Комисията за потребителите съди "Енерго-Про" за неравноправни клаузи

Комисията за потребителите съди "Енерго-Про" за неравноправни клаузи

© Юлия ЛазароваЧетири колективни иска е завела Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу "Енерго-Про Продажби"АД и "Енерго-Про Мрежи"АД за наличие на неравноправни клаузи в общите им условия, съобщи пресцентърът на институцията. До мярката се е стигнало след като дружествата не са отстранили доброволно констатираните от контролния орган неравноправни клаузи.


Между несправедливостите, установени от комисията, са възможността компанията да откаже на потенциален клиент да започне да му доставя ток, ако не е представил необходимите документи. В същото време не е публикуван изчерпателен списък на книжаат, които могат да бъдат изисквани. 


Общите условия дават възможност на компанията да се освободи от плащане на обезщетение като скъси давностните срокове, предвидени в българското законодателство - вместо 3-5 години компанията прилага 90-дневен срок.
Сред наскоро установените нередности е изискването споровете да се отнасят до конкретен Арбитражен съд, което според Комисията за защита на потребителите ограничава правото на избор на клиента. 


Два от заведените колективни искове вече са спечелени, но дружеството не е коригирало общите си условия и дори е глобено за това, се посочва в съобщението на комисията. 


За нарушенията е уведомена Държавната комисия за енергийно регулиране. 


Съобщението идва на фона на засиления обществен интерес към качеството на обслужването, което електроразпределителните дружества предоставят на клиентите си, активизиран след като част от клиентите на същата компания получиха едновременно сметки за два отчетни периода, вместо за един. Въпреки уверенията на "Енерго Про", че разсрочва плащането, представители на трите ЕРП-та са извикани днес в парламентарната комисия по енергетика за обяснения. Депутати от ГЕРБ пък се заканиха да увеличат минималната глоба за компаниите от 20 хил. на 200 хил. лв.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK