ЧЕЗ ще поиска цената на тока от 1 юли да покрива разходите за доставката му

ЧЕЗ ще поиска цената на тока от 1 юли да покрива разходите за доставката му

© Юлия ЛазароваЕлектроразпределителното дружество ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до регулатора за цена на електроенергията от 1 юли, като ще иска покриване на присъщите за изпълняване на дейността
си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции, съобщиха от компанията.


Срокът за подаване на заявления за промяна в цената на тока до ДКЕВР изтича в края на март. По-рано от ЕВН обявиха, че ще поискат близо 7 на сто поскъпване. Най-големият производител на ток - АЕЦ "Козлодуй" няма да иска промяна на цените от юли, обяви пред БНР  изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.


От ЧЕЗ не посочват конкретен процент, с който искат да бъде увеличена цената, за да не бъде това подвеждащо, коментират компанията, цитирана отза БТА от дружеството. Ценовото заявление ще цели покриване на присъщите разходи, включително признаване на пълния размер на разходите за балансиране на електроенергийната система, както и компенсиране на извършените до момента разходи, посочват от дружеството.
ЧЕЗ ще заяви планираните инвестиционни разходи за следващия ценови период и ще иска актуализиране на балансовата стойност на активите съгласно годишния финансов отчет за 2014 г. в размер на 657.5 млн. лв., както и признаване на извършените инвестиционни разходи за 2013 г. и 2014 г. на стойност 159 млн. лева. Дружеството ще поиска и корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво.


Дружеството ще заяви три процента надценка върху разходите за покупка на електрическа енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK