БСП предлага хипермаркетите да не работят в почивните дни (обновена)

БСП предлага хипермаркетите да не работят в почивните дни (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталДа се насърчи търговията в малките магазини за храни като се забрани на големите търговски вериги да работят в събота и неделя, предлагат депутати от БСП. За това информира днес "Стандарт" като се позовава на зам.-председателя на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев. 


Панчев, който е лидер на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и коалиционен партньор на БСП, обяснява идеята с желанието да се намери механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци и големите вериги. По думите му именно дейността на веригите е причината да фалират стотици малки и средни български фирми през последните години. 


Пред "Дневник" Панчев коментира, че това засега е само негова идея, която обсъждал с колегите си Захари Георгиев и Корнелия Нинова, но не било ясно дали ще остане в крайния вариант. С тях работели над законопроект , който да третира монополното положение на веригите и да регламентира отношенията производители - доставчици - търговска верига. Нинова и Георгиев не бяха открити за коментар, други икономисти от БСП обаче останаха изненадани от предложението на колегите си.
"И в този проект една от идеите беше в почивните дни супермаркетите в централната част на големите градове да не работят, за да дадат възможност на малките магазини да съществуват", каза Панчев, без да навлезе в детайли за периметъра на центъра на София например. По думите му ползвали "европейска практика като в Чехия, Австрия, Финландия" и този опит им бил споделен от евродепутати на БСП.


Панчев обаче не беше убедителен в аргументите си, че подобна стъпка ще подобри автоматично състоянието на кварталните магазинчета, нито в логиката защо се налага със закон да се определя работно време на частна фирма.


"На нас ни се иска да се регламентират отношенията производител - доставчик - търговска верига, не е правилно промоциите и рекламните акции да бъдат само за сметка на производителите, търговската верига да носи отговорност за непродадените количества стоки, търговската верига да има свои идеи и планиране за количествата на стоката, трябва да се носи солидарна отговорност", коментира още той.


"Започва да мирише на централизирана, не на пазарна икономика", коментира идеята изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев пред "Стандарт". 


В блога си лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече мярката "безумна" и "популистка" и посочи, че тя няма да реши проблемите на пазара, производителите или потребителите, но ще доведе до тежки последици за заетостта, оборота и печалбата не само на големите магазини, но и на сектора като цяло, за удобството на потребителите и за производителите.


Според Кънев така се създава възможност за корупция, тъй като остава неясно кой орган ще преценява кое е "верига" и "хипермаркет", а кое - квартален магазин. "Интересът да подкупиш този орган и да работиш в неделя за разлика от конкуренцията си ще е огромен. И - честно казано - не знам дали точно това не е интимната мисъл на управляващите", заключава лидерът на ДСБ.


От "Глас народен" смятат, че това е пореден фитил за индикиране на обществена реакция, също така и че прилагането на практики от Франция в България е хубаво нещо, макар сравнителната реалност между двете страни да е несъвместима. "Предвиденият законопроект не е лоша идея, стига това да не е рекетиране на хипермакретите от страна на правителството. И след като господа "големи вериги магазини" си платят рекета, този проектозакон тихомълком да потъне в мрака", се посочва в позицията.


Малкият и средният бизнес у нас имат нужда от работеща икономика и политическа среда, която да гарантира равни условия за развитие на бизнеса.Не съм сигурен колко сериозно трябва да се отнасяме към тази идея, но съм убеден, че дори в БСП има достатъчно разумни хора, които не биха позволили това да се случи, коментира пред "Дневник" Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. Според него аргументите за това предложение са съвършено неоснователни. "Първоначалният шок от навлизането на големите търговски вериги премина и дребните търговци в голяма степен се ориентираха вече и станаха доста по-гъвкави и конкурнетоспособни. Ако се видят данните на НСИ, там се вижда, че има сериозен ръст на специализираните магазини и явно има пазар за дребната търговия", посочи икономистът. Според него в момента се радваме на много широки възможности да потребяваме както от гледна точка на продуктите, така и на обектите, в които ги купуваме - богат избор от магазини и голяма конкуренция в цената.


Негативното отношение към веригите не е много адекватно, защото точно блаогдарение на тяхната конкуренцията повишението на цените през последните години не беше толкова голямо, колкото щеше да е без тях, ако имахме само квартални бакалии, посочи Вълканов. Един подобен опит за ограничаване на конкуренцията ще удари най-много по тези, които не разполагат с големи доходи и ще трябва да правят компромиси с качеството на продуктите, посочи той.


Според Вълканов е мит, че веригите притискат производителите. По думите му тези от веригите, които са се опитвали фриволно да се отнасят към българските производители, са на път да ги загубят. В крайна сметка никой не задължава производителите да доставят на големите вериги. Много от тях направиха свои магазини – в секторите мляко и месо най-вече, дава пример Вълканов.


"Малките квартарли магазини станаха доста гъвкави и изобретателни. Има много, които се обединяват под обща марка или обединяват доставките си", допълва икономистът.

Ключови думи към статията:

Коментари (413)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на havga
  havga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ебати авсурдната идея!

 2. 2 Профил на atro
  atro
  Рейтинг: 230 Неутрално

  тия май искат да връщат комунизма

 3. 3 Профил на Plamen Vl
  Plamen Vl
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Това не може да е истина!

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Поредната тъпа идея на комунягите!
  ОСТАВКА!

  Tony
 5. 5 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Естествено че ще го предложат. Все пак парламентът почива седем дни в седмицата.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Васко Кръпката да издава нов албум - комунизмът се завръща.
  Тия у ред ли са да определят работното време на частни фирми бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  още по-добре да им разрешат да работят само в понеделник. ама не всеки, а само когато луната е в пълнолуние.
  тия произвеждат новини за да отклоняват вниманието от мръсните си сделки...
  ОСТАВКА!!!

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  абсурдно предложение, което не заслужава дори коментар....
  При една колективна жалба до съда от страна на хипермаркетите, държавата ще бъде осъдена незабавно...Да не говорим какво послание е това за чуждите инвеститори...

  БСП и ДПС работят за най-маргиналното население на България - бабите с кофите по пазарите....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на smok
  smok
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така, така и лека полека към планова икономика....

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 769 Гневно

  Колко още глупости ще измислят тези, докато са на власт?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 11. 11 Профил на Plamen Vl
  Plamen Vl
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Това ли са мерките за стимулиране на икономиката?!
  Това ли ще ни вдигне жизнения стандарт?!
  Почва да ме хваща страх...

 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  все още не мога да асимилирам тази идея но ще спомена че всъщност идеята на хипермаркета е не да се пазарува всеки ден там а да се прави седмично пазаруване, така че съм леко втрещен, друг въпрос е кой кога е давал разрешения за хипермаркети и дали някой е мислил как те се вписват в търговската инфраструктура

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 656 Гневно
 14. 14 Профил на levbalkanski
  levbalkanski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това ще усили натиска на страните от ЕС(Карфур-Франция,Била-Австрия,Лидл-Германия) да премахнат болшевишкото правителство още по-бързо.

 15. 15 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Въпрос:
  Какво ще се случи с хиляди работещи в супермаркетите в цялата страна? Съкращения? Или за това никой не се замисли?

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  За каква равнопоставеност ще говорим тогава?!
  Обаче какво поле се открива за Инспекция по труда.....
  Има ли разрешение за извънреден труд?Няма.А тогава глобичка

 17. 17 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 754 Неутрално
 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  За неделя съм съгласен хипермаркетите да почиват.

 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 769 Гневно

  Ако този абсурд все пак се приеме, големите вериги най-вероятно ще затворят слабооборотните си магазини в по-малките градове (пример: Плевен, Велико Търново). Колко хора ще останат на улицата тогава?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 20. 20 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 918 Весело

  Аз предлагам през почивните дни да не работят градския транспорт, влаковете и самолетите. За да се насърчат таксиметровия транспорт, маршрутките и делтапланеристите!

  При управлението на Путин има истински бум в производството! Всеки ден откриват нови наказателни производства срещу инакомислещите!
 21. 21 Профил на bukkake
  bukkake
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Спокойно можеше да се направи закон,с който големите вериги да са в покрайнините на града,отиваш с кола пълниш,колкото ти душа сака,а малките магазини остават вътре в града,за да могат да си купуват хората с едно слизане пред блока,но не гушкаме комисионни,и ето карфур и кауфланд(и подобни)са на пъпа на центъра с по-ниски цени... и малките умряха

 22. 22 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1527 Неутрално
 23. 23 Профил на Afca
  Afca
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кво друго да се очаква от комунягите освен гупости на п-та степен. освен, че няма нищо общо с пазарна икономика може би се опитват да игонят и чуждестранните търговски вериги.

 24. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Ех, тази търговия, само тя им е в очите.

 25. 25 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами сега веригите като започнат да съкращават хора какво ще ги правим тях или сега не гледаме безработицата. Решението в случая е едно задължете веригите да поддържат определено количество родни стоки и затегнете контрола върху плащанията от големите магазини надолу, за да няма по 3 месеца забавяне.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Земльоделецът си е змльоделец, даже и да има някакъв смисъл у търнокопа...
  Тази работа се решава с други методи. Примерно, чрез трудовото законодателство. За работа в събота и неделя - двойна надница за персонала и после проверки. За всеки час над 8-те - същото.
  Ма само у веригите. Оставят дребните в кварталите на спокойствие и след два месеца ще стане като във Виена.


  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Да се насърчи търговията в малките магазини за храни като се забрани на големите търговски вериги да работят в събота и неделя, предлагат депутати от БСП."

  Wtf???

 29. 29 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 345 Неутрално

  И от малките магазинчета ще пазаруват в петък от хипермаркетите и ще го препродават събота и неделя с тяхната си надценка, за да може да оцеляват, супер яко Ще насърчават един вид прекупвачеството, вместо да направят така, че прекупвачите да идат да копаят зарзават Добре, че нищо от това, което говорят няма да стане ...

 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Тия малко са се побъркали.

 31. 31 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 402 Весело

  Аз предлагам направо да ги забраним и да се върнем в комунизма Така ще има бизнес за всеки тарикат,то бива глупави идеи,но това минава всякакви граници.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  Само ще накарат хората да си пазаруват всичко от "хипермаркетите" още в Петък. Нищо повече.
  Само чисто икономическа мярка може да подейства, ама на червените бизнесмени не им изнася.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 33. 33 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 419 Неутрално

  не че защитавам комунетата, но идеята не е толкова абсурдна
  и във Франция е така и това е наистина начин малките местни производители, които не са в състояние да снабдяват веригите да продават някаква стока

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 34. 34 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В западна европа всички магазини без изключение са затворени през почивните дни, но вероятно по иконмически , а не по административни причини. А тази протекция за малките магазини е тъпа и просто няма да издържи пред КЗК.

 35. 35 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 821 Неутрално

  малиии кви идиоти - това да не ви е 1944 г. бе

  смешници

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 36. 36 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 689 Неутрално

  А какво правим с български вериги супермаркети като "Фантастико" например?

 37. 37 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3554 Весело

  Аз предлагам да не работи парламента.

  тел 032 644 150
 38. 38 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  така е у кап. Гърция и Германия(ЕС значи)/въобще не говоря дали е правилно или не/ Преди година, или малко повече в Гърция разрешиха на магазини да работят повече

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И какво ще стане - хората ще си напазаруват в петък вечер от някой хипермаркет, а събота и неделя няма да пазаруват. В хипермаркетите има много по-голям избор, а потребностите на хората се промениха и вече едно квартално магазинче не може да удовлетвои нуждите на живущите наоколо. В "онези" времена е било лено, защото по магазините е имало един вид брашно, два вида салам и два вида сирене. В един хипермаркет можеш да си избереш от десет вида маслини, а в кварталния има два. Пълен комунизъм!

 40. 40 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1420 Гневно

  [quote#0:"статията"]Започва да мирише на централизирана, не на пазарна икономика [/quote]
  А на мен ми намирисва на неумни идеи. Поредни.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Аз предлагам тия депутати да спрат да работят. Не само уикенда, а по принцип. Благодарим за усилията и кой откъде е...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  БСП да се разпуска за почивните дни, за да се насърчи създаването на нормално ляво.

 43. 43 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1208 Гневно

  А ако искат големите аптеки да не работят събота и неделя... По-неадекватно предложение от това на бсп, някой и да иска, много трудно ще направи.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 44. 44 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Идеята върви с узо и сиртаки .

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":
  Един от малкото случаи да се съглася с теб.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 46. 46 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Иначе ги разбират нещата, комунистите де.

 47. 47 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 765 Гневно

  Не са добре тия изроди и т'ва си е!

  https://swansphotography.com/
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  [quote#37:"Иван К"]Аз предлагам да не работи парламента.[/quote]
  Че те и сега нищо не правят.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Ми то в трудовото законодателство има подобен текст, а и се спазва от веригите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 769 Любопитно

  До коментар [#33] от "pravets82":

  Та във Франция не работели супермаркетите в събота, казваш?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 51. 51 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...БСП предлага хипермаркетите да не работят..."

  ...оффф, омръзна ми да плащам неустойките на тъпите "управленци"...държавата да подтиква към нелоялна конкуренция, си е жив "Страсбург"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 52. 52 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 918 Разстроено

  Доказвано е десетилетия наред, че комуниста от икономика не разбира!
  Оставка на безумците! Нови избори!

  При управлението на Путин има истински бум в производството! Всеки ден откриват нови наказателни производства срещу инакомислещите!
 53. 53 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#10] от "nv":

  Боя се че не само ще ги измислят но ще ги и реализират.Определено искат да изгонят западните инвеститори също така искат да излезем от ЕС.За последното не бих страдала в личен план,но само ако се определят публично като комунистическа власт,за да имам право на политическо убежище в друга неизперкала държава.
  Фактът че изобщо им се въртят в главите подобни идеи определено е показателен за политико-икономическата им инфантилност.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  парламентът се е изчерпал като институция.

 55. 55 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 584 Весело
 56. 56 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1162 Весело

  Ахахахахахахахахахахахахахаха,тия комунисти верно са издухали гарнитурите.
  Как ще забранят законово на хипермаркетите да работят?
  То бива,бива идиотщина,ма на моменти минават всякакви граници,някой от тях още си живеят в плановата икономика.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 57. 57 Профил на rockwool
  rockwool
  Рейтинг: 458 Неутрално

  После като народът започне да ги чука по червените каратунерки наесен ще има песни от сорта на "оти ручахме жабетата"! Жалко че не е имало как преди 23 години да бъде забранено на всичко гравитирало около казионната БКП и БЗНС - казионен да се бутат в управлението на страната ни! Все си мислех че ББ (като техен дериват) е възможно най-тъпото нещо управлявало у нас но "другарете" са на път прокопаят път и по-надолу от неговото главоломно падение!

 58. 58 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 789 Весело

  за да се насърчат производителите на свещи, се предлага всеки ден токът да се спира между 8 и 10 вечерта...

 59. 59 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1701 Весело

  Абсурдна идея!
  Комунистите са свикнали във всичко да се вижда ръководната роля на Партията - дори и в глупостта!

 60. 60 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 821 Неутрално

  предложението е толкова абсурдно и неприложимо - ми дай направо да затворим супермаркетите - кви са те, че ще пречат на кварталните магазинчета

  абе вие у ред ли сте - само глупости ли можете да говорите и творите - ОСТАВКА ВЕДНАГА

  иначе - ясно е, че това няма как да се превърне в закон

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 61. 61 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 571 Гневно

  Малоумни тъпи комунисти ... начело със откачалката БОЛЕН СИДЕРОВ !!!!!!!!!!

 62. 62 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  То не е лесно да си учил по РАБФАГ-ове и да съчиниш нещо разумно. След няколко дни, да се съберем всички пред парламента и да свалим бездарното, ДС правителство от власт! Орешко, некадърна подлого на Болен и Доган, давай я тази оставка най-сетне!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 63. 63 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Какво пречи да се намали надницата през седмицата, за сметка на почивните дни?

  Предлагат се неща от които после ще се откажат. Това вече не го ли гледахме.

 64. 64 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Следващата идея е болниците в София да не работят в неделя за сметка на тази в Дупница! По този начин ще я спасим от затваряне!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 65. 65 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Типично по кхмерски брутални мерки.
  Никакъв финес.
  Тази цел се постига по заобиколен начин.
  С контрол в/у спазването на трудовото законодателство.
  Като им бръкнеш на веригите в джоба сами ще се ограничат в работното време.

  ОСТАВКА!
  ЛУСТРАЦИЯ!
  ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ!

  Childhood's End
 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#12] от "stg":

  Основната идея е да се покаже заинтересованост към интереса на дребния търговец.

  А то няма да може да стане, защото чуждите вериги са лоши ЕС е недобра среда за нас,

  Формулата е "ние искаме, ама те не дават", отдавна се практикува. Даже и пожарникаря я ползваше, модифицирана като "ние ги хващаме, те ги пускат".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2644 Весело

  [quote#43:"Велислав"]

  А ако искат големите аптеки да не работят събота и неделя...[/quote]
  Да затворят и рафинерията.

 68. 68 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Боже, прибери си вересиите!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 69. 69 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Нови дела в Страсбург ако тази абсурдна идея се реализира.

 70. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 661 Весело

  Много " умна" идея. Хубаво е да се знае името на идиота, който я е предложил. Може да се направи класация, не само на най -идиотските идеи, но и на хората дали ги.

  chavo64
 71. 71 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#34] от "kepler":
  Това не е вярно.Затворени са само в неделя , а и има в големите градове дори в неделя по няколко отворени такива.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ПС Така и не си признаха, кой предложи Пеевски.

  chavo64
 73. 73 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не е ли вече съвършено ясно, че никага не е имало , няма и няма да има УМЕН комунист...Комунисти - станали за една нощ СОЦИАЛИСТИ....Има ли някъде по света КОМУНИСТИЧЕСКА държава?...Че и някои се чудят какво става...Още малко - и жените ще станат общи....Само с разходки няма да се отървем от тая пасмина....

 74. 74 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Е*ати глупостите, а сега да се забрани на ресторантите да имат всички ястия от мензто си и така да насърчи баничарниците и долните кръчми!

 75. 75 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Не мога да поврявам...БСП стават по-малоумни отколкото физически беше възможно...

 76. 76 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#8:"mtmvb"]най-маргиналното население на България - бабите с кофите по пазарите.[/quote]
  Някак звучи обидно. Тези баби са нечии майки.

 77. 77 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#34:"kepler"]В западна европа всички магазини без изключение са затворени през почивните дни, но вероятно по иконмически , а не по административни причини.[/quote]

  Баш са си по административни причини например в Германия.
  Там уикенда по-голяма част от големите магазини не работят.

 78. 78 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#64:"mastikata"]Следващата идея е болниците в София да не работят в неделя за сметка на тази в Дупница! [/quote]

  Или пък...Магистралите да се затварят през почивните дни, за да не се износва асвалта им, а трафикът да се пренасочва по четвъртокласните пътища, за да могат да се издълбаят ровове в тях и после, субсидиите да се харчат без обществени поръчки, понеже ремонтите ше са аварийни...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 79. 79 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Седя и мисля, вече само седя... не знам какво да мисля и какво да говоря вече, не знам имали граници комунистическата глупост ...
  вчера слагат крадец за зам-директор на митниците... днеска затваряме хипермаркетите.. утре какво, другари ? не, моля ви, не ми казвайте, не искам да знам вече...

 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2644 Весело

  [quote#47:"Swan_"]Не са добре тия изроди и т'ва си е! [/quote]
  Избрани са като по-малкото зло. Предишните трябва да са събаряли веригите заедно с хората в тях.

 81. 81 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А не може ли събота и неделя депутатите да гладуват, за да им мине поне една мисъл в главите?

 82. 82 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#33] от "pravets82":

  Във Франция наистина големите магазини не работят в събота и неделя, но също и малките не работят. В неделя можеш да пазаруваш само от нелегалните арабски магазинчета, ако смееш

 83. 83 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хората нямат интерес да фалират малки маганини, за сметка на големите международни вериги.
  Предполага се , че държавата следва интереса на хората.
  Следователно е добре, да се ограничи влиянието на големите вериги за сметка на по-малките български магазини.
  Всички държави правят подобна политика.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4130 Весело

  До коментар [#77] от "Малката Пица":

  А малките магазинчета сигурно работят, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Молете се тези да не изкарат цял мандат, защото кой знае още какви тъпоумия ще ви сервират.

 86. 86 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1363 Весело

  ХАХАХАХАХАХА

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 87. 87 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2644 Разстроено

  [quote#72:"chavo64"]кой предложи Пеевски. [/quote]
  Следващ въпрос.

 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Опитват се с безумни административни мерки да оправят последствия от икономически дисбаланси. Защо в Рим или Париж няма огромни магазини в центъра. Ами защото няма общински служители, които да им продават терени за без пари срещу пликче под масата. То и терени няма де, ама това е друга работа. В Рим има два мола в т.ч. с магазини на вериги и те са на две спирки с автобус след последните спирки на метрото.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#34] от "kepler":

  Затворени са, защото имат истински синдикати и работната им седмица е (например Франция) 35 часа и задължителен почивен ден в седмицата (всъщност е формулирано за месец), а частниците (разбирай арабите) си бачкат колкото искат. В неделя хляб няма от къде да си купиш.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 90. 89 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#34] от "kepler":

  В западна европа всички магазини без изключение са затворени през почивните дни.
  ====================

  Зависи в кои страни. В Швеция отдавна не е така, а в Испания вече не е така (зависи от автономната област).

 91. 91 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони!":

  Спазва се друг път.
  http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=964&start=10

  Ecrasez l’infâme
 92. 92 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":
  + grafe

 93. 93 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#27:"Graf"] Оставят дребните в кварталите на спокойствие и след два месеца ще стане като във Виена. [/quote]
  Във Виена, всъщност цяла Австрия и католическата част (южната) на Германия има специален закон за работното време на магазините и в неделя могат да работят само магазините по гарите и летищата плюс бензиностанциите. Законът важи за всички - от най-малките до най-големите магазини именно за да могат в неделя всички да почиват. Точно във Виена Билла е квартален магазин, а не хипермаркет (говоря за града, не за покрайнините).
  Иначе във всяко цивилизовано място по света за работа над 8 часа на ден или през уийкенда се заплаща допълнително.

  zenrus.ru
 94. 94 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#84:"Тони!"]А малките магазинчета сигурно работят, а? [/quote]

  Разликата м/у България и Германия е , че техните големи вериги са си немски , и печалбата си е в Герамния.
  В България печалбата от търговията на дребно в голямата си част отива навън.

  Всяка държава си гледа интереса, само малоумници със съдрани гащи като гормите форумци, видни привърженици на сводобния пазар гледат чуждия интерес, докато останат и въобще без гащи.

 95. 95 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Още един титан на мисълта!
  Това е същият който роди този бисер:

  “Разговарях с Пламен Орешарски и той заяви, че подкрепя идеята да променим закона, така че да стане полезен, да отговаря на изискванията на ЕС, но и да бъде полезен. Да бъде закон, който да отговаря най-много на характера на българина – българинът обича да изпие чашка, да изпуши две-три цигари и да си ходи после”, заяви Панчев" и стана обект на граждански контрол:
  http://youtu.be/Pp3Roc53sSc

 96. 96 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 889 Гневно

  Абе направо да раздадат купони на населението - кой къде и какво да има право да пазарува!

  БУНАЦИ!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 97. 97 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#63] от "Започваме фронтална война с мафията":


  [quote#63:"Започваме фронтална война с мафията"]Какво пречи да се намали надницата през седмицата, за сметка на почивните дни?[/quote]

  Е колко да я намялт тази надница?
  Под МРЗ?

  Ecrasez l’infâme
 98. 98 Профил на tigerboko
  tigerboko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ма какво се чудите? Какви идеи очаквате от БСП? Те са направили само две икономически реформи за своята столетна история: национализация и колективизация.

 99. 99 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#83:"Малката Пица"]Всички държави правят подобна политика. [/quote]

  В нормалните държави, които предполагам имаш предвид, на големите хипермаркети не им забраняват със закон да не работят. В Германия например в неделя следобяд всички магазини затварят - както големите, така и малките. При тях така е общоприето, а не наложено със закон.

 100. 100 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Тия пак ме принуждават да се сетя за Тато(добре че чувството ми за хумор още мърда).Та казал той в края една петилетка на партиен конгрес следното:"Другаре, бяхме изправени на ръба на една пропаст ноооо...направихме смело крачка напред!"
  Оооофф.......вървете си бее!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах