След проверки на Агенцията по храните 120 хил. т оцет ще се унищожат

След проверки на Агенцията по храните 120 хил. т оцет ще се унищожат

© Надежда Чипева, КапиталБлизо 120 хиляди литра оцет ще бъдат унищожени след проверки на Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) в производствени предприятия за оцет и олио, съобщиха от агенцията. Причината е влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти.


Други 16 156 литра оцет и 710 литра олио са възбранени и насочени за облепване с нови етикети заради непълна или подвеждаща информация, както и липса на данни за производителя на продукта.


Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение са, когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен", информират от агенцията, като не посочват конкретните производители.
За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени осем акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност.
Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.


Проблемната стока е открита в складова база и не е достигнала до търговската мрежа, посочват от агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK