Токът поевтинява от 1 януари

Токът поевтинява от 1 януари

© Анелия НиколоваОт първи януари 2014 г. цената на тока по нощната тарифа пада с 10%, а по дневната – с 1%, съобщи на пресконференция новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев, съобщи БТА.


С 1.5% намалява дневната тарифа за бизнеса. 


Решението ще облекчи сметките на хората, бизнесът пък ще запази работни места и ще повиши конкурентоспособността си, каза Боев. 

"Булгаргаз" обяви днес, че цените, по които ще продава природен газ от 1 януари остават непроменени - 630 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС за крайните снабдители и клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, а за присъединените към мрежи ниско налягане - 637.72 лв.

Понижението е за сметка на електроразпределителните дружества, признатите технологични разходи на които се понижават с 2%. Таксата за пренос пада от 12 лв. на 6.90 лв, което се очаква да стимулира износа на електроенергия.


Решението е взето на закрито заседание на енергийния регулатор. Общественото обсъждане ще се състои на 27 декември, а окончателно решение комисията ще вземе на 30 декември.


Още преди десетина дни председателят на парламентарната комисия по енергетика Красимир Янков (БСП) заяви, че за поевтиняването на тока от 1 януари има политическо решение. Цената вече беше свалена през август средно с 5 на сто, а през март - с други 7 на сто. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK