Управляващите се готвят да дадат на "Булгартабак" търговията на дребно с цигари

Управляващите се готвят да дадат на "Булгартабак" търговията на дребно с цигари

© Велко Ангелов, КапиталУправляващите подготвят проект за пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите, съобщи седмичникът "Капитал".  Ако проектът бъде приет, тютюневи изделия ще могат да се купят от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс. Търговците пък ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало.


Изданието цитира председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС), според когото е европейска практика тютюневите изделия да се продават на точно определени места, а държавата трябва да се бори с контрабандата на цигари. 


Промяната, която ще преоформи облика на цял сектор в търговията, е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението съвпада по време с разрастването на националната верига павилиони за цигари и вестници на "Булгартабак", брандирана с надпис Lafka, се посочва в публикацията.
В проектозакона е записано, че в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават само цигари, вестници, списания и спиртни напитки, каквито са обектите на Lafka. 


Ако предложението бъде прието, местата, където се продават цигари, ще спаднат от близо 20 хил. в момента, на около 1000. Но пък готовата мрежа павилиони Lafka ще получи парламентарен подарък – почти пълен монопол, пише изданието.


Проектът засяга пряко бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно. Промяната не е съгласувана с никого от участниците на пазара. Според всички тях обаче тя ще е по-скоро вредна за бюджета, пазара, потребителите, търговските обороти на множество обекти, ще увеличи контрабандата и ще облагодателства само избрани вериги павилиони.


За момента са посочени само базовите критерии към кандидатите: да са представлявани от лица, които не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, не са осъждани за престъпления от общ характер, не са били членове на управителен или контролен орган или съдружници във фалирало дружество с неудовлетворени кредитори, не са участвали в дружество, на което е отнет лицензът за търговия с цигари през последните две години. Освен това фирмите не трябва да имат ликвидни и изискуеми публични задължения, събирани от НАП, и да притежават собствени или наети обекти. Всичко това няма да важи за обекти в населени места, където живеят под 300 души или такива, разположени във високопланински и трудно достъпни места (освен ако не са курорт).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK