Оптимизмът на потребителите през април расте

Оптимизмът на потребителите през април расте

© Цветелина Белутова, КапиталПрез април общият показател на доверие на потребителите се покачва с 4.8 пункта спрямо равнището си от януари, показват данните на Националния статистически институт. Ръстът е по-голям при населението в селата - 5.4 пункта, в градовете той е 4.6 пункта.


Данните показват още, че потребителите са по-малко негативно настроени през последните 12 месеца. Това се вижда и в очакванията им за предстоящата една година. Подобрението е спрямо предходното наблюдение.


По-малко песимистични в сравнение с януари са и оценките и очакванията на потребителите за промените във финансовото състояние на техните домакинства.
През април по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходната анкета.


Преди няколко дни обаче БНБ оповести данните за депозитите през първото тримесечие, от които се вижда, че те продължават да растат. Така в периода януари-март са се увеличили с 9.69% спрямо година по-рано и общият им обем достига 3.56 млрд. лв.


Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.


В същото време данните на НСИ за инфлацията за март показаха пореден месец на годишен спад.


По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 8.8 пункта.


Последната анкета отчита леко подобрение (от 2.3 пункта) на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Това се отнася и за следващите 12 месеца. Малко по-позитивна е и нагласата на потребителите да харчат повече за "подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK