Сметките за топла вода за юни са в две части

Сметките за топла вода за юни са в две части

© Надежда Чипева, КапиталСметките за топла вода за юни вече са достъпни на сайта и в касите на "Топлофикация София", съобщават от дружеството.


В месечните сметки ще бъдат записани две отделни позиции - едната за консумираната през юни топла вода, а втората - за една дванадесета част от годишната сума, начислявана за услугата дялово разпределение. При поискване на оригинална фактура битовите клиенти ще получават два отделни документа. По два документа месечно ще получават и бизнес клиентите, информират от дружеството.


От юли 2015 г. клиентите на столичната "Топлофикация" ще могат да заплащат сумата за дялово разпределение на 12 равни вноски. След постъпилите предложения от фирмите - топлинни счетоводители, за промяна на условията и цените на услугата дялово разпределение "Топлофикация София" е подписала новите договори за отчетния период 2015-2016 г., като е настояла годишната сума за услугата за се плаща на 12 месечни вноски, за да има равномерно финансово натоварване за клиентите през цялата година, отбелязват от топлофикационното дружество.
От юли клиентите на "Топлофикация София" ще започнат да получават и годишните си изравнителни сметки, изготвени от топлинните счетоводители. Компанията припомня, че потребителите трябва да проверяват внимателно отчетените показания и да се уверят, че те са отразени коректно. Ако не са осигурили достъп за отчитане на уредите за дялово разпределение до момента, да го направят в тримесечен срок от получаване на изравнителната сметка. В противен случай топлинният счетоводител начислява максимална мощност на всички отоплителни тела в жилището.


Ако клиентите имат възражения за отчетите на уредите и изготвената изравнителна сметка, могат да я обжалват в едномесечен срок от получаването й. При обжалване и промяна на сметките на някой/някои от живеещите в рамките на сградната етажна собственост това се отразява като корекция върху сметките на всички живущи в сградата. Съответно всички ще получат нови изравнителни сметки. Обжалване и корекция на изравнителни сметки не се допуска след 1 октомври 2015 г., подчертават от топлофикационното дружество.


Всички клиенти, които нямат индивидуални водомери за топла вода, те са негодни или с нарушена пломба, трябва да имат предвид, че това може да се отрази сериозно върху сметките им за топла вода. Според новата Наредба за топлоснабдяване консумацията се определя на база 140 литра дневно на човек, като допълнително разликата между общия и индивидуалните водомери в самата сграда се разпределя само между потребителите без годни за употреба водомери. Затова "Топлофикация София" и топлинните счетоводители съветват клиентите си да поставят индивидуални водомери максимално бързо, за да са сигурни, че ще заплащат реално потребеното от тях.


Месечните сметки за топла вода се изчисляват според изискванията на Наредбата за топлоснабдяване като от изравнителната сметка за предходния отчетен период се взема количеството енергия за топла вода и се разделя на 12; полученият месечен разход на енергия се умножава по действащата в момента цена на топлинната енергия, поясняват още от дружеството.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Агенция София предава....
  Явно разбират от дневник, че 97 % от потребителите им са софиянци.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Аз си видях моята сметчица - доволно е положението. Можеше да бъде дооста по-зле. Пък дано не решат, че са се объркали нещо ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... абсолютни просташки номера - да извиваме ръце, докато се счупят - това виждам от информацията.
  Понеже сметките ще са разделени, то всички грешки и отговорности ще се носят от потребителите!! ... ??? Що за дивотия?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 403 Весело

  " Сметките за топла вода за юни са в две части"
  --------------------------------------------------

  Новият сезон на сериала " Сметките за топла вода " , ще тръгне на големият екран в края на октомври !

  )) 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Не е вярно, дяловото разпределение дойде като една обща сметка, отделна от всичко останало.

  ?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK