Комисията за потребителите съди "Енерго-Про" за неравноправни клаузи

Комисията за потребителите съди "Енерго-Про" за неравноправни клаузи

© Юлия ЛазароваЧетири колективни иска е завела Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу "Енерго-Про Продажби"АД и "Енерго-Про Мрежи"АД за наличие на неравноправни клаузи в общите им условия, съобщи пресцентърът на институцията. До мярката се е стигнало след като дружествата не са отстранили доброволно констатираните от контролния орган неравноправни клаузи.


Между несправедливостите, установени от комисията, са възможността компанията да откаже на потенциален клиент да започне да му доставя ток, ако не е представил необходимите документи. В същото време не е публикуван изчерпателен списък на книжаат, които могат да бъдат изисквани. 


Общите условия дават възможност на компанията да се освободи от плащане на обезщетение като скъси давностните срокове, предвидени в българското законодателство - вместо 3-5 години компанията прилага 90-дневен срок.
Сред наскоро установените нередности е изискването споровете да се отнасят до конкретен Арбитражен съд, което според Комисията за защита на потребителите ограничава правото на избор на клиента. 


Два от заведените колективни искове вече са спечелени, но дружеството не е коригирало общите си условия и дори е глобено за това, се посочва в съобщението на комисията. 


За нарушенията е уведомена Държавната комисия за енергийно регулиране. 


Съобщението идва на фона на засиления обществен интерес към качеството на обслужването, което електроразпределителните дружества предоставят на клиентите си, активизиран след като част от клиентите на същата компания получиха едновременно сметки за два отчетни периода, вместо за един. Въпреки уверенията на "Енерго Про", че разсрочва плащането, представители на трите ЕРП-та са извикани днес в парламентарната комисия по енергетика за обяснения. Депутати от ГЕРБ пък се заканиха да увеличат минималната глоба за компаниите от 20 хил. на 200 хил. лв.  

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  На кръвопииците съд до дупка, сами да избягат от България!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  за пореден път след дъжд качулка. регулаторите в българия трябва да се забранят със закон, за съжаление предвид състоянието на съдебната ни система и този закон няма да се спази...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Цитат: "За нарушенията е уведомена Държавната комисия за енергийно регулиране. ".

  Ами нали общите условия се одобряват от ДКЕВР! За какво ще ги уведомяват, ами не вземат да видят точно кой ги е разглеждал и одобрявал! И съответно ако някой е понесъл щети от тези общи условия, кой и как ще понесе отговорност?
  В интерес на истината ДКЕВР си ги гледаше, като писани яйца тия ЕРП-та, под мъдрото ръководство на ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1258 Неутрално
 5. 5 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно как ще осъдят ТИМ и БСП

 6. 6 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всеки ден трябва да ги съдят.

 7. 7 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  ,,...След като част от клиентите на същата компания получиха едновременно сметки за два отчетни периода, вместо за един...,,

  И така, на моята фактура за плащане има установен срок за плащане и той е от 1-во число на месеца до 25 число-краен срок на плащане. Освен това аз самичък си правя засечка на електромера и си правя сметката колко пари трябва да приготвя за плащане. Освен това на фактурата ми има и срок за отчитане и той е от 15-то число на месеца до 20- число на същия месец. И няма значение на коя от тези дати от отчетния период ми се отчита изразходваната енергия, дружеството приема да платя следващият месец от по горе описаните дати на плащане. Друг е въпросът ако аз по някаква причина изтърва крайния срок 25-то число, да платя тока имам период от десет дни след 25-то число да си платя тока. Това е. Обърнете внимание срокът на плащане на фактурата и срокът на отчитане на енергията, трябва да са нанесени на вашата фактура.
  И още нещо. Тъй като имам НЕТ аз мога да си проверявам от първо число на месеца каква ми е фактурата за тока. Това си го правя всеки месец и тъй като знам, че инкасатора минава през нашия вход около 20-то число, минус до един ден, аз си засичам електромера точно на 20-то число и знаейки цената на нощната и дневната енергия с ДДС, а цената я има изнесена в НЕТ-а аз спокойно си правя сметктата и до сега няма разминаване повече от пет лева между мойто пресмятане и това на фактурата

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  ,,...След като част от клиентите на същата компания получиха едновременно сметки за два отчетни периода, вместо за един...,,

  Тези клиенти на ЕОН дружество на които това дружество е прехвърлило фактурата която трябва да платите в периода от 1-ви Януари т.г до 25-ти Януари т.г. , да я платите в периода от1-ви ФЕВРУАРИ МОГАТ ДА ОСЪДЯТ ДРУЖЕСТВОТО ЗА НАНЕСИНИ МАТЕРИАЛНИ И МОРАЛНИ ЩЕТИ в размер от два пъти сумата на двете фактури, за януари и февруари до пет пъти сумата до 2000 лева. Съберете се, съберете пари, наемете добър адвокат и осъдете това дружество за по едно 1000 лева на клиент

 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Хайде стига с тези алабализми!Някой не разбрал,някой не обяснил.Абе това което е отчел електромера баба ми ли да го плаща?Ползвал си,ще плащаш!Всички други виновни,само аз не,че съм ползвал ток.Аман от тендентиозни дописки и драсканици.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар 7.

  Какво значение има какво пише на фактурата ви, като срок за плащане...?! Фактурата си я получавате, след като платите! Да не би да си гледате на кафе или на боб, какво точно са измислили в Енерго-Про? Сега ще ми кажете, че имате интернет и си проверявате предварително какво дължите... И аз имам интернет и дълго след като съм си платил, гледайки в интернет сметката ми я няма! Защо ли...? Ами защото, чисто и просто Енерго-про не засичат, както трябва и обикновено лъжат в показанията и гледат да ти вземат едни пари напред на база предходни показания! Изравняват показанията в края на месец март, тогава вероятно засичат показанията! Както и по-миналата година, така и миналата малко след Коледа заминахме семейно и ни нямаше до осми януари, ама те от Енерго-про понеже не знаят, че ни няма и сметката ни е четири пъти по-висока от обявената от тях средна сметка на абонат!
  Даже вече съм намислил, да сложа една малка камера в общото помещение, където са електромерите, че да видя кога точно ги засичат тия електромери...! Подозирам, че на обявените от Енерго-про дати на сметката ми, инкасатор няма да е приближавал даже електромерите!
  Препоръчайте на началниците си в Енерго-про да намерят някой по-печен в писането на общи приказки на килограм и баламосването на средностатистическия потребител, не клиент!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK