Жалби за тормоз предизвикаха спор между омбудсмана и събирачи на дългове

Константин Пенчев, национален омбудсман

© Красимир Юскеселиев

Константин Пенчев, национален омбудсманЖалби на граждани за тормоз предизвикаха спор между националния омбудсман и фирмите - събирачи на дългове.  


Преди ден омбудсманът Константин Пенчев сезира МВР за продължаващи жалби от граждани от психически тормоз, заплахи, отправяни им от служители на колекторските фирми и опасения, че се злоупотребява с личните им данни. 


В писмо до министър Йордан Бакалов омбудсманът констатира с безпокойство, че проблемът вместо да се преодолява, с годините по-скоро се задълбочава. Той препраща сигнал от жалбоподател с приложено "Уведомление за посещение" от компанията "Кредитекспрес". С него гражданинът е уведомен, че ще бъде посетен на адреса му от представител на отдел "Събиране на място", за да потвърди настоящия му адрес, както и да се запознае с неговото имущество, като информацията ще бъде използвана от частен съдебен изпълнител при принудително събиране на задълженията.
Омбудсманът пише, че е силно разтревожен от това арогантно потъпкване от колекторската фирма на основни права на човека. Напомня, че без съгласието на обитателя  никой не може да влиза или да остава в жилището освен в случаите, изрично посочени в закона. Той препоръчва на министъра да разпореди спешни мерки за защита на основни права на хората, тяхната сигурност и спокойствие от дейността на колекторските фирми, които преминават границата на позволеното.  


Асоциацията на колекторските агенции в България в писмо до медиите изразява категорично несъгласие с обвиненията, които "неправомерно уронват престижа на бранша". В писмото се посочва, че основната роля на фирмите е да бъдат медиатор между кредитора и клиентите и да помагат да се намери най-доброто решение за двете страни. Считаме, че заклеймяването на колекторските компании насърчава безотговорното поведение на гражданите, които не заплащат потребяваните блага и да се накърнят правата на всички останали коректни потребители, се посочва в писмото на асоциацията. 


Сдружението уверява, че членовете й спазват както законовите разпоредби, така и етичен кодекс и прилагат добри практики. В конкретния случай, цитиран от омбудсмана, ставало дума за изкупен дълг и фирмата, която е нов кредитор, имала право да предприеме всички законови действия, включително съдебни, за да събере вземането си. В случая "Кредитекспрес" в ролята си на кредитор е изпратила уведомително писмо за планирано посещение, след като е изчерпала останалите възможности за контакт с длъжника, информира асоциацията. 


Целта на подобно посещение е да се удостовери актуалния адрес на длъжника, за да се избегне завеждането на съдебен иск без длъжника да е уведомен, както и да се направи преценка на имущественото и финансовото му състояние, с цел да се вземе адекватно решение в интерес и на двете страни - дали да се стартират съдебни действия или да се даде отсрочка поради моментната невъзможност на длъжника да обслужва дълга си, се посочва в писмото. Тази преценка се прави след разговор с длъжника, без достъп до неговото жилище и като се спазват правилата за етично поведение и съблюдават стриктно правата и на двете страни, се уточнява в писмото.


Членовете на асоциацията отбелязват, че са търсили разговор с Пенчев по темата, но такава възможност не им е била предоставена, и изразяват готовност за диалог и взаимодействие. 

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Любопитно

  ТИМ вече има и асоциация?

 2. 2 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Весело

  "основната роля на фирмите е да бъдат медиатор между кредитора и клиентите и да помагат да се намери най-доброто решение за двете страни"

  Като използват за целта бухалки.

 3. 3 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 217 Гневно

  "неправомерно уронват престижа на бранша"

  Всичко човешко сме загубили, щом тая сган твърди, че има престиж...

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  За да няма такъв тормоз не вземайте такива кредити......факт...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1001 Гневно

  Абсолютно незаконно е "колекторска фирма" да се запознава с имущественото и финансново състояние на гражданите и да извършва посещения в домовете им, планирани или не. Единствено съдебен изпълнител може да влезе в дома ви, след писмено уведомление и достатъчен срок да отложите мярката. НЕ пускайте рекетьорите от "колекторски фирми" в домовете си, не позволявайте да ви заплашват и обиждат, не им отваряйте дори, и не разговаряйте с тях! Те нямат права, работят насаждайки СТРАХ и СРАМ у хората и това е единственият им коз. За събиране на дългове има един законен начин и той се нарича съд-изпълнителен лист-съдебен изпълнител. Всеки, който НЕ е съдебен изпълнител, а си присвоява правата му, е рекетьор и мутра. И не омбудсмана трябва да се занимава с такива, а МВР и прокуратурата.

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Прибират парите со кротце и со благо и со малко кютек. Но как пък да прибарат давани пари от хора които взимат, харчат, ядат и пият и мислят само от кой друг да вземат

 7. 7 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Звънят ми на мобилния телефон за 60.00лв. неплатена вода! И в събота и в неделя. Естествено,че ще я платя - виждат,че всеки месец внасям пари. Просто се забавих, защото 2 месеца не бях тук. Смятам, че е тормоз от страна на ВиК.

 8. 8 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А кой колектор ще събере дълга на държавата към нейните граждани?

 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мафиотска държава......чакаме един мафиот да състави сега и правителство, което да балансира интересите на различните кланове.
  Ето единия клан - тимаджиите, със единия от "бизнесите си", маскиран зад "Асоциацията на колекторските агенции".
  "Агенциите" представляват мутренски бригади.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  К.Пенчев е най-свестния от политиците.Защо не го предложат за премиер ?

 11. 11 Профил на palpatin
  palpatin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Трябва съдебна реформа":

  Защото не е политик. А съдия. И то добър.

 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#10] от "Трябва съдебна реформа":
  Защото е омбудсман, вече има служба и се справя. Бойко Борисов ще е премиер колкото и да въртиш и сучеш да е някое командирско протеже, не ти ли се изясни най после

 13. 13 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#11] от "palpatin":

  Взехте ми думите от устата. Също така точно защото е много добър съдия и не обслужваше интереси, го разкараха от ВАС и го сложиха за омбудсман (извършено от ВСС с подкрепата на ГЕРБ).

 14. 14 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Значи, какво разправя омбудсмана? Че можеш да правиш дългове, които после да не връщаш, щото връщането им нарушавало човешките права?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 15. 15 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#5:"Green Day"]НЕ пускайте рекетьорите от "колекторски фирми" в домовете си, не позволявайте да ви заплашват и обиждат, не им отваряйте дори, и не разговаряйте с тях! [/quote]

  Пропуснал си най-важното - НЕ ВЗЕМАЙТЕ КРЕДИТИ, КОИТО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ!
  Като не можеш да си покриеш задълженията, си длъжен да търпиш всякакви заплаха или притеснения, докато ги покриеш. Толкова!

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 16. 16 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#1] от "Walter_White":

  Асоциацията не е тяхна, но това няма значение сега. Трябва да се създаде закон за фирмите, които се занимават с прибирания на дългове, защото наистина са отвратителни и опасни.

 17. 17 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#14] от "Veritas Odium Parit":
  До коментар [#15] от "Veritas Odium Parit":

  В голяма грешка си, пич. Омбудсмана "разправя", че има законен начин да се събират задължения и мутраджийския рекет НЕ е част от законния начин. А безкрайната глупост, която си написал - "Като не можеш да си покриеш задълженията, си длъжен да търпиш всякакви заплаха или притеснения" - си я ревизирай, след като се запознаеш със законите на родината си. Единственото притеснение, което някой има право да ти налжи, се нарича съдебен изпълнител. Всяко друго притеснение, особено заплаха, се нарича РЕКЕТ. За съдебния изпълнител чети ГПК, за рекета - НК, погледни и как се урежда неприкосновеността на собствеността и дома и в кои ЕДИНСТВЕНИ случаи тя може да бъде нарушена, и тогава заповядай пак да си полафим.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#12] от "shileto":
  " Бойко Борисов ще е премиер ..."

  -А ти-курбан.

 19. 19 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#14] от "Veritas Odium Parit":

  Кредиторът трябва да оровери до голяма степен кому се доверява и му дава пари на заем. Вината е на този който не е е проверил кому дава пари. Какво е това решение до половин час дали да ти дадат или не някаква сума

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedo pepo":
  Курбан ще станете комунистите

 21. 21 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Другаре преждеписавшите трима - Константин Пенчев беше треторазряден съдия, напуснал системата и подвизавал се като адвокат на царя - крадлив дедо Симо. За награда за успешната работа по връщане на имотите, дето никога не са били на царското семейство, биде въздигнат и парашутиран като председател на Върховния административен съд.

 22. 22 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#17] от "Green Day":

  Знам много добре какво казва закона, но все пак законите са правят от хора, а хората грешат. В този смисъл, смятам, че един такъв закон е лошо направен и не защитава кредитодателя, а кредитополучателя, което според мен не е справедливо. Познавам хора, дали заеми уж на приятели, ей-така, да им помогнат в тежък момент, които с години не могат да си приберат парите, ако изобщо ги приберат. Та така, всеки проблем си има два страни, лошото е, когато законите защитават само едната.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 23. 23 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#19:"naskom44"]Вината е на този който не е е проверил кому дава пари.[/quote]

  Аха... значи жертвата сама си е виновна?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 24. 24 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 486 Неутрално


  Мутрите са с нов име...

 25. 25 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Ние сами избираме мутренския модел, включително за управлние на държавата. Защо се сърдим, че мутрите претендират да имат предимство на основните човешки права?

 26. 26 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  фирмите - събирачи на дългове - > МУТРИ!

 27. 27 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#20] от "shileto":казало шилето и тръгнало след овцата

  за чиста и свята република-но не с този народ
 28. 28 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Green Day":
  +1 точно така е.

 29. 29 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Ако народа и бизнеса спрат да взимат кредити, всичките тия колекторски фирми една по една ще си фалират. Ние насърчаваме тяхното съществуване

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В тази държава няма закон, който да осъди краците на няколко милиарда, но виж да тормозиш и да обвиняваш за престъпници хората, изпаднали в неплатежоспособност или пък техните роднини, явно е престижно. Кой определя размера на допълнителните лихви (пардон - такси), които колекторските фирми налагат върху непогасените задължения? Колко е висока квалификацията, на заетите в тази област, че да налагат такава висока цена на "квалифицираните" си услуги. В повечето случаи това са хора, които не са успели да си намерят друга работа. Просто за да не ставаш длъжник започваш работа като бирник.

  Кой им дава право да изискват месечни вноски по-големи от месечния доход на длъжника? Защо банките, мобилните оператори, или който и да е било друг, не носят сами своята отговорност за лошо раздадени кредити по 1000 и 2000 лева, договорирани абонаменти с лица, които очевидно не могат да ги изплащат и т.н.
  Защо банките не контактуват сами с роднините на длъжниците, ами изпращат престижните бели якички да ги тормозят. Кога ще бъде приет закон за личния фалит? На практика в тази държава всеки може да се окаже длъжник без изобщо да е подписвал каквито и да било документи, когато се окаже, че негов роднина е задлъжнял.
  Налагането на допълнителни такси от колекторските фирми не води до увеличаване на брутния вътрешен продукт, а до все по-голяма изкуствена задлъжнялост на населението. Разкриването на нови работни места като събирачи на дългове не подпомага икономиката, а само задълбочава проблемите.
  На колекторските фирми им е все тая дали ще се повиши събираемостта на задълженията. Важното е те да си прибират наложените такси за "прилежно" свършената работа.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Наистина подобен род фирми и мутрягите в тях са крайно неприятни и досадни...! Но да се замислим, кой им дава среда за съществуване и кой им осигурява работа!
  България е пълна със селски тарикати, за които да лъжат на дребно и шмекеруват за дребни пари е начин на съществуване! Ами заради такива дребни хитреци, съществуват и тези фирми! Мене не ме преследват, защото се простирам според чергата си и гледам да харча по-малко, от колкото изкарвам! Не искам лъскав телефон, плащам си водата, тока и кредитите...!
  И въобще в България покрай омбудсмана много хора решиха, че имат само права, без задължения! От това са многото ни проблеми!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Самата работа на колекторските фирми си е вид полусенчест рекет. Тези фирми изобщо не трябва да съществуват!

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#30:"boson"]На практика в тази държава всеки може да се окаже длъжник без изобщо да е подписвал каквито и да било документи, когато се окаже, че негов роднина е задлъжнял.
  [/quote]
  И като как става тази работа, освен ако не става дума за съпружеска общност? Поръчителите на заеми отговарят солидарно ако заемополучателят не плаща, но роднините на какво основание?

 34. 34 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Става така, че колекторските фирми много бързо научават кой от роднините получава редовна заплата или пенсия и започват да го тормозят. Аз лично съм подавала жалба за подобен сорт изнудване. Престанаха да тормозят мен и се прехвърлиха да тормозят друг от семейството ми.
  Сега ме питайте от къде те имат всички тези данни? Аз не знам.

 35. 35 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "pamela":

  Става така, че колекторите много бързо се ориентират кой от роднините на длъжника има редовни доходи - заплата, пенсия - и започват да го тормозят системно. Аз лично съм подавала жалба, заради подобен тороз. Мен престанаха да ме закачат, но се прехвърлиха на друг член от семейството.
  Сега ме питайте откъде получават тези данни - телефони, адреси. Аз лично не знам.

 36. 36 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе, тези колектори не са стока,ама какво да кажем за кредитополучателите?И те са малко шантиклер-мислят си,че кредит е пари,коити не се връщат и форма на тарикатлък.

 37. 37 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#30] от "boson":

  банките и мобилните оператори вече са на загуба, когато са продали вземането си на колекторска фирма, защото колекторската фирма го купува не на номинал. Все пак трябва да изкарат пари.

  А иначе личният фалит може да е изход, но би трябвало да е много краен изход, защото 5-6 години запориране на приходите и само част от тях отиват за получателя. След това няма кой да ти даде кредит, защото си минал през процедура за личен фалит.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Това с тормоза на роднините е абсолютно незаконно, защото те не са солидарни длъжници. За подобни случаи трябва да се промени закона така, че потърпевшите да могат да ги подведат под съдебна отговорност.

 39. 39 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#15:"Veritas Odium Parit"]Пропуснал си най-важното - НЕ ВЗЕМАЙТЕ КРЕДИТИ, КОИТО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ!
  Като не можеш да си покриеш задълженията, си длъжен да търпиш всякакви заплаха или притеснения, докато ги покриеш. Толкова! [/quote]
  Ти мутра от ТИМ ли си? Или обикновен лихвар?
  По твоята смешна логика, нека тези, които дават кредити, да си правят сметката на кого ги отпускат.
  Преди 200 години е можело да те продадат в робство, ако не си върнеш заема, но днес не би трябвало да е така.

 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#20] от "shileto":

  Курбан от комунист ял ли си бре, "шиле"?
  Марш, в казана ...
  Дедо, идвай - носи голямата лъжица ...

 41. 41 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "alabalko":

  Банките и всички останали трябва да се научат да носят отговорост за лошите кредити или сделки, които са направили. Разбирам че услугите, които извършват са техният продукт, но той не бива да се предлага под формата на кредитни карти изпратени по пощата, само защото видиш ли някой си е плащал тока редовно три месеца, или под формата на 2-3 или неясно колко годишни абонаменти за услуги само срещу лична карта. Отворете гугъл и напишете кредит, банка или някакъв подобен термин и вижте колко реклами на бързи и лесни и всякак достъпни кредити ще ви се отворят. Разбирам, че голяма част от населението не е достатъчно грамотно за да се опази от взимане на лоши кредити, но трябва ли това да е основен прийом за реализиране на услуги в банковия или който и да било сектор.

 42. 42 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "Yotce":

  Да, тези, които дават кредити, трябва също да знаят на кого ги дават, а не после да ходят да изнудват бедни хорица, които няма как да ги върнат. Цялата схема е порочна. Човекът, според мен, не е лихвар, просто посочва, че когато взимаш нещо назаем, трябва да можеш да го върнеш, а ако не можеш да си носиш последствията, в което също има резон. Разбира се, последствията не трябва да са физическа саморазправа или непосилни лихви.

  bezsmyrten
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Е, то само като им видиш физиономиите на "събирачите" на тези колекторкси фирми и веднага ти става ясно, че са узаконени мутренски формирования.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Весело

  [quote#15:"Veritas Odium Parit"]Пропуснал си най-важното - НЕ ВЗЕМАЙТЕ КРЕДИТИ, КОИТО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ![/quote]
  По-важното е: "НЕ ДАВАЙТЕ КРЕДИТИ, КОИТО НЯМА ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ!"
  Кое е вярното!?
  Ако продължава все така Чобан(ов)и, орешарки и други "искрящи" ангел -ови да се занимават с финанси, естествено е финансите да се мутризират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK