От днес ЧЕЗ дава повече информация в сметките за ток

От днес ЧЕЗ дава повече информация в сметките за ток

© Георги КожухаровОт днес заедно с месечните сметки ЧЕЗ ще дава подробна информация за цената на електроенергията и съпоставка между стойностите преди и след понижението на цената на електроенергията. По този начин ще се види колко е намаляла сметката при една и съща консумация.


От компанията съобщиха пред "Дневник", че все още нямат обобщена информация за потреблението на ток през декември в сравнение с година по-рано заради различните периоди на отчитане на отделните абонати. Отчитането на данните от електромерите продължава до края на януари.


Заради промяната в цената на тока от 1 януари абонатите на компанията имаха възможност сами да отчетат показанията и да ги изпратят на електроразпределителното дружество, припомниха оттам. Тези от тях, които имат претенции за отчетената през периода потребена енергия, винаги могат да подадат оплакване. Това става с писмено заявление за проверка на случая и ако отговорът не е задоволителен за потребителя, той може да се обърне към омбудсмана в ЧЕЗ. Тази длъжност беше създадена през март миналата година.
Докато тече проверката, дружеството не пристъпва към спиране на тока, ако срокът за плащане на текущата сметка е изтекъл, припомниха оттам.


Във връзка със сигнали на граждани, че не са сигурни дали електромерите им (те са собственост на електроразпределителните дружества - бел. ред.) отчитат потреблението по две тарифи и дали устройствата коректно отчитат часа, в който да превключат, от компанията посочиха, че това се следи от техните служители, които отчитат електромерите.


Всички нови електромери са с вграден тарифен превключвател, поясниха от ЧЕЗ. В допълнение обясниха, че едва 5% от уредите в обхвата на компанията са с една тарифа и те са монтирани основно в търговски обекти и офиси, където не се налага отчитането на енергия през нощта, защото тя на практика не се ползва. Възможно е такива електромери да са останали неподменени в по-малки и отдалечени населени места или вилни зони. В тези случаи, ако собствениците на имотите желаят, могат да поискат подмяната им. Това обаче струва 32 лв. 


От компанията не можаха да обяснят защо подмяната на електромери, която беше извършена по инициатива на дружеството, беше безплатна за абонатите, а това се налага на тези, макар и малко техни клиенти, при които това не се е случило.


Така наречените отчетници на компанията имат задължение да следят и за необичайни отклонения в потребената енергия в съседни периоди. Тоест дали например нечия сметка не е спаднала за даден месец на 60 лв., а преди това е била 300 лв. В тези случаи се прави специална проверка.


Възможно е при рязко нарастване на сметката без видима причина това да се дължи на кражба на ток от съседи, посочиха от ЧЕЗ. При подобни съмнения се прави проверка на съответния съсед съвместно с органите на МВР, защото служителите на електроразпределителното дружество нямат право да влизат в частен имот.


Абонатите, които са забелязали необичайни отклонения в посока нагоре или надолу в месечната си сметка, също могат да сезират компанията. Те могат да изпратят мейл по този въпрос на [email protected].

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Информацията не плаща сметката. бсп/дпс са откровено глупави. Трябваше да качат цената на тока плавно, като същевременно подпомогнат потреблението на бедните. Това може да бъде постигнато и чрез диференцирани ставки на база потребление, потребяваш повече - плащаш повече.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  Това добре, ама не искам ЧЕЗ да ме снабдява как мога да сменя монопола?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на ЧЕЗ. Те май единствени си взеха поука от февруарските протести и се опитват на променят нещо градивно. Какво направиха през това време НЕК и БЕХ? По стар български обичай от времето на комунизма -- абсолютно нищо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Продажбата на ЕРП-тата, беше една от най-големите кражби извършена от "управляващите" България.
  Тези дето купиха ЕРП-тата не направиха нужните инвестиции, а са просто поредните, които се качиха на гърба на матряла и започнаха да го яздят. Крайно време е да започнат да им се налагат глоби за всички безобразия, които си позволяват докато изтърват посудата.

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не искам да съм адвокат на ЧЕЗ но те ясно са показали в сайта си колко от 100 лева сметка остава при тях и колко връщат на НЕК - ЕСО - БЕХ които неконтролируемо теглят заеми а след това ги избиват през ЕРП - тата които ги взимат от нас и им ги превеждат на тях а те чисто и просто.
  Пълна ревизия в НЕК - ЕСО - БЕХ и виновните при бай Ставри.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#1:"Mindless"]Трябваше да качат цената на тока плавно, като същевременно подпомогнат потреблението на бедните[/quote]
  А къде в света има такова подпомагане на бедните?
  Аз не съм виждал ромове да плащат за дърва или ток а ти?
  [quote#1:"Mindless"]потребяваш повече - плащаш [/quote]
  Нали се сещаш ,че това няма да го въведат за битови абонати които имат по 100-200лв сметки за ток , не за тях а за чуждестранните "инвеститори"
  които искат индивидуално договаряне!
  Ако аз си направя цех капачки на вентили ще си плащам тока и всичко останало като поп. Ако в колонията дойде производител на капачки на вентили окачествен като инвеститор клас А ще му приспадат от разходите , ще му изградят инфраструкторите и ще променят градоустройството за него а после ще си договаря и тока както намери за добре!
  Така българите диференцирано ще плащат по-съп ток хем заради кражбите в мрежата хем заради отстъпките в цените на чуждестранните "инвеститори".

  Онова френското олигархично дружество и ти така ще направи с водата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#4:"442"]Продажбата на ЕРП-тата, беше една от най-големите кражби [/quote]
  Всъщност е в топ 5 с БТК, Нефтохима,Булгартабак , Кремиковци и Балкан !

  Разбира на земеделските земи и кражбите при военните ще си останат в тайна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не съм сигурен, че е толкова символичен броят на битовите абонати с еднотарифни електромери, ако бяха казали, че 5% от битовите са с такива, по-достоверно щеше да е. Може и да не са разбрали какво е написала секретарката на шефа, щото и това с неясната причина защо промяната струва пари, си е много ясно - електромерът е на ЧЕЗ, те си го поддържат, те си го подменят, ако трябва, а то трябва, щото ако не трябва, стария трябва да си го купят от абоната. Докато промяната на тарифата е по-желание на абоната и той си плаща услугата. А защо той трябва да декларира, че иска нощен ток, това вече е загадъчното, ако сам си определям, може ли да си поръчам нощен ток от 22:00 до 21:30, па ще си платя 36 лева еднократно?

 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  " Това обаче струва 32 лв. От компанията не можаха да обяснят защо подмяната на електромери, която беше извършена по инициатива на дружеството, беше безплатна за абонатите, а това се налага на тези, макар и малко техни клиенти, при които това не се е случило."
  Ами като от чез немогат, да обясня аз ЗАЩОТО за преминаването на двутарифно отчитане ИСКАТ 32лв.!! Незнам ЗАЩО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ!!!???

 10. 10 Профил на Alexander Galabov
  Alexander Galabov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Абе хора,кога най-сетне ще разберете че продажната цена на електроцентралите и ЕРП-та се определя от ДКЕВР, защото цената на тока е ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНА.Цената за производство,разпределение и снабдяване се определя от ДКЕВР ежегодно с решение.Те определят ЕРП-та на каква цена да продават.Те определят т.нар.признати разходи на ЕРП-та.Те определят обема на инвестиции на ЕРП-та от които зависи и качеството на мрежата.Те определят колко да печелят ЕРП-та.По закон ЕРП-та са задължени да изкупуват ел.енергията на всеки идиот с централа получила разрешение,както и от НЕК-обществен доставчик.Така се работи от десетилетия.Не разбрахте ли че ЕРП-та бяха "необходимия враг" за да се атакува правителството със "социални искания".Няма как да пада цената,защото тя не отговаря на отношението на производство и потребление.

 11. 11 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#5:"Танас"]Не искам да съм адвокат на ЧЕЗ но т[/quote]

  А източването на печалбите на ЕРП-тата към чужбина, чрез ползването на външни услуги (аутсорсинг) на безумно завишени цени? Хайде по-леко, адвокатите.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 12. 12 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След февруарските простести, Цацата се стресна и обяви че започва разследване на всички ЕРП-та. Щели да разследват всички злоупотреби, включително източването на печалбите на ЕРП-тата към чужбина, чрез ползването на външни услуги (аутсорсинг) на безумно завишени цени. КАКВО СТАВА с разследването, ЦАЦО?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 13. 13 Профил на Alexander Galabov
  Alexander Galabov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#11] от "Търпана":

  А източването на НЕК?Някой правил ли е скоро ревизия и проверки там?Откъде мислиш са платили на "Хидроинженера" проекта и анексите за Белене?

 14. 14 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Кога ли и ние ще направим като албанците - да изгоним тия монополи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK