Комисия откри неравноправни клаузи в общите условия на ВиК-дружествата

Комисия откри неравноправни клаузи в общите условия на ВиК-дружествата

© Георги КожухаровДве клаузи във вреда на потребителите се съдържат в общите условия на ВиК дружествата в страната, установи  преглед на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от регулатора.


Едната предвижда при неизправен водомер месечното количество изразходвана питейна вода да се определя по ред и начин, определени от доставчика. Според наредба на Министерството на регионалното развитие обаче за база трябва да се взима количеството, изразходвано през същия период на предходната година. 


Втората неравноправна клауза задължава потребителите да плащат сметките си в определения срок, дори и да са подали възражения срещу тях. Така според комисията потребителят е длъжен плати сума, която може реално да не дължи. В същото време в общите условия доставчиците на услугата са включили възможност за корекция на сметка, с което сами признават, че е възможно грешно отчитане. 
Комисията е изпратила на всички дружества препоръки за отстраняване на двете неравноправни клаузи. Една част от операторите са се съгласили с тях и са депозирали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявления за промяна на общите си условия. Срещу онези, които не го направят, ще бъдат заведени колективни искове. 


Утре в ДКЕВР ще се състои обществено обсъждане на проекта на единни Общи условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК операторите, в което ще участват и представители на КЗП.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Сега да вземе и да пита ВиК дружествата за начина, по който си съчиняват "общата" вода. Може да почнат от монтанското.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Естествено че ще е в ущръб на нас бедните , няма да товарят държавата я . Итова е комунистическо дело .

 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да почнат и Топлофикация! Там какъв цирк ще е...

 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 666 Гневно

  КЗП е организация без смисъл.
  Чак сега ли разбраха??

  Кампаниини решения не размиват факта,че в редките ми срещи с тях винаги /от различни служители/съм уверяван,че съм прав,но те не могат да направят нищо.Случката с предния шеф, изтеглил НЕобезпечен кредит и отказал да внесе колективен иск срещу банките, е показателен.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  о, похвално, въпросната наредба от коя година беше че забравих?

  "Втората неравноправна клауза задължава потребителите да плащат сметките си в определения срок, дори и да са подали възражения срещу тях. Така според комисията потребителят е длъжен плати сума, която може реално да не дължи. "

  е да де, а че възражение се приема от дружествата при заплатена сметка което плащане автоматично гарантира отсвирването на клетите потребители в съда... а нещо за разликите между отразените по сайтовете на дружествата общи условия и тези в прикачените пак там официални файлове които се вземат предвид при разглеждането на жалби... аре, до следващия път

 6. 6 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не е ли същото и с тока?

  goblenka
 7. 7 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 583 Неутрално  То добре, ама нали самите те трябва да признаят за надвзетите суми. Разбирате какво ходене по мъките ще е да си върнем парите. Трябва да се измисли и процедура за бързо възстановяване, дето за ВиК да няма мърдане.
  Дружеството има и други вредни и правно неадекватни практики.
  Например изискването на 10 години да си сменяш водомера , дори и да работи добре. Някой е позволил това неправомерно вменяване на необходимост от замяна/ проверка/ на частен уред за измерване без да е доказано че е негоден.
  ВиК трябва за своя сметка да проверява уредите при съмнение за повреда или когато реши, а не да рекетира собствениците при липса на основание. Не може възрастта на уреда да е основание за задължителна подмяна от собсвениците!!! Проверките са за сметка на страната , която има претенции към изправността на уреда. Сегашното е РЕКЕТ , който плащат потребителите на всеки 10 години към монополиста. Подмяната е около 60 лв. за подмяна на водомер в момента.
  Последната класация за недохранването в света показа срамното място на европейска България, като място където близо половината население недояжда. Причината е не само нищожните заплати и пенсии, но и лошото обслужване, необоснованите разходи към институции и монополисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK