БДЖ ще трябва да обяви минимални стандарти за хигиена във влаковете

БДЖ ще трябва да обяви минимални стандарти за хигиена във влаковете

© Надежда Чипева, КапиталПрез миналата година железопътната администрация е получила 41 жалби за лоша хигиена в пътническите вагони и санитарните възли. Затова с промяна в наредба Министерството на транспорта задължава БДЖ да разработи и прилага минимални стандарти за чистотата и микроклимата в подвижния състав. 


Проектът е публикуван в Портала за обществени консултации, а срокът за събиране на мнения по него е 21 декември. 


Предвижда се с нова разпоредба железопътните превозвачи, извършващи пътническите превози, да изготвят и прилагат минимални стандарти за отопление, климатизация, качество на въздуха във вагоните, хигиена на санитарните възли, чистота на салоните за пътници и т.н.
С друга разпоредба се предлага отпадането на текста, изискващ вагоните и купетата да бъдат разделени на такива за пушачи и непушачи. Той е записан в наредбата при създаването й през 2001 г., но вече е ненужен, след като междувременно пушенето на всички обществени места беше забранено. 


С друго допълнение се урежда правото за безплатен превоз на кучета водачи и кучета асистенти на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK