В европейска директива адвокати видяха възможност за отказ от парно

В европейска директива адвокати видяха възможност за отказ от парно

© Надежда Чипева, КапиталОт юли тази година отказът от парното е възможен, като отпада и такса сградна инсталация, твърдят юристи от "Сдружение за правна помощ на потребителите". Според тях Европейска директива 2011/83, която вече е залегнала в Закона за защита на потребителите, дава възможност не само потребителят да се откаже от договор за централно отопление, но и да не плаща за непоискани доставки. Промяната щяла да важи от началото на новия отоплителен сезон, но нямало да засегне стари сметки.


Отказването от договор за парно и такса сградна инсталация става чрез формуляр със свободен текст като в сайта на сдружението е публикуван пример как да се попълни. 


"Всяко заявление ще бъде прието в деловодството и в съответния срок ще получи конкретен аргументиран отговор, отговори на запитване на "Дневник" пресслужбата на "Топлофикация София. Какъв ще бъде той обаче предварително не може да се прогнозира. Ние спазваме Закона за енергетиката дословно, увери пресслужбата.
Въпреки това говорителят на ЕВН, която е собственик на пловдивската топлофикация, Петър Костадинов коментира, цитиран от в. "Марица", че една директива има само пожелателен характер и за дружеството въпросът дали отпада таксата е решен – не. Той допълни, че Законът за енергетиката е специален във вътрешното законодателство и има предимство пред Закона за защита на потребителите. При евентуално отказване от спорната такса, ще настъпи хаос, защото няма да е ясно къде ще отива енергията и кой ще я плаща,  прогнозира говорителят.


Костадинов увери, че нито едно евентуално подадено заявление няма да бъде върнато, но след това всеки потребител ще получи аргументиран отговор какво се случва с неговото искане.


Председателят на потребителското сдружение Димитър Деков пред "Нова телевизия" изказа мнение, че
топлофикационните дружества са длъжни да спазват и прилагат нововъведенията. Според него аргументи, че подобна промяна не е залегнала в Закона за енергетиката, са несъстоятелни, защото дружествата са отговорни по силата на всички закони, а не само на избрани от тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Само в БГ сме роби на съществуването си!

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Това ще е много интересен казус.

  Онзи от енергетиката е прав, обаче, че ще настъпи хаос и то сериозен - просто ще фалира един немалък, макар и губещ отрасъл.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на ramones79
  ramones79
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote]Въпреки това говорителят на ЕВН, която е собственик на пловдивската топлофикация, Петър Костадинов коментира, цитиран от в. "Марица", че една директива има само пожелателен характер и за дружеството въпросът дали отпада таксата е решен – не. Той допълни, че Законът за енергетиката е специален във вътрешното законодателство и има предимство пред Закона за защита на потребителите. [/quote]

  Да, ама не!
  Закона за защита на потребителите е с приоритет спрямо другите обикновени закони, какъвто е и този за енергетиката. Освен това тази директива не е пожелателна, защото вече е въведена и в нашето законодателство, част от което е Закона за защита на потребителя.
  Тази теза би била вярна само при наличие на директивата, но не и нейно изражение в нашите закони. И дори тогава човек може да обжалва постановени решения на наши съдилища пред Европейски съд именно на базата на директивата.
  А при положение, че тази директива вече е въведена и в нашето законодателство - просто няма мърдане, трябва да се спазва.
  Така че този дори да казва НЕ - неговото не нищо не значи. Просто хората спират да плащат, след което ако ги съдят - съдът ще отмени тези пари за "сградна инсталация".
  Разбира се държавата трябва да се намеси и да не позволява на такива Топлофикации-мафиотификации да карат през просото и противно на Закона. Ако трябва да им отнемат лиценза на топлофикациите, докато не въведат нормална практика на НЕначисляване на "сградна инсталация".

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Аз искам да отговарям само по закона за консумация на бира! Другите-на майната им!

  За пръв път чувам, че Закона за енергетиката бил над другите закони! Тия топлоюристи, да не са завършили ЮЗУ?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Въпреки това говорителят на ЕВН, която е собственик на пловдивската топлофикация, Петър Костадинов коментира, цитиран от в. "Марица", че една директива има само пожелателен характер и за дружеството въпросът дали отпада таксата е решен – не. Той допълни, че Законът за енергетиката е специален във вътрешното законодателство и има предимство пред Закона за защита на потребителите.


  Глупости! Европейските директиви не са със пожелателен характер а задължителни! Европейското право е с предимство пред местното!

  Само в България, големите и монополни фирми си правят каквото поискат.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Закона за дране на потребителите с пълен приоритет пред всички други закони, европейско право, конституции и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "ramones79":

  И как реши, че Закона за защита на потребителите има предимство пред Закона за енергетиката?
  Говорителят на ЕВН е прав - ЗЕ е специален по отношение на ЗЗП. По отношение на топлоснабдяването се прилага ЗЕ и издадената за неговото прилагане Наредба за топлоснабдяването. А там е казано, че индивидуален клиент НЕ може да се откаже от това да ползва сградната инсталация, съответно трябва да плаща за сградна инсталация. Това не е особено демократично и справедливо, но има икономическа логика, понеже иначе всички биха отказали да плащат за сградната инсталация, макар, че тръбите минават през жилищата им и отдават определено количество топлина.
  Решението - изграждане на хоризонтална сградна инсталация.

 8. 8 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Топлофикация над всичко!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 9. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"ramones79"]Закона за защита на потребителите е с приоритет спрямо другите обикновени закони, какъвто е и този за енергетиката.[/quote]
  Що за юридическа глупост е това изказване? Законите не се делят на обикновени и необкновени, а на общи и специални. Доколко ЗЗП е специален по отношение на ЗЕ в конкретния казус е отделен въпрос (според мен не е).

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Адвокатите са за това, да изравят казуси.... може и от този храст да изскочи заяк, знае ли се?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Адвокатите са за това, да изравят казуси.... може и от този храст да изскочи заяк, знае ли се?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много ясно, че като питаш Топлофикация: Може ли да не плащам? какъв отговор да се очаква.

 13. 13 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#5:"tom_sawyer"]Европейските директиви не са със пожелателен характер[/quote]
  Бъркате "Директива" и "Регламнт". Директивите не се прилагат директно, а трябва първо да бъдат имплементирани последством местното законодателство.

 14. 14 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "При евентуално отказване от спорната такса, ще настъпи хаос, защото няма да е ясно къде ще отива енергията и кой ще я плаща."

  Докато сега пак не е ясно къде отива енергията, но искате от мен да я плащам. Ядец!

 15. 15 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#3] от "ramones79":

  Неначисляване на сградна инсталация ? Реален пример: в среден апартамент, който не се ползваше през зимата и през онази зима имаше дни с -15 градуса, при изключени радиатори, вътре беше 17 градуса. Това са 32 градуса разлика с температурата навън. От къде идва тази разлика ? Отговор: от преминаващите тръби и от стените на съседите.

  Каква е тая малоумна директива ? Нормално е да се плаща сградна инсталация, когато живееш във вход с вертикална инсталация и коствено ползваш парно. Тези хора, които са си махнали радиаторите и се отопляват на ток не си дават сметка, че ако целия вход си спре парното техните сметки ще скочат двойно, защото сградата ще е много по-студена.

  Такса сградна инсталация е въведена, за да бъде справедливо разпределението на разходите между апартаментите, а не едни да ползват, но да не плащат.

  Ама българина си е Андрешко - не ще да плаща за нищо.

  Ако не искаш такса сградна инсталация - или целия вход да си спре парното, или да се изнасяй от този вход. В крайна сметка тръбите са собственост на всички в този вход и са общи части. Собствеността на топлофикация се простира до абонатната станция.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#1] от "tolex":

  "Само в БГ сме роби на съществуването си! "

  Твърде общо и нищо незначещо твърдение. Конкретно в случая немалка вина имат и Андрешковците, които са на принципа - авантата е чиста печалба. Заявяват, че си спират парното и използват хиляди "врътки", за да излъжат Топлофикация, а лъжат съседите си. Нали по телевизията показаха с ифрачервен детектор, как уж спрял радиатор излъчва топлина. Интересното в случая е, че нищо не можеш да направиш срещу такъв съсед. И в повечето случаи става въпрос за относително имотни хора. Старите хора спазват закона и правилата и ако ползват парно го плащат.
  Еми ще е скъпо парното, като плащаш и това на съседите си. Едно нещо обаче трябва веднага да се премахне - посредниците в лицето на топлинните счетоводители. Абсолютно излишни маймуни на клона, качени там от техните роднини в парламента със закон.
  Сега помислете без емоции - какво ще стане ако спрат парното. Ще се топлим на ток, поне в големите градове. Нито ел. инсталацията в блоковете ще издържи, нито мощностите ще стигнат. И когато спре и тока - печки с кумюр, дим, прах, мърсотия. Предложете алтернатива!

 17. 17 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Според мен това с директивата важи за отделните субекти - имаш самостоятелна къща - отказваш се от парното.
  Цял вход - със събранието се отказва от парното и готово.
  Ама 5 да се откажат, а другите да искат да ползват - е, такова нещо няма... Който не иска да има парно, да убеждава другите съседи и те да се откажат, да си продава жилището и да ходи във вход без парно или още по-добре - в самостоятелна къща. Това са вариантите.

 18. 18 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  [quote#7:"simo87"]Това не е особено демократично и справедливо[/quote]

  Напротив. Съвсем демократично и справедливо е. Задай си въпроса "Защо се плаща такса сградна инсталация ?" Отгвор: За да бъде справедливо разпределянето на ползваната топлина между апартаментите. Тези, които са си изключили или махнали радиаторите все пак ползват парно през преминаващите тръби и през стените на съседите. Не може просто да отрежеш преминаващите тръби. Те не са собственост на топлофикация, а са общи части от сградата. След това не Топлофикация, а съседите ще те осъдят да ги възстановиш и да им платиш неустойка от невъзможността да ползват парно. Такса сградна инсталация е измислена за справедливо разпределение на разходите и не е случайна хрумка.

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#17:"alextan"]Според мен това с директивата важи за отделните субекти - имаш самостоятелна къща - отказваш се от парното.
  Цял вход - със събранието се отказва от парното и готово. [/quote]
  Че самостоятелната къща и сега може да се откаже, както и вход, но с решение на 75% от собствениците.
  В крайна сметка действително в старите блокове като минават тръбите през всички неизбежно отдават част от топлината, въпроса е дали действително това е 40%, както обичат да го изчисляват. Нещо няма логика две тръби да топлят почти колкото един радиатор, ми то като е тъй да пуснат по още две, и всички да плащат само общи части.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#3] от "ramones79":
  Абсолютно вярно. Това, кой закон спрямо кой е специален или не няма никакво значение. Правото на ЕС е самостоятелен правопорядък и се прилага непосредствено, когато националното законодателство му противоречи. Регламентите на ЕС се прилагат директно в националните законодатилства. Директивите се транспонират в националното законодателство в определения в самите тях срокове. В случая държавата - членка България е направила това в чл. 62 в Закона за потребителите. Всички останали текстове в действащото законодателство, които му противоречат/в конкретния случай в Закона за енергетиката/ нямат нямат никаква юридическа стойност. Разбира се задължение на държавата е да транспонира съответната директива в националното законодателство по начин недопускащ тълкуване и спор. В противен случай тя подлежи на наказателна процедура от ЕК пред Съдът на ЕС в Люксембург.

 21. 21 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  "топлинните счетоводители" не са маймуни на клона, а извършат услугата разпределение на отчета на централния топломер на входа между апартаментите и дори смея да твърдя, че на частните топлинни счетоводители таксите са тази услуга са по-ниски от съответните такси за тази услуга от Топлофикация.

 22. 22 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако махнат "сградна инсталация", аз си спирам парното и ще си добавям по няколкото градуса, които не ми достигат, с климатик. Това е пълна нелепица и най-бързия начин за избухване на междусъседски скандали.

 23. 23 Профил на just
  just
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Има много потребители които си свалят радиаторите в началото на сезона, после след проверката си ги поставят отново и така се топлят за сметка на другите във входа. Имаше случаи когато е подавана информация за това но те не допуснаха никого в домовете си и нищо не се направи. Други се топлят само на тръби
  поне 3 семейства от входа ни, е аз ли да им плащам за това?
  В другите страни общите тръби са извън имота така не може да има гратисчии и други които да плащат вместо тях.

 24. 24 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"subaru"]Всички останали текстове в действащото законодателство, които му противоречат/в конкретния случай в Закона за енергетиката/ нямат нямат никаква юридическа стойност.[/quote] Поредната глупост. Какво значи един закон да няма "юридическа стойност" - в ЮЗУ-то така ли ги преподават нещата )

 25. 25 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Адвокатите са си едни мошенници, които търсят начин да настроят хората един срещу друг и те да раздават "правосъдие". А колко струва това на отделния човек и обществото като цяло не ги интересува. Истината за парното е в намиране на начин за спаведливо определяне и разпределение на топлинната енергия. Това, което съществува в момента е фарс. Не може в една сграда, която е изградена, да се отоплява с парно, да има хора, които използват друго отопление. Покажете ми развита държава, това да се случва.

 26. 26 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"just"]В другите страни общите тръби са извън имота така не може да има гратисчии и други които да плащат вместо тях.[/quote] За съжаление, дори и тръбите да не минават през апартаментите, пак ги топлите през стените.

 27. 27 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#18] от "Симо":

  Адаш, не си ми дочел поста. Ясно съзнавам защо се плаща за сградна инсталация. Неприятно е, но трябва, защото волю-неволю консумираш енергия. Други обаче не са схванали или не искат да схванат.

 28. 28 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "just":

  На тия, които имат по два чифта радиатори или си слагат радиаторите преди началото на зимата, за нещастие ние им плащаме масрафа от една страна чрез сграданта инсталация, от друга - чрез преразпределението.
  Пак казвам - единственото решение е изграждане на хоризонтални инсталации, така ще се спрат кражбите, а и веси който не иска да ползва сградна инсталация и да не плаща за това ще може да го направи съвсем спокойно.

 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#17] от "alextan":

  Директивата не се отнася за частния случай с българските топлофикации. Директивата казва, че никой не може да бъде принуден да плаща за услуга, която не желае. Досегашния топлофикационен абсурд в България, нарочно толериран от държавата е точно такъв случай.

 30. 30 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#16:"grajdanin1"]Сега помислете без емоции - какво ще стане ако спрат парното. Ще се топлим на ток, поне в големите градове. Нито ел. инсталацията в блоковете ще издържи, нито мощностите ще стигнат.[/quote]
  Благодарение на такива заблуди съществуват утопии като Белене.
  Топленето на ток е по-евтино и по-чисто!

 31. 31 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 518 Весело

  Е то като не ни изнася - законът винаги ще е пожелателен... Мале, мале ... до къде я докарахме.

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  за неспазване на директиви на ЕС се налагат глоби, колкото и на някой моноплисти(и то от страни от ЕС) да не им се иска!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#20] от "subaru":

  А по някога дори и да не е въведена, директивата пак ще има пряко действие. Това обаче е явно твърде сложно и неудобно правило, което не се прилага у нас.

  Някои хора още са с представи от преди 2007 година.

 34. 34 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#30] от "tolex":

  "Благодарение на такива заблуди съществуват утопии като Белене. "

  Не схванах логиката. Ако искате да се топлим на ток, то Белене би трябвало да е необходимо. Може ли да поясните мисълта си!

 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#18] от "Симо":

  Има смисъл доолкото тръбите минават през апартаментите на всички, а не само на клиентите на Топлофикация. Ако някой се отоплява на ток или кюмюр, съседите не му плащат такса, че им топли стените или входа.

 36. 36 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petak":

  Много дълго трябва да Ви обяснявам. Няма да стигне нито времето, нито мястото. Науката се нарича право на ЕС. Изисква се доста четене/което само по себе си не е достатъчно/, необходимо е и задължително разбиране, което е понякога е проблем. Зависи от индивида. За щастие в България вече има много хора, които знаят и разбират за какво става дума. А за тези, които не разбират, особено за държавата и нейните институции за наше щастие има ЕК, има наказателни процедури, има Съд на ЕС. И накрая всичко си идва на мястото. Само че по трудния начин. За съжаление паричните санкции/които са всекидневни/ не ги плащат персонално/все още/ виновниците за това а всички български данъкоплатци.
  Желая Ви успешен ден.

 37. 37 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 518 Любопитно

  До коментар [#7] от "simo87":

  Хммм дори и да си прав, противоречи ли ЗЕ на директивата, т.е. на нормативен акт от по-висока степен и ако противоречи какво следва?

 38. 38 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petak":

  Това не е точно така. Директивите също имат пряко действие в националните законодателства в определени случаи.

 39. 39 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 927 Неутрално

  А дано!

  Но най-вероятно ще приемат някой закон, който ще обезсмисли тази директива (знам, че е невъзможно, но в България всичко е възможно особено, когато става въпрос за стригане на местните овце).

  "Да, България"
 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#33] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Точно така. Винаги, когато Директивата не е транспонирана в срок или е направилно траспонирана в националното законодателство, тя има директен ефект/като регламента/ и засегнатата страна може да се позове на него, а той е задължителен за националния съдия пред когото е спора. Той е ДЛЪЖЕН да се съобрази решението на националния съд с това.

 41. 41 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#38:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Директивите също имат пряко действие в националните законодателства в определени случаи.[/quote] Само ако срокът за имплементирането им е изтекъл. Иначе съм съгласен, че в случая може да се върди, че има вертикално отношение, защото съответната топлофикация оперира в публичния сектор.

 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Няма да е справедливо,заплащането на таксата да остане само на гърба на ползващите,които пък топлят отказалите се.

 43. 43 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#42:"dedo pepo"]Няма да е справедливо,заплащането на таксата да остане само на гърба на ползващите,които пък топлят отказалите се.[/quote]
  Част от коментиращите си мислят, че въпросът с тръбите и сградната инсталация е проблем между топлофикацията и индивидулните собственици, а това всъщност е проблем вътре в етажната собственост. Засега тежестта от решването му е прехвърлена на топлофикация и поне по този въпрос съсесдите все още не се избиват. В момента, в който топлофикация каже, че ще ни чарджи енергията до сградния топломер, а от там нататък ние да се оправяме, ще стане истинското мазало. Топлофикация не печели повече пари от "сградна инсталация" - тази такса само се опитва да балансира разходите вътре в ЕС по някакъв що-годе справедлив начин. Защото хората с изключено парно неизбежно СЕ отоплявт от парното на съседите си, а съседите им харчат повече, за да отопляват и тези с изключенто парно.

 44. 44 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#36:"subaru"]Много дълго трябва да Ви обяснявам.[/quote]
  Неспособността да обясниш нещо кратко и ясно обиковено и признак, че не го разбираш и не можеш да синтезираш същността. За щастие в нашия случай обяснение не е необходимо.

 45. 45 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#25:"new_ghost"]Не може в една сграда, която е изградена, да се отоплява с парно, да има хора, които използват друго отопление. Покажете ми развита държава, това да се случва.[/quote]
  Но ние не сме развита държава. В развитите държави нямат сметки за парно колкото са им заплатите.

  [quote#26:"Petak"]За съжаление, дори и тръбите да не минават през апартаментите, пак ги топлите през стените. [/quote]
  А ако си топля апартамента на ток, газ, дърва - няма ли да топля комшиите през стените?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 46. 46 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#45] от "today ":
  А защо не се отказвахте от парното по времето на ТаТо? Не смеехте да си купите долни гащи без повелята на Партията камо ли да обясняваш че с дърва ти било по-евтино защото после следваше - чемодан, вакзал и КОМИ!

 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#2:"Боби Колев"]Онзи от енергетиката е прав, обаче, че ще настъпи хаос и то сериозен - просто ще фалира един немалък, макар и губещ отрасъл.[/quote]
  Няма да фалира, ами ще се оздрави, ама далаверата ще се спихне. Хоризонтални щрангове с истински топломер и спирателен кран извън имота. Ама и цената на услугата ще трябва да стане нормална, а това са доста "пропуснати печалби" за дружествата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Ако наистина се приложи такова законодателство, виждам няколко последствия. хората, които нямат парно, а само се топлят от тръбите през имота им, ще откажат да плащат. Топлофикация знае колко подава към всяка сграда и ще разделя разходите само на не отказалите се. И сметките на тези нещастни хора ще станат космични. Те ще задлъжнеят, ще се откажат от парното, също като предните. Накрая никой във входа няма да използва парно и Топлофикация ще започне да трупа загуби заради намаляването на клиентите си. И без това Топлофикациите навсякъде са задлъжнели. Ще последват фалити. Неизплатените дългове за газ, въглища, мазут ще натоварят доставчиците и там също са възможни фалити и съкращение на работещи. Оттам ще се натовари и цялата енергийна система, който в момента, както знаете, е затънала и губи по 1 млрд. лева годишно.
  Икономиката на една страна е като скачени съдове. Игра на домино. Бутнете едната плочка и падат останалите. Трябва предварително да се помисли, преди да се взимат такива радикални мерки.
  И аз мисля, че е нечестно да плащаш на държавата, че тръбите минават през твоя имот, без да си ги искал. Нечестно е и да плащаш за парно, без да ползваш радиатор. Все едно да плащаш за хляб, без да си ял такъв. Но далеч по-добре е всички живущи в един вход да си пуснат парното. Тогава Толпофикация ще подава същото количество, но то ще се плаща от всички и сметките ще са малки. Но българинът е Бай Ганьо. Всеки иска да се топли от тръбите на съседа и да товари него със сметките, а от собствения джоб стотинка да не дава. От келепира по-хубаво нямало. Това като приказката за Настрадин Ходжа - тъкмо научил магарето си да живее без да се храни и то вчело, че умряло.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#15] от "Симо":

  Идеята на парното е всички да го ползват. Когато не го ползват всички стават подобни извращения. Според теб, не трябва ли да се компенсират по някакъв начин живеещите на последния етаж, защото над тях никой ни живее и няма какво да им задържа топлината? Нали по твоята логика те трябва да плащат за общата инсталация, защото получават топлина от тези под тях?

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#21] от "Симо":
  Не знам къде живеете, но сте късметлия! По принцип с тази такса сградна инсталация топлинните счетоводители и ползващите парно наказват тези, дето не ползват. И това е така по простата причина, че не може загубите в инсталацията да са 40% (при мен стигат до 46%). Просто топлинните счетоводители гледат да докарат нещата до "разумна цена на единица по топломер". И понеже много хора гепят парно нещата им не излизат и те надуват общите разходи. Елементарна сметка показва, че това си е жив обир...
  Иначе пак съгласно ЗЕ и някои други приложими наредби ако тези разходи надхвърлят 30% ТЕЦ са длъжни да установят защо и да предпишат коригиращи действия. Някой да е видял нещо такова?
  Освен това ми е интересно защо във блоковете със хоризонтална инсталация си плащаш разхода по топломер само на твоя апартамент. Там също има тръби до етажното табло.
  Другия въпрос е какво прави ТЕЦ-а ако си монтирам топломери (не ИРУ, а истински) на всеки радиатор?

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":
  А пък съгласно специалния Закон за енергетиката загубите при преноса на енергия са за сметка на доставчика. Така че ТЕЦ-а да не хитреят с общите топломери, а да спазват закона и да мерят в имота ми или на границата. Щото е лесно да твърдиш, че доставяш на входа, като цяло, а пък да преследваш за пари отделните собственици. Така че да изберат м/у два варианта - или мерят в абонатното и си търсят парите от домоуправителя или мерят на радиаторите и преследват собственика.

 52. 52 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ама аз никога не съм подписвал договор с Топлофикация. На какво основание искат пари. Трябва с този див комунизъм да се приключва. Крепостничество в ХХI век. И се пишем за цивилизовани, и по света тръбим че сме европейци.Само примитивни идиоти с изкривено съзнание може да мислят така архаично. Като са неконкурентноспособни топлофикациите, да фалират! Няма защо с непазарни методи да бъдат поддържани на изкуствено дишане. Това не е добре за държавата. "Умните експерти" в енергетиката я докараха до състояние на фалит. След КТБ следват бомбите в енергетиката. Всичко върви по план.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 53. 53 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#43:"Petak"]Топлофикация не печели повече пари от "сградна инсталация" - тази такса само се опитва да балансира разходите вътре в ЕС[/quote]
  Това не е вярно.
  Ако не се разпределяше така, Топлофикация трудно би убедила някого да й бъде клиент. А този подход на "печелене на клиенти" е атакуем по друг закон.
  Но за конкретния случай - ЗЗП е с предимство спрямо ЗЕ, колкото и да е специален последният. При противоречие в два закона се прилага тази мярка, която е по-благоприятна за потребителя. Всъщност това е записано и в ПЗР на ЗЗП, като параграф 1.
  И друго - срещал съм разни тълкувания, че потребител в сграда етажна собственост било "цялата сграда". Работата е там, че сградите не са потребител. Потребител не са и обединенията от хора (общо събрание). Потребител е отделното физическо лице.
  Или накратко - топлофикациите ще се опитат да заблудят колкото може повече хора, но истината е, че сега потребителят има пълното право да откаже да плаща за която и да било непоискана услуга (стока) и съответно да бъде защитено това негово право от всеки български съд.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":
  Извинявай, пропуснах нещо важно. Провери в Търговския регистър какви са приходите от топлоенергия и от електроенергия на произволен ТЕЦ и ще видиш, че няма да фалират дори и ако продават само ток.

 55. 55 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#28] от "simo87":

  Всички нови сгради се правят с хоризонтални инсталации по тази причина.
  Ама да смениш вертикална инсталация с хоризонтална е много трудно. Първо собствеността на Топлофикация се простира до абонатната и сградната инсталация е собственост на съседите. И второ смяната означава да разбиеш пода на всички апартаменти във входа, за да прокараш тръбите т.е. всеки трябва да си направи почти основен ремонт. След това Топлофикация едва ли ще има нещо против да ги отчита по собствен топломер и да има възможността да им спира индивидуално парното ако не плащат. Направо ще приветстват смените на инсталациите.

 56. 56 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#19] от "today ":

  Може и да топлят колкото радиатор. Например в баните в нашия вход има само две вертикални тръби и няма лири. Едно време комунистческите строители са си ги спестили и не са ги сложили. Дори изводи за тях няма. Та в банята температурата през зимата е 23 градуса само от тези две тръби, докато в останалите стаи е 21 градуса. И то при положение, че все още нямаме съседи отдолу. Та две тръби като нищо си греят колкото цял радиатор. Друго обяснения за тази температура нямам. Със сигурност топлината не изтича от бойлера, защото като нямаме парно в банята е доста студено.

 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#56] от "Симо":
  Ако се вгледаш ще установиш, че тръбите в банята са доста по дебели от тия в хола например. А пък обема на банята е несравним с хола, нали? Ако не те мързи изчисли площа на тръбите в банята и виж на колко ребра от един радиатор се равняват. Просто е!

 58. 58 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#53:"keen"]Но за конкретния случай - ЗЗП е с предимство спрямо ЗЕ, колкото и да е специален последният. При противоречие в два закона се прилага тази мярка, която е по-благоприятна за потребителя. Всъщност това е записано и в ПЗР на ЗЗП, като параграф 1. [/quote]
  Не може да има противоречие между общ и специален закон - прилага се специалния закон. Противоречие може да има само когато никой от двата закона не е с предимство - за тези случаи се отнася и въпросната разпореба на ЗЗП.

 59. 59 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#53:"keen"]И друго - срещал съм разни тълкувания, че потребител в сграда етажна собственост било "цялата сграда". Работата е там, че сградите не са потребител. Потребител не са и обединенията от хора (общо събрание). Потребител е отделното физическо лице.
  Или накратко - топлофикациите ще се опитат да заблудят колкото може повече хора[/quote]
  Откакто ЗЕ предвижда възможност за правосубектност на ЕС нищо не пречи (ако вече не го правят) на топлофикациите да изискват да подписват договори със сдруженията на собствениците и да ни оставят да си се оправяме вътре по добросъседски.

 60. 60 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#59:"Petak"]Откакто ЗЕ предвижда възможност за правосубектност на ЕС[/quote] Не ЗЕ, а ЗУЕС, разбира се.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Както ми го обясни съсед работил във ВиК на Софстрой "С жена си можеш да се разведеш но с Топлофикацията е невъзможно".

  Единственият начин е целият блок да се откаже от парното и тогава от абонатната станция врътват крана за парно и нищо не тече по тръбите. Топлата вода си остава, тя е отделен контур. Но от Топлофикация са измислили това да става с мнозинство 2/3 а то се постига трудно. Така че да насочат усилия поне мнозинството да стане 51%.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#54:"mrx10354190"]няма да фалират дори и ако продават само ток.[/quote]
  Защото цените на тока им са изкуствено вдигнати но това няма да продължава вечно. При свободен пазар /натам вървим/ никой няма да купува тока им на такива цени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#48:"Lou"]Но далеч по-добре е всички живущи в един вход да си пуснат парното. [/quote]
  Хубави идилия рисуваш но реалността е по груба и най-важното иска пари.

  Когато още не бях си откачил радиаторите за един радиатор в хола който на практика стоеше изключен и само вечерно време го включвах за 1-2 часа и плащах по 300лв годишно. Ами останалите стаи? Радиатора в кухнята на половин метър от бюрото ми с компютъра и пак зъзна та включвах ел.печка за да позатопля стаята. Както се смееха в магазина когато им обяснявах защо купувам духалката "Хората ги купуват за да топлят радиаторите".

  Да струва парното колкото 2-3 надници, да е качествено и никой няма да се отказва от него. Понеже не е така ще го изключваме и ще стоим навлечени с пуловери и грейки, за толкова стигат парите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#50:"mrx10354190"]Просто топлинните счетоводители гледат да докарат нещата до "разумна цена на единица по топломер". И понеже много хора гепят парно нещата им не излизат и те надуват общите разходи.[/quote]
  Така е, аз откачах радиаторите един по един и вместо сметката да ми падне пропорционално тя едва мърдаше. На практика Топлофикация разхвърля част от разходите на ползващите парно върху неползващите защото иначе парите за първите ще станат непоносими и те също ще се откажат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#42] от "dedo pepo":

  ,,Няма да е справедливо,заплащането на таксата да остане само на гърба на ползващите,които пък топлят отказалите се.,,

  Много сте ми смешни с тези такси. Все едно аз дето се отоплявам с електричество да искам от съседите да ми плащат такса, че отоплявам и тях.По добре е тази сградна или не знам каква още такса дето ви я иска Т.Ф. да се трансформира в такса поддръжка на инсталацията, да бъде еднаква за всички и да се плаща от всички в сградата

 66. 66 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  В развитите страни по - на запад нямат проблем с това. Никъде няма практика в една сграда тип жилищен блок, която се отоплява централно, всеки самосиндикално да си спира парното и да минава на електрическо отопление, печки на дърва и пр. алтернативни варианти. И нямат проблем с таксите за тръбите. Всеки купува жилище с отопление, каквото му харесва, после няма свободни съчинения, ако това нарушава по някакъв начин отоплението на другите в сградата. И понеже сгради с много повече варианти на отопление (с подаване на газ и възможност всеки сам да регулира отоплението в дома си, например) конкуренцията спира прекомерното покачване на цените на който и да е вид отопление.
  При нас е страшно- нямаме парно, но плащаме за тръби, махаме радиатори, режем комини, още не сме започнали да режем и тръбите.... и всичко това от липсата на конкурентна среда и монопол на определени дружества. Мизерия.

 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#15:"Симо"]Тези хора, които са си махнали радиаторите и се отопляват на ток не си дават сметка, че ако целия вход си спре парното техните сметки ще скочат двойно, защото сградата ще е много по-студена.[/quote]
  Не е много сигурно какви точно ще са сметките. Сега аз плащам за тръбите 300лв годишно което са 50 лв месечно за отоплителният сезон. Същевременно ако взема миналата година платих в най студеният месец около 40лв ток за духалката над обикновената сметка. Вярно че отоплявам само кухнята, имам добра топлоизолация и т.н. но на око гледано ще излиза приблизително еднакво. И това при положение, че не използвам инверторен климатик който е доста ефективен. Една жена ми разправяше, че само от тръбите температурата и е 17 градуса а като си сложила вътрешна топлоизолация станала 23 градуса, така че начини много за борба със "студените стени".

  Всъщност това са излишни разговори, основната тема е не високите сметки а ниските заплати които не ни позволяват да плащаме едни сравнително нормални европейски сметки. Но темата заплати е табу по всичките медии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#65] от "сидер":

  На практика сега е така, тръбите се плащат от всички еднакво независимо дали ползваш или не парно. Те са отделен компонент от сметката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Весело

  [quote#48:"Lou"] Топлофикация знае колко подава към всяка сграда и ще разделя разходите само на не отказалите се. И сметките на тези нещастни хора ще станат космични. Те ще задлъжнеят, ще се откажат от парното, също като предните. Накрая никой във входа няма да използва парно и Топлофикация ще започне да трупа загуби заради намаляването на клиентите си. [/quote]
  А може би просто топлофикация ще прекара нова инсталация с хоризонтални щрангове, който иска ще се включи. Като кабелните телевизии една такса включване и готово. И не се плашете, инсталацията не е толкова скъпа, защото вертикалните тръби са много по-малко от старите инсталации, а изолацията им ще е в пъти по-добра та и загубите няма да са огромни. А и хората няма да теглят заеми, защото цената на парното ще падне до тази на климатик.
  Дявола не е толкова черен, колкото го правят страховете Ви.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#66:"danid"]В развитите страни по - на запад нямат проблем с това. Никъде няма практика в една сграда тип жилищен блок, която се отоплява централно, всеки самосиндикално да си спира парното и да минава на електрическо отопление, печки на дърва и пр. алтернативни варианти.[/quote]
  В същите държави няма такъв висок процент хора със собствени жилища, та им е лесно да си сменят жилищата според интереса. Тук, крепостните нямат пари за наеми, няма закон за фалит на физическите лица, който да оправи нещата в жилищния сектор и... абе съвсем друга планета е тук. За изолациите на западните жилища, дето ги даваш за пример, що не кажеш нещо? Разликата в необходимата енергия е голяма, а и законите, които регулират дейността (и своеволията) на парнаджиите също са по-различни, както и прилагането им, та хайде да не вдигаме плавника за подковаване, а, да пооправим нещата у нас, та тогава.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#59:"Petak"]...правосубектност на ЕС нищо не пречи (ако вече не го правят) на топлофикациите да изискват да подписват договори със сдруженията на собствениците[/quote]
  Разбира се, че нищо не пречи. Стига собствениците в една СЕС да са склонни да се организират в сдружение. Но субектът ще е просто страна по договор, откъдето няма да се ползва от ЗЗП, защото ЗЗП касае физическите лица, а не сдружения на такива.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 72. До коментар [#6] от "today ":

  ++++++++++++++++++++++
  Доживотното робство не е отменяно в Булгаристан,а само видоизменено с доживотно закрепостяване към кредитни,топлофикационни и държавни институции...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 73. 73 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#58:"Petak"]Не може да има противоречие между общ и специален закон[/quote]
  Противоречие между общ и специален закон може да има и често има.
  Работата е там, че ЗЗП и ЗЕ не се намират помежду си в отношение на общ-специален. Такова отношение има между два закона, които уреждат сходни правни отрасли, но единият от тях (специалният) урежда тясно специализирана материя, която не е уредена в детайли в общия.
  Първо, това не е така между тези два закона.
  И второ, в ЗЗП изрично е указано как да се процедира при противоречие между разпоредби в ЗЗП и друг закон - разпоредбата, която поставя потребителя в по-неизгодно положение, се приема за нищожна.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 74. 74 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#56:"Симо"]Може и да топлят колкото радиатор. [/quote]

  Банята ти е примерно 8-9 кубика, хола ти е 50-80. В банята с тръбите може и да се стопли, но в хола ще ти тракат зъбите.
  Няма как един радиатор да топли само 2 пъти повече от минаващите тръби, че отделят топлина няма спор, но какво е съотношението?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 75. 75 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#74] от "today ":

  Банята не е 8-9 кубика, а поне 18, което си е голям процент от жилището. И хола не е 50-80, а не повече 45 кубика. Така че "загубите" в банята са си големи.

  До коментар [#57] от "mrx10354190":
  Да, наистина тръбите са доста по-дебели.

 76. 76 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#75] от "Симо":

  Много ти е голяма банята (8), за сметка на хола (19).

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 77. 77 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#70] от "gost22":

  ++++
  Точно за това ми е думата, но нямаше как да изброявам разликите. Просто сме се докаралли до някаква невъзможна ситуация.
  По ваш пост #69- прав/а сте, разбира се. Ама топлофикация не влага пари в нови (и по- съвременни ) инсталации. Предполагам доводът е, че няма средства. Същевременно старите инсталации, които са на доизживяване, са неефективни и излизат скъпо на абонатите.

 78. 78 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поне има възможност за промяна.

 79. 79 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#77] от "danid":

  Не влага пари в нови инсталации ли ? Напротив. Смениха абонатните станции с нови много по-модерни. Смениха всички тръби в квартала с нови, сменили са и инсталациите в парната централа в квартала. А както писах и по-горе тръбите в апартаментите са собственост на собствениците на апартаментите или по-точно са общи части от сградите. Ако собствениците искат да си ги сменят - да си ги сменят.

 80. 80 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#79] от "Симо":

  За кой квартал сатава дума, незнам. В моя, в София, обикновен квартал с панелки, никой не е сменял нищо. Още от соц време в блока, над 10 етажен, на всеки три дни трябваше някой да слиза и да дърпа някакакъв шалтер, за да тръгне парното над определен етаж! От тогава няма парно като хората, в последствие, съседи по- надолу решиха да не са на парно и прекъснаха веригата. На 8- ми етаж, ние искахме да имаме парно, но нямаше как... Сега вече няма проблем, защото НИКОЙ няма парно, ползва се само топла вода. Уверявам ви, топлофикацията даже и не е помисля да сменя тази скапана инсталация от преди 40- тина години. Доброволно- принудително един цял вход вече не ползва парно.
  Това е моята реалност с инсталациите на топлофикация.

 81. 81 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "Симо":

  между другото в Германия видях как се прокарва хоризонтална парна инсталация, на сграда от 30-те. Там използват медни тръби. Медните тръби вървят по стената, долу по цокъла и се поставя кабелен канал, в който те вървят (1 за топлата и 1 за охладената вода). За малките радиатори, до 11 глидера трябва тръба 16-ка, която е тънка и не заема много място. Самият цокъл не загрозява много обстановката и не се налага къртене.

 82. 82 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#81] от "alabalko":

  В панелните жилища няма как да стане. Дори да вървиш по стената стигаш до вратата на стая. Тя не е опряна в стената, а има едни 10-на сантиметра бетон навътре от стената с дебелина 6 сантиметра и там трябва да се кърти - и по този начин няма да стане. После имаш фактора мебели - те обикновено са опрени в стената и ако сложиш такъв праг ще трябва да минат навътре и да остане дупка зад тях.
  А по-принцип такива преправяния се правят само ако съседите си нямат абсолютно никакво доверие помежду си т.е. гледат как да се крадат взаимно.

 83. 83 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#82] от "Симо":

  бургия 20-ка на SDS-Plus и след 1 минута има две дупки за да минат тръбите. За такива дупки не е нужно къртене. За големи дупки в бетон дори си има боркорони и пак не е нужно къртене. Сам съм правил в непанелка, 13 етажен блок където са наливали всичко с бетон, дупки за контакти с корона, 3-4 минути и си навътре с 5см, диаметър 72мм. Но за там си трябва SDS-max машина и съответната корона, която е минимум 360 евро с ддс. Отделно, който иска в стената, има си фрези за канали (флекс с два диска с отстояние помежду им ), които режат канал в бетона (или тухлата), отзад имат изход за прахосмукачка и след това се изчуква останалото в канала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK