Българите предпочитат български храни, но вносни облекла, сочи изследване

Българите предпочитат български храни, но вносни облекла, сочи изследване

© Цветелина Белутова, КапиталБългарите предпочитат да купуват стоки, произведени в България, и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите и предпочитанията спрямо българския произход на стоките, огласено от Съюза "Произведено в България", съобщи БТА.


Според данните на проучването, представени от Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружението, обществото твърдо подкрепя българското производство по отношение на храните.


С най-голям дял сред предпочитаните хранителни стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - с 91 на сто. Следват ги плодовете и зеленчуците - с 89 на сто, месото и колбасите - 86 на сто, лютениците и консервите - 75 на сто, сладкарските изделия - 67 на сто.
Това предпочитание обаче спада при стоки като дрехи, облекла, обувки - 48 на сто, мебели и обзавеждане - 36 на сто, козметика - 28 на сто, битова техника - 14 на сто. Алкохолни напитки от български произход предпочитат 36 на сто от българите, сочи проучването.


От съюза "Произведено в България" отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги и консенсус по въпроса с разпределението на добавената стойност.


Въпросът за дейността на хипермаркетите се обсъжда през последните няколко години, след като производители се оплакаха от тежките условия, които им налагат веригите, за да продават стоките им. По време на кабинета "Биросв" се обсъждаше с промяна в Закона за защита на конкуренцията да се въведе понятието "значителна пазарна сила" и да се предвидят санкции при злоупотреби с нея. Този проект не стигна до Народното събрание, а в началото на лятото депутатът от левицата Корнелия Нинова съобщи, че пак ще бъде внесен. По неофициална информация в момента се работи по проекта в икономическото министерство.


По думите на Лукан Луканов, председател на съюза, на теория търговските вериги декларират желание за по-голямо присъствие на български стоки по щандовете им, но реално не "свалят" цените си за достъп до тях. Спря продажбата на хляб с консерванти от чужбина, в супермаркетите влезе български хляб и така
помогнахме на българските производители да запазят работни места, коментира постигнатото Мариана Кукушева, член на управителния съвет на съюза.


Според ръководството на организацията в условията на социален срив, безработица и нарастващ внос на стоки от чужбина държавата трябва да предприеме мерки за насърчаване на малкия и на средния бизнес, а злоупотребата с пазарното положение на големите супермаркети да спре.


Това може да стане с промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с техния монопол, смята Луканов.


Съюзът "Произведено в България" даде положителна оценка на първите стъпки на кабинета "Орешарски", чиито действия били окуражителни. По думите на Луканов правителството е изпълнило някои от най-важните искания не само на съюза, но и на малкия и средния бизнес в България.


Основание за тази оценка давало решението за въвеждане на "касова отчетност на ДДС", което реално ще остави минимум 200 млн. лева в малките и средните предприятия, посочи той. Режимът предвижда регистрираните по ДДС фирми да внасят дължимият данък към хазната едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 450 Весело

  И нои са тези храни:
  - сирене от палмово мляко
  - салами от 30 г. холандско
  - бухнали пилета
  - цаца от Черно море

  От беднотия ядеме БОКЛУЦИ: дали са червени, дали сини...

 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Това не трябва ли да бъде на страницата с рекламите и платените съобщения?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 513 Весело

  Не бе ще предпочитаме вносни хранителни стоки. Само това оставаше и слагаме катинара.
  А иначе поредното "дъра-бъра два чадъра"

 4. 4 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз купувам това за което ми стигат парите... А те често недостигат.

 5. 5 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 728 Весело

  Че то повече от половината месо е вносно, пък и българските колбаси (особено евтините салами) се правят на 80% от вносно месо и субпродукти.

 6. 6 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Българите предпочитат вносни облекла..."
  Произведени в... България.
  - знам поне няколко предприятия, които шият качествени дрехи с етикет "Made in EU".

 7. 7 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В повечето случаи се старая да купувам български продукти. Също така винаги гледам какво пише на опаковките и никога не купувам боклуци. Забелязал съм, че много хора купуват български евтинии, а след това са недоволни от качеството и се насочват към вносните евтинии, които са с не по малко съмнително качество.

 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Спря продажбата на хляб с консерванти от чужбина, в супермаркетите влезе български хляб и така
  помогнахме на българските производители да запазят работни места, коментира постигнатото Мариана Кукушева, член на управителния съвет на съюза."

  Мноооооого манипулативно. Ще рече човек, че българският хляб е без консерванти по определение.

  Между другото, когато пазарувам в големи магазини, намирам вносни стоки /хранителни/, които са без консерванти /поне според етикетите/, за разлика от българските аналози.

  Иначе за дрехи, козметика и битова химия по принцип избирам българско производство.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Българската храна е много по-здравословна и качествена от западните боклуци, които се изпращат в Източна Европа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  Интересно има ли изследване какво предпочитат да пият българите?

 11. 11 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#9] от "web_2.0_vs._dc":

  да бе, да. Коя храна по-точно, кренвирши (едва ли има друга страна на планетата, където рекламата да е Кренвирши от месо), или саламът закуска? Или киселите млека, от които не можеш да подквасиш (по това се познава, колко са истински), или бозата (не със захар, а с "подсладители"? Щото народът за това има пари, ясно е, че има и хубави продукти. Наскоро научих за някаква нова фирма, която разнася по къщите био-продукти, но са малко по-скъпи и в ограничени количества. Те сигурно са хубави, ама не всеки има кинти за такива глезотии.

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Уважаеми Другарки и Другаре,
  Отдавна мина врѣмето, когато ме гонѣше дивъ национализъмъ и не вкусвахъ нищо чуждо, особено с произходъ отъ гнилия капитализъмъ. Уви живота ме принуди да походя по широкия святъ и ща не ща, трѣбваше да ямъ ту тукъ ту тамъ. И О Чудо, не умряхъ! Още по-лошо, оказа сѣ че храната тамъ е не само вкусна ами отговаря на това дѣто е написано на етикета. Е разбира сѣ има и продукти дѣто само приличатъ на това за което сѣ продаватъ, но затова пъкъ и цената е като за клошари. За голѣмо мое учудване, с течение на врѣмето тѣзи евтини храни за клошарите на запада цъфнаха в нашето мило отечество, като продукти отъ най-висша класа, съсъ съответната абсурдно висока цена MADE IN BULGARISTAN.
  Ха познайте, сега дали съмъ фенъ на българскитѣ хранителни стоки!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на jdj
  jdj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То така всички могат да поискат подкрепа от държавата
  И честно казано, предпочитам да си дам стотинките за немска фирма, която плаща нормално на работниците си, а не на наши барони, които карат Ес-класи, плащат минимални заплати и се оплакват, колко зле било във веригите! Да не говорим за ценообразуването, че винаги ми е било странно, как немско или френско сирене кашкавал е по-евтино! Стига вече с тоя соц!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Българите предпочитат български храни, но вносни облекла, сочи изследване?
  Из “Странникът” – Джубран Халил Джубран:
  Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра.
  Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса.
  Горко на народ, който приветства побойника като герои и смята блестящия завоевател за щедър.
  Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува.
  Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника.
  Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието.
  Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари.
  Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката.
  Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.
  Горко на такъв народ!

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#4] от "tic_tac":


  Аз купувам това за което ми стигат парите... А те често недостигат."

  -Доста сме така,но няма да ни разберат умнокрасивобогатите.

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Плодовете и зеленчуците си ги купувам само от местните производители от пазара , месата също млечните продукти също дори някои производители ги познавам лично..

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Аз също искам да купувам български стоки,но качествени.В два съботни броя на в-к "Труд"имаше статии за това, от какво се правят българските колбаси и млечни продукти.Така се отвратих,че се чудя как ще ги ям отсега нататък.Да не говорим за хляба.Че той въобще не мирише на хляб.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Аз се старая доколкото мога да потребявам Бг продукти независимо дали са храни или дрехи!Може с много мъничко да помагам на нашите производители ,но все пак е нещичко!

 19. 19 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1684 Весело

  До коментар [#12] от "traveler1":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#11:"ungeheuer"]Щото народът за това има пари, ясно е, че има и хубави продукти.[/quote]
  Сигурен ли си? Щото, да не говоря за вкуса, ама един от големите месопреработватели в България ми е казвал лично, че тука прясно месо просто няма. Не се продава, щото не се търси, а не се търси, щото произведеното от него е непродаваемо. И всички пастърми, луканки и прочие скъпи и "хубави" продукти, които се продават, са боклук. И че наденица или салам от някой малък производител, който лично произвежда или изкупува суровината си, са със сигурност много по-добри от неговите деликатеси, щото все пак са правени от нормално месо, или поне има и такова, дори да е от стари или болни животни.

 21. 21 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Българите предпочитат много неща, но купуват според кесията си. А, тя е все празна!

  goblenka
 22. 22 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Те качествените български вносни облекла са за износ. Колко българи са си купували от чужбина наши дрехи, които тука ги няма... Ама нали сме бедни, пък и евтина работна ръка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK