

 30. 30 Профил на Олег Георгиев
  Олег Георгиев
  Рейтинг: 415 Неутрално

  БЕХ на кого и какво доказват - че са открили топлата вода? Въпросът е какво ще се случи със сметките през следващия месец, година...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK