ЕВН предлага токът да поскъпне с поне 6.98%

ЕВН предлага токът да поскъпне с поне 6.98%

© Анелия НиколоваТокът да поскъпне с поне 6.98% от 1 юли предлага компанията "ЕВН България", която обслужва Югоизточна България.


Анализ на дружеството показва, че това е минимумът, който ще позволи връщането на енергийната система в региона към нормалния ритъм. 


Дружеството ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложение, според което дневната тарифа да нарасне с 6.62% до 0.18288 лв./квтч (без ДДС), а нощната - с 8.9% до 0.10606 лв./квтч (без ДДС).
ЕВН пресмята, че сметката на едно средно домакинство, което за месец потребява 200 квтч енергия през деня и 70 квтч през нощта, ще нарасне с 3.45 лв. до 52.8 лв. с ДДС.  


С допълнителните приходи компанията се надява да продължи с модернизирането на мрежата, забавено през последните три години заради ценовата политика на регулатора.  Дружеството напомня, че досега е инвестирало над 1.1 млрд. лв. - печалба и заеми, в нови услуги и развитие на мрежите.


Ако разчетите й не бъдат взети предвид компанията ще бъде принудена допълнително да ограничи вече свитите инвестиции и разходи, което ще рефлектира върху качеството на снабдяване, се посочва в съобщението й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK