Агенцията по храните ще проверява съдържанието на маслото

Агенцията по храните ще проверява съдържанието на маслото

© Цветелина АнгеловаСлед сигнала, получен от асоциация Активни потребители за неотговарящи продукти тип "масло", от Българската агенция по безопасност на храните е назначена проверка, съобщиха от Агенцията.


От всички неотговарящи продукти, посочени в сигнала, ще бъдат взети проби по официален контрол, които ще бъдат изследвани в Националния референтен център по безопасност на храните към агенцията.


След получаване на резултатите от официалните лабораторни изследвания ще бъдат предприети необходимите административни мерки.
Според проучването на асоциация Активни потребители производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите
производствени практики. Най-често установеното нарушение е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина.


При някои марки масло пък е засечено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Дано санкциите са толко тежки,че да разкарат от пазара мошенниците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  Знаем, знаем - всичко е перфектно ....

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Защо чакат някой да открие нещо,а не проверяват производителите,както си е редът.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  всички тези агенции и БНБета и тем подобни да се закрият веднага от тях няма нужда защото всеки журналист може да си направи една реална проверка за лайната които ни продават от години всички производители наши и чужди

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2804 Весело

  "След сигнала..." - да не им проглушат ушите, ей!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Добре бе м*мка му, тези от търтеи от Агенцията би трябвало да ги знаят тези неща и без някой да им казва! Проверки трябва ПОСТОЯННО да се правят! Иначе предлагам, поне половината от бюджета на Агенцията да се дава на Асоциация Активни Потребители!!!
  Цацо, а и нещо?! В случая става дума не просто за лошо качество, а за умишлена ИЗМАМА в огромни размери: на етикета пише едно, продуктът е друг!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 558 Гневно

  До коментар [#6] от "Търпана":

  Взехте ми думите от устата. Защо им плащаме заплатите в тази агенция? За да могат по цял ден да си седят на дебелите г.зове и нищо да не правят ли?!?!?! Трябва сами да си извършват проверки, не да чакат да стане скандал!

 8. 8 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е какво ни се казва в тази статия?! Подробности?! Или голямо страхуване пада да не би някоя мутра, произвеждаща масло, да не се обиди?!

  Ето конкретните данни за марки, производители и отклонения. Дайте си сметка, че живеем във века на интернет, моля.

  http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/121/cms/user_files/TEST/test_snimki/3_2014_Test%20maslo_TABL_web.jpg

  http://clubz.bg/8672-test_pokazva_masloto_e_pylno_s_voda_i_palma

 9. 9 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Занижен контрол и липса на мотивация !
  Дали, когато се приберат вечер, изморени
  от пълноценният работен ден, мажат филия с масло
  на децата си, и ако дават на децата си от тея
  продукти, от коя марка им дават ?
  Няма да стане без ежедневен контрол...
  Двцата ВИ , си похапват от вкусотиите, коите ВИЕ
  не проверявате.

  Happy face says, adios !
 10. 10 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В България няма контрол. Първо, държавната агенция трябва да взима проби регулярно. Второ, организации като "Активни потребители" (която не е от най-активните), трябва да са по-активни, масови и организирани. Трето, къде са медиите да защитават обществения интерес, както е на Запад, в Русия, по цял свят? И четвърто, самите производители на качествени храни трябва да изследват продуктите на своите конкуренти и да пускат сигнали за нарушения.

 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ... да-а... от проверката излиза, че мо'е да мажем две-три български марки и една немска... и т'ва от петна'есе проверени продукта.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ... по-лошо е другото... без интернет, нЕма как да разбереш кои не стават за нищо и кои са добри. Безумно е, да не мо'еш да рабереш от медиите...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 13. 13 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Всъщност тук се показва една от големите слабости на законодателството ни в тази област - не се признават и няма право да осъществява контрол никой друг, освен съответната служба. Нито производителите, нито неправителствените служби имат това право, а само БАБХ, в дадената ситуация. Сега се вдигна шум, понеже става дума за масов продукт, но в много случаи, дори да направиш изследвания, трябва да се мине по линия на официалния контрол, който в тук е напълнен с некомпетентни служители, които не могат да го извършат, лабораториите не ни работят и т.н. А да не говорим, че глобите по закона за храните в някои отношения са смешни.

 14. 14 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "dzwer":

  Излиза това, което се е знаело винаги - сериозните български фирми произвеждат качествени продукти. Малките фирми са 50 на 50 - половината лъжат, другата половина са дори по-качествени от големите, но качеството им не е постоянно. Вносните евтини марки са най-големия боклук, но спазват законите поради високо технологично ниво.

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#14] от "yessir":

  ... знае сА... колкУ да сА знае... ако нЕмаш нет, нЕма да знаеш кои са "лошите" производители и търговци. По БНТ и БНР кат' дрЪжавни медии трЕбе да сА сАобщават поне три дни имената на лошите... Чрез проверката, доброто им име го нЕма веке...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И без изследването ги хващам ментетата ... имам силно развит вкусов нюх към маслото . Потвърждавам, че германската марка - Deutsche Markenbutter е истинско масло.

 17. 17 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Като гледам резултатите, най-лъжат варненските Хранинвест и Милтекс. Веднъж на годината се лъжа да купувам от тях, но тази миризма не може да се сбърка с нищо друго. Хорека и полското Млековита от Метро са най-изгодни и с гарантирано качество. Deutsche Markenbutter и Мегле са си традиционно добри.

  забавление и приключение
 18. 18 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В страна като България, където корупцията е въздигната в ранг на официална политика - дотолкова, че ако не си корумпиран, системата те изхвърля (в случая - системата БАБХ), невероятно би било да има регулярен и ефективен контрол.
  Така, де - що да си развалят рахатлъка БаБхаджиите, като по-скоро могат да ги изгонят за това, че са засегнали нечии интереси?!
  Пък и всяко чудо - за три дни. У нас отдавна такива новини не са актуални дори и три...

 19. 19 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Да видят сладоледите в Била колко палмово масло са поели. Да видят "телешките" салами направени от пилешко. Всичко това си е изписано по етикетите и никой не се притеснява. За Е-тата да не говорим. С храните трябват жестоки мерки, безкомпромисни. Хващат те за първи път-огромна глоба. Втори път-затваряй и пращай в затвора.

 20. 20 Профил на bravenewworld
  bravenewworld
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Повечето мандри си работят и с палмово масло, дори 40% са го обявили, а останалите? Същото е и с алкохола - внасят тирове със спирт, няма да споменавам за най-големият вносител. Алкохолът както и да е, но с млечните продукти се хранят малки деца. Време е за строги санкции срещу нарушителите и забрана на палмовото масло. А за повторно нарушение и условна присъда звучи добре.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  От 25 години българското масло е нискокачествено. Интересно защо точно сега са го установили. През годините съм купувала мандраджийско масло, пакетирано като нормално краве масло, маргарин вместо масло, гранясало оводнено масло, и прочие боклуци. Тогава се заклех да не купувам българско масло и го спазвам и до днес това правило.

 22. 22 Профил на biggerbetter
  biggerbetter
  Рейтинг: 284 Любопитно

  След 19.00 гледам последователно новините на три телевизии, твърде раздалечени в позициите си. От доста време забелязвам един странен феномен: и трите излъчват в емисиите си едни и същи репортажи, от различни камери. Добре де, как така всички в един ден се озовават в Долно Уйно при овчаря Уйов, показват умиращата от рак буля Къна в созополско село, и се разтревожват от качеството на маслото?

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  данс на маргарина? кошмара на кривата краставица?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1400 Разстроено

  Ами имаше един министър, който искаше да сложи някакъв ред, ама колегите му от ГЕРБ не го подкрепиха щото инфраструктурата била по-важна от здравето на хората. Пък и от едното може да крадеш пък другото само ядове.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  А междувременно немското масло в Германия е 0,85€/250гр. Чудя се от какво златно мляко правят маслото в БГ или се опитват да лъжат, че да докарат тия цени. То е по-изгодно да внасяш масло и да го препакетираш и ще излезеш на печалба...

 26. 26 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "alabalko":

  Немските крави са до такава степен селектирани и обезобразени, че дават повече мляко от нашите. Но запазва ли се качеството му и полезните съставки при по-голямо количество от единица крава? А и не знаеш с какво ги хранят, с какво ги инжектират. У нас като процент от територията сигурно има най-много незамърсени площи, годни за пасищно животновъдство. При всички положения евтиният внос е с по-лошо качество от българското производство - и на млечни продукти, и на зеленчуци/плодове, и на месо. Но технологично са по-напред и умело се вместват в стандартите и регулациите.

 27. 27 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "alabalko":

  Да не говорим за субсидиите, които взима немският животновъд в сравнение с българския. Поставени сме в неравностойни условия. Затова морален дълг на всеки българин е да търси качествените български продукти и да ги купува. А не немски стоки от немски хипермаркети. После защо сме бедни, ами бедни ще сме като не произвеждаме, а малкото пари които имаме изтичат бързо навън.

 28. 28 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Надявам се, че комисията така и така ще ходи по обектите и ще прави разходи, да вземе да изследва и другите млечни продукти- мляко, сирене, кашкавал или отново ще чакат някой да установи отклонения и тогава да се размърдат.

  Народе тази комисия участва и е съучастник в престъпление към нас и нашите деца.
  Прокуратурата да се сезира и да ги подведе за служебна безотговорност и престъпление срещу хората.

  Ако и прокуратурата не се сезира, да вземем да ги избием и двете и комисията и прокуратурата, а пък после ще видим кой ще е следващия.

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#26] от "yessir":

  да, няма спор, че немските крави дават средно около 2 пъти повече мляко на година, но изкупната цена на млякото е 0,35 евро/кг. На толкова ли се изкупува млякото от българските производители? При 0,35 евро изкупна цена и 0,55 цена в магазина (за литър мляко), за преработката, опаковката, доставката и продажбата остават 20 евроцента. Маржът е адски нисък.
  Купувам Дойче маркенбутер, защото ДМ означава стандарт, не е просто име. Стандарт за най-високото качество на масло, в Австрия стандартът се казва по друг начин. Когато вкарат български стандарт за масло, тогава ще си помисля да си купувам от тези продукти (както купувам кисело мляко по БДС).

 30. 30 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#27] от "yessir":

  а и да, в Германия литър био мляко, ама високият клас био мляко, е 1,20 евро/л. Няма антибиотици, хормони. В България вече конвенционалното мляко гони тази цена, а био млякото (по ЕС-био, което е базовият стандарт) е 4лв/литър. Значи получавам по-малко от немците, а давам повече за храна от тях, дори за био. Как стана тая работа? Сетих се, прекупвачите товарят много цената.

 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Последно, био-маслото (по базовия стандарт), струва 1,69€/250гр или 3,30лв. Тук говорим за минимални количества добавки към продукта, ако въобще ги има и цена, която е съпоставима с цената на българската продукция. И да, получават немските фермери субсидии, но продават и на по-висока цена от българските фермери. Но да, произвежда се много и немските хипермаркети изкупуват цялата продукция на 85% от немските мандри. По този начин могат да диктуват по-ниска цена, но и мандрите знаят, че в следващите 6 месеца цената е сигурна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK